Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej silnikowy - skad wiadomo, ze...

Featured Replies

Napisano

Ten jest najlepszy a tamten juz nie?

Testy? Jesli tak, to jakie? Doswiadczenie? Nie starczy zycia.

A pytam dlatego, ze bardzo duzo osob uwaza Motul za najlepszy.

Bezsprzecznie. A nie walkowany w reklamach Castrol albo Mobil.

Pytam tez, bo zalalem do wozu ostatnio Petronas 5W30.

Z polecenia pracownika sklepu, no i z powodu sponsorowania BMW w F1.

Jak mam sprawdzic wiarygodnosc sprzedawcy i slusznosc swojego przeczucia? zlosnik.gif

Napisano

> Jak mam sprawdzic wiarygodnosc sprzedawcy i slusznosc swojego przeczucia?

Zrób na tym oleju bezproblemowo 0.5 mln km biglaugh.gif

Napisano

Chyba najlepiej samemu przeprowadzając testy, które sprawdzą to na czym ci zależy 270751858-jezyk.gif

Tak naprawdę to trudno powiedzieć, bo ilu użytkowników, tyle opinii i nigdy się nie dowiesz, która jest najbliższa prawdy. Zapewne za chwilę wybuchnie tu dyskusja o wyższości jednego oleju nad drugim, która i tak do niczego nie doprowadzi grinser006.gif

BTW ja czytałem jakiś test, w którym na pierwszych miejscach były Royal Purple i Penrite, a tuż za nimi był Valvoline wink.gif Ale nie pamiętam kto przeprowadzał ten test 270751858-jezyk.gif Z resztą i tak one nie będą w stanie oddać rzeczywistej eksploatacji oleju w silniku, co najwyżej uwzględni pewne aspekty.

Napisano

z punktu widzenia normalnego, szarego użytkownika to olej ten ma spełnić określone normy np. API ileśtam.

Jeśli twój olej spełnia, lub przewyższa normę zalecaną przez producenta to silnik przejedzie na nim dość kilometrów, żeby zdechnąć ze zwykłego zużycia niezwiązanego z jakością oleju, a ty nie będziesz mial okazji przekonac sie czy twój olej był ciutkę lepszy czy gorszy od konkurencji.

Napisano

> Ten jest najlepszy a tamten juz nie?

> Testy? Jesli tak, to jakie? Doswiadczenie? Nie starczy zycia.

> A pytam dlatego, ze bardzo duzo osob uwaza Motul za najlepszy.

> Bezsprzecznie. A nie walkowany w reklamach Castrol albo Mobil.

> Pytam tez, bo zalalem do wozu ostatnio Petronas 5W30.

> Z polecenia pracownika sklepu, no i z powodu sponsorowania BMW w F1.

Petronas spełnia, a nawet przewyższa normy producentów samochodów.

Sprawdzałem kiedyś klasy jakości i miałe dużo lepsze niż któryś z olejów typu Mobil czy Castrol zlosnik.gif

Zresztą co za różnica, ważne by te normy miał.

Kumpel pracował kiedyś w branży olejowej i opowiadał jak to jest z olejami z beczek w serwisach - beczka z napisem ELF a w środku olej robiony pod dystrybutora. Oczywiście pół tańszy ale spełniający wszystkie normy. I co najlepsze było to w kilku dużych sieciach serwisowych w Polsce.

Napisano

Czasami są jakieś testy. Czasem lepsze, czasem gorsze smile.gif

test 1

test 2

test 3

Jeśli ktoś znalazł jakieś inne testy niech się podzieli linkiem IThankYou.gif

Napisano

ja mam jedna zasade nie kupuje olei rozlewanych w PL

od blisko 3 lat moja "flota" zalewana jest olejami marki GULF

Napisano

> ja mam jedna zasade nie kupuje olei rozlewanych w PL

Dlaczego?

> od blisko 3 lat moja "flota" zalewana jest olejami marki GULF

Bardzo dobry olej ok.gif

Napisano

> Dlaczego?

bo mniejsze prawdopodobienstwo na trafienie podrobki

> Bardzo dobry olej

i do tego w rewelacyyjnej cenie

5w40 70zł

10w60 100zł

Napisano

olej ma spełniać wymagania producenta auta i ma być go tyle, ile potrzeba. wot cała filozofia zlosnik.gif

a to, czy jest to orlen, texaco czy motul to już wszystko jedno

Napisano

> bo mniejsze prawdopodobienstwo na trafienie podrobki

Jak to poznajesz? Oglądałem kilka baniek i na wszystkich pisałem made in EU.

> i do tego w rewelacyyjnej cenie

> 5w40 70zł

Za litr? To bardzo dużo. Selenia KPE 5w40 kosztuje znacznie mniej.

Napisano

W każdym fiacie masz oleje Petronasa.

Napisano

> Jak to poznajesz? Oglądałem kilka baniek i na wszystkich pisałem made in EU.

opis na bance po niemeicku + naklejka w PL

> Za litr? To bardzo dużo. Selenia KPE 5w40 kosztuje znacznie mniej.

za 4L ok.gif

Napisano

> opis na bance po niemeicku + naklejka w PL

Nie przekonuje mnie to.

> za 4L

Tanio ok.gif

Napisano

czasem opinie są bo np:

mobil 10w40 silnik spalił litr przez 10 000 km a ten sam silnik castrola 10w40 spalił 0,5 litra na 10 000 km i juz taki ktoś będzie pisał castrol super mobil szajs. oczywiście to nie uwzględnia stylu jazdy zeby.GIF

jak dla mnie olej to olej sam nie jestem w stanie stwierdzić który jest lepszy a który nie.

sam leje zawsze markowe oleje ale czy to będzie shell czy castrol czy coś innego markowego to bez różnicy w każdym razie staram się lać do danego auta zawsze ten sam olej.

Napisano

> Nie przekonuje mnie to.

to inaczej; znasz rozlewnie oleju GULF w PL?

ja nie

a castrola, mobila, motula, itp znam

> Tanio

wiem 270751858-jezyk.gif

Napisano

.> Kumpel pracował kiedyś w branży olejowej i opowiadał jak to jest z olejami z beczek w serwisach -

> beczka z napisem ELF a w środku olej robiony pod dystrybutora. Oczywiście pół tańszy ale

> spełniający wszystkie normy. I co najlepsze było to w kilku dużych sieciach serwisowych w

> Polsce.

jakoś nie wierzę w takie opowiadania ... no ale skoro kumpel taki doinformowany to może jest w stanie podac szczegóły na czym polega różnica?

Napisano

> to inaczej; znasz rozlewnie oleju GULF w PL?

> ja nie

> a castrola, mobila, motula, itp znam

Nigdy się tym nie interesowałem, bo po co? Wiem, że u nas jest produkowany lotos i orlen. zlosnik.gif

Zresztą o podrabianych olejach nigdzie nie słyszałem poza forumowymi przekazami.

Napisano

> Nigdy się tym nie interesowałem, bo po co? Wiem, że u nas jest produkowany lotos i orlen.

> Zresztą o podrabianych olejach nigdzie nie słyszałem poza forumowymi przekazami.

Ja kiedyś kupiłem takiego Mobila 5W50, że co kilka tys. km musiałem czyścić przepustnicę - taki syf się zbierał z odmy. no.gif

Po zmianie oleju, jak ręką odjął

Napisano

> .

> jakoś nie wierzę w takie opowiadania ...

a konkretnie w co nie wierzysz?

>no ale skoro kumpel taki doinformowany to może jest w

> stanie podac szczegóły na czym polega różnica?

Różnica pomiedzy czym a czym? Normy są normami więc tutaj różnic brak, różnią się trochę oleje dodatkami.

Z jednej dość dużej produkcji w Holandii wychodzi kilka marek - głównie jedna z największych na świecie plus kilkanaście robionych pod dystrybutorów. Z czego te pozostałe nie są wcale gorsze i nie różnią się od tego markowego niczym...poza ceną.

Napisano

Ja kilka miesięcy temu zmieniłem castrola edge 0W40 na motul 5W30. Oba pełne syntetyki. Teoretycznie ten pierwszy powinien być lepszy, spełnia normę long-life dla mojego silnika, ale... no właśnie, po 15kkm motyl jest ciemnobrązowy, a castrol był już przypalony/czarnawy. Silnik rozgrzewał się wyraźnie szybciej na castrolu, do tego popychacze przy niskich temperaturach słyszane były dłużej i wyraźniej na castrolu. Do tego motul był tańszy ok.gif

Niedługo następna wymiana i znowu będzie motul.

Napisano

> Bezsprzecznie.

Nie wiem, skąd to przekonanie. Porównując parametry Motula spełniającego normę VW 504/507 (wśród takich produktów musiałem wybierać) Motul wypadał gorzej niz Mobil.

Może jest pod jakimis względami lepszy niz inne ale z jego danych na papierze to nie wynika.

Napisano

> to inaczej; znasz rozlewnie oleju GULF w PL?

> ja nie

> a castrola, mobila, motula, itp znam

Jesteś pewien z Motulem? Napiszesz w jakim mieście ?

Napisano

Dlaczego? Laby maja teraz coraz lepsze techniki, a testy na zrywanie filmu, wspolczynniki tarcia, sily, wlasciwosci smarujace w zaleznosci od temperatury, etc. mozna zrobic dosc szybko. Malo ktore auto jezdzi 24h/dobe. Zalozmy 3 godziny. Czyli w labie zrobisz 8x wiekszy przebieg, a dodatkowo mozes zpodniesc temperature, obciazenia bliskie maksymalnym. W miedyz czasie sledzisz zuzycie, sprawdzasz czy nie ma jakis miktropekniec, przegrzan, naprezen, etc. Z samych naprezen mozna duzo powiedziec (ich knocentracji, rozkladu). Z naprezeniami idzie temperatura, etc. etc.

IMVHO w 2-3 lata jestes w stanie zrobic bardzo dobrej jakosci badanie oleju, jak i jego wlasciwosci mechanicznych.

Np. dla nas robilismy testy uszczelnien w obrabiarce, czy sa 'zgodne' z olejem uzywanym do obrobki. Lab chyba na tydzien wsadzil uszczelki na testy, w odpowiednich warunkach - takze zycia nie trzeba wink.gif

Napisano

> Dlaczego? Laby maja teraz coraz lepsze techniki, a testy na zrywanie filmu, wspolczynniki tarcia,

> sily, wlasciwosci smarujace w zaleznosci od temperatury, etc. mozna zrobic dosc szybko. Malo

> ktore auto jezdzi 24h/dobe. Zalozmy 3 godziny. Czyli w labie zrobisz 8x wiekszy przebieg, a

> dodatkowo mozes zpodniesc temperature, obciazenia bliskie maksymalnym. W miedyz czasie

> sledzisz zuzycie, sprawdzasz czy nie ma jakis miktropekniec, przegrzan, naprezen, etc. Z

> samych naprezen mozna duzo powiedziec (ich knocentracji, rozkladu). Z naprezeniami idzie

> temperatura, etc. etc.

> IMVHO w 2-3 lata jestes w stanie zrobic bardzo dobrej jakosci badanie oleju, jak i jego wlasciwosci

> mechanicznych.

> Np. dla nas robilismy testy uszczelnien w obrabiarce, czy sa 'zgodne' z olejem uzywanym do obrobki.

> Lab chyba na tydzien wsadzil uszczelki na testy, w odpowiednich warunkach - takze zycia nie

> trzeba

Problem w tym, że koszty takiego testu byłyby astronomiczne. Żadna firma czy redakcja nie może sobie na taki wydatek pozwolić. Potrzebne dziesiątki tysięcy silników nowych i używanych. Kilkanaście warunków klimatycznych, kilkanaście trybów pracy i tysiące godzin pracy na każdy silnik (przykładowo: 25 silników do przetestowania * 3 egzemplarze w celu podniesienia wiarygodności * 5 warunków klimatycznych * 5 styków jazdy * 25 olejów dostępnych na rynku = 46 875 silników).

Tylko państwo mogłoby taki test przeprowadzić żadna firma by tego nie ogarnęła. Po za tym wyniki są w pewnym stopniu przewidywalne i pewnie pokryją się z posiadaną już wiedzą.

Testy typowo laboratoryjne można o kan d... potłuc. W lab wyjdzie np. że dany olej ma np. o 3*C wyższą temp. pracy i jednocześnie o 10*C wyższą temp. zwęglania i 2% mniejszy współczynnik tarcia i temp. pompowalności niższą o 5*C od innego.

Który z nich jest lepszy do MOJEGO silnika, MOJEGO stylu jazdy w MOICH warunkach klimatycznych??

Wiarygodne testy muszą być przeprowadzone dla konkretnego silnika i w ustalonych warunkach pracy i na podstawie tego można byłoby stworzyć gamę olejów polecanych do danego silnika pracującego najczęściej w danych warunkach.

IMHO różnice między olejami danej klasy byłyby na tyle małe, że nie warto sobie jakimikolwiek testami olejów zawracać tyłka tylko wlewać to na co ma się ochotę i tyle. A jak już ktoś bardzo lubi testy to niech zwróci uwagę na testy opon.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.