Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie w naszych Unochodach w świetle prawa :)

Featured Replies

Napisano

Drodzy koledzy mam pytanko smile.gif Wiem że w polsce nie legalne są ksenony bez odpowiedniego reflektora smile.gif Nie dawno kupiłem białe żarówki. Kolega którego dziś spotkałem zapytał czy sie nie boję jeździć z ksenonami. Ja mu powiedziałem ze te zarówki są białe i że nie mam instalacji kseno. Kolega powiedział ze za te żarówki białe mogą dowód mi zabrać frown.gif czy to prawda? jak to jest na prawdę ? proszę o sensowne odpowiedzi ponieważ chce miać białe żarówy a nie wiem czy do końca jest to zgodne z prawem smile.gif

Napisano

Jakie dokładnie te żarówki? Producent, moc, może masz opakowanie?

Napisano
  • Autor

Tu są h7 ale ja mam takie samo opakowanie tylko h4 pisze u góry smile.gif i do tego mam napisane jeszcze 12V-60-55W

Napisano

> Kolega powiedział ze za te żarówki białe mogą dowód mi zabrać czy to prawda? jak to jest na

> prawdę ? proszę o sensowne odpowiedzi ponieważ chce miać białe żarówy a nie wiem czy do końca

> jest to zgodne z prawem

H4 60/55W powinny być legalne... nie wiem tylko, co rozumiesz pod pojęciem "białe" ? Legalne jest światło białe lub żółte selektywne, natomiast to coś, co pokazałeś na zdjęciu, jest koloru niebieskiego hmm.gif

Napisano

> H4 60/55W powinny być legalne... nie wiem tylko, co rozumiesz pod pojęciem "białe" ? Legalne jest

> światło białe lub żółte selektywne, natomiast to coś, co pokazałeś na zdjęciu, jest koloru

> niebieskiego

te żarówki dają białe światło właśnie poprzez ten niebieski filtr jak żarówka ma filtr bardzo ciemny niebieski to jest do bani bo mało co światła przepuszcza i światła robią sie niebieskie

Napisano

> Drodzy koledzy mam pytanko Wiem że w polsce nie legalne są ksenony bez odpowiedniego reflektora

> Nie dawno kupiłem białe żarówki. Kolega którego dziś spotkałem zapytał czy sie nie boję

> jeździć z ksenonami. Ja mu powiedziałem ze te zarówki są białe i że nie mam instalacji kseno.

> Kolega powiedział ze za te żarówki białe mogą dowód mi zabrać czy to prawda? jak to jest na

> prawdę ? proszę o sensowne odpowiedzi ponieważ chce miać białe żarówy a nie wiem czy do końca

> jest to zgodne z prawem

Nie zabiorą ci za nie dowodu, sam mam takie w uno założone tylko że firmy Philips bo z tej firmy co ty masz miałem w Tico i przepalały się co miesiąc 270751858-jezyk.gif postanowiliśmy kupić takie i od 2 lat są w Tico i od listopada mam takie w Uno, nie ma żadnych problemów z przeglądem tak jak kolega wcześniej napisał świetła przednie mogą być białe lub zółte selektywne

Napisano

jeżeli masz takie żarówki to masz w pełni legalnie, są one sprzedawane i dostosowane do reflektorów uniaka, więc się nie martw smile.gif

ps. co nie zmienia faktu, że takie z niebieskim filtrem dające bardziej "białe" światło już nigdy bym nie kupił, a czemu... to się w deszczu przekonasz smile.gif

Napisano

ja się przekonałem ... Musiałem z kolegą jechać 20 KM za miasto ... : / Ciągle 20 - 30 km/h bo nic nie widać ... Nie polecam tego shitu ... Oszem jak jest sucho to jest fajne .

Napisano

> ja się przekonałem ... Musiałem z kolegą jechać 20 KM za miasto ... : / Ciągle 20 - 30 km/h bo nic

> nie widać ... Nie polecam tego shitu ... Oszem jak jest sucho to jest fajne .

ja mam te philips blue vision i dobrze się jeździ z nimi w każdej pogodzie

Napisano

> ps. co nie zmienia faktu, że takie z niebieskim filtrem dające bardziej "białe" światło już nigdy

> bym nie kupił, a czemu... to się w deszczu przekonasz

Na czym to polega ? Niebieski filtr wycina część widma, a deszcz tłumi resztę i widać ciemność ? zlosnik.gif

Napisano

No to punkt dla Ciebie .. Ale te co ja mam to .... n/c.

Napisano

Niee .. Nie ciemność . Nie widać NIC !

Napisano

> Na czym to polega ? Niebieski filtr wycina część widma, a deszcz tłumi resztę i widać ciemność ?

Raczej efekt jak "długie" we mgle powinien być hmm.gif

Napisano

> Niee .. Nie ciemność . Nie widać NIC !

To znaczy co się dzieje ? Jest ciemno, czy przeciwnie - nie widzisz nic, bo oślepia Cię odbicie Twoich własnych świateł od deszczu ?

Napisano

> To znaczy co się dzieje ? Jest ciemno, czy przeciwnie - nie widzisz nic, bo oślepia Cię odbicie

> Twoich własnych świateł od deszczu ?

Masz wtedy wrażenie, jakbyś jechał na postojówkach.

Tego rodzaju żarówka to nie perpetuum mobile. Mówiąc krótko. Włókno 55W generuje porównywalną do żarówki klasycznej H4 ilość światła. Dodatkowo ma niebieski filtr, który z ciepłej, barwy wycina część światła. Efekt światła białego uzyskujesz, bo filtr zabiera światło żółte z tego co wygeneruje żarnik żarówki. Zostaje te białe, którego jest relatywnie mało w świetle żarówki.

Reasumując masz w wypadku takiej żarówki zachowuje się ona jak zwykła stara B4 (nie halogenowa).

Szukając analogii. Weź żarówkę zwykłą 60W. Pomaluj na niebiesko lakierem i to, co uzyskasz w pewnym stopniu oddaje efekt a przynajmniej przybliży zjawisko "gubienia światła"

Napisano

> Raczej efekt jak "długie" we mgle powinien być

Długie we mgle to "biała ściana" przed autem.

Te światła są pochłaniane przez jezdnię i otoczenie i wszystko się zlewa w szaro/czarną plamę. Jakbyś jechał na postojówkach.

Napisano

> Na czym to polega ? Niebieski filtr wycina część widma, a deszcz tłumi resztę i widać ciemność ?

wycina całe żółte światło - czyli te co najlepsze w kiepskich warunkach pogodowych.

pozdr

Napisano

> Pomogę koledze...

> Z tego co widzę to są H7

brat miał w passacie takie żarówki tyle że H4 i sam nieraz nim jeździłem to z własnego doświadczenia wiem że w nocy w czasie deszczowej pogody mało co widać ale na śnieg polecam ładnie wtedy widać

Napisano

> tak jak kolega

> wcześniej napisał świetła przednie mogą być białe lub zółte selektywne

doprecyzujmy, że ZTCW żółte mogą być jedynie halogeny; mijania/drogowe muszą być "białe" na tyle, na ile to możliwe przy użyciu (w przypadku niuńków biglaugh.gif) żarówek... 30.GIF

Napisano

wybacz, ale doprecyzuję Cię bardziej smile.gif

48 regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ

Quote:

5.15. Barwy światła emitowanego przez poszczególne światła są następujące:

światła drogowe: biała

światła mijania: biała

przednie światła przeciwmgielne: biała lub żółta selektywna

ps. halogen to rodzaj źródła światła a nie konkretne światła, w tym przypadku przednie przeciw mgielne

Napisano

> 5.15. Barwy światła emitowanego przez poszczególne światła są następujące:

> światła drogowe: biała

> światła mijania: biała

To są nowe przepisy? Skoro białe to dlaczego niektóre samochody mają światła wyraźnie koloru żółtego? Chyba, że z tych samochodów, co widziałem to tylko papiery jeżdżą na przegląd zlosnik.gif

Napisano

raczej tylko papiery na przegląd jeżdżą, to prawo jest najwyższym w polsce smile.gif i obowiązującym smile.gif ostatnio to dla mnie dość ciekawa lektura smile.gif

Napisano

No możliwe hehe.gif a skoro ciekawa to jest tam coś może o nieseryjnych ledach - światłach dziennych? 270751858-jezyk.gif

Napisano

nie tyle o nieseryjnych, co o tym jakie światła dzienne powinny spełniać wymagania smile.gif

swoją drogą, jest też o tym jak ma wyglądać znaczek homologacji, a wiele "dziennych" na drogach nie ma homologacji smile.gif

Napisano

aha, ale bo ja wiem czy to się w ogóle opłaca zakładać...auto chyba na światłach mijania nie pali aż tyle, chyba lepiej halogeny dać.

Napisano

hm... wiesz kwestie spalania to akurat pomijam, ale

- światła dzienne świeca światłem rozproszonym, w dzień sa lepiej widoczne niż mijania

- w uniaku np zegarek przygasa po włączeniu świateł, aby w nocy nie raził, w dzień jest słabo widoczny

- 4 ampery to nie jakieś 14-20 a taka jest różnica w poborze prądu

ps. i kolejny, halogen to rodzaj światła, w którym bańkę szklaną wypełniają gazy z rodziny halogenków, zatem wszystkie światła do jazdy w autach są halogenami, a te o których mówisz to p. mgielne

Napisano

hm... polecam thunsgramy, cena mniejsza.. a świeca praktycznie identycznie

Napisano
  • Autor

> hm... polecam thunsgramy, cena mniejsza.. a świeca praktycznie identycznie

dzięki smile.gif wielkie smile.gif

Napisano

> ps. i kolejny, halogen to rodzaj światła, w którym bańkę szklaną wypełniają gazy z rodziny

> halogenków, zatem wszystkie światła do jazdy w autach są halogenami, a te o których mówisz to

> p. mgielne

Ale halogen to też nazwa rodzaju świateł, nawet jest taka kategoria na Allegro.

Napisano

nazwa ta jest zupełnie błędna, niestety... allegro użyło tutaj zupełnie potocznego nazewnictwa... ale cóż... poprawna nazwa to:

Przednie Światło Przeciw Mgielne

Napisano

> to prawo jest najwyższym w polsce i obowiązującym

czy ja wiem, czy najwyższym? skoro już się tym zaczytujesz, to proszę:

6.19. Światło do jazdy dziennej (1)

(...........)

(1) Instalacja tego urządzenia może być zabroniona na podstawie przepisów krajowych.

widzisz więc, że regulamin dopuszcza odmienne prawodawstwo krajowe - no chyba że coś źle interpretuję... niewiem.gif

Napisano

racja, do dopisków nie doszedłem jeszcze smile.gif

Napisano

> czy ja wiem, czy najwyższym? skoro już się tym zaczytujesz, to proszę:

> 6.19. Światło do jazdy dziennej (1)

> (...........)

> (1) Instalacja tego urządzenia może być zabroniona na podstawie przepisów krajowych.

> widzisz więc, że regulamin dopuszcza odmienne prawodawstwo krajowe - no chyba że coś źle

> interpretuję...

Tak, dopuszcza regulacje krajowe w pewnych kwestiach, ale dla przykładu kiedy w Polsce wszedł przepis stanowiący, że zamiast mijania za dnia można używać świateł dziennych, to wymagał on, żeby razem z dziennymi świeciły się tylne pozycyjne, co było niezgodne właśnie z podanym przez fenixa regulaminem 48 EKG ONZ i musiało zostać poprawione smile.gif

Napisano

> Ale halogen to też nazwa rodzaju świateł, nawet jest taka kategoria na Allegro.

Na odkurzacz mówiono kiedyś "elektroluks", a na piecyk gazowy w łazience - "junkers". Nazywanie dodatkowych świateł "halogenami" jest równie błędne i równie śmieszne.

Napisano

> To są nowe przepisy? Skoro białe to dlaczego niektóre samochody mają światła wyraźnie koloru

> żółtego? Chyba, że z tych samochodów, co widziałem to tylko papiery jeżdżą na przegląd

Kiedyś tak miało wiele aut, szczególnie francuskich, jednak zmieniły się przepisy w międzyczasie i żółte selektywne nie są dopuszczalne do świateł mijania.

Napisano

I z tymi halogenami nie mogę się zgodzić. Reflektory z żarówką R** (wstaw liczbę za gwiazdki) NIE SĄ halogenami i NIE WYPEŁNIA wnętrza ich żarówek żaden związek chlorowca (halogenu).

Napisano

> żeby razem z dziennymi świeciły się tylne pozycyjne, co było niezgodne właśnie z podanym przez

> fenixa regulaminem 48 EKG ONZ i musiało zostać poprawione

A teraz jak to wygląda wg przepisów- mają się świecić z tyłu pozycyjne razem z przednimi dziennymi, czy nie?

Napisano

> A teraz jak to wygląda wg przepisów- mają się świecić z tyłu pozycyjne razem z przednimi dziennymi,

> czy nie?

Mogą, ale nie muszą...

Napisano

Jest tak że ich nie widać .. tak jakby się nakładały z tym mokrym asfaltem . .. Jakbyś jechał bez świateł .. dosłownie .

Napisano

> a te philips blue visin to one dobre są? kupić?

moim zdaniem są bardzo dobre, ale w uno założenie ich ma dopiero sens jak się ma przekaźniki, bo w tedy są mocne i ładnie świecą, kupiłem je już dawno do Tico i po tym jak się przekonałem że są dobre to kupiłem do Uno i zrobiłem przekaźniki, polecam to rozwiązanie

Napisano

> moim zdaniem są bardzo dobre, ale w uno założenie ich ma dopiero sens jak się ma przekaźniki...

o co mniej więcej chodzi z tym przekaźnikiem?

Napisano

> Na odkurzacz mówiono kiedyś "elektroluks", a na piecyk gazowy w łazience - "junkers". Nazywanie

> dodatkowych świateł "halogenami" jest równie błędne i równie śmieszne.

Nie rozumiem, co jest śmiesznego w tym, że upraszcza się mowę, by było łatwiej? Tego określenia używa mnóstwo osób. Sam wiesz, że nie tylko na tą rzecz.

Napisano

> o co mniej więcej chodzi z tym przekaźnikiem?

O to, żeby prąd o dużym natężeniu, zasilający żarówki, nie płynął przez stacyjkę i przełącznik zespolony pod kierownicą, a jak najkrótszą drogą z alternatora. Odciąża się stacyjkę i redukuje spadki napięcia na przewodach, dzięki czemu do żarówek dochodzi wyższe napięcie i świecą jaśniej.

Napisano

> O to, żeby prąd o dużym natężeniu, zasilający żarówki, nie płynął przez stacyjkę i przełącznik

> zespolony pod kierownicą, a jak najkrótszą drogą z alternatora. Odciąża się stacyjkę i

> redukuje spadki napięcia na przewodach, dzięki czemu do żarówek dochodzi wyższe napięcie i

> świecą jaśniej.

Dzięki za wyjaśnienie smile.gif Czyli, np. podłączając światła bezpośrednio pod akumulator też mocniej by świeciły?

Napisano

> A teraz jak to wygląda wg przepisów- mają się świecić z tyłu pozycyjne razem z przednimi dziennymi,

> czy nie?

mogą w bolidach rejestrowanych po raz 1. przed 1.01.2010; w pojazdach rejestrowanych po raz 1. po tej dacie - nie mogą 30.GIF prawda, że to całkiem proste i przejrzyste? biglaugh.gif

Napisano

> Mogą, ale nie muszą...

taki mały OT: czy jest ktoś, kto mi wytłumaczy, dlaczego motocykle nie mogą być uzbrojone w światła dzienne? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.