Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa opony

Featured Replies

Napisano

Jest sobie oponka pirelli 225/45/r17 z bieżnikiem spokojnie na 2 sezony. Na ściance bocznej pojawiło się lekkie wybulenie, naprawia się takie uszkodzenia? Pamiętam jak kumpel jakieś 3 lata temu kupił nowe barum bravuris, po tygodniu jedna opona dosyć mocno wybuliła się, na gwarancji mu tego nie uwzględnili bo stwierdzili, że opona jest mechanicznie uszkodzona icon_eek.gif kazali sobie zapłacić ( rotfl.gif) i naprawili oponkę. Google wypluło kilka opini i w zasadzie nie poleca się naprawiać ścianek bocznych ale takie zabiegi praktykuje się zlosnik.gif

Odkładać pieniądze na nowe letnie czy bawić się przynajmniej na sezon? Jeśli już miałbym kupować nowe to waham się nad: matadory mp46 lub barum bravuris 2 lub budżetowe ale polecane roadstone (nexeny) n3000

Napisano

nawet jakby ktoś to naprawił, to jednak ja bym się bał i nie miał spokojnej duszy jadąc autostradą >100km/h

niemniej.....pewnie da sie

Napisano

Kiedys przyhaczylem troche opona o kraweznik i wlasnie sie wybulila na boku.

Wulkanizator naprawil mi to za 30zl. To byla zimowka.

Potem przejezdzilem na niej jeszcze 2 sezony i wszystko bylo OK. Co jakis czas kontrolowalem to miejsce gdzie bylo wybulenie i nic sie tam nie dzialo.

Napisano

> Google wypluło kilka opini i w zasadzie nie

> poleca się naprawiać ścianek bocznych ale takie zabiegi praktykuje się

> (nexeny) n3000

Zaufaj google.

Napisano
  • Autor

> Zaufaj google.

Napisałeś to z przekąsem? zlosnik.gif Bo akurat nexeny znam i faktycznie spisują się ok

Napisano

> Napisałeś to z przekąsem?

Tak wink.gif

> Bo akurat nexeny znam i faktycznie spisują się ok

Po starciu z krawężnikiem spisują się?

Napisano
  • Autor

> Tak

> Po starciu z krawężnikiem spisują się?

W zasadzie przez rok jazdy opona kilka razy dotykała krawężników i nic się nie działo niewiem.gif

Napisano

Wg prawidel nie powinno sie takiego uszkodzenia naprawiac, tylko opona na szrot.

Jednak w PL jak to w PL wszedzie sie szuka oszczednosci i niejeden wulkanizator podejmie sie naprawy.

Osobiscie bym sie bal, sadzac po rozmiarze opony 225/45/17 to nie jest wolne auto i nie ryzykowalbym...

Napisano

No dobra, wytłumaczę jak "krowie na rowie".

Czy opona po starciu z krawężnikiem spisuje się dobrze?

Nie Twoja opona - ogólnie piszę.

Napisano
  • Autor

> No dobra, wytłumaczę jak "krowie na rowie".

> Czy opona po starciu z krawężnikiem spisuje się dobrze?

> Nie Twoja opona - ogólnie piszę.

Nie wiem dalej do czego dążysz hehe.gif

Odpowiadając na Twoje pytanie: TAK i NIE zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wulkanizator naprawil mi to za 30zl. To byla zimowka.

> Potem przejezdzilem na niej jeszcze 2 sezony i wszystko bylo OK. Co jakis czas kontrolowalem to

> miejsce gdzie bylo wybulenie i nic sie tam nie dzialo.

Kumpel na wulkanizacji oceni zniszczenie. Finansowo i psychicznie przygotowuję się jednak na nowe opony

Napisano

> Kumpel na wulkanizacji oceni zniszczenie. Finansowo i psychicznie przygotowuję się jednak na nowe

> opony

Jeżeli poszły ze 2-wa sznurki i nie ma prześwitu na zewnątrz to można wkleić wkład radialny może być np. TL 120 i będzie śmigałą do końca. (tylko niech ten kolega się przyłoży przy szorstkowaniu i klejeniu.) Osobiście dał bym tą oponę na tylną oś po naprawie. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeżeli poszły ze 2-wa sznurki i nie ma prześwitu na zewnątrz to można wkleić wkład radialny może

> być np. TL 120 i będzie śmigałą do końca. (tylko niech ten kolega się przyłoży przy

> szorstkowaniu i klejeniu.) Osobiście dał bym tą oponę na tylną oś po naprawie. pozdrawiam

Opona jest założona z tyłu z prawej strony. A jeśli chodzi o metodę klejenia to ja się nie będę wtrącał. Chłopak na robocie się zna wink.gif ale dzięki ok.gif

Napisano

Przekalkuluj sobie ryzyko pęknięcia opony gdy będziesz jechał w miarę szybko i trafisz np na dziurę i nawet naprawiona opona pęknie... Warto ?

Napisano

> nawet jakby ktoś to naprawił, to jednak ja bym się bał i nie miał spokojnej duszy jadąc autostradą niemniej.....pewnie da sie

Ja to samo. Zdarza mi się jeździć autostradą >200. Awaria opony przy tej prędkości to masakra. Po co mam się do niej przyczyniać używając naprawianej opony?

mar00ha

Napisano

Wymień tę oponę od razu. Nie naprawia się opon na bokach.

Nie zamierzam tutaj czytać że wujek sąsiada tak miał i jeździł i jest ok. Niestety ale jak kogoś taka guma zabije to nie będzie tłumaczeń. Jeśłi zaś nie stać na nową oponę to może warto pomyśleć nad przesiadką do komunikacji zbiorowej.

Nie chce tutaj na nikogo naskakiwać, po prostu na codzień spotykam się z ciekawymi pomysłami Polaków. Od tego na prawdę idzie oszaleć crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Nie naprawia się opon na bokach.

ok.gif

> Jeśłi zaś nie stać na nową oponę to może warto

> pomyśleć nad przesiadką do komunikacji zbiorowej.

Stać stać ale jako, że jestem zupełnym laikiem w tym temacie to wolałem się dopytać niż kupić opony a później dowiedzieć się, że naprawa nie byłaby żadnym problemem.

> Nie chce tutaj na nikogo naskakiwać, po prostu na codzień spotykam się z ciekawymi pomysłami

> Polaków. Od tego na prawdę idzie oszaleć

Życie zlosnik.gif

Napisano

> Jest sobie oponka pirelli 225/45/r17 z bieżnikiem spokojnie na 2 sezony. Na ściance bocznej

> pojawiło się lekkie wybulenie, naprawia się takie uszkodzenia? Pamiętam jak kumpel jakieś 3

> lata temu kupił nowe barum bravuris, po tygodniu jedna opona dosyć mocno wybuliła się, na

> gwarancji mu tego nie uwzględnili bo stwierdzili, że opona jest mechanicznie uszkodzona

> kazali sobie zapłacić ( ) i naprawili oponkę. Google wypluło kilka opini i w zasadzie nie

> Odkładać pieniądze na nowe letnie czy bawić się przynajmniej na sezon? Jeśli już miałbym kupować

> nowe to waham się nad: matadory mp46 lub barum bravuris 2 lub budżetowe ale polecane roadstone

> (nexeny) n3000

Nie bedziesz bal sie jezdzic na takich oponach ?

Takiego ogumienia nie zaklada sie zazwyczaj do kapeluszniczej jazdy - a na bezpieczenstwie moim zdaniem nie warto oszczedzac.

Napisano

> Opona jest założona z tyłu z prawej strony. A jeśli chodzi o metodę klejenia to ja się nie będę

> wtrącał. Chłopak na robocie się zna ale dzięki

Nie przeczę ,ze nie zna się na robocie tylko czy będzie mu się chciało kleić kawał łaty, bo to wymaga nieco umiejętności.

Często można spotkać się z takim przypadkiem "Panie nie da się... ale mogę zamówić nową za kilka stówek... albo może dwie używki po tanich kosztach..."

W większości warsztatów naprawa ogranicza się do zatkania dziury za pomocą sznura ( tzw. zwiniętym kondonem). Bez zdejmowania opony z felgi. Bo po co się wysilać i robić naprawę porządnie???

Ja wklejałem już w życiu wkłady do opon rolniczych, cieżarowych, budowlanych itp. Niektóre z łat miały średnicę opony 13'...

Napisano

> Kiedys przyhaczylem troche opona o kraweznik i wlasnie sie wybulila na boku.

Też tak miałem. mad.gif

Opona do wyrzucenia, popękały sznurki!

Ja bym tam nie naprawiał.

Chce mi się żyć. yay.gif

Napisano

> Jest sobie oponka pirelli 225/45/r17 z bieżnikiem spokojnie na 2 sezony. Na ściance bocznej

> pojawiło się lekkie wybulenie, naprawia się takie uszkodzenia?

Nie w takich oponach.

Może inaczej - jako gumiarz nie podpisałbym się pod taką naprawą, bo potem będzie za mną biegał pan znany pod kryptonimem "prokurator"...

> Pamiętam jak kumpel jakieś 3

> lata temu kupił nowe barum bravuris, po tygodniu jedna opona dosyć mocno wybuliła się, na

> gwarancji mu tego nie uwzględnili bo stwierdzili, że opona jest mechanicznie uszkodzona

Prawidłowo.

> kazali sobie zapłacić ( ) i naprawili oponkę.

Zależy jakie, ale raczej NIEprawidłowo.

> Google wypluło kilka opini i w zasadzie nie

Wiele koncepcji się praktykuje, ale nie znaczy to, że jest to prawidłowe postępowanie.

> Odkładać pieniądze na nowe letnie czy bawić się przynajmniej na sezon?

Odkładać.

Patrząc na oponę to nie mówimy o aucie masy fiata pandy i jeżdżącym po bułeczki z prędkościami przepisowymi. Chcesz się bawić w wystrzał takiego kapcia przy wysokich prędkościach?

Napisano

> Nie w takich oponach.

> Może inaczej - jako gumiarz nie podpisałbym się pod taką naprawą, bo potem będzie za mną biegał pan

> znany pod kryptonimem "prokurator"...

> Prawidłowo.

> Zależy jakie, ale raczej NIEprawidłowo.

> Wiele koncepcji się praktykuje, ale nie znaczy to, że jest to prawidłowe postępowanie.

> Odkładać.

> Patrząc na oponę to nie mówimy o aucie masy fiata pandy i jeżdżącym po bułeczki z prędkościami

> przepisowymi. Chcesz się bawić w wystrzał takiego kapcia przy wysokich prędkościach?

Wbrew pozorom wystrzał opony o niskim profilu jest dużo mniej odczuwalny niż wystrzał tzw. "balona".

Napisano
  • Autor

> Nie przeczę ,ze nie zna się na robocie tylko czy będzie mu się chciało kleić kawał łaty, bo to

> wymaga nieco umiejętności.

Zaczerpnąłem porady szwagra wulkanizatora (zapomniałem o nim na śmierć zlosnik.gif ) i szczerze nie poleca naprawy. Sprawa wyjaśniona - na wiosnę kupuję komplet nowych opon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.