Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce zapalić

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam Stilo 1.9 JTD 115KM, mam taki problem - przyszedłem dzisiaj do garażu, odpaliłem Stilona, po czym pochodził(bardzo nie równo) przez ok 3sek i zgasł. Co więcej spod maski zaczął lecieć dym, masakra :/ No wiec podniosłem maskę i odpalam znów, tym razem i za każdym kolejnym Stilon nie chciał wcale odpalić, tzn czuć było że coś tam zakręcił ale momentalnie gasł. Przy każdej takiej próbie leciał dym spod maski. Akumulator w końcu odmówił posłuszeństwa więc podłączyłem go pod prostownik. Po ponad 7h podjąłem próbe ponownego odpalenia samochodu, i dokładnie to samo co rano. Pierw samochód zapalił, po ok 4sek zgasł, potem już nie odpalał wcale - i do tego oczywiście ten źle zwiastujący dym :/

Poniżej zdjęcia skąd mniej więcej leci dym.

15022011114.jpg

Błagam panowie, poradźcie coś frown.gif

ps.

Dodam, że miałem ostatnio problemy z przepływką, ale to chyba nie ma nic do rzeczy - auto nie pali ani z zapiętą ani odpięta przepływką.

Napisano

A ja stawiam na coś bardzo prozaicznego...złe paliwo. Czy samochód nie stał dziś w nocy na mrozie? W niektórych rejonach Polski mróz dochodził do -16. Jak masz możliwość to na hol i do ciepłego miejsca na noc i później spróbować odpalić.

Napisano
  • Autor

> A ja stawiam na coś bardzo prozaicznego...złe paliwo. Czy samochód nie stał dziś w nocy na mrozie?

> W niektórych rejonach Polski mróz dochodził do -16. Jak masz możliwość to na hol i do ciepłego

> miejsca na noc i później spróbować odpalić.

Ale skąd ten dym? i dlaczego po dłuższym postoju zapala na kilka sekund po czym gaśnie, a potem już nie chce wcale odpalić.

Samochód stoi w garażu murowanym. Szkoda, że nie sprawdziłem temperatury rano. Ale teraz w zimie czasem jak spojrzałem na komputer przed odpaleniem to pokazywał raczej nie mniej niż -2st.

Paliwo - zalewam zwykłego diesla na Shellu.

Napisano

zacznij od wyczyszczenia zaworu egr(możesz go na próbę zaślepić było wiele wątków w tym temacie) busted.gif

Napisano
nie wiem ska dym, ale ja obstawiam EGR. Identyczne objawy (pomijając ten dym) miałem. Resztę doszukasz w archiwum.
Napisano

pokazywał raczej nie mniej niż -2st.

> Paliwo - zalewam zwykłego diesla na Shellu.

Hmm..to przy -2 na pewno moja teoria się nie sprawdzi smile.gif

Napisano

A próbowałeś podpiąć pod komp?

Może coś pokaże icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś podpiąć pod komp?

> Może coś pokaże

Niestety samochód unieruchomiony, a ja kabla nie posiadam.

Widzę, że te kable VAG KKL nie są drogie ale w ZTS pisze żeby kupić kabel z przełącznikiem, a na allegro takiego nie znalazłem. Czy takim kablem bez przełącznika nie zdiagnozuje silnika?

W wolnym czasie sprawdzę ten EGR.

Napisano

1. Koledzy z kablami z miasta

2. potrzebne do Stilo:

A

B ten mam i działa b. dobrze (ma przełączniki)

Napisano

Skoro dym sprzed silnika... to może uszczelka pod kolektorem wydechowym ? Albo sam kolektor.... ale w sumie powinien palić... niech ktoś kręci rozrusznikiem a ty patrz skąd dym dokładnie wink.gif

Napisano
  • Autor

No więc starałem się dzisiaj sprawdzić skąd leci ten dym i najprawdopodobniej, leci on z tej oplecionej rury, jednak ręki nie dam sobie za to uciąć, może lecieć też gdzieś spod niej i leci po niej bo wydaje się właśnie tak jakby z niej się dym wydostawał.

15022011113.jpg

Co do EGR - próbowałem odkręcić samą cewkę, jak jedna śruba ładnie poszła, tak druga nie chce drgnąć - właśnie zjechałem jednego torxa, jutro lecę kupić nowego. Bardziej mnie martwi odkręcenie tych dolnych śrub, kiepski dostęp raczej, jeśli też tak mocno będą trzymać to masakra :/

Zamówiłem sobie też blaszkę do ew. zaślepienia EGR'a(chociażby na próbę). Jednak te śruby od tej karbowanej rury(bo rozumiem że to tam trzeba by zaślepić?) też ani drgną, próbowałem torxem, ale jutro kupię i spróbuje normalnym imbusem. Także na koniec wszystko obficie spryskałem jeszcze raz WD40 i jutro będę dalej się z tym męczyć.

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś rady to bardzo proszę.

Aha - zamówiłem wczoraj też kabel od Viakena, a dzisiaj dali info, że wysyłka dopiero po 25 lutego to chyba sobie podaruje, może znajdę kogoś z kablem z okolic do tego czasu.

Napisano

... co do zakupu kluczy, kup coś porządnego na konkretne talary, jak kupiłem zestaw imbusów za 2,50zł bo chciałem jednego do samochodu, żeby w razie czego odkręcić osłonę od aku... (mam na imbusy), przy pierwszej próbie zgiąłem go palcami rotfl.gif

Napisano

na próbę możesz zrobić blaszkę z puszki od "coli" piwo.gif popuść karbowaną rurkę od egr na- zdjęciu zaznaczone niebieską kropką dotnij blaszkę aby pasowała między śruby skręć i zobacz czy odpala spy.gifegr

a co do dymu to podwiń tą szmatkę i zobacz czy czasem nie masz tam dziury

Napisano
na próbe wytnij sobie taką zaslepkę z jakiejś grubszej puszki i wsadź. Jak problem zniknie, to zamów sobie porządną.
Napisano

kolego przez egr samochód nie będzie gasł tylko słaby i się dusił. Wymień filtr paliwa i naj lepiej jak byś sprawdził ciśnienie z pompki ze zbiornika bo tam też może być przyczyna.

Napisano

> kolego przez egr samochód nie będzie gasł tylko słaby i się dusił. Wymień filtr paliwa i naj lepiej

> jak byś sprawdził ciśnienie z pompki ze zbiornika bo tam też może być przyczyna.

A to dziwne, bo u mnie jak EGR odmówił po raz pierwszy posłuszeństwa to auta nie nawet odpalić a jak już załapał to gasł od razu kiedy dostał minimalnie większe odciążenie niż stanie w miejscu. Przez to nie mogłem wjechać do garażu, bo mam malutki podjazd pod który nie mogłem podjechać a i wtoczyć taką landarę samemu było trudno.

Napisano
  • Autor

> kolego przez egr samochód nie będzie gasł tylko słaby i się dusił. Wymień filtr paliwa i naj lepiej

> jak byś sprawdził ciśnienie z pompki ze zbiornika bo tam też może być przyczyna.

A jednak wink.gif

Koledzy jesteście po prostu zajebiści!! smile.gif

Udało mi się odkręcić zapieczone śruby. Zrobiłem zaślepkę z nakrętki od słoika i samochód śmiga pięknie smile.gif

Teraz tylko dylemat czy zaślepić porządnie ten EGR, czy jednak wyczyścić.

Spróbuje może go wyczyścić tylko to się jednak wiąże z wymontowaniem całego EGR'a bo te śrubki z cewki nie chcą z nic puścić, a kiepskie tam jest podejście do tych na dole. Chyba, że jest zepsuty, ale wtedy wywaliłby błąd na desce? No nic, pokombinuje coś, a jak nie to zaślepie to w cholerę zlosnik.gif

Tak czy inaczej esteście WILECY smile.gif

Napisano

> A jednak

> Koledzy jesteście po prostu zajebiści!!

> Udało mi się odkręcić zapieczone śruby. Zrobiłem zaślepkę z nakrętki od słoika i samochód śmiga

> pięknie

> Teraz tylko dylemat czy zaślepić porządnie ten EGR, czy jednak wyczyścić.

> Spróbuje może go wyczyścić tylko to się jednak wiąże z wymontowaniem całego EGR'a bo te śrubki z

> cewki nie chcą z nic puścić, a kiepskie tam jest podejście do tych na dole. Chyba, że jest

> zepsuty, ale wtedy wywaliłby błąd na desce? No nic, pokombinuje coś, a jak nie to zaślepie to

> w cholerę

> Tak czy inaczej esteście WILECY

Po pierwszej awarii EGR też go czyściłem, jednak jak problem sie powtórzył to wywaliłem to dziadostwo w cholerę.

Jak na razie obserwuje same plusy takiego rozwiązania wink.gif

Napisano

> zepsuty, ale wtedy wywaliłby błąd na desce?

w tym wypadku nie. błąd jest w komie, ale na desce nie wywali. zaślepienie EGRa blacha z puszki jest chwilowe. jeśli egr działa, to szybko ją przepali.

próbuj czyścić, ale osobiście polecam zaślepienie wink.gif

Napisano

> A to dziwne, bo u mnie jak EGR odmówił po raz pierwszy posłuszeństwa to auta nie nawet odpalić a

> jak już załapał to gasł od razu kiedy dostał minimalnie większe odciążenie niż stanie w

> miejscu. Przez to nie mogłem wjechać do garażu, bo mam malutki podjazd pod który nie mogłem

> podjechać a i wtoczyć taką landarę samemu było trudno.

pytanie, w jakiej pozycji się zatnie. hmm.gif

Napisano

> pytanie, w jakiej pozycji się zatnie.

Jak się zatnie w pozycji zamkniętej to nie ma problemu, bo wtedy jet tak jak by go nie było wink.gif

Gorzej jak się zatnie w pozycji otwartej (w moim przypadku na maksa otwartej), bo wtedy masz problemy takie jak napisałem.

Napisano

przez egr będzie gasł i to dokładnie tak jak kolega mający problem opisuje, odpala, chodzi 3-4 sek i gaśnie a potem można se kręcić i kręcić i zajechać akumulator. Jak miałem ten problem ponad rok temu, to tez w pierwszej kolejności wymieniłem f.paliwa i nic to nie dało.

Napisano

> Teraz tylko dylemat czy zaślepić porządnie ten EGR, czy jednak wyczyścić.

odkręcisz, zmarnujesz 3 godziny czasu na wyczyszczenie tego, zużyjesz 2 l benzyny ekstrakcyjnej, 5 kg szmat, uwalisz się po szyję a za 10-15 tys km będziesz miał to samo.

Ale decyzja należy do Ciebie zlosnik.gif

Napisano

> odkręcisz, zmarnujesz 3 godziny czasu na wyczyszczenie tego, zużyjesz 2 l benzyny ekstrakcyjnej, 5

> kg szmat, uwalisz się po szyję a za 10-15 tys km będziesz miał to samo.

> Ale decyzja należy do Ciebie

Dobrze gada, piwa mu! 20.GIF

Napisano

> odkręcisz, zmarnujesz 3 godziny czasu na wyczyszczenie tego, zużyjesz 2 l benzyny ekstrakcyjnej, 5

> kg szmat, uwalisz się po szyję a za 10-15 tys km będziesz miał to samo.

Nie jest aż tak tragicznie , Brava zrobiłem z 50tys. od czasu wyczyszczenia EGR-a , a w Stilonie jest najwyraźniej wymieniony na nowy wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.