Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima i zima

Featured Replies

Napisano

czy temperatury - 2 -5st mogą spowodować ze sprężarka się nie załączy ?

w manualu napisane ze w temperaturach niskich klima nie działa. ale -2 - 5st moze już to powodować?

sprawa dotyczy mazdy 3 z climatronikiem

Napisano

> czy temperatury - 2 -5st mogą spowodować ze sprężarka się nie załączy ?

> w manualu napisane ze w temperaturach niskich klima nie działa. ale -2 - 5st moze już to

> powodować?

> sprawa dotyczy mazdy 3 z climatronikiem

W większości aut próg załączenia ustawiony jest na około 5 stopni.... na plusie wink.gif

Napisano

Tak.

Napisano

Mogą. Klima w samochodzie (i to dobra) chłodzi do około 7 stopni, w lecie grinser006.gif. Jak zimą jest minus dwa to co?, ma zacząć grzać? zlosnik.gif Fizyka z szóstej klasy się kłania hehe.gif

Napisano

> w manualu napisane ze w temperaturach niskich klima nie działa. ale -2 - 5st moze już to

> powodować?

W BBM i zdaje się w stilo klimatyzacja nie załącza się poniżej +4*C.

A nawet gdyby się załączyła to prawie natychmiast zostanie wyłączona z powodu zamrożenia parownika.

Powyższe odnosi się w praktyce do wszystkiego współcześnie produkowanego, mogą być jedynie różnice w temperaturze, zamiast +4 może być +3 albo +5 albo 0 albo ile tam ktoś w fabryce sobie wymyślił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> powodować?

Tak, nie przejmuj się.

Napisano

W Audi nie włączała się sprężarka poniżej +4, w Fiacie nie włączy poniżej +6, natomiast jak jest +6 to sprężarka chodzi, ale wyłączy się przy +4.

Napisano
  • Autor

> Mogą. Klima w samochodzie (i to dobra) chłodzi do około 7 stopni, w lecie . Jak zimą jest minus

> dwa to co?, ma zacząć grzać? Fizyka z szóstej klasy się kłania

nie wymagam aby grzała, czy chłodziła i tak lodowate powietrze. Chodzi o fakt załączenia sprężarki.

Pytam bo np w almerze n16 sprężarka mi startowała nawet jak było -5

Napisano

> Pytam bo np w almerze n16 sprężarka mi startowała nawet jak było -5

A skąd wiesz, że startowała? Wzrost obrotów i spalania na kompie nie jest równoznaczne, że sprężarka działa.

Napisano

> A skąd wiesz, że startowała? Wzrost obrotów i spalania na kompie nie jest równoznaczne, że

> sprężarka działa.

Załączenie sprężarki w większości samochodów da się zauważyć. Spreżarkę załącza sprzęgło elektromagnetyczne na podstawie danych z kilku czujników temperatuty, ciśnienia, obrotów silnika. Wystarczy że któryś z nich poda zły sygnał i sprzęgło złapie nawet przy -30*, ale jest to błąd.

Napisano

Dla mnie to jasne, chodzi o to, skąd ten user wie, że akurat sprzęgło kompresora się załączyło?

Napisano

> Dla mnie to jasne, chodzi o to, skąd ten user wie, że akurat sprzęgło kompresora się załączyło?

Różnie to widać, u mnie na przykład słychać stuknięcie pod maską, włączają się wentylatory na chłodnicy i syczy zawór pod deską. Nie da się tego nie zauważyć grinser006.gif. W innych samochodach też nie odbywa się to tak całkiem niezauważalnie.

Napisano

No patrz, a u mnie w Corsie przy -5 stopniach, wentylatory się załączają, wzrasta masa paliwa, wzrastają obroty a sprzęgło nie łapie.

Napisano

> powodować?

Jak najbardziej. Nie mam wprawdzie klimatronika tylko manualną klimatyzację ale przy -5 u mnie sprężarka się nie załącza. Nie wiem dokładnie jaka jest graniczna temperatura bo rzadko używam klimatyzacji zimą. Ale z pewnością w temperaturach dodatnich (+1, +2) klima u mnie jeszcze działa

Napisano

> Hak zimą jest minus dwa to co?, ma zacząć grzać? Fizyka z szóstej klasy się kłania

Ma chłodzić powietrze do przekroczenia punktu rosy, by następnie skierować je do nagrzewnicy. A po co to się pewnie nie domyślisz...

Niestety zimą, para wodna lubi resublimować, co nie jest ok.

Napisano

> Ma chłodzić powietrze do przekroczenia punktu rosy, by następnie skierować je do nagrzewnicy. A po

> co to się pewnie nie domyślisz...

> Niestety zimą, para wodna lubi resublimować, co nie jest ok.

Poza tym jak to wszystko ma działać, jak cały układ znajduje się w ujemnej temperaturze?

Napisano

> Poza tym jak to wszystko ma działać, jak cały układ znajduje się w ujemnej temperaturze?

No, resublimacja to trudne słowo.

Napisano

> nie wymagam aby grzała, czy chłodziła i tak lodowate powietrze. Chodzi o fakt załączenia sprężarki.

sprezarka spreza, a nie grzeje ani nie chlodzi. jak sie zasprzegli to krazy czynnik. przy tak niskiej temp. nie ma prawa sie zasprzeglic i w almerze na pewno tego nie robila. pomyliles inny dzwiek z zasprzeglajaca sie sprezarka.

Napisano
  • Autor

> A skąd wiesz, że startowała? Wzrost obrotów i spalania na kompie nie jest równoznaczne, że

> sprężarka działa.

wyraźne kliknięcie sprzęgła

Napisano
  • Autor

> sprezarka spreza, a nie grzeje ani nie chlodzi. jak sie zasprzegli to krazy czynnik. przy tak

> niskiej temp. nie ma prawa sie zasprzeglic i w almerze na pewno tego nie robila. pomyliles

> inny dzwiek z zasprzeglajaca sie sprezarka.

nie no odgłosu nie pomyliłem

mniejsza o almere

czekam na ocieplenie i sprawdzę jeszcze raz smile.gif

Napisano

> wyraźne kliknięcie sprzęgła

ale co się działo potem ? jak długo pracowała ?

mnie w viatrze na postoju też sprężarka cyknie, ale po 1-2sek się wyłącza,

pewnie łapie trochę temp o silnika ... nie wiem

na pewno załącza sie bo obserwowałem sprzęgiełko ok.gif

temp też była poniżej 0'C

Napisano

> No, resublimacja to trudne słowo.

Pytanie pomocnicze zlosnik.gif - lodówka w kuchni chłodzi powietrze z powiedzmy 25* do 5. Czy wystawiona na 20* mróz będzie w środku chłodziła do -40?

Napisano

Ciekawe, bo w mojej N16 przy -5 już nie startuje...

Napisano

> Pytanie pomocnicze - lodówka w kuchni chłodzi powietrze z powiedzmy 25* do 5. Czy wystawiona na

> 20* mróz będzie w środku chłodziła do -40?

Nie, bo masz termostat zeby.GIF, który powoduje, ze lodówka nie pracuje cały czas, tylko się włącza i wyłacza smile.gif

Napisano

> Pytanie pomocnicze - lodówka w kuchni chłodzi powietrze z powiedzmy 25* do 5. Czy wystawiona na

> 20* mróz będzie w środku chłodziła do -40?

Termostat to również trudne słowo ok.gif

Napisano

> Termostat to również trudne słowo

Dobra zlosnik.gif - termostat zamarzł na mrozie i agregat pracuje cały czas ok.gif

Napisano

> Dobra - termostat zamarzł na mrozie i agregat pracuje cały czas

albo przy termostacie postawiłeś garnek z gorącą zupą grinser006.gif

Napisano

jeżeli klima się nie włącza zimą, to co powoduje błyskawiczne odparowanie szyb (nie jest to żadna autosugestia czy coś w tym stylu, sprawdzone na clio-manual i na sedici-climatronik)?

jeżeli klima zimą nie działa, to dlaczego zaleca się odpalanie klimy "nawet zimą" na 15min. co 2-3tygodnie w celu rozprowadzenia środka smarującego po układzie?

Nie jestem specem od chłodnictwa i chętnie poznam wyjaśnienie. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli klima się nie włącza zimą, to co powoduje błyskawiczne odparowanie szyb (nie jest to żadna

> autosugestia czy coś w tym stylu, sprawdzone na clio-manual i na sedici-climatronik)?

> jeżeli klima zimą nie działa, to dlaczego zaleca się odpalanie klimy "nawet zimą" na 15min. co

> 2-3tygodnie w celu rozprowadzenia środka smarującego po układzie?

> Nie jestem specem od chłodnictwa i chętnie poznam wyjaśnienie.

ogólnie zaleca sie odpalanie klimy co jakiś czas aby układ sie przesmarował

tak też robie smile.gif

a tu wczoraj zonk!

Napisano

> jeżeli klima zimą nie działa, to dlaczego zaleca się odpalanie klimy "nawet zimą" na 15min. co

Bo zima bywa nawet kilkanaście stopni na plusie

Napisano

> jeżeli klima się nie włącza zimą, to co powoduje błyskawiczne odparowanie szyb (nie jest to żadna

> autosugestia czy coś w tym stylu, sprawdzone na clio-manual i na sedici-climatronik)?

kolego poszukaj sobie schematu klimatyzacji w sieci, pomyśl co powoduje że klima "osusza" powietrze, a sam sobie odpowiesz

tu nie trzeba być specem od klimatyzacji, trochę fizyki ze szkoły podstawowej

bo tak jest zdrowiej dla układu

u nas nie ma z tym problemu, bo rzadko się trafia żeby zima trwała kilka miesięcy, zawsze jest kilka dni na mocnym plusie ale co ma zrobić mieszkaniec Skandynawii ? grinser006.gif

nie wiem jak masz umiejscowione sprężarki, ale jeśli widać kołko pasowe to gdy klima jest wyłączona środek stoi, a kręci się tylko rolka zewnętrzna (tak jest u mnie w suzuce)

jak klima się załączy to zaczyna się kręcić całe kółko ... więc doskonale widać kiedy sprężarka pracuje ok.gif

Napisano

> Nie jestem specem od chłodnictwa i chętnie poznam wyjaśnienie.

.. bo instrukcja samochodu to jedynie przedruk z innego jezyka, a nie kompendium wiedzy jak uzytkowac samochod w polskich warunkach grinser006.gif nie wszedzie zima oznacza mrozy po -20 stopni i sypanie drog solą

Napisano

> kolego poszukaj sobie schematu klimatyzacji w sieci, pomyśl co powoduje że klima "osusza"

> powietrze,

Ale jak się nie włącza, to nie osusza i on o tym napisał.

Napisano

> ogólnie zaleca sie odpalanie klimy co jakiś czas aby układ sie przesmarował

> tak też robie

> a tu wczoraj zonk!

A u mnie nawet jak nie włączam klimy to sprężarka się co chwilę załącza. Oczywiście gdy jest odpowiednia temperatura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.