Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaz rozpórki ze śrubą w srodku - jak?

Featured Replies

Napisano

Mam ja rozporke 2 elementowa skrecona sruba w srodku.

Cos takiego jak to:

rozporka-cinquecento-sporting-gora-przod.jpg

Teraz pytanie. Jak to sie montuje.

Oczywiscie wiem, ze trzeba wkrecic to do mocowania amortyzatorow. Z tym nie bedzie problemu.

I teraz co z ta sruba. Z tego co slyszalem trzeba przod auta podniesc aby zawieszenie bylo luzne i srube dokrecic.

Tylko w ktora strone?

Tak zeby rozporka sie wydluzyla, czy skrocila?

Bo tego jakos nie udalo mi sie dowiedziec.

Napisano

> Mam ja rozporke 2 elementowa skrecona sruba w srodku.

> Cos takiego jak to:

> Teraz pytanie. Jak to sie montuje.

> Oczywiscie wiem, ze trzeba wkrecic to do mocowania amortyzatorow. Z tym nie bedzie problemu.

> I teraz co z ta sruba. Z tego co slyszalem trzeba przod auta podniesc aby zawieszenie bylo luzne i

> srube dokrecic.

> Tylko w ktora strone?

> Tak zeby rozporka sie wydluzyla, czy skrocila?

> Bo tego jakos nie udalo mi sie dowiedziec.

rozpórka jak sama nazwa wskazuje ma rozpierać, więc musisz ją wydłużyć

Napisano

Usztywnienie przedniego zawieszenia, poprawe prowadzenia w zakretach, gdzie kolumny mcpersona nie beda tak prezyly na bude..

Napisano

> Usztywnienie przedniego zawieszenia, poprawe prowadzenia w zakretach, gdzie kolumny mcpersona nie

> beda tak prezyly na bude..

Robienie zawiasu obu stron przy lekim strzale z jednego boku - GRATIS! grinser006.gif

Napisano

> Robienie zawiasu obu stron przy lekim strzale z jednego boku - GRATIS!

? yikes.gifyikes.gifyikes.gif

konia z rzędem temu Kto wyjaśni mi Twój tok rozumowania ... ( z uzasadnieniem ... realnym poproszę )

bo jakoś nie rozumiem ... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Trochę OT, ale zdradź nam, co ma na celu montaż tej rozpórki.

usztywnienie nadwozia samonośnego samochodu osobowego cool.gif

Napisano

> Mam ja rozporke 2 elementowa skrecona sruba w srodku.

> Cos takiego jak to:

> Teraz pytanie. Jak to sie montuje.

> Oczywiscie wiem, ze trzeba wkrecic to do mocowania amortyzatorow. Z tym nie bedzie problemu.

> I teraz co z ta sruba. Z tego co slyszalem trzeba przod auta podniesc aby zawieszenie bylo luzne i

> srube dokrecic.

> Tylko w ktora strone?

> Tak zeby rozporka sie wydluzyla, czy skrocila?

> Bo tego jakos nie udalo mi sie dowiedziec.

tak żeby się sklinowała , bez przesady oczywiście ...

ja mam zamiar zrobić " home made " do nowo nabytego szczurka ( corsa B GSI ) i po prostu dociąć rurę na wymiar i dospawać mocowania do mcphersonów 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

To sie zgadza.

Ale ja to montuje do auta, w ktorym jesli bedzie strzal z jednego boku to juz ani jeden ani drugi bok nie beda robione, bo koszt tej roboty by przewyzszyl koszt auta.

Napisano
  • Autor

> rozpórka jak sama nazwa wskazuje ma rozpierać, więc musisz ją wydłużyć

Tak wlasnie myslalem, ale wolalem sie upewnic.

Napisano

Śrubą rzymską rozkręcasz - ja taką montowałem bez podnoszenia auta. Nie czułem różnicy zlosnik.gif

Napisano

Przy twardym zawieszeniu, dużych felgach i niskich oponach kielichy przenoszą naprawdę spore obciążenia i (zwłaszcza w starym aucie) mogą się po prostu schodzić do środka. U mnie w 18 letnim aucie przed założeniem były już ślady pękania kielichów, po założeniu rozpórki odczułem nawet poprawę w prowadzeniu auta.

Napisano
  • Autor

> Śrubą rzymską rozkręcasz - ja taką montowałem bez podnoszenia auta. Nie czułem różnicy

I tak mam podniesione bo wymienialem tez wahacze, amortyzatory i sprezyny.

Czy ok juz wszystko jasne.

Napisano

> I tak mam podniesione bo wymienialem tez wahacze, amortyzatory i sprezyny.

> Czy ok juz wszystko jasne.

to załóż jeszcze dolną rozpórkę wink.gif

Napisano
  • Autor

> to załóż jeszcze dolną rozpórkę

Na dole sam stabilizator musi wystarczyc wink.gif

Napisano

> Na dole sam stabilizator musi wystarczyc

stabilizator nijak ma się do rozpórki

Napisano

Podniesienie sztywności nadwozia, poprawa prowadzenia.

Napisano
  • Autor

> stabilizator nijak ma się do rozpórki

Nie wydaje mi sie, zeby wogole byla opcja zalozyc dolna rozporke w bravo.

Napisano

w bravo sanki na dole są dość solidną rozpórką, więc raczej nie wymaga montażu dolnej

Napisano

> I tak mam podniesione bo wymienialem tez wahacze, amortyzatory i sprezyny.

> Czy ok juz wszystko jasne.

Jak masz podniesione, to przykręcasz spinkę, śrubą rzymską wstępnie napinasz. Jak postawisz na koła to będzie się już trzymała "dębowo" ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz podniesione, to przykręcasz spinkę , śrubą rzymską wstępnie napinasz. Jak postawisz na koła

> to będzie się już trzymała "dębowo"

Wybacz moje lamerstwo w tej dziedzinie, ale co przykrecam?

Spinke??? Co to jest?

Pozatym czyli mam rozumiec, ze na podniesionym aucie nie mam dokrecac sruba rzymska do oporu, tylko tak lekko?

Napisano

> Nie wydaje mi sie, zeby wogole byla opcja zalozyc dolna rozporke w bravo.

Jest taka możliwość.

Napisano

> w bravo sanki na dole są dość solidną rozpórką, więc raczej nie wymaga montażu dolnej

Zdziwiłbyś się jaka to różnica.

Napisano

> Wybacz moje lamerstwo w tej dziedzinie, ale co przykrecam?

> Spinke??? Co to jest?

> Pozatym czyli mam rozumiec, ze na podniesionym aucie nie mam dokrecac sruba rzymska do oporu, tylko

> tak lekko?

Ja tam się nie znam, ale robiłem to następująco:

1. Auto w górę. Przód na klocki.

2. Rozpórka maksymalnie skręcona była dla mogę punktem wyjścia. Pierwsza przymiarka i dopasowanie długości rozpórki. Po tym gdy się wstępnie napięłaprzykręciłem ją na sztywno do kielichów.

3. Naprężenie rozpórki tak aby nawet nie drgnęła.

4. Opuściłem auto na koła i ponownie dokręciłem śrube.

Różnica w prowadzeniu bardzo wyczuwalna. Auto zaczęło bardziej bezpośrednio reagować na ruchy kierownicą. Minimalnie poprawiła się trakcja na wyjściu z ciasnych łuków. W zakrętach poprawiła się przyczepność.

Polecam.

Napisano

Myślę że w nazwie tej części zawarta jest odpowiedź na Twoje pytanie palacz.gif

Napisano

> ?

> konia z rzędem temu Kto wyjaśni mi Twój tok rozumowania ... ( z uzasadnieniem ... realnym poproszę

> )

> bo jakoś nie rozumiem ...

Przy dzwonie w prawe koło, jest bardzo duże prawdopodobieństwo przestawienia i lewego ale za to również jest duże prawdopodobieństwo zmniejszenia uszkodzeń całości. Widziełm auto po dzwonie które bez rozpórki wygladało by jak puszka po coli a było w całosci.

Napisano

> Usztywnienie przedniego zawieszenia, poprawe prowadzenia w zakretach, gdzie kolumny mcpersona nie

> beda tak prezyly na bude..

ok.gif Z tym, że w przypadku nieusztywnionego porządnie zawieszenia, rozpórka może pogorszyć trochę prowadzenie.

Napisano

> Zdziwiłbyś się jaka to różnica.

Może w Hondach, we Fiatach rama pomocnicza jest na tyle potężna, że rozpórka wydaje się nie potrzebna.

Napisano
  • Autor

> Może w Hondach, we Fiatach rama pomocnicza jest na tyle potężna, że rozpórka wydaje się nie

> potrzebna.

Czyli chesz powiedziec, ze niepotrzebnie zakladam ta rozporke, bo i tak wiele to nie zmieni?

Napisano

> Może w Hondach, we Fiatach rama pomocnicza jest na tyle potężna, że rozpórka wydaje się nie

> potrzebna.

Wcześniej jeździłem tylko makaronami.

Napisano

> Czyli chesz powiedziec, ze niepotrzebnie zakladam ta rozporke, bo i tak wiele to nie zmieni?

Az tak źle Ci się prowadzi ten fiacior? hmm.gif

Może lepiej za tę kasę sprawdzić i ew. powymieniać coś w zawiasie? ok.gif

Napisano

> Czyli chesz powiedziec, ze niepotrzebnie zakladam ta rozporke, bo i tak wiele to nie zmieni?

On mówi o dolnej

Napisano

Mowa była o dolnej rozpórce.

A co chcesz uzyskać górną rozpórką?? Skoro np. Golf GTI, ani Focus RS nie mają fabrycznie rozpórki więc jest pewnie zbędna. Z drugiej strony może jeździsz jak wariat, masz usztywnione zawieszenie i boisz się, że zacznie ci pękać buda czy przednia szyba - wtedy założyłbym. No i +5 pkt. do lansu smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Az tak źle Ci się prowadzi ten fiacior?

> Może lepiej za tę kasę sprawdzić i ew. powymieniać coś w zawiasie?

Fiacior sie dobrze prowadzi na normalnych ulicach.

Ja nim na codzien jezdze po bardzo waskich kretych gorskich drogach, gdzie sa praktycznie same zarkety. Na takie warunki seryjne zawieszenie sie raczej nie nadaje.

Juz wlasnie wymienilem amortyzatory na nowe KYB, sprezyny Eibach, 2 nowe wahacze, koncowki stabilizatora i teraz rozporka. Takze mam nadzieje ze po tej operacji auto bedzie sie przyjemnie prowadzilo.

Pozatym rozporke dostalem od znajomego za przyslowiowa flaszke wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mowa była o dolnej rozpórce.

> A co chcesz uzyskać górną rozpórką?? Skoro np. Golf GTI, ani Focus RS nie mają fabrycznie rozpórki

> więc jest pewnie zbędna. Z drugiej strony może jeździsz jak wariat, masz usztywnione

> zawieszenie i boisz się, że zacznie ci pękać buda czy przednia szyba - wtedy założyłbym. No i

> +5 pkt. do lansu .

Eibachy mialem zalozone od roku i narazie nic nie peka.

Ale teraz jeszcze dolozylem nowe amortyzatory bo stare juz powoli zaczely sie konczyc. No i ogolnie jeszcze troche jak wariat po kretych drogach. Dlatego rozporka napewno nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

> Eibachy mialem zalozone od roku i narazie nic nie peka.

> Ale teraz jeszcze dolozylem nowe amortyzatory bo stare juz powoli zaczely sie konczyc. No i ogolnie

> jeszcze troche jak wariat po kretych drogach. Dlatego rozporka napewno nie zaszkodzi

To możesz jeszcze zmierzyć średnice stabilizatora w Twojej wersji i porównać do HGT. Przy dobrych wiatrach wymiana może dać więcej niż montaż rozpórki, ale nie ma pkt. do lansu smile.gif.

Napisano

> Mowa była o dolnej rozpórce.

> A co chcesz uzyskać górną rozpórką?? Skoro np. Golf GTI, ani Focus RS nie mają fabrycznie rozpórki

> więc jest pewnie zbędna. Z drugiej strony może jeździsz jak wariat, masz usztywnione

> zawieszenie i boisz się, że zacznie ci pękać buda czy przednia szyba - wtedy założyłbym. No i

> +5 pkt. do lansu .

Tak ale taki Focus ma wystarczająco sztywna konstrukcje. A taki seryjny fiacior nie wink.gif Poza tym rozporki stosuje sie raczej w sporcie.

Napisano

> Tak ale taki Focus ma wystarczająco sztywna konstrukcje. A taki seryjny fiacior nie Poza tym

> rozporki stosuje sie raczej w sporcie.

W matizie dają w serii zlosnik.gif

Napisano

> W matizie dają w serii

bo jest miękki jak herbatnik w herbacie grinser006.gif

bez niej pewnie dość często trzebaby wymieniać przednią szybkę zlosnik.gif

Napisano

Niekoniecznie, a po za tym niektóre auta mają takie rozpórki fabrycznie, może nie tak "wyeksponowane" ale mają

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.