Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła o zmniejszonej jasności...

Featured Replies

Napisano

ja to nie wiem czemu nie zrobią przepisu umożliwiającego np jeżdżenie na pozycjach i z głowy...

Napisano

na jakiej podstawie te oznaczenia RL itd? smile.gif

źródło prosze, rozporzadzenie, paragraf, ustawe..... czarno na białym gdzie jest to napisane?????

chlapnac kazdy cos moze.......... smile.gif

Prosze ustawe przeczytac prawo o ruchu drogowym smile.gif alacznik nr 6 i pozniej sie madrowac smile.gif oznaczenie RL jest obowiazkowe dla aut produkowanych po 2011 i tylko na reflektorow ktore posiadaja oddzielne zrodlo swiatla dla swiatel dziennych a nie zalaczane modułem. Jezeli ktos ma inna wiedze na ten temat prosze poprzec ja prawem smile.gif ja swoja mam z ustawy Prawo o ruchu drogowym i rozporzadzenia narodów zjednoczonych w tej sprawie.

Napisano

> chlapnac kazdy cos moze..........

> Prosze ustawe przeczytac prawo o ruchu drogowym alacznik nr 6 i pozniej sie madrowac oznaczenie

Niech się Kolega się tak nie denerwuje, bo nie warto.

Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym nie ma załączników wink.gif

Napisano

> A patent stosowany w Audi A6 przed ledami? tam chyba właśnie drogowe robiły również jako dzienne

> po obniżeniu mocy

Nie tylko Audi, ale na pewno też VW oraz renówki.

Napisano

> Nie tylko Audi, ale na pewno też VW oraz renówki.

Jest jeszcze jeden prosty układ AVT 2386.Zailanie ze stacyjki poprzez PWM do przełącznika pod kierownicą i masz dzienne długie hehe.gif

Napisano

> tzw zmęczenie materiału odgrywa tu role.

> Przez starsza żarówke płynie wtedy większy prad kiedy zalozysz jedną nowa. To zjawisko odgrywa

> wieksza role przy stałym napieciu niz zmiennym. Ta nowa stawia wiekszy opór, kiedy dwie sa

> rowno wypalone jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo ich uszkodzenia.

> > zycia jest bardzo podobny

Co to za herezje yikes.gif

Napisano

> Niech się Kolega się tak nie denerwuje, bo nie warto.

> Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym nie ma załączników

Załącznik nr 6 - WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY.

Jak ktos nie potrafi znalezc to nie ma smile.gif

Napisano

> tzw zmęczenie materiału odgrywa tu role.

> Przez starsza żarówke płynie wtedy większy prad kiedy zalozysz jedną nowa. To zjawisko odgrywa

> wieksza role przy stałym napieciu niz zmiennym. Ta nowa stawia wiekszy opór, kiedy dwie sa

> rowno wypalone jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo ich uszkodzenia.

> > zycia jest bardzo podobny

To jakaś nowa teoria obwodów.

Wbij sobie do głowy, że przy połączeniu równoległym (z odpowiednio mocnym źródłem zasilania) druga żarówka "nie wie", ile i jakich jest jeszcze podłączonych do niej równolegle.

Napisano

> To jakaś nowa teoria obwodów.

> Wbij sobie do głowy, że przy połączeniu równoległym (z odpowiednio mocnym źródłem zasilania) druga

> żarówka "nie wie", ile i jakich jest jeszcze podłączonych do niej równolegle.

Poza tym żarnik żarówki poprzez używanie zmniejsza swoją średnicę i przez to zwiększa swoją rezystancję. Oczywiście są to wartości bardzo małe, ale rezystancja wraz z zużyciem rośnie, a nie maleje, przez co prąd płynący przez taką żarówkę zmniejsza się.

Napisano

> To jakaś nowa teoria obwodów.

> Wbij sobie do głowy, że przy połączeniu równoległym (z odpowiednio mocnym źródłem zasilania) druga

> żarówka "nie wie", ile i jakich jest jeszcze podłączonych do niej równolegle.

Żarówki porządnych firm mają powtarzalny czas życia więc nic dziwnego, że "padają" prawie jednocześnie

(podobnie jednakowo zużywają się klocki, tarcze hamulcowe itd).

W przypadku żarówek, szczególnie mijania, ryzykowna jest jazda z jedną spaloną a drugą świecącą.

Po spaleniu jednej zmniejsza się spadek napięcia na wspólnych dla obydwu

przewodach, złączkach, stykach przekaźników, przełączników itp.

Odciążony alternator też nieco podnosi napięcie wyjściowe.

Napięcie na tej jeszcze świecącej żarówce rośnie się i to ją w przyśpieszonym tempie "dobija" -

nagle może się całkiem ciemno przed autem zrobić.

Z takich przyczyn w przypadku przepalenia jednej żarówki z pary zalecana jest wymiana obydwu jednocześnie.

Oczywiście gdy żarówka przepali się bardzo szybko po instalacji to można przypuszczać, że trafiła się "felerna" i wtedy wymieniamy tylko jedną.

Napisano

> Załącznik nr 6 - WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I

> PRZYCZEPY.

Tyle, że nie jest to część Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym smirk.gif

To jest rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia smile.gif

Napisano

> Panowie

> rozbieraliscie kiedys to sd-2? przeciez dziecko by to lepiej polutowało, to nawet bezpiecznika nie

> ma, jak kiedys komus zjara instalacje to masakra, nawet nie ma jak tego wylaczyc brrrr

> tak to wyglada w srodku :

> http://1.1.1.1/bmi/img139.imageshack.us/img139/5945/srodek.jpg

> kolega kupił sd-2 i powiem wam ze dla mnie to jakosc zatrwazajaca, co najwyzej do poloneza bym

> założył.

> Ja kupiłem coś takiego:

> http://img845.imageshack.us/img845/3319/mod1.jpg

> http://img862.imageshack.us/img862/1974/mod2.jpg

> na allegro i pelen profesjonalizm, bezpiecznik, metrowe przewody, wszystkie zlaczki w komplecie,

> nie trzeba szukac zadnych pomp, bezpiecznikow, dokladac kabli, cudowac, lutowac.. o mozna na

> luzie przelozyc do innego auta jak sie bedzie sprzedawac. Powiem wam ze drozej zaplacilem ale

> jakosc, bez porównania !

Mam u siebie sd-2 około 1,5 roku i jakoś mi się auto nie spaliło. hehe.gif

Napisano

> Mam u siebie sd-2 około 1,5 roku i jakoś mi się auto nie spaliło.

Wyobraz sobie sytuacje kiedy pada jeden z tranzystorow, drugi nie ma mocy zeby pociagnac 2 zarowki.... grzeje sie grzeje grzeje... temp wynosi ok 250 stopni w tym przypadku, nie ma bezpiecznika, wtyczki, upala obudowe, iskra leci dalej.... nawet nie wiesz jak mecza sie tranzystory szczegolnie te tanie, widze ze w sd2 na kazdym jest radiator to oznacza ze juz 2 sie grzały i wymagały radiatora...

Napisano

> Żarówki porządnych firm mają powtarzalny czas życia więc nic dziwnego, że "padają" prawie

> jednocześnie

> (podobnie jednakowo zużywają się klocki, tarcze hamulcowe itd).

> W przypadku żarówek, szczególnie mijania, ryzykowna jest jazda z jedną spaloną a drugą świecącą.

> Po spaleniu jednej zmniejsza się spadek napięcia na wspólnych dla obydwu

> przewodach, złączkach, stykach przekaźników, przełączników itp.

> Odciążony alternator też nieco podnosi napięcie wyjściowe.

> Napięcie na tej jeszcze świecącej żarówce rośnie się i to ją w przyśpieszonym tempie "dobija" -

> nagle może się całkiem ciemno przed autem zrobić.

> Z takich przyczyn w przypadku przepalenia jednej żarówki z pary zalecana jest wymiana obydwu

> jednocześnie.

> Oczywiście gdy żarówka przepali się bardzo szybko po instalacji to można przypuszczać, że trafiła

> się "felerna" i wtedy wymieniamy tylko jedną.

Jeśli masz alternator z regulatorem napięcia, który zmieni napięcie o więcej niż 0,1 V po wyłączeniu jednej żarówki 55W, to masz raczej problem z alternatorem i regulatorem.

Jedna żarówka to mały % odbiorników prądu we współczesnym samochodzie.

Dużo prądu idzie na wspomaganie elektryczne kierownicy, ogrzewanie tylnej szyby. A mimo tego jak je włączasz na pracującym silniku, to napięcie się nie zmienia.

Napisano

> Panowie

> rozbieraliscie kiedys to sd-2? przeciez dziecko by to lepiej polutowało, to nawet bezpiecznika nie

> ma, jak kiedys komus zjara instalacje to masakra, nawet nie ma jak tego wylaczyc brrrr

> tak to wyglada w srodku :

> http://1.1.1.1/bmi/img139.imageshack.us/img139/5945/srodek.jpg

> kolega kupił sd-2 i powiem wam ze dla mnie to jakosc zatrwazajaca, co najwyzej do poloneza bym

> założył.

> Ja kupiłem coś takiego:

> http://img845.imageshack.us/img845/3319/mod1.jpg

> http://img862.imageshack.us/img862/1974/mod2.jpg

> na allegro i pelen profesjonalizm, bezpiecznik, metrowe przewody, wszystkie zlaczki w komplecie,

> nie trzeba szukac zadnych pomp, bezpiecznikow, dokladac kabli, cudowac, lutowac.. o mozna na

> luzie przelozyc do innego auta jak sie bedzie sprzedawac. Powiem wam ze drozej zaplacilem ale

> jakosc, bez porównania !

Natchniony tym wątkiem kupiłem SD-2 i rozebrałem zaraz po zakupie, bo żadnej plomby nie było. Rzeczywiście jakość taka sobie, widać ręczną robotę. Ale żeby czemuś to miało szkodzić to wątpię. Sprzedawca nie reklamuje tego jako urządzenia o zajedwabistej jakości tylko jako urządzenie stworzone w jednym celu i w tym skuteczne. Widać, że ktoś to składa do kupy i sprzedaje na allegro odpowiednio opisane. Ja czegoś takiego sam bym nie złożył, więc kupiłem i nie żałuję a ktoś niech ma z tego zarobek. Twój wybór za 150 rzeczywiście jest lepiej wykonany i ma dodatkową funkcję. Ale czy jest jakoś lepszy? Nie mówię o świadomości posiadania ładnej płytki tylko o stosunku cena/jakość

Napisano

> Natchniony tym wątkiem kupiłem SD-2 i rozebrałem zaraz po zakupie, bo żadnej plomby nie było.

> Rzeczywiście jakość taka sobie, widać ręczną robotę. Ale żeby czemuś to miało szkodzić to

> wątpię. Sprzedawca nie reklamuje tego jako urządzenia o zajedwabistej jakości tylko jako

> urządzenie stworzone w jednym celu i w tym skuteczne. Widać, że ktoś to składa do kupy i

> sprzedaje na allegro odpowiednio opisane. Ja czegoś takiego sam bym nie złożył, więc kupiłem i

> nie żałuję a ktoś niech ma z tego zarobek. Twój wybór za 150 rzeczywiście jest lepiej wykonany

> i ma dodatkową funkcję. Ale czy jest jakoś lepszy? Nie mówię o świadomości posiadania ładnej

> płytki tylko o stosunku cena/jakość

Dorzuć bezpiecznik za 50 gr i będziesz miał odpowiednik tego za 150.

Napisano

W ogóle takie światła są zgodne z przepisami?

Quote:

Po odpaleniu silnika automatycznie załączają się światła drogowe z przodu na 20% mocy nominalnej, świecą tylko te dwie żarówki i nic więcej, nie działa podświetlenie zegarów i tylne światła.

Chodzi mi dokładnie o niepalące się światła tylne, biorąc pod uwagę ze wykorzystujemy światła mijania (choć nie będą działać pełną mocą)?

Napisano

> Jeśli masz alternator z regulatorem napięcia, który zmieni napięcie o więcej niż 0,1 V po

> wyłączeniu jednej żarówki 55W, to masz raczej problem z alternatorem i regulatorem.

> Jedna żarówka to mały % odbiorników prądu we współczesnym samochodzie.

> Dużo prądu idzie na wspomaganie elektryczne kierownicy, ogrzewanie tylnej szyby. A mimo tego jak je

> włączasz na pracującym silniku, to napięcie się nie zmienia.

Jeździłeś kiedyś dłużej z podłączonym woltomierzem?

Ja w prawie wszystkich swoich samochodach miałem na stałe podłączone woltomierze.

O ile przy pomiarze bezpośrednio na zacisku alternatora napięcie zmieniało się niewiele przy zmianach obciążenia

to już na akumulatorze zmiany były większe, na szynie w skrzynce bezpieczników po włączeniu świateł spadało o ok 0.1- 0.2V.

Jako nominalne napięcie pracy żarówek przyjmuje się 13.2V - sporo mniej od 14,4 na akumulatorze.

W różnych autach spotyka się różne spadki napięć pomiędzy akumulatorem a żarówką, średnio ok 1.0V - niektórzy producenci samochodów fabrycznie stosują albo potem w serwisach dokładają odcinki oporowych przewodów przed żarówkami

by zmniejszyć impuls prądu przy włączaniu zimnego włókna i przez obniżenie napięcia pracy przedłużyć żarówkom życie.

Według mnie typowy spadek napięcia pomiędzy akumulatorem a żarówką, bez tych dodatkowych rezystorów, to 1V,

z czego połowa lub więcej może się odkładać na wspólnym dla obydwu żarówek torze .

Często spotykany układ zasilania świateł mijania to: od szyny w skrzynce rozdzielczej przewód do włącznika świateł przy kierownicy

albo styki przekaźnika i przewód do przełącznika krótkie/długie, znów przewód do skrzynki,

tam dopiero rozwidlenie na oddzielne bezpieczniki L i P i w końcu dwa przewody do żarówek.

Po drodze kilka "kostek", na każdej spadek napięcia.

"Pi razy oko" szacuję podskok napięcia na sprawnej żarówce, po spaleniu tej drugiej, na 0.2-0.4V, zależnie np. od wieku auta -

czyste albo podkorodowane złącza.

W wolej chwili, przy lepszej pogodzie spróbuję pomierzyć spadki w Lanosie, w Ceed'zie raczej mi się nie uda dojść

do samych żarówek (trudno dostępne) ale podskok napięcia na bezpiecznikach sprawdzę i być może opublikuję tutaj wyniki.

Pozdrawiam,

Napisano

> oznaczenie RL jest obowiazkowe dla aut produkowanych po 2011

A z czego (tak dokładnie) wynika ten obowiązek?

Napisano

> "Pi razy oko" szacuję podskok napięcia na sprawnej żarówce, po spaleniu tej drugiej, na 0.2-0.4V,

> zależnie np. od wieku auta -

> czyste albo podkorodowane złącza.

> W wolej chwili, przy lepszej pogodzie spróbuję pomierzyć spadki w Lanosie, w Ceed'zie raczej mi się

> nie uda dojść

> do samych żarówek (trudno dostępne) ale podskok napięcia na bezpiecznikach sprawdzę i być może

> opublikuję tutaj wyniki.

> Pozdrawiam,

Ja szacuję raczej na max 0,2V przy powyższych założeniach.

Poza tym nie będzie to wzrost ponad napięcie nominalne, tylko wzrost w stosunku do i tak za niskiego napięcia.

Więc raczej szkody nie wyrządzi.

A tak jak większość pisała - żarówki z dobrej fabryki, szczególnie +xx% są bardzo powtarzalne i pada po prawie takim samym czasie. Osramy Nightreakery padły mi w odstępie tygodnia.

Napisano

> hmm bezsensu mi się to wydaje. koszt normalnych żarówek to 20-25zł,

> świecą 1,5-2 lata, z tym ustrojstwem będą świecić 3? oszczędzam kilka

> złotych na kilka lat? nie rozumiem

nie świeci Ci też podświetlenie tablicy rozdzielczej, rejestracji etc - kompletnie niepotrzebne.

Poza tym Ford to montuje defaultowo, więc wyszarpywać tego nie mam zamiaru zlosnik.gif

Napisano

> Jeździłeś kiedyś dłużej z podłączonym woltomierzem?

> Ja w prawie wszystkich swoich samochodach miałem na stałe podłączone woltomierze.

Turbogauge też ma tę funkcję cool.gifzlosnik.gif

Ponadto na Allegro można kupić mikroprocesorowy termometr samochodowy z zegarkiem i woltomierzem.

Napisano

> Dorzuć bezpiecznik za 50 gr i będziesz miał odpowiednik tego za 150.

Do Malucha dorzuc znaczek BMW.... zamiast kupowac BMW... na to samo wyjdzie....

Napisano

> ja to nie wiem czemu nie zrobią przepisu umożliwiającego np jeżdżenie na pozycjach i z głowy...

Przez bardzo wiele lat tak było we Francji, ale nawet "lepiej" - na drogach oświetlonych, czyli w miastach, można było jeździć "na pozycjach" także po zmroku. Łatwo było się wtedy komuś wpakować pod koła, tym bardziej że sporo pojazdów jeździło w ogóle bez włączonych świateł w nocy w miastach.

Napisano

Kupiłem i zwróciłem. Płytka niezabezpieczona - lata w obudowie, żadnych bezpieczników, wyłączników, trzeba dorabiać kable, konektory. Gość który to sprzedaje pisze o bezinwazyjnym montażu gdzie po przeczytaniu instrukcji okazuje się, że musisz wbijać się w oryginalną instalację elektryczną no.gif

Napisano

> Przez bardzo wiele lat tak było we Francji, ale nawet "lepiej" - na drogach oświetlonych, czyli w

> miastach, można było jeździć "na pozycjach" także po zmroku. Łatwo było się wtedy komuś

> wpakować pod koła, tym bardziej że sporo pojazdów jeździło w ogóle bez włączonych świateł w

> nocy w miastach.

ale ja nie mówie o nocy tylko o dniu :-) IMO spokojnie możnaby jeździć na pozycjach i byłoby bez tej całej dziennoświetlnej krucjaty zlosnik.gif

tylko - ktos by nie zarobił zlosnik.gif

Napisano

> Kupiłem i zwróciłem. Płytka niezabezpieczona - lata w obudowie, żadnych bezpieczników, wyłączników,

> trzeba dorabiać kable, konektory. Gość który to sprzedaje pisze o bezinwazyjnym montażu gdzie

> po przeczytaniu instrukcji okazuje się, że musisz wbijać się w oryginalną instalację

> elektryczną

He he he, to sie nazywa polski markieting panie zlosnik.gif

A chociaz nie robił problemów ze zwrotem?

Na Allegro jest też niejaki Bocian, kóry sam robi latarki, jakiś tekst. Ale jego wyroby cieszą się - w odróżnieniu od tego od SD-2 - doskonałą opinią smile.gif. Tak więc jak się chce to mozna ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.