Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak prawidłowo sprawdzić poziom oleju?

Featured Replies

Napisano

Jak to w końcu jest z tym sprawdzaniem poziom oleju w silniku? hmm.gif

Jedni mówią, żeby sprawdzać na zimnym silniku np. po całonocnym staniu w garażu. Inni znowu, że należy odczekać 10 min po zgaszeniu silnika i dopiero wtedy sprawdzić poziom oleju grinser006.gif

Co na to mówią instrukcję użytkowania samochodów? icon_rolleyes.gif

PS: Pomijam kwestie równego podłoża na którym musi stać pojazd itp

Napisano

najlepiej na zimnym, przed pierwszym odpaleniem rano - bo masz pewnosc ze ile może być oleju w misce tyle jest smile.gif juz wiecej nie spłynie.

Ale jak masz silnik ciepły to lepiej dać mu te 10 minut odstać, żeby olej mógł do michy spokojnie spłynąć.

Czy na zimnym czy na ciepłym - aptekarzem nie jesteś - ważne jest czy z grubsza jest w połowie między min a max, a nie czy o 1mm w tą czy w tamtą.

Napisano

> Jak to w końcu jest z tym sprawdzaniem poziom oleju w silniku?

> Jedni mówią, żeby sprawdzać na zimnym silniku np. po całonocnym staniu w garażu. Inni znowu, że

> należy odczekać 10 min po zgaszeniu silnika i dopiero wtedy sprawdzić poziom oleju

> Co na to mówią instrukcję użytkowania samochodów?

> PS: Pomijam kwestie równego podłoża na którym musi stać pojazd itp

Jak dla mnie to obie metody sa tak samo dobreok.gif

Jezeli tylko olej miesci sie w przedziale min-max to wszystko OK.

(Oczywiscie sa wyjatki, gdzie warto trzymac max, ale tego raczej w instrukcjach nie znajdziesz)

A kwestie, ktora lepsza zostawiam dla pseudoteoretykow z nadmiarem czasu grinser006.gif

Napisano

Generalnie olej musi spłynąć z całego silnika do miski olejowej żeby pomiar był właściwy, a ile na to potrzeba czasu to już trudno powiedzieć niewiem.gif Na pewno gdy silnik jest zimny to będzie prawidłowo waytogo.gif

Napisano

> Jedni mówią, żeby sprawdzać na zimnym silniku np. po całonocnym staniu w garażu. Inni znowu, że

> należy odczekać 10 min po zgaszeniu silnika i dopiero wtedy sprawdzić poziom oleju

> PS: Pomijam kwestie równego podłoża na którym musi stać pojazd itp

w mazdzie z silnikiem 1.6 diesel PSA w instrukcji pisze ze sprawdzamy na zimno!

Napisano
  • Autor

W sumie chyba jeden czort zlosnik.gif

W instrukcji Toyoty Camry piszą, że należy rozgrzać silnik i po odczekaniu kilku minut sprawdzić stan oleju.

W instrukcji Lanosa piszą, że olej po prostu musi ścieknąć do miski olejowej. Jeśli silnik jest ciepły to należy odczekać kilka minut hehe.gif

Napisano

Czy po całonocnym postoju, czy po dziesięciu minutach od zatrzymania silnika - jaka to różnica? Więcej oleju do miski i tak nie ścieknie...

Napisano

Informacje znajdziesz w instrukcji obsługi. W jednym aucie będzie na zimnym, w drugim 10 min po zgaszeniu samochodu.

Odnośnie aptekarstwa na zimnym. Zgodnie z aptekarskim obyczajem po zidentyfikowaniu zbyt małego stanu, należy dolać olej, zagrzać silnik, wystudzić silnik, sprawdzić poziom oleju i powtarzać operację do uzyskania pożądanego poziomu. Wtedy będzie dokładnie hehe.gif.

Najgorzej jak dolewkę będzie trzeba zrobić w trasie na stacji benzynowej grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> (...) należy dolać olej, zagrzać silnik, wystudzić silnik, sprawdzić poziom oleju i powtarzać

> operację do uzyskania pożądanego poziomu.

Zapomniałeś dodać, że po dolaniu oleju należy 10 razy okrążyć samochód skacząc na lewej nodze zgodnie z kierunkiem ruchy wskazówek zegara zlosnik2.gif

Napisano

Bardziej poważnie. Moim zdaniem olej powinno się sprawdzać na ciepłym silniku 2-5 min po zgaszeniu. Olej zmienia się (i ustala nowy stan oleju) na ciepłym silniku. Najlepiej trzymać poziom w okolicach 3/4 między min i maks. Plusy są takie, że można spokojnie sprawdzać i robić dolewki w trasie, na zimnym nigdy nie przekroczy maksa (niektórzy wrażliwcy unikną zawału).

Ja tam nawet dolewam na zapas przy zmianie oleju. Trochę mi cieknie olej spod głowicy i z pokrywy zaworów, trochę uszczelniacze puszczają więc leje 0,5 l ponad maks i nie muszę robić dolewek między wymianami skromny.gif.

Napisano

> Bardziej poważnie. Moim zdaniem olej powinno się sprawdzać na ciepłym silniku 2-5 min po zgaszeniu.

> Olej zmienia się (i ustala nowy stan oleju) na ciepłym silniku. Najlepiej trzymać poziom w

> okolicach 3/4 między min i maks.

To zależy od samochodu i jego natury grinser006.gif Taki na przykład Lanos nie wykazuje negatywnych objawów nawet przy stanie oleju poniżej min. tyle ile jest między kreskami zlosnik.gif, za to napełniony do max. nie mówiąc o przekroczeniu poziomu konsumuje olej wykładniczo hehe.gif.

Śmieszna też jest ogólnie panująca opinia, że olej trzeba wymieniać w gorącym silniku hehe.gif, przecież im dłużej samochód stoi tym więcej oleju spłynie do miski, a ten po odkręceniu korka i tak cały spłynie do koryta. Wymieniając olej w serwisie, kiedy to ten jeszcze kapie a mechanik już zakręca korek i leje nowy, zostawiamy najwięcej starego zużytego hehe.gif i chociaz jest to bez znaczenia, to jednak teoretycznie stanowi najgorszą metodę zlosnik.gif.

Napisano

> Śmieszna też jest ogólnie panująca opinia, że olej trzeba wymieniać w gorącym silniku , przecież

> im dłużej samochód stoi tym więcej oleju spłynie do miski, a ten po odkręceniu korka i tak

> cały spłynie do koryta. Wymieniając olej w serwisie, kiedy to ten jeszcze kapie a mechanik już

> zakręca korek i leje nowy, zostawiamy najwięcej starego zużytego i chociaz jest to bez

> znaczenia, to jednak teoretycznie stanowi najgorszą metodę .

Nikt nie mówi, że trzeba. Po prostu tak się robi, bo czas to ryż. Nikt nie będzie czekał 2 godzin aż ostatnia kropla spadnie. Rozgrzany olej robi się rzadszy i szybciej spływa. Więc tyle samo oleju ci zleci jak auto postoi z odkręconym korkiem 10 min przy ciepłym silniku co przy 20 min na zimnym.

Napisano

Na zimnym po nocy mam pół stanu, na rozgrzanym i pozostawionym na kwadrans 2/3 między min a max.

Czy to SC czy Type R zawsze jest to samo.

Napisano

Ja sprawdzam zawsze na zimnym ,przynajmniej nie jest rozmazany bagnet.Olej mam zawsze nalany do max i nic nie ubywa ok.gifCo do ściekania.. To resztki oleju sobie ściekają a mechanik albo wymienia filtry albo układa sobie narzędzia w szufladzie ,lub dyskutuje o tych co rządzą u góry zlosnik.gif

Napisano

Olej nie jest aż tak gęsty żeby spływał do misy całą noc, tym bardziej jak jest gorący.

Wystarczy 10 - 15 minut i już można sprawdzać.

Napisano
  • Autor

> Na zimnym po nocy mam pół stanu, na rozgrzanym i pozostawionym na kwadrans 2/3 między min a max.

> Czy to SC czy Type R zawsze jest to samo.

Ciekawe hmm.gif

Sprawdzę to zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Taki na przykład Lanos (...) napełniony do max.

> nie mówiąc o przekroczeniu poziomu konsumuje olej wykładniczo

No popatrz zlosnik.gif Wypisz, wymaluj mój lanos hehe.gif

Przy wymianie oleju poziom był na max. Po dość szybkim czasie poziom spał do połowy zakresu i już dłuższy czas się utrzymuje spy.gif

Napisano

W każdym samochodzie może być inna procedura sprawdzania oleju. Należy stosować się do instrukcji.

Napisano

a u mnie w palio z jednej strony bagnetu mam poziom oleju po środku między min a max, a z drugiej strony blisko min, no i które wskazanie jest prawidłowe? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a u mnie w palio z jednej strony bagnetu mam poziom oleju po środku między min a max, a z drugiej

> strony blisko min, no i które wskazanie jest prawidłowe?

To uśrednione hehe.gif

Napisano

> To uśrednione

najważniejsze że w normie grinser006.gif ale nigdy nie wnikałem szczegółowo, dlaczego tak jest, zapewne jest niewielki kąt nachylenia w jedną stronę cfaniak.gif

Napisano

Fiat Uno - sprawdzic stan kilka minut po wylaczeniu silnika

Rozne Hondy - j.w.

BMW 1-er - elektroniczna kontrola poziomu oleju - dziala jedynie na cieplym silniku, po przejechaniu co najmniej 10km

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.