Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Popiskuje przy rozruchu...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj przy porannym rozruchu usłyszałem dziwne, krótkie popiskiwanie.

Dźwięki trudne do zidentyfikowania, pojawiają się tylko przy pierwszym uruchomieniu po dłuższym, kilkugodzinnym postoju. Sytuacja powtórzyła się wczoraj po odpalaniu auta po moim wyjściu z pracy i znowu dzisiaj rano. Wyłączenie i ponowny rozruch silnika już tych efektów nie daje.

Są to jakby dwa pisknięcia tuż przed momentem lub w momencie gdy silnik "załapuje" przy rozruchu. Odgłos trochę przypomina dźwięki jakie wydaje auto z luźnym paskiem, ale jest zdecydowanie krótszy choć nosi cechy pozwalające przypuszczać, że ma ścisły związek z ruchem obrotowym - tak naprawdę są to jakby dwa krótkie, wyciszające się dźwięki...

Zastanawiam się, czy może mieć to związek z rozrządem, który wymieniany był tydzień temu, ale dźwięki pojawiły się dopiero od wczoraj. Sprawdziłem wstępnie naciąg paska alternatora i sprężarki klimatyzacji i wydaje się być mocno naciągnięty.

Nie wiem co robić, na razie do warsztatu chyba nie ma co jechać bo objawy są mocno nieuchwytne...

Inne przypuszczenie, to dźwięk pochodzący z jakiegoś mocowania gumowo-metalowego np. od tłumika... Ale to chyba mniej prawdopodobne!

Napisano

> Inne przypuszczenie, to dźwięk pochodzący z jakiegoś mocowania gumowo-metalowego np. od tłumika...

> Ale to chyba mniej prawdopodobne!

U mnie właśnie tak było (w Stilo), że mocowanie tłumika świergotało/popiskiwało, najmocniej/najgłośniej przy odpalaniu. Ale i na większych nierównościach potrafiło się odezwać, stąd też od razu wiedziałem, że to "to" zlosnik.gif Piski miałem też, jak się rozwulkanizowało koło do klimy, ale tu również odpalenie jej spowodowało szybką diagnozę oink.gif

Napisano

Pojedź do serwisu niech sprawdzą poduchę pod skrzynią biegów. W poniedziałek jadę na jej wymianę (trochę szybko, bo po 43 kkm). Też występuje u mnie popiskiwanie przy uruchamianiu, gwałtowniejszym przyspieszeniu / hamowaniu silnikiem i jego gaszeniu. A zaczęło się to dziać od momentu jak pod koniec gwarancji majstrowali mi przy siłowniku i tulejach pedału sprzęgła.

Napisano

U mnie na zimnym silniku też popiskuje. Zaczęło się po wymianie rozrządu. Czy pasek, na który wymieniłeś był oryginalny (z FPT)?

Napisano
  • Autor

> U mnie właśnie tak było (w Stilo), że mocowanie tłumika świergotało/popiskiwało,

> najmocniej/najgłośniej przy odpalaniu. Ale i na większych nierównościach potrafiło się

> odezwać, stąd też od razu wiedziałem, że to "to" Piski miałem też, jak się rozwulkanizowało

> koło do klimy, ale tu również odpalenie jej spowodowało szybką diagnozę

U mnie występuje tylko przy odpalaniu i tylko jeden raz. Mogę odpalić, zgasić silnik i przy ponownym rozruchu już tego nie ma.

Napisano
  • Autor

> Pojedź do serwisu niech sprawdzą poduchę pod skrzynią biegów. W poniedziałek jadę na jej wymianę

> (trochę szybko, bo po 43 kkm). Też występuje u mnie popiskiwanie przy uruchamianiu,

> gwałtowniejszym przyspieszeniu / hamowaniu silnikiem i jego gaszeniu. A zaczęło się to dziać

> od momentu jak pod koniec gwarancji majstrowali mi przy siłowniku i tulejach pedału sprzęgła.

Jak wyżej...

Napisano
  • Autor

> U mnie na zimnym silniku też popiskuje. Zaczęło się po wymianie rozrządu. Czy pasek, na który

> wymieniłeś był oryginalny (z FPT)?

Wszystkie części oryginalne. Rozrząd wymieniany w ASO.

Napisano

nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale identyczne objawy mam w Grande Punto 1.4 16V wink.gif

Napisano

> Wczoraj przy porannym rozruchu usłyszałem dziwne, krótkie popiskiwanie.

> Dźwięki trudne do zidentyfikowania, pojawiają się tylko przy pierwszym uruchomieniu po dłuższym,

> kilkugodzinnym postoju.

miałem tak w SC 1.1 jak pasek alternatora był za luźny... ale skoro sprawdzane to niewiem.gif

Napisano

jesli nalot na woza siega ok 100tys km to mozliwe ze winny bedzie napinacz paska alternatora, mogl sie teflon obrobic juz i to on tak popiskiwac przy pierwszym rozruchu.. trzeba by bylo go sprawdzic tez hmm.gif

Napisano
  • Autor

> jesli nalot na woza siega ok 100tys km to mozliwe ze winny bedzie napinacz paska alternatora, mogl

> sie teflon obrobic juz i to on tak popiskiwac przy pierwszym rozruchu.. trzeba by bylo go

> sprawdzic tez

Dzisiaj przy odpalaniu za pomocą drugiej osoby, wsadziłem głowę pod maskę i już wiem, że piszczy z okolic paska alternatora.

Jest to wyraźny dźwięk ślizgającego się paska.

Napisano
  • Autor

> miałem tak w SC 1.1 jak pasek alternatora był za luźny... ale skoro sprawdzane to

Sprawdzałem sam. Mnie wydaje się być napięty, ale ja się na tym aż tak nie znam i może nie jest to wystarczające naciagnięcie...

Napisano

> Dzisiaj przy odpalaniu za pomocą drugiej osoby, wsadziłem głowę pod maskę i już wiem, że piszczy z

> okolic paska alternatora.

> Jest to wyraźny dźwięk ślizgającego się paska.

no to wymienic

Napisano

> Sprawdzałem sam. Mnie wydaje się być napięty, ale ja się na tym aż tak nie znam i może nie jest to

> wystarczające naciagnięcie...

Może być taka wada paska piszczy i juz.

Na pewno nie rozrząd za mocno dociagniety ?

Napisano
  • Autor

> no to wymienic

Pasek? Wymieniany był tydzień temu...

Napisano
  • Autor

> Może być taka wada paska piszczy i juz.

No właśnie mój kuzyn, który jest mechanikiem, wymieniał kiedyś pasek w Grande Punto 1.4 16V i też musiał go za chwilę zmienić, bo piszczał.

> Na pewno nie rozrząd za mocno dociagniety ?

A tego to nie wiem. Ja go nie dociągałem...

Napisano

> Pasek? Wymieniany był tydzień temu...

naciag paska reguluje napinacz

Napisano

Jak mówiłem, u mnie popiskuje od wymiany rozrządu, która była bodajże niecałe 2 lata temu. Pasek został wymieniony na BOSCHA, bo nie było akurat oryginału na stanie. Napinacz także został wymieniony na nowy. Mechanik w ASO oglądał, słuchał i stwierdził, że "ten pasek tak ma" i nie ma się czym martwić.

Tak jak opti napisał, nie ma możliwości, żeby pasek był za mocno/słabo naciągnięty (chyba, że coś jest z napinaczem).

Napisano

> Dzisiaj przy odpalaniu za pomocą drugiej osoby, wsadziłem głowę pod maskę i już wiem, że piszczy z

> okolic paska alternatora.

> Jest to wyraźny dźwięk ślizgającego się paska.

Spryskaj przed uruchomieniem cały pasek od strony wieloklinu sprayem silikonowym - jeśli dalej będzie pisk to nie pasek jest powodem hałasu....

Napisano

> Spryskaj przed uruchomieniem cały pasek od strony wieloklinu sprayem silikonowym - jeśli dalej

> będzie pisk to nie pasek jest powodem hałasu....

Silikon tylko zwiększy poślizg. Z tego co pamiętam to kiedyś była metoda przetarcia paska mydłem (na sucho).

Napisano

> Silikon tylko zwiększy poślizg.

Tak - ale jeśli piszczy pasek to po spryskaniu będzie cisza - przecież chodzi o znalezienie źródła hałasu...

Napisano

> Tak - ale jeśli piszczy pasek to po spryskaniu będzie cisza - przecież chodzi o znalezienie źródła

> hałasu...

sa psikacze do paskow, jak cos to zakupic i zrobic test

Napisano
  • Autor

> naciag paska reguluje napinacz

Acha... Czyli jeśli pasek byłby za luźny, to winny byłby tylko i wyłącznie jego napinacz!

Szkoda, że nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego, bo bym zlecił od razu wymianę i miał spokój.

Napisano
  • Autor

> sa psikacze do paskow, jak cos to zakupic i zrobic test

Może podjadę do ASO i niech sami pryskają i testują.

A jak nie, to niech biorą i wymieniają co trzeba!

Ech jak ja nie lubię włóczyć się po warsztatach... Szkoda mi na to czasu, tak jak na szukanie jakichś preparatów do jednorazowego ich przeze mnie użycia.

Napisano

> Tak - ale jeśli piszczy pasek to po spryskaniu będzie cisza - przecież chodzi o znalezienie źródła

> hałasu...

No i po takim teście wyrzucić pasek....

Napisano

> No i po takim teście wyrzucić pasek....

facepalm.gif No tak... pewnie zgnije lub zerdzewieje...

Napisano

> No tak... pewnie zgnije lub zerdzewieje...

Po co komu pasek, który permanentnie się ślizga...?

Po operacji spryskania silikonem taki pasek raczej nie nadaje się do użytku - to tak jakby go pomazać towotem...

Napisano
  • Autor

> Po co komu pasek, który permanentnie się ślizga...?

> Po operacji spryskania silikonem taki pasek raczej nie nadaje się do użytku - to tak jakby go

> pomazać towotem...

A kto mówi o silikonie? Są specjalne preparaty do pasków klinowych i wielorowkowych, które zwiększają tarcie na rolkach. Jedynie użycie takiego preparatu biorę pod uwagę.

Poza tym zaobserwowałem, że pojawienie się tych dźwięków uzależnione jest również od pogody (wilgotności powietrza?), bo przez kilka dni nie było nic słychać przy porannym rozruchu a dzisiaj znowu...

Napisano

> A kto mówi o silikonie? Są specjalne preparaty do pasków klinowych i wielorowkowych, które

> zwiększają tarcie na rolkach. Jedynie użycie takiego preparatu biorę pod uwagę.

> Poza tym zaobserwowałem, że pojawienie się tych dźwięków uzależnione jest również od pogody

> (wilgotności powietrza?), bo przez kilka dni nie było nic słychać przy porannym rozruchu a

> dzisiaj znowu...

Kilka postów wyżej ktoś pisał o psikaniu preparatem z silikonem .. i do tego się odnoszę....

Napisano

Pier....do lita takie brednie...

Silniczek wentylatora sie zaciera, posmarować koło miejsca gdzie oś wentylatora wchodzi w obudowę silniczka, pomoze na jakiś czas.

Napisano

> Pier....do lita takie brednie...

> Silniczek wentylatora sie zaciera, posmarować koło miejsca gdzie oś wentylatora wchodzi w obudowę

> silniczka, pomoze na jakiś czas.

Ale to do mnie?

Napisano
  • Autor

> Pier....do lita takie brednie...

> Silniczek wentylatora sie zaciera, posmarować koło miejsca gdzie oś wentylatora wchodzi w obudowę

> silniczka, pomoze na jakiś czas.

Którego wentylatora? Bo ten od nawiewu na czas rozruchu był wyłączony, a ten na chłodnicy chyba się nie uruchamia od razu...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.