Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotelik dla dziecka a pasy 2 punktowe...

Featured Replies

Napisano

Fotelik dla dziecka a pasy 2 punktowe...

Wg PoRD jak sa pasy to ma byc fotelik, ale jak go zamotnowac jak pasy sa 2 punktowe?

Napisano

> Fotelik dla dziecka a pasy 2 punktowe...

> Wg PoRD jak sa pasy to ma byc fotelik, ale jak go zamotnowac jak pasy sa 2 punktowe?

Chyba niema szans żeby było bezpiecznie zamontowane. hmm.gif

Napisano

> Chyba niema szans żeby było bezpiecznie zamontowane.

Jak mialem fotelik dla malego dziecka (do 13kg, lub 1 roku) to mial taka baze, ktora i tak byla przypieta tylko pasem biodrowym. Wiec spokojnie mozna bylo zalozyc na pas dwupunktowy.

Jednak raczej wszystkie inne wieksze foteliki wymagaja 3 punktowych pasow.

Wsumie ciekawa sprawa. Rozumiem, ze chodzi o autobus. Czy tam rzeczywiscie musza byc foteliki?>

Napisano

> Wg PoRD jak sa pasy to ma byc fotelik, ale jak go zamotnowac jak pasy sa 2 punktowe?

A może ISOFIX

Napisano

> A może ISOFIX

Tu to fotele muszą być w niego tez wyposażone.

Napisano
  • Autor

> Jak mialem fotelik dla malego dziecka (do 13kg, lub 1 roku) to mial taka baze, ktora i tak byla

> przypieta tylko pasem biodrowym. Wiec spokojnie mozna bylo zalozyc na pas dwupunktowy.

> Jednak raczej wszystkie inne wieksze foteliki wymagaja 3 punktowych pasow.

> Wsumie ciekawa sprawa. Rozumiem, ze chodzi o autobus. Czy tam rzeczywiscie musza byc foteliki?

tez, ale z tego co zrozumialem w PoRD jest napisane "pojazd samochodowy" a to w zasadzie wszystko co jezdzi wiecej niz 25km/h.... wiec autobus=samo osobowy w tym przypdku...

Napisano

Nie ważne jak przypniemy pasami i tak zawsze będzie to znacznie mniej bezpieczne niż isofix. Na pewnych rzeczach imo nie warto oszczędzać.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie ważne jak przypniemy pasami i tak zawsze będzie to znacznie mniej bezpieczne niż isofix. Na

> pewnych rzeczach imo nie warto oszczędzać.

co oszczedzac? skad mam wziac isofix jak fotel tego nie przewiduje confused.gifscrewy.gif

Napisano

> Nie ważne jak przypniemy pasami i tak zawsze będzie to znacznie mniej bezpieczne niż isofix. Na

> pewnych rzeczach imo nie warto oszczędzać.

> Pozdr

Co za głupoty. screwy.gif

Napisano

Nie da się.

Napisano
  • Autor

> Nie da się.

tzn co? fotelika sie nie da zalozyc, ale bez tez nie mozna jechac bo sa pasy... confused.gifsciana.gif

Napisano

> tzn co? fotelika sie nie da zalozyc, ale bez tez nie mozna jechac bo sa pasy...

Na to wyglada.

Nie ma to jak mądrze napisane prawo.

Napisano

Ale co? Że ISOFIX nie jest bezpieczniejszy od zwyłego systemu montażu fotelików?

Napisano
  • Autor

> Na to wyglada.

> Nie ma to jak mądrze napisane prawo.

a jak to jest w IRL?

Napisano

> a jak to jest w IRL?

Tak.

Ogolnie nie napisales dokladnie o jaki pojazd ci chodzi, ale w Irl w autobusach wszystkie osoby powyzej 3 lat musza miec zapiete pasy lub byc w foteliku. (do wyboru).

Quote:

(2) Subject to Regulation 11, every adult and every child of 3 years of age or more occupying a seat shall wear a safety belt or an appropriate child restraint system.

(3) A person (other than a person under 14 years of age) who fails to comply with this Regulation commits an offence.

(4) The driver of a large public service vehicle is not obliged to carry a passenger who, without showing reasonable just cause, fails to comply this Regulation.

I nic wiecej jakos specjalnie nie jest wymagane. Osoba majaca 14 lat lub wiecej jadaca bez pasow popelnia wykroczenie. Jak widac osoba mlodsza wykroczenia nie popelnia. Na kierowcy nie ciazy odpowiedzialnosc, aby sprawdzic czy pasazerowie zapieli pasy, ale moze takiemu pasazerowi kazac wysiasc.

Tak sie ma sprawa w autobusach.

W samochodach jest troche inaczej.

Jesli znasz angielski to wszystko jest napisane dokladnie w linku ktorzy wczesniej wrzucielem.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Tu to fotele muszą być w niego tez wyposażone.

a nie sa, wiec wracamy do punktu wyjscia...

Napisano

przypiąć pasem biodrowym tam gdzie przebiega biodrowa część zwykłego pasa.

Napisano
  • Autor

> przypiąć pasem biodrowym tam gdzie przebiega biodrowa część zwykłego pasa.

fotelik?

czytalem wczoraj 5 instukcji od fotelikow - w kazdej napisane ze NIE WOLNO przypinac pasem 2 punktowym!

Napisano

> fotelik?

> czytalem wczoraj 5 instukcji od fotelikow - w kazdej napisane ze NIE WOLNO przypinac pasem 2

> punktowym!

A jakie masz inne wyjście? niewiem.gif

Napisano

> Ale co? Że ISOFIX nie jest bezpieczniejszy od zwyłego systemu montażu fotelików?

Ale co? Isofix jest bezpieczniejszy? Niby dlaczego, bo ma sztywne połączenie z siedzeniem?

A czy przypadkiem nie jest tak, że przewaga Isofix'a leży w prostocie zapinania fotelika w samochodzie? hmm.gif

Jakiś czas temu czytałem w AMiS dość obszerny test fotelikow. Pamiętam, jak w jednym z Isofixem połamał się uchwyt podczas crash testu. Fotelik został zdyskwalifikowany.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> A jakie masz inne wyjście?

No chyba lepiej przypiąć biodrowym, aniżeli w ogóle nie przypinać.

Ja jeden z fotelików muszę tak zapinać, bo wożę go na środkowym fotelu a na nim mam tylko pas biodrowy. Próbowałem to szarpać na wszystkie strony - kiwa się troszkę mocniej, ale trzyma.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> No chyba lepiej przypiąć biodrowym, aniżeli w ogóle nie przypinać.

> Ja jeden z fotelików muszę tak zapinać, bo wożę go na środkowym fotelu a na nim mam tylko pas

> biodrowy. Próbowałem to szarpać na wszystkie strony - kiwa się troszkę mocniej, ale trzyma.

nie kwestionuje sensu zapinania pasem, ale raczej sens zapinania pasem biodrowym fotelika - bo niby co taki fotelik zmienia?

Napisano

> nie kwestionuje sensu zapinania pasem, ale raczej sens zapinania pasem biodrowym fotelika - bo niby

> co taki fotelik zmienia?

To zależy, o jakim foteliku mowa. Foteliki z kategorii od 0kg do 20 i więcej mają własne pasy. Dopiero powyżej, fotelik potrzebuje pasów samochodu. Ja piszę o przypinaniu fotelika z kategorii 9-18kg z własnymi pasami 5-punkt.

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> To zależy, o jakim foteliku mowa. Foteliki z kategorii od 0kg do 20 i więcej mają własne pasy.

> Dopiero powyżej, fotelik potrzebuje pasów samochodu. Ja piszę o przypinaniu fotelika z

> kategorii 9-18kg z własnymi pasami 5-punkt.

dla 6-7 latka... ale nie wiem jaka waga...

Napisano

> nie kwestionuje sensu zapinania pasem, ale raczej sens zapinania pasem biodrowym fotelika - bo niby

> co taki fotelik zmienia?

Zasadniczo zmienia podejście panów niebieskich podczas kontroli. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zasadniczo zmienia podejście panów niebieskich podczas kontroli.

no ale ja sie pytam jak prawidlowo zamocowac fotelik 2 punktowym pasem....

Napisano

> fotelik?

> czytalem wczoraj 5 instukcji od fotelikow - w kazdej napisane ze NIE WOLNO przypinac pasem 2

> punktowym!

pierwszy fotelik miałem przypinany 2pkt pasem, tzn dokładnie było napisane że jak braknie długości pasa

to należy przypinać tą częścią biodrową, ale to był fotelik dla niemowlaka icon_rolleyes.gif

przy większych nie widzę możliwości, fotelik zrobi obrót 180' wokół pasa oslabiony.gif

Napisano

> przy większych nie widzę możliwości, fotelik zrobi obrót 180' wokół pasa

Pasażer przypięty biodrówką też się obraca? grinser006.gif

Napisano

> no ale ja sie pytam jak prawidlowo zamocowac fotelik 2 punktowym pasem....

Antuan, a masz jakąś inną opcję zapięcia? hehe.gif

Napisano

> Pasażer przypięty biodrówką też się obraca?

facepalm%5B1%5D.gif

ale wali głową w kolana grinser006.gif

widzisz różnicę w zapięciu człowieka mniej więcej w połowie długości ?

a zapięcie fotelika na dolnej krawędzi, gdzie cała masa znajduje się ponad pasem ?

Napisano

> ale wali głową w kolana

No bo to taki półśrodek. wink.gif

> widzisz różnicę w zapięciu człowieka mniej więcej w połowie długości ?

Cyrkowym magiem nie jestem i się nie przetnę, ale coś mi się wydaje, że od pasa w dół ważę ciut mniej, niż w górę. hehe.gif

> a zapięcie fotelika na dolnej krawędzi, gdzie cała masa znajduje się ponad pasem ?

Przy zapięciu pasem z auta proporcje +/- jak w przypadku dorosłego. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Antuan, a masz jakąś inną opcję zapięcia?

nie.

ale jest pewien postep bo dla 6 latka wystarczy juz podobno "poddupnik" a ten da sie zapiac pasem 2 punktowym

Napisano

> Cyrkowym magiem nie jestem i się nie przetnę, ale coś mi się wydaje, że od pasa w dół ważę ciut

> mniej, niż w górę.

ale mniej lub więcej, a nie cała wink.gif

> Przy zapięciu pasem z auta proporcje +/- jak w przypadku dorosłego.

to właśnie zależy od fotelika, nie wiem jakie masz, ale moje mają część biodrową poniżej pupy dziecka, potem jest siedzisko i dopiero siedzi dzieciak, na oko 10-15cm od pasa

tak jak pisałem, inaczej było w nosidle, tam pas przechodził zupełnie inaczej i nie raz przypinałem biodrówką

Napisano

> fotelik?

> punktowym!

maxi cossi priori XP ma opcję montażu pasem biodrowym. W stelażu jest dźwignia napinająca mocujący pas. Nawet jeśli nie ma naciągu można pas zapiąć a następnie naciągnąć go tak, żeby fotelik ściśle przylegał do siedzenia.

Nie da się tego zrobić jeśli fotelik nie ma swoich pasów tylko dzieciaka zapina się pasem głównym.

Napisano

Bo to że byle fotelik ma ISOFIX nie oznacza że jest lepszy. Tu przytaczasz fakt kiepskiego wykonania fotelika.

Moim zdaniem fotelik z ISOFIXem dla II i III zakresu np taki waży 6.5 kg. Teraz sobie wyobraź, że przy zwykłym foteliku w przypadku wypadku dziecko opiera się o pas bezpieczeństwa i z tyły jest przygniatane ( przy zderzeniu fotelik waży dużo więcej) przez fotelik... Przy zderzeniu bocznym fotelik nie przesuwa sięw bok ...

Napisano

> tez, ale z tego co zrozumialem w PoRD jest napisane "pojazd samochodowy" a to w zasadzie wszystko

> co jezdzi wiecej niz 25km/h.... wiec autobus=samo osobowy w tym przypdku...

sprawdz jeszcze raz, bo motocykl tez afair jest pojazdem samochodowym, mozna przewozic dzieci (ograniczenie predkosci do 40) a fotelika na bank nie zamontujesz.

pozdrawiam

Napisano

> sprawdz jeszcze raz, bo motocykl tez afair jest pojazdem samochodowym, mozna przewozic dzieci > (ograniczenie predkosci do 40)

to w przypadku przewożenia dzieciaka do lat 7; powyżej tego wieku już ograniczenia prędkości nie ma waytogo.gif

> a fotelika na bank nie zamontujesz.

fotelika typowo samochodowego nie, ale są podkładki typu kindersitz nie wymagane u nas przepisami, ale są.

> pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> maxi cossi priori XP ma opcję montażu pasem biodrowym. W stelażu jest dźwignia napinająca mocujący

> pas. Nawet jeśli nie ma naciągu można pas zapiąć a następnie naciągnąć go tak, żeby fotelik

> ściśle przylegał do siedzenia.

> Nie da się tego zrobić jeśli fotelik nie ma swoich pasów tylko dzieciaka zapina się pasem głównym.

no niebardzo: instrukcja

Napisano

> no niebardzo: instrukcja

a jednak

w instrukcji do mojego XP był punkt mówiący o możliwości zapięcia biodrowym. Dodatkowo napinacz pasa w tym foteliku umożliwia zapięcie biodrowym całkowicie stabilnie.

Jak przyjrzysz się dokładnie rysunkom mocowania to zauważysz, że część ramieniowa przebiega niewiele wyżej niż biodrowa. Stabilność fotelika zapewnia głównie częścią biodrową.

Napisano
  • Autor

> a jednak

> w instrukcji do mojego XP był punkt mówiący o możliwości zapięcia biodrowym. Dodatkowo napinacz

> pasa w tym foteliku umożliwia zapięcie biodrowym całkowicie stabilnie.

> Jak przyjrzysz się dokładnie rysunkom mocowania to zauważysz, że część ramieniowa przebiega

> niewiele wyżej niż biodrowa. Stabilność fotelika zapewnia głównie częścią biodrową.

moglbys pokazac ta instrukcje?

Napisano

> moglbys pokazac ta instrukcje?

sprzedałem razem z fotelikiem

edit

grzebnąłem troche w googlu i 2004 lub 2005 weszła jakaś nowa dyrektywa UN o pasach bezpieczeństwa. Mój priori był wyprodukowany jakoś tak w tym okresie, może był jeszcze wg starej normy.

Napisano
  • Autor

> sprzedałem razem z fotelikiem

> edit

> grzebnąłem troche w googlu i 2004 lub 2005 weszła jakaś nowa dyrektywa UN o pasach bezpieczeństwa.

> Mój priori był wyprodukowany jakoś tak w tym okresie, może był jeszcze wg starej normy.

http://www.avis.co.uk/ProductsServices/Additional-Products/Child-Seat

AVIS pisze ze ma foteliki ale tylko dla infantow na 2 punktowe pasy...

Napisano

> http://www.avis.co.uk/ProductsServices/Additional-Products/Child-Seat

> AVIS pisze ze ma foteliki ale tylko dla infantow na 2 punktowe pasy...

Pierwszy fotelik jaki mielismy dla corki (taki graco dolaczony do wozka) byl wprawdzie na 3 punktowe pasy, ale mielismy tez baze do niego dzieki ktorej mozna bylo zrobic tak, ze baza byla na stale wpieta w samochodzie a fotelik sie tylko do niej wklikiwalo i odklikiwalo.

Baza byla przypinana jedynie pasem 2 punktowym. Jesli byl pas 3 punktowy - to jedynie czesc biodrowa byla uzywana.

Jednak taki zestaw nadaje sie najwyzej dla dzieci do 1 roku zycia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.