Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydział Komunikacji i ^$%^&$&*^(*

Featured Replies

Napisano

Skończyły mi się miejsca na wbijanie przeglądów.. to tytułem wprowadzenia...

czy muszę w celu dostania nowego dowodu rejestracyjnego zgłosić się z właścicielem głównym ... tzn jestem wpisanym jako współwłaściciel z żoną, ale to Ona jest jako właściciel a ja jestem dopisany jako współwłaściciel???

ile powinno kosztować wydanie nowego DR, jeśli skończyło się miejsce na pieczątki?

Uzdrawuam,

Pi_

PS. Podstawa prawna mile widziana..

Napisano

Gdy mi przyszło zarejestrowanie nowo kupionego samochodu (jestem współwłaścicielem), wystarczyło odręcznie napisane przez głównego właściciela upoważnienie.

Napisano
  • Autor

Ja już jestem wpisany w kartę pojazdu i DR współwłaścicielem i p. urzędnik zażądał dowodu właściciela (zastanawiam się jakim prawem mam posiadać DO innej osoby)

Napisano

> Ja już jestem wpisany w kartę pojazdu i DR współwłaścicielem i p. urzędnik zażądał dowodu

> właściciela (zastanawiam się jakim prawem mam posiadać DO innej osoby)

Bo na jakiej podstawie sprawdzi czy upoważnienie jest ważne? Dzieki DO może np sprawdzić na dowodzie podpis i zobaczyć czy na upoważnieiu, które musisz posiadać, jest taki sam itd.

Koszty to około 70 zł

Napisano

> Skończyły mi się miejsca na wbijanie przeglądów.. to tytułem wprowadzenia...

> czy muszę w celu dostania nowego dowodu rejestracyjnego zgłosić się z właścicielem głównym ... tzn

> jestem wpisanym jako współwłaściciel z żoną, ale to Ona jest jako właściciel a ja jestem

> dopisany jako współwłaściciel???

> ile powinno kosztować wydanie nowego DR, jeśli skończyło się miejsce na pieczątki?

> Uzdrawuam,

> Pi_

> PS. Podstawa prawna mile widziana..

wczoraj zarejestrowałem nowy pojazd na inną osobę na podstawie upowaznienia napisanego i podpisanego prywatnie , oczywiście posiadając dowód osobisty tej osoby ok.gif

Napisano

> czy muszę w celu dostania nowego dowodu rejestracyjnego zgłosić się z właścicielem głównym ... tzn

> jestem wpisanym jako współwłaściciel z żoną, ale to Ona jest jako właściciel a ja jestem

> ile powinno kosztować wydanie nowego DR, jeśli skończyło się miejsce na pieczątki?

> Uzdrawuam,

> Pi_

Sprawy urzędowe nie muszą być załatwiane przez właściciela, może to zrobić pełnomocnik.

Warto dowiedzieć się, czy zwykłe samodzielne napisane upoważnienie wystarczy. W ub. roku w ten sposób odbierałem stały dowód rej. osoby z bliskiej rodziny - miałem takie upoważnienie do odbioru tego dokumentu.

Napisano
  • Autor

> Koszty to około 70 zł

no mi powiedzieli 81,5

Napisano

> Warto dowiedzieć się, czy zwykłe samodzielne napisane upoważnienie wystarczy.

Np. WK Warszawa Mokotów ma swój druk. Odręcznych nie uznają

Napisano

> Bo na jakiej podstawie sprawdzi czy upoważnienie jest ważne? Dzieki DO może np sprawdzić na

> dowodzie podpis i zobaczyć czy na upoważnieiu, które musisz posiadać, jest taki sam itd.

Wymysł "kreatywnych" urzędasów. Nikt - poza właścicielem - nie ma prawa posługiwania się DO.

Napisano

> Wymysł "kreatywnych" urzędasów. Nikt - poza właścicielem - nie ma prawa posługiwania się DO.

czyli i zarejestrowanie pojazdu jest niemożliwe przez osobę upowaznioną w takim razie ...według tego co piszesz skromny.gif

Napisano

> Ja już jestem wpisany w kartę pojazdu i DR współwłaścicielem i p. urzędnik zażądał dowodu

> właściciela (zastanawiam się jakim prawem mam posiadać DO innej osoby)

urzędnik i tak poszedł Ci na rękę, bo mógł poprosić nie o DO tej osoby, tylko o wizytę tej osoby z DO.

Ja jak rejestrowałem swoje auto (też jestem współwłaścicielem) to nie miałem ani upoważnienia, anie dowodu. Tylko w komórce zdjęcie DO teścia. Tom wystarczyło, żeby miły pan wstał i poszukał jego danych w historycznych dokumentach, bo poprzedni samochód też miałem zarejestrowany wspólnie z teściem.

Napisano

> Uzdrawuam,

> Pi_

Przerabiałem w zeszłym tygodniu - tyle, że jestem wpisany jako pierwszy właściciel.

W WK mieli upoważnienie "gotowca" do wypełnienia danymi współwłaściciela + podpis (nie weryfikowali z dowodem).

Koszt ~ 80zł

Naturalnie potrzebny dowód, karta pojazdu (jeśli wydano), upoważnienie, wypisany wniosek, tablice do legalizacji - ramki oczywiście musiały się połamać facepalm.gif

Napisano

Boże, co za brednie ......

Urzędnicy w tym kraju nie mają co robić więc wymyślają akademię głupich kroków. W wielu urzędach wprowadzono ISO, ale o tym, żeby matołów k.p.a. nauczyć to już nikt nie pomyślał.

A więc tak:

- NIE ma czegoś takiego jak właściciel główny i współwłaściciel. Albo jest właściciel rzeczy - jeśli to 1 osoba, albo są współwłaściciele - jeśli jest ich więcej.

- wszelkie sprawy urzędowe można załatwiać przez pełnomocnika. Pełnomocnictwo ma być udzielone na piśmie. Bez żadnego dowodu, odcisku noska, czy pieczątki proboszcza. Jak urzędas ma wątpliwości co do podpisu - niech pisze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa posługiwania się sfałszowanym dokumentem. Nie wolno mu wymagać niczego więcej niż pełnomocnictwa na piśmie.

Napisano

> Art. 55 ustawy.

Nic tu nie ma o używaniu tylko zatrzymaniu a to nie to samo.

Napisano

> no mi powiedzieli 81,5

Możliwe nie znam cen na pamięć.

Napisano

> Boże, co za brednie ......

> Urzędnicy w tym kraju nie mają co robić więc wymyślają akademię głupich kroków. W wielu urzędach

> wprowadzono ISO, ale o tym, żeby matołów k.p.a. nauczyć to już nikt nie pomyślał.

> A więc tak:

> - NIE ma czegoś takiego jak właściciel główny i współwłaściciel. Albo jest właściciel rzeczy -

> jeśli to 1 osoba, albo są współwłaściciele - jeśli jest ich więcej.

> - wszelkie sprawy urzędowe można załatwiać przez pełnomocnika. Pełnomocnictwo ma być udzielone na

> piśmie. Bez żadnego dowodu, odcisku noska, czy pieczątki proboszcza. Jak urzędas ma

> wątpliwości co do podpisu - niech pisze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa

> posługiwania się sfałszowanym dokumentem. Nie wolno mu wymagać niczego więcej niż

> pełnomocnictwa na piśmie.

No więc własnie ma prawo odmówić Ci rejestracji. To w takie sytuacji lepiej mieć DO czy bujać się 2 raz do urzędu, 2 dni urlopu i nerwy.

Napisano

wtedy idziesz do kierownika i prosisz ladnie o podstawe prawną ok.gif ( gorzej jak jest taka ) zlosnik.gif

Napisano

> Boże, co za brednie ......

> Urzędnicy w tym kraju nie mają co robić więc wymyślają akademię głupich kroków. W wielu urzędach

> wprowadzono ISO, ale o tym, żeby matołów k.p.a. nauczyć to już nikt nie pomyślał.

> A więc tak:

> - NIE ma czegoś takiego jak właściciel główny i współwłaściciel. Albo jest właściciel rzeczy -

> jeśli to 1 osoba, albo są współwłaściciele - jeśli jest ich więcej.

> - wszelkie sprawy urzędowe można załatwiać przez pełnomocnika. Pełnomocnictwo ma być udzielone na

> piśmie. Bez żadnego dowodu, odcisku noska, czy pieczątki proboszcza. Jak urzędas ma

> wątpliwości co do podpisu - niech pisze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa

> posługiwania się sfałszowanym dokumentem. Nie wolno mu wymagać niczego więcej niż

> pełnomocnictwa na piśmie.

Nie popadajmy w przesadę w drugą stronę. Jeśli urzędnik miałby poważne wątpliwości co do fałszerstwa, to czy powinien (mimo powiadomienia policji) przyjąć taki dokument i postępować jak gdyby wszystko było w porządku?

Pełnomocnictwa zaś zawsze można udzielić notarialnie - odpada wówczas pokazywanie cudzego dokumentu tożsamości. Jest to sposób droższy ( w sensie pieniędzy i czasu) niż odręczne pełnomocnictwo ale możliwy do zrealizowania i w pewnych sytuacjach praktykowany jako jedyny możliwy, gdyż w ten sposób można w czyimś imieniu zawrzeć umowę, któa musi byc sporządzona w formie aktu notarialnego.

Napisano

> Pełnomocnictwa zaś zawsze można udzielić notarialnie - odpada wówczas pokazywanie cudzego

> dokumentu tożsamości.

No bez jaj. Kpa mówi wyraźnie o pełnomocnictwie udzielonym na piśmie i nie ma słowa o okazywaniu jakiegoś dokumentu tożsamości. Po cholerę płacić notariuszowi?

Napisano

> Nic tu nie ma o używaniu tylko zatrzymaniu a to nie to samo.

Oczywiście, nie można zatrzymać, ale można używać... hehe.gif

Napisano

> No bez jaj. Kpa mówi wyraźnie o pełnomocnictwie udzielonym na piśmie i nie ma słowa o okazywaniu

> jakiegoś dokumentu tożsamości. Po cholerę płacić notariuszowi?

Napisałem, że wolno to zrobić a nie, że koniecznie trzeba. Rok temu kosztowało to jakieś 50 zł. Niby niewiele, ale zawsze.

Napisano

> Napisałem, że wolno to zrobić a nie, że koniecznie trzeba.

Ale ludzie właśnie przez taką nadmierną ostrożność powodują absurdy. Ty przyniesiesz pełnomocnictwo notarialne a babka w okienku, jako że działa na podstawie własnego przeczucia i polecenia babki z okienka obok starszej stażem o 6 miesięcy, następnemu petentowi poradzi że co prawda może w formie pisemnej aaaaale ostrożniej będzie u notariusza.

Ja w przypadku urzędów robię absolutne minimum tego co muszę.

Napisano

wystarczy upoważnienie, a jeśli obie osoby mają ten sam adres, to nawet i jego nie potrzeba.

Napisano

> Ale ludzie właśnie przez taką nadmierną ostrożność powodują absurdy. Ty przyniesiesz pełnomocnictwo

> notarialne a babka w okienku, jako że działa na podstawie własnego przeczucia i polecenia

> babki z okienka obok starszej stażem o 6 miesięcy, następnemu petentowi poradzi że co prawda

> może w formie pisemnej aaaaale ostrożniej będzie u notariusza.

Tak może być (nie musi) ale przyczyną takiego stanu rzeczy nie jest przyniesienie notarialnego pełnomocnictwa ale nieznajomość przepisów lub brak zrozumienia ich, jeżeli nawet urzednik dany przepis zna.

Ok. 3 lata temu w jednym z urzędów miasta zapytałem, na jakie konto mam wnieśc opłatę, gdyż chcę dokonać tego przelewem. Pani odpowiedziała, że niby można na konto (któego notabene nie potrafiła podać) ale najlepiej i najskuteczniej jest zapłacić w kasie yikes.gif

W innym urzędzie natomiast (paszport wyrabiałem) pani bez problemu przyjęła wydrukowane potwierdzenie opłaty wniesionej przelewem przez internet.

Napisano

> Oczywiście, nie można zatrzymać, ale można używać...

To jest dupokrytka dla urzędnika bo jak potem przyjdzie ktoś i zrobi raban, a takie sytuacje się zdarzają, że bez jego zgody ktoś coś zmienił w pojeździe to kto za to odpowie.

Ludzie są współwłaścicilemi najpierw a potem sie rozchodzą, rozwodzą, biją o majątek i różne rzeczy potrafią na złość komuś zrobić.

Napisano

> No więc własnie ma prawo odmówić Ci rejestracji.

Chyba prawo kaduka

> To w takie sytuacji lepiej

Z takim podejściem, to może od razu dołóżmy do tego kwiaty dla pani w okienku, łiskacza dla kierownika sali i laptopa dla dyrektora urzędu, a dla zadowolenia biurokracji zaświadczenie od proboszcza i rabina (koniecznie wspólne) o moralnym prowadzeniu się ?

A, i jeszcze 12 współprzysiężników dla potwierdzenia autentyczności tego dokumentu ?

Napisano

( gorzej jak jest taka )

to robisz karpia ...

i mówisz że " a na Autokąciku napisali ... " rotfl.gif

Napisano

> Chyba prawo kaduka

> Z takim podejściem, to może od razu dołóżmy do tego kwiaty dla pani w okienku, łiskacza dla

> kierownika sali i laptopa dla dyrektora urzędu, a dla zadowolenia biurokracji zaświadczenie od

> proboszcza i rabina (koniecznie wspólne) o moralnym prowadzeniu się ?

> A, i jeszcze 12 współprzysiężników dla potwierdzenia autentyczności tego dokumentu ?

Znam przypadek, że urzednik nie chciał zarejestrować auta bo kolega miał 23 lata a wygrał mercedesa za 130 tyś zł biglaugh.gif i stwierdził, ze pewnie to auto jest kradzione itd.

Sprawdzanie dokumentów , dowodów itd i po dwuch dniach odpuscili sobie.

Napisano

> Znam przypadek, że urzednik nie chciał zarejestrować auta

Skarga na urzędasa poszła ?

Napisano

Już kilka samochodów rejestrowałem na współwłaścicieli.

Zawsze mam upoważnienie napisane na kompie w/g mojego widzimisie wink.gif.

Takie upoważnienie + DO współwłaściciela zawsze wystarcza.

Co prawda trafiła mi się sytuacja, że Pani w okienku wymagała nowego upoważnienia do odbioru twardego dowodu (stare mają dostepne w aktach). Na szczeście posłuchała mojej uwagi, żeby w tej kwestji lepiej się zapytała kierownika UK.

Napisano

> No bez jaj. Kpa mówi wyraźnie o pełnomocnictwie udzielonym na piśmie i nie ma słowa o okazywaniu

> jakiegoś dokumentu tożsamości. Po cholerę płacić notariuszowi?

Jak chciałem zarejestrować swój samochód (ja drugi współwłaściciel) to chcieli obu osobiście lub upoważnienie potwierdzone u notariusza.

Czy mieli podstawę prawną? A jakie to ma znaczenie.... baba w okienku tak Ci mówi i koniec kropka. Smutne.

Napisano

> tej kwestji lepiej się zapytała kierownika UK.

a co ma do tego Anglia? blush.gif

Napisano

> Jak chciałem zarejestrować swój samochód (ja drugi współwłaściciel) to chcieli obu osobiście lub

> upoważnienie potwierdzone u notariusza.

A jak ja rejestrowałem to babka w okienku chciała mnie przelecieć. Miała do tego mniej więcej takie prawo jak powyżej.

> Czy mieli podstawę prawną? A jakie to ma znaczenie.... baba w okienku tak Ci mówi i koniec kropka.

> Smutne.

Smutne to jest godzenie się na to. Urząd i jego pracownicy działają w oparciu o przepisy obowiązującego prawa. Ciężko o bardziej jednoznaczne jego fragmenty niż kwestia pełnomocnictwa z kpa. Baba w okienku NIE MA PRAWA żądać nic ponad to, do czego upoważniają ją przepisy. I jeśli robisz taka jak ona każe dla świętego spokoju, mając świadomość iż jest to sprzeczne z prawem, to przepraszam, ale jesteś frajerem.

Tylko stanowcze stawianie na swoim może uczynić urzędy cywilizowanymi.

Napisano

> A jak ja rejestrowałem to babka w okienku chciała mnie przelecieć. Miała do tego mniej więcej takie

> prawo jak powyżej.

No wiesz, pewnie jakby nie była jakaś strasznie paszkudna, to jakaś część petentów pewnie by się na to zgodziła, bo "cóż zrobić".

Jakby zamiast babki był murzyn o posturze goryla, mogłoby być ciekawie hehe.gifzlosnik.gif

> Smutne to jest godzenie się na to.

Homo sovieticus. Przecież urząd to władza, a w obliczu władzy trzeba być pokornym i skruszonym.

Napisano

> Homo sovieticus. Przecież urząd to władza, a w obliczu władzy trzeba być pokornym i skruszonym.

niektorzy jeszcze sie schylaja do okienek na wysokosci miednicy biglaugh.gif

Napisano

> No wiesz, pewnie jakby nie była jakaś strasznie paszkudna, to jakaś część petentów pewnie by się na

> to zgodziła, bo "cóż zrobić".

> Jakby zamiast babki był murzyn o posturze goryla, mogłoby być ciekawie

zlosnik.gifok.gif

> Homo sovieticus. Przecież urząd to władza, a w obliczu władzy trzeba być pokornym i skruszonym.

Tylko, że to urząd podbudowuje i wszystkich wokół traktują jeszcze bardziej z góry.

Zresztą tak w temacie pierwszej wiadomości. Czy komuś udało się w urzędzie uzyskać informację dlaczego w przypadku braku miejsca na pieczątki wykonanych przeglądów trzeba wnioskować o nowy dowód? I dlaczego straszą, że Policja może DR zatrzymać? zlosnik.gif Bo ja na ten temat posprzeczałem się i z babką w urzędzie i z (uwaga!) słynnym aspirantem Dziarmagą z Tvn Turbo. skromny.gifzlosnik.gif Ot chciałem sprawdzić czy wiedzą co robią. Nie wiedzą. zlosnik.gif

Napisano

nie nie udalo mnie sie uzyskac podstawy prawnej tego. teraz bede jezdzil z kartka badz z pieczatkami w polu chyba takim "inne adnotacje urzedowe".

jedynie mozna trafic na zlosliwego policjanta ktory moze zabrac karrtke i dowod - ale rozwiazanie tego problemu takze jest.

formalnie auto przeglad ma miec, potwierdzone to wpisem w DR badz z braku miejsca na kartce (choc w ustawie i rozporzadzeniach nie znalazlem zapisu mowiacego literalnie co zrobic w przypadku braku miejsca na przeglady).

Ciekawy jestem Waszej opinii w tym temacie (tj. Liwka oraz Noras'a).

Napisano

Przed tygodniem robiłem kolejny przegląd w SKP.

Diagnosta oświadczył, że nie wolno robić wpisu w "adnotacjach"

i wystawił zaświadczenie, z którym w ciągu 30 dni należy zgłosić się do WK.

Napisano

podstawe prawna prosze tego.

bo na podstawie tego - nic nie jest napisane. a przeglad nie wprowadza istotnych zmian w pojezdzie:

Rozdział 3

Badania techniczne pojazdów

Art. 81. (143) 1. Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest obowiązany przedstawiać go do badania technicznego.

2. Badania techniczne dzieli się na badania okresowe i badania dodatkowe.

3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

4. Badaniu, o którym mowa w ust. 3, nie podlega:

1) nowy pojazd, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji, o którym mowa w art. 68 ust. 1, lub zostało wydane zwolnienie z obowiązku homologacji, o którym mowa w art. 70,

2) nowy pojazd sprowadzony z zagranicy, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym,

3) zarejestrowany pojazd sprowadzony z państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym:

a) na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym w okresie od dnia pierwszej rejestracji za granicą do dnia terminu okresowego badania technicznego określonego w ust. 5, lub

b) w którego dowodzie rejestracyjnym lub innym dokumencie wydanym przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej lub państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym przedstawionym do rejestracji, zawarta jest informacja o wykonanym badaniu technicznym i jego terminie ważności

- z wyjątkiem taksówki osobowej, pojazdu uprzywilejowanego lub pojazdu odpowiednio przystosowanego lub wyposażonego zgodnie z przepisami o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych, pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu oraz pojazdu przystosowanego konstrukcyjnie do ruchu lewostronnego.

5. Okresowe badanie techniczne pojazdu przeprowadza się corocznie, z zastrzeżeniem ust. 6-10.

6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego, a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania. Nie dotyczy to pojazdu przewożącego towary niebezpieczne, taksówki osobowej, pojazdu samochodowego konstrukcyjnie przeznaczonego do przewozu osób w liczbie od 5 do 9, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego osób, pojazdu marki "SAM", pojazdu zasilanego gazem, pojazdu uprzywilejowanego oraz pojazdu używanego do nauki jazdy lub egzaminu państwowego, które podlegają corocznym badaniom technicznym.

7. Okresowe badanie techniczne ciągnika rolniczego, przyczepy rolniczej oraz motoroweru przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania.

8. Przepisy ust. 6 i 7 dotyczą również pojazdów, o których mowa w ust. 6 i 7, zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą. W tym przypadku za dzień pierwszej rejestracji, o której mowa w ust. 6 i 7, przyjmuje się dzień pierwszej rejestracji za granicą.

9. Okresowe badanie techniczne autobusu przeprowadza się przed upływem roku od dnia pierwszej rejestracji i następnie co 6 miesięcy.

10. Przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym. W przypadku pojazdu zabytkowego, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego podlega on corocznym badaniom technicznym.

11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:

1) skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego:

a) w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska,

b) który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 5, lub noszący ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:

a) w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,

b) jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;

3) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem;

4) który ma być używany jako taksówka osobowa lub bagażowa, pojazd uprzywilejowany, pojazd do nauki jazdy, pojazd do przeprowadzania egzaminu państwowego lub pojazd odpowiednio przystosowany lub wyposażony zgodnie z przepisami o przewozie drogowym towarów niebezpiecznych;

5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

6) w którym w czasie badania technicznego stwierdzono ślady uszkodzeń lub naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

7) dla którego określono wymagania techniczne w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.), ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) lub ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2000 r. Nr 54, poz. 654, z późn. zm.);

8) autobus, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, co do zgodności z dodatkowymi warunkami technicznymi;

9) dla którego określono dodatkowe wymagania techniczne w międzynarodowych porozumieniach dotyczących międzynarodowego transportu drogowego.

12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego.

13. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a.

14. Termin ważności badania technicznego pojazdu, o którym mowa w ust. 4 pkt 3 lit. b, uznaje się, o ile nie jest dłuższy niż termin ważności badania technicznego ustalany na podstawie ust. 5-10.

15. Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób przeprowadzenia badań technicznych oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach, uwzględniając w szczególności zakres warunków technicznych pojazdów podlegających badaniu.

informacje o jednostce

akty wykonawcze z Dz.U. i M.P.

orzeczenia sądów

orzeczenia administracji

projekty ustaw

komentarze

Art. 82. 1. Organ dokonujący rejestracji pojazdu wpisuje do dowodu rejestracyjnego termin badania technicznego pojazdu.

2. Jeżeli pojazd jest zarejestrowany, kolejny termin badania technicznego wpisuje do dowodu rejestracyjnego uprawniony diagnosta po stwierdzeniu pozytywnego wyniku badania i po uiszczeniu przez właściciela pojazdu opłaty ewidencyjnej.

Napisano

> Czy komuś udało się w urzędzie uzyskać informację dlaczego w przypadku braku miejsca na pieczątki wykonanych przeglądów trzeba wnioskować o nowy

> dowód? I dlaczego straszą, że Policja może DR zatrzymać?

Co byś powiedział na takie rozumowanie:

Z art. 71 PoRD wynika, że dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe, art. 82 ust. 2 ww. ustawy stwierdza: Jeżeli pojazd jest zarejestrowany, kolejny termin badania technicznego wpisuje do dowodu rejestracyjnego uprawniony diagnosta.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach stanowi:

§ 6. 1. W przypadku gdy wynik badania technicznego jest pozytywny, uprawniony diagnosta:

1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

2) dla badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym.

Zatem, na podstawie powyższych przepisów uznać należy że w przypadku samochodu zarejestrowanego, diagnosta nie może wystawić zaświadczenia, bo zaświadczenie może wystawić wyłącznie dla przypadku z art. 81 ust. 3 PoRD.

Policjant, kontrolujący kierowcę na drodze sprawdza DR (bo to wynika z jego uprawnień, oraz wymogu ustawy, gdzie ma być wpisany wynik BT) i stwierdza, że w DR nie ma wpisanego aktualnego BT. Okazywane mu zaświadczenie go nie interesuje, bo nie jest to przypadek z art. 81 ust. 3 PoRD - (tj. pojazd przed pierwszą rejestracją na terytorium RP) - wobec czego stwierdza, że zachodzi przypadek z art. 132 ust. 1 pkt 2 - pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie i DR do wora.

Oczywiście, wrzucić tu należy inne aspekty:

- czy diagnosta powinien prowadzić BT, jeśli widzi, że nie ma miejsca w DR na wpisanie wyniku BT ?,

- czy przepis art. 132 ust. 1 pkt 2 nie wskazuje, że wynik BT jest obojętny, bo mówi, że DR do wora jeśli pojazd nie został poddany badaniu technicznemu, a nie że wynik BT ma być pozytywny. Poddanie badaniu, a wynik badania to przecież zupełnie różne sprawy, to że poddam się badaniu na HIV-a, nie oznacza automatycznie że HIV-a nie mam.

Napisano

ale DR to tylko swistek papieru, wlasciciel pilnuje przegladow itp, a ze usatwodawca nie przewidzial innego sposobu "weryfikacji" przegladow np jak w CZ czy D naklejki na tablicach, dlaczego mamy placic za gupote ustawodawcy, jak bylo z dokumentem prawa jazdy - jednak papierowe jest wazne - tylko dokumentuje jakas decyzje administracyjna. podobnie jest z DR.

Napisano

> dlaczego mamy placic za gupote ustawodawcy, jak bylo z dokumentem prawa jazdy

Bośmy se takiego ustawodawcę wybrali.

Z dokumentem PJ jest taka akcja, że ja napisałem lata temu do RPO, żeby podjął działania, bo zmuszanie do wymiany bezterminowo ważnego dokumentu jest IMHO niezgodne z przepisami, szczególnie że "unieważnianie" papierowych PJ wprowadziło rozporządzenie, IMHO z przekroczeniem zakresu ustawowego upoważnienia.

No i oficjalnym pismem RPO skierował mnie na drzewo.

Tyle tylko, że jakiś czas później w mediach pojawiło się stanowisko RPO, jakby żywcem przepisane z mojego pisma.

Napisano
hehe.gifclaps.gif, chyba nawet w lexie jest oficjalne orzecznictwo w tym temacie. paru gosci smiga na tekturkach.
Napisano

> Co byś powiedział na takie rozumowanie

> (...)

Że doszedłem do dokładnie takich samych wniosków. Co więcej - Stefański w komentarzu do art. 82 przyjmuje, iż brak wpisu o przeglądzie w DR ma dokładnie ten sam skutek co niepoddanie auta przeglądowi.

Ale przecież pojazd został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie na okoliczność czego mam stosowne zaświadczenie. I znowu pytanie - czy funkcjonariusz jest uprawniony do badania tegoż zaświadczenia (tu trzeba by wczytać się w art. 129 PoRD i rozporządzenia).

Przyjmując, że takie "zaświadczenie" nie ma żadnej mocy czy to przez pierwsze 30 dni kiedy jest niby ważne, czy przez kolejne, zachodzi przesłanka z art. 132 ust. 2 PoRD. Ergo policjant dowód zatrzymuje.

Ale...

Jak się dowiedziałem funkcjonariusze podpierają się 132 ust. 7 PoRD czyli niezgodnością wpisu ze stanem faktycznym. Co jest bzdurą, bo wszystko co w DR jest zapisane, jest zgodne z prawdą.

Tu z kolei nasuwa się art. 78 ust. 2 PoRD.

Quote:

2.Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie

nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w

dowodzie rejestracyjnym.

I teraz - czy wpis informacji o dokonanym przeglądzie należy traktować jako "zmianę danych"?

Krótko mówiąc - obowiązek wynika tak trochę z dupy. Co więcej - próbujący go respektować nie mają zielonego pojęcia dlaczego albo się mylą.

Sęk w tym, iż właśnie zrobiłem przegląd, mam zaświadczenie i brak miejsca w DR. I chyba poczekam na pierwszą kontrolę. zlosnik.gif

Napisano

> ale DR to tylko swistek papieru, wlasciciel pilnuje przegladow itp, a ze usatwodawca nie

> przewidzial innego sposobu "weryfikacji" przegladow np jak w CZ czy D naklejki na tablicach,

> dlaczego mamy placic za gupote ustawodawcy, jak bylo z dokumentem prawa jazdy - jednak

> papierowe jest wazne - tylko dokumentuje jakas decyzje administracyjna. podobnie jest z DR.

Wiesz...były przypadki kiedy WK żądały ponownej rejestracji pojazdu po uzbieraniu kompletu pieczątek w DR. zlosnik.gif

Napisano

> Np. WK Warszawa Mokotów ma swój druk. Odręcznych nie uznają

Ciekawostka.

Miesiąc temu przechodziłem rejestrację na Wiktorskiej i miałem odręczne pełnomocnictwo / nie miałem DO współwłaściciela/ i udało się.

Pełnomocnictwo było

A. na załatwienie rejestracji

B. na odbiór DR.

Napisano

> nie nie udalo mnie sie uzyskac podstawy prawnej tego. teraz bede jezdzil z kartka badz z

> pieczatkami w polu chyba takim "inne adnotacje urzedowe".

Tego Ci pewnie nikt nie wpisze.

> jedynie mozna trafic na zlosliwego policjanta ktory moze zabrac karrtke i dowod - ale rozwiazanie

> tego problemu takze jest.

> formalnie auto przeglad ma miec, potwierdzone to wpisem w DR badz z braku miejsca na kartce (choc w

> ustawie i rozporzadzeniach nie znalazlem zapisu mowiacego literalnie co zrobic w przypadku

> braku miejsca na przeglady).

I chyba zrobię tak jak Ty - mam zaświadczenie i czekam na pierwszą kontrolę. Nic nam nie grozi, bo jedyną konsekwencją jest prosta czynność administracyjna w postaci zatrzymania DR przez funkcjonariusza i odesłanie go do WK. A tam już można się bujać bo przynajmniej ciepło i nie stoisz w błocie. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.