Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka tylna wycieraczka do MultiWagona?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Znudzila mnie wymiana gumek w tylnej wycieraczce szyby. Co chwile peka :/

Zamowilem w sklepie u Brata wycieraczke, przyjechala ladna i co...dupa - nie mozna jej zamontowac na ramieniu. Brat rozklada rece, bo wszystkie co niby maja pasowac wygladaja tak samo: VALEO, BOSCH i inne badziewia...

Samo ramie mojej wycieraczki jest zabudowane plastikiem co skutecznie uniemozliwia zalozenie np VALEO. Teraz siedzi tam takie smieszne piuro: Nie dosc ze waskiej budowy to calkowicie pozbawione jakichs bajerow typu plastik. Szkielet + gumka.

Moze mi ktos wskazac co i gdzie mam kupic aby to pasowalo? Dzwonilem do ASO to powiedzieli ze same pioro nie wystepuje. Nalezy kupic cale ramie = ~150zl sciana.gif

Napisano

Podobnie jak w Bravo możesz kupić całe ramie metalowe i po problemie. Na Allegro nowe plastikowe ramie z nowa wycieraczką bywa po ok 30-40zł. Aczkolwiek ja bym pozostał przy wymianie samych gumek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Podobnie jak w Bravo możesz kupić całe ramie metalowe i po problemie. Na Allegro nowe plastikowe

> ramie z nowa wycieraczką bywa po ok 30-40zł. Aczkolwiek ja bym pozostał przy wymianie samych

> gumek

No i co ? Za kazdym razem kupowac nowe ramie? NIe jest to dziwne? Mozesz podac jakies linki do aukcji ktore to ramie lub sama wycieraczka bedzie pasowac?

Chce zaznaczyc ze wycieracza o taka http://www.wycieraczkidoszyb.pl/product.php?id_product=222 nie chce pasowac do ramienia jakie posiadam frown.gif Wczoraj probowalem wlasnie firmy STW czy jakos tak.

PS.

a czy taki zestaw http://allegro.pl/nowe-ramie-wycieraczki-tyl-fiat-stilo-combi-plast-i1510283223.html bedzie uniwersalny i bedzie pasowal do MW z otwierana szyba? Czy wyzej wymieniona wycieraczka pod takie ramie juz podejdzie?

I jeszcze jedna: http://allegro.pl/ramie-tyl-fiat-stilo-multiwagon-combi-komplet-i1491529629.html pytanie jak wyzej...

Napisano

Jak kupisz ramie metalowe to już będziesz mógł wymieniać wycieraczkę bez ramienia. Niestety nie widzę teraz odpowiedniej aukcji na allegro frown.gif. Był czas, że tych aukcji szczególnie do Wagonów było na prawdę dużo...

Napisano
  • Autor

> Jak kupisz ramie metalowe to już będziesz mógł wymieniać wycieraczkę bez ramienia. Niestety nie

> widzę teraz odpowiedniej aukcji na allegro . Był czas, że tych aukcji szczególnie do Wagonów

> było na prawdę dużo...

A co a-propo mojego "PS" i linkow z alledrogo?

Napisano
  • Autor

> kupiłem u niego taki zestaw do Sedici i mogę polecić

> tak wygląda nowa z oryginalną, przy okazji udało się założyć dłuższe pióro

Dzieki

Za chwile bede zamawial te zwykle "hakowe" ramie wink.gif. Jak dojdzie, zaloze to sie pochwale co i jak.

Szerokosci!!

Napisano

wielokrotnie o tym pisałem ale albo niektórym to nie odpowiada albo nie znaleźli postu.

Ja polecam wycieraczkę kompletną (ramię + pióro)od fiata 126p. Koszt jakieś 20 zł - pasuje idealnie a problem z gumkami zastąpiony mozliwością wymiany pióra za jedyne 5 zł. Na tylniej szybie sprawdza się idealnie.

Napisano
  • Autor

Przednia czy tylna?

Widze ze masz zwykle 5D i z tego co sie juz orientuje do MW nie pasuja "ramiona" z 5D/3D

Napisano

> Przednia czy tylna?

w fiacie 126p nie ma tylniej hehe.gif

Przednia pasuje na nasz tył. Jak pasuje do 5D do będzie i do MW - może różnić się zasięgiem wytarcia szyby o 1cm w górę lub w dół co jest kompletnie bez znaczenia

Napisano
  • Autor

> w fiacie 126p nie ma tylniej

> Przednia pasuje na nasz tył. Jak pasuje do 5D do będzie i do MW - może różnić się zasięgiem

> wytarcia szyby o 1cm w górę lub w dół co jest kompletnie bez znaczenia

A wlasnie ze jest wink.gif. Bylo to extra wypozazenie kiedys montowane do fiacikow.

Napisano

> Przednia czy tylna?

> Widze ze masz zwykle 5D i z tego co sie juz orientuje do MW nie pasuja "ramiona" z 5D/3D

do MW niestety nie pasują ramiona od 3d/5d/SC - inna wielkość otworu. Chyba, że masz dostęp do wierteł stożkowych, to bez problemu sobie przerobisz.

Osobiście nie wiem co Ci przeszkadza w wymianie samych gumek, operacja trwa 5 min, a koszt to ok 10 zł za 2 gumki których trwałość w sumie jest rok.

Po kiego grzyba zakładać jakieś paskudne, metalowe badziewie (dzisiaj jechało Stilo 5d z takim metalowym dziadostwem chyba właśnie z malucha - ani to ładne ani estetyczne)

Edit: jeszcze oszczędniej można przycinać zużyte przednie wycieraczki, bo na tyle takie się dostatecznie dobrze sprawdzają.

Napisano

> w fiacie 126p nie ma tylniej

> Przednia pasuje na nasz tył. Jak pasuje do 5D do będzie i do MW - może różnić się zasięgiem

> wytarcia szyby o 1cm w górę lub w dół co jest kompletnie bez znaczenia

nie będzie!!

3d i 5d mają trzpień 6mm, MW ma 8 mm.

Wycieraczka tylna od SC jest identyczna jak od 3d i 5d (i jest nawet oficjalnym zamiennikiem).

Napisano
  • Autor

No te ramie co zamowilem nie jest az tak tragicznie byle jakie jak do malucha wink.gif

Moja wymieniana gumka wytrzymala mniej niz 4 miesiace. A niepewnosc o porysowaniu szyby elementem metalowym wycieraczki wcale mi sie nie podoba wink.gif.

Dodatkowo - wymiana gumki = sztukateria. Co chwile wyciagac, rozginac, zaginac (co tez skutkuje oslabieniem trwalosci piora)...ehh

A tak to wstawie raz a dobrze ramie, a potem bede tylko bral zwykla wycieraczke i pstryk wink.gif.

Napisano

> Moze mi ktos wskazac co i gdzie mam kupic aby to pasowalo?

118-3441-thickbox.jpg

Valeo UM27, 25-30 zł.

Napisano
  • Autor

Do mojego wozidla taka wycieraczka nie pasuje wlasnie. Wczoraj mierzyłem ale innej firmy. Budowa identyczna. Albo moje ramie jakies felerne albo nie wiem... stad zakup "uniwersalnego" ramienia

Napisano

> Do mojego wozidla taka wycieraczka nie pasuje wlasnie.

To znaczy że już masz jakąś rzeźbę zrobioną z ramieniem - do standardowego pasuje. Zamiast brnąć w druciarnię wymieniłbym ramię na seryjne i problemu nie będzie.

Napisano
  • Autor

NIe wiem czy to rzezba. Wyglada normalnie.... a to co kupilem to niem wiem czy rzezba.... na pewno lepiej niz od malucha zlosnik2.gif

A poza tym oryginal ciezko dostac a w ASO zycza sobie niebatelna kwote :/

Napisano

> NIe wiem czy to rzezba. Wyglada normalnie....

Ale normalne pióro nie pasuje i nie wiadomo, co zamontować zlosnik.gif - tak się kończą różne takie "usprawnienia". biglaugh.gif

> A poza tym oryginal ciezko dostac a w ASO zycza sobie niebatelna kwote

Trzy dni czekania i jakieś ~140 zł (już z piórem) - a potem już święty spokój. Ale co kto lubi...

Napisano

> A poza tym oryginal ciezko dostac a w ASO zycza sobie niebatelna kwote :/

Niebagatelną kwotę to ASO życzy sobie za nadkole do wersji z Webasto...250PLN yikes.gif Wycieraczka to pikuś, pan pikuś zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Jak dojdzie, zamontuje to sie pochwale jak to wyglada.

I po tej modyfikacji nie bedzie problemu z tym co zamontowac bo bedzie to kazda zwykla wycieraczka montowana zarowno na przednie szyby o odpowiednim rozmiarze (nie pamietam dokladnie cos ponad 30cm)

Napisano

> Edit: jeszcze oszczędniej można przycinać zużyte przednie wycieraczki, bo na tyle takie się

> dostatecznie dobrze sprawdzają.

I taką metodę stosuję zlosnik.gif

Napisano

Witam może mi ktoś podpowiedzieć jak rozłączyć wycieraczkę od ramienia. Na łączeniu wycieraczka obraca się na czymś co przypomina plastikowy sworzeń i nie wiem czy jest na stałe na wycieraczce i wtedy trzeba by było podważyć (ale gdzie) niewiem.gif czy przepchnąć na wylot jak jakiś sworzeń icon_rolleyes.gif.

stilak 1.6 16V LPG 5d 20.GIF

Napisano
  • Autor

A HGW co ja mam za ramie.

Bede montowal nowe to postaram sie zrobic maly fotoreportarz z wymiany. Przy okazji bedzie widac co ja mam za wynalazek wink.gif.

Napisano
  • Autor

Tak jak obiecalem daje znac co i jak z nowa wycieraczka.

Zaczniemy od starej; wygladala tak:

19032011003a.th.jpg

19032011002.th.jpg

Zaznaczam, ze nie potrafilem dopasowac zadnej wycieraczki do tego ramienia. Po zakupie kompletu z allegro (tego o ktorym wyzej pisalem), calosc prezenuje sie tak:

19032011004.th.jpg

19032011005.th.jpg

Pióro wycieraczki jest uniwersalne - na hakowe mocowanie. Pasuje idealnie do szyby, zbiera bardzo dobrze i podchodzi pod gorna krawedz szyby wycierajac wiecej niz oryginal.

Co ciekawe - nowe ramie nie posiada wieloklina i myslalem ze bedzie sie slizgac, ale nie...dobrze dokrecilem śrubę i wszystko trzyma sie idealnie kupy. Teraz nie musze szukac specjalnej wycieraczki pod ramie tylko ide i biore zwykle o odpowiedniej dlugosci.

Napisano
  • Autor

Mialem taka watpliwosc wlasnie.

Pewnie niemieckie turki cos namieszali sprzedajac mi to auto wink.gif

Najwazniejsze ze cala reszta dziala ok;)

Napisano

> Mialem taka watpliwosc wlasnie.

> Pewnie niemieckie turki cos namieszali sprzedajac mi to auto

tak wygląda oryginał:

284828350-Fiat_Stilo_Multiwagon-ty%B3.JPG

A swoją droga nie założyłbym czegoś takiego jak Ty na tył.

Wolę swoje druciarstwo w postaci rozwierconej nieudolnie wycieraczki od SC zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Mi to nie przeszkadza. To ma dzialac dobrze a nie tylko wygladac wink.gif.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Witam,

chcąć nie chąc, po wcześniejszych wymianach tylko gumki, muszę wymienić całe ramię - pękło i obraca się na ośce. Problem w tym, że nie wiem, jak zdjąć stare ramię angryfire.gif. Pod plastikiem, no osi jest śruba 14tka. Próbowałem kluczem nasadowy i ani drgnie (przy rozsądnej sile). Czy ktoś wie, czy można to na siłę odkęcać? Boję się, że ukręcę coś na osi.

Napisano

> Witam,

> chcąć nie chąc, po wcześniejszych wymianach tylko gumki, muszę wymienić całe ramię - pękło i obraca

> się na ośce. Problem w tym, że nie wiem, jak zdjąć stare ramię . Pod plastikiem, no osi jest

> śruba 14tka. Próbowałem kluczem nasadowy i ani drgnie (przy rozsądnej sile). Czy ktoś wie, czy

> można to na siłę odkęcać? Boję się, że ukręcę coś na osi.

zlej to przez 2-3 dni po kilka razy WD40 lub innym odrdzewiaczem (może być nawet cola) i pewnie puści.

Napisano

> zlej to przez 2-3 dni po kilka razy WD40 lub innym odrdzewiaczem (może być nawet cola) i pewnie

> puści.

Nic z tego - 3 dniowe 'zalewanie' nic nie dało. Nadal ani drgnie...

Tak więc ponowię pytanie do kogoś, co zna tą konstrukcję: można próbować na siłę czy lepiej jechać do warszatu i rozkręcać?

Napisano
Jak się ma podnoszoną szybę do można z drugiej strony przytrzymać sobie kluczem nastawnym i odkręcić nakrętkę. Sworzeń jest utwardzony więc nie ma stresu smile.gif. Natomiast jeśli po odkręceniu nakrętki okaże się że "coś" pozostało Ci na sworzniu to najszybciej jest wziąć pilniczek i aluminiową tulejkę w dwóch miejscach zeszlifować. Ja wycieraczkę wymieniałem w sierpniu smile.gif
Napisano

> Jak się ma podnoszoną szybę

Niestety, MW bez podnoszonej szyby frown.gif

Bez demontażu plastików nie da rady crazy.gif

Napisano

Ponieważ udało 'się' problem rozwiązać, pozwolę sobie zamieścić krótki opis dla potomnych.

(zapewne dla stilo-maniaków siedzących godzinami w garażach to pikuś, ale może komuś się przyda)

1. Punkt pierwszy - "nie odkręcamy śruby na siłę, bo się ukręci coś na ośce i dopiero wtedy będą koszty" (cytat fachowca z ASO)

2. Urywamy plastikowe ramie wycieraczki, aby zrobić miejsce do zbiegu

3. Chwytamy francuzem lub innymi narzędziem z zestawu hydraulika domowego ośkę pomiędzy szybą a nakrętką i dopiero teraz kręcimy na siłę. Nakrętka musi się poddać!

4. Na wieloklinie ośki pozostaje metalowa tuleja z ramienia wycieraczki (gdyż w pkt. 2 udaje się usunąć tylko część plastikową). Za nią również trzymano francuzem, więc już jest w dość kiepskim stanie. Bez kolejnego aktu przemocy nie da rady.

5. Bierzemy dwa młotki, tak na oko po 3kg. Jeden przykładamy do ośki (pełni rolę kowadła) a drugim pukamy w nią z drugiej strony. Oczywiście tłuczemy nie po gwincie tylko po tulejce. Po chwili tuleja schodzi z wieloklinu jak po maśle! O dziwo, wieloklin (czy raczej tarka) pozostaje w naprawdę dobrym stanie.

Zabieg został zakończony powodzeniem, nowa wycieraczka na miejscu i nadal silniczek działa. Całość została przeprowadzona przez speca z AutoCentrum ze sklepu na Wojciechowskiego w ASO Fiata. Usługa w cenie zakupu wycieraczki - 140PLN.

Napisano

W dniu dzisiejszym w godzinach bliżej nieokreślonych moja tylna wycieraczka (razem z ramieniem) wybrała wolność i gdzieś zbiegła biglaugh.gif

Sama, bez udziału osób trzecich hehe.gif

Musiało pęknąć mocowanie obejmujące trzpień od silniczka crazy.gif

W sumie to i dobrze, że sobie poszła bo już od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zastąpienia jej (znaczy jej ramienia) czymś do czego pasowałaby zwykła wycieraczka.

Coś takiego jest OK?

Pacjent: Stilo MW 07.2004.

Tak, wiem że w opisie aukcji jest że pasuje, ale jestem z natury niedowiarkiem i nie wierzę w każde słowo pisane zlosnik.gif a podobno są różnice w średnicy trzpienia.

Napisano

Do Stilo MW z 07.2003 pasuje. Dodam, że samochód na zdjęciu to jest moja padaka smile.gif przejeżdżałem ze Szklarskiej do Gdyni przez Lubin i gostek zamontował mi na miejscu i poprosił o możliwość zrobienia zdjęć. Śmiga już ta wycieraczka 3 lata i jest OK.

Napisano

> Do Stilo MW z 07.2003 pasuje. Dodam, że samochód na zdjęciu to jest moja padaka przejeżdżałem ze

> Szklarskiej do Gdyni przez Lubin i gostek zamontował mi na miejscu i poprosił o możliwość

> zrobienia zdjęć. Śmiga już ta wycieraczka 3 lata i jest OK.

Swiat jst mały hehe.gif Dzięki za info ok.gif

Napisano

> Do Stilo MW z 07.2003 pasuje. Dodam, że samochód na zdjęciu to jest moja padaka przejeżdżałem ze

> Szklarskiej do Gdyni przez Lubin i gostek zamontował mi na miejscu i poprosił o możliwość

> zrobienia zdjęć. Śmiga już ta wycieraczka 3 lata i jest OK.

Do 07.2004 MW pasuje ok.gif Ze starej wycieraczki na trzpieniu od silniczka została tylko klinująca się tulejka + nakrętka mocująca.

Do demontażu potrzebne trochę WD40, klucz 13, dwa młotki (większy i mniejszy), kombinerki.

Dzień wcześniej pstrykamy trochę WD40 na nakrętkę, żeby trochę puściło. Chwytamy kombinerkami za tulejkę klinującą, kluczem 13 odkręcamy nakrętkę. Nie radziłbym na siłę odkręcać nakrętki bez kontrowania kombinerkami.

Podkładamy pod tulejkę duży młotek, małym delikatnie (szyba blisko) stukamy parę razy w tulejkę. Znowu kombinerki w łapkę i ściągamy poluzowaną tulejkę. Nakładamy nowe ramię wycieraczki i dokręcamy nakrętką.

Otwieramy browar czy co kto lubi i jesteśmy bohaterem w swoim domu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.