Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użytkownicy boxow dachowych

Featured Replies

Napisano

Kilka kwestii do rozwiązania:

1. Długi i wąski (np. DxWxSz: 190x40x35) czy krotki i szeroki (145x80x40)

Wozek jeździ w środku, przyszłościowo będzie wozek parasolka.

2. Firmy polecane, firmy odradzane. Od razu piszę, że Thule nie kupię: a) cena, b) bo NIE. Nie lubię płacić za znaczek firmowy, a box będzie wykorzystywany max 5x w roku.

Szczegolnie proszę o opinię ludzi używających boxow budżetowych: Norauto, Inter-Pack, MCM - te ostatnie szczegolnie leżą w zakresie moich zainteresowan.

3. Akcesoria, ktore warto kupić, ktore trzeba kupić (tak, tak belki), ktore można kupić

4. Kwestia zabezpieczenia ładunku przed kradzieżą (czy coś warte są te zamki firmowe?) i przed przemakaniem.

5. Aerodynamika - ile rośnie zużycie paliwa na 100km, pi-razy-drzwi hmm.gif.

Napisano

woże towar albo deski i narty.

Mam Tuarusa Juniora 430 o dł. 180 cm.

Jest bardzo dobry i polecam.

Spalanie rośnie do ok. litra więcej na 100 km.

Zazwyczaj poza autostradą pali tak 0.5-0.7 więcej.

Zamków złodziej nie testował więc się nie wypowiem zlosnik.gif

Napisano

> Kilka kwestii do rozwiązania:

> 1. Długi i wąski (np. DxWxSz: 190x40x35) czy krotki i szeroki (145x80x40)

> Wozek jeździ w środku, przyszłościowo będzie wozek parasolka.

Wydaje mi się że to głównie zależy od dwóch czynników:

a. Czy masz walizy które nie wejdą w ten wąski

b. Czy chcesz obok boksu umieścić też rower/narty

> 2. Firmy polecane, firmy odradzane. Od razu piszę, że Thule nie kupię: a) cena, b) bo NIE. Nie

> lubię płacić za znaczek firmowy, a box będzie wykorzystywany max 5x w roku.

Tutaj nie doradzę, bo ja kupowałem bagażnik i mocowania na rowery.....THULE zlosnik.gif

Wybrałem bo polecali wink.gif

Nie mogę powiedzieć żebym żałował. Nawet jestem szczęśliwy że wybrałem Thule, bo:

a. Nawet taki kretyn jak ja go potrafił zamontować, a z tanim bagażnikiem który kiedyś chciałem umieścić na Seicento mi się to nie udało.

b. W czasie w którym ja zdjąłem 2 rowery z mojego dachu z bagażnika THULE, ojciec nie zdjął jednego roweru z bagażnika no-name wink.gif

Wygoda użytkowania THULE jest bardzo ważna. To nie tylko znaczek, ale czyjeś godziny spędzone nad tym, żeby mi było łatwiej ok.gif

Napisano

ostatnio na wyjazd w góry założyłem box krótki i szeroki, niestety też dość wysoki. Efektem była naprawdę duża pojemność, ale ten box był otwierany od tyłu - ja miałem to założone na swojego vana = porażka to zapakować oslabiony.gif Przymierzam się do kupna swojego boxa (ten na pierwszy raz był pożyczony) i po tej jednej podróży wiem, że kupię dłuższy i otwierany z boku - masz możliwość stanięcia na progu podczas załadunku. Ideałem dla mnie byłby box szerokości połowy dachu.

> 2. Firmy polecane, firmy odradzane. Od razu piszę, że Thule nie kupię: a) cena, b) bo NIE. Nie

słusznie ok.gif to tylko trochę tworzywa - różnią się kształtem, lakierem i sposobem otwierania. Akurat to ostatnie ma znaczenie, ale w tanich boxach idzie coś wybrać ok.gif

> Szczegolnie proszę o opinię ludzi używających boxow budżetowych: Norauto, Inter-Pack, MCM - te

> ostatnie szczegolnie leżą w zakresie moich zainteresowan.

też na nie zerkam wink.gif

> 3. Akcesoria, ktore warto kupić, ktore trzeba kupić (tak, tak belki), ktore można kupić

> 4. Kwestia zabezpieczenia ładunku przed kradzieżą (czy coś warte są te zamki firmowe?) i przed

> przemakaniem.

tworzywo sztuczne raczej nie przemaka zlosnik.gif

> 5. Aerodynamika - ile rośnie zużycie paliwa na 100km, pi-razy-drzwi .

nie liczyłem ile dokładnie spalił więcej mój van, ale szacuję że przy dość spokojnej jeździe spalił mi od 1 do 2 litrów więcej na 100km

Napisano
  • Autor

> słusznie to tylko trochę tworzywa - różnią się kształtem, lakierem i sposobem otwierania.

No dochodzi jeszcze sztywność podłogi, co przy naprawdę budżetowych boxach może być sprawą dyskusyjną.

> też na nie zerkam

Np, Taki:

http://allegro.pl/promocja-box-dachowy-idealny-na-narty-super-cena-i1490318262.html

albo taki:

http://allegro.pl/box-bagazowy-sportac-300-czarny-wysoka-jakosc-i1496496907.html

> tworzywo sztuczne raczej nie przemaka

Przecieka - tak będzę poprawniej. wink.gif

Napisano

Ten pierwszy chyba będzie głośny. Miałem podobny jakiś słowacki przez chwilę i szału nie ma ale jak się liczy cena to wiadomo...

Aaa i to że na moim aucie dany box jest głośny nie znaczy że an innym też tak będzie.

Napisano

To zależy do czego będziesz go używał. Długi chyba bardziej praktyczny, bo jeśli zechcesz, wsadzisz do niego narty, do krótkiego nie da rady.

> Szczegolnie proszę o opinię ludzi używających boxow budżetowych: Norauto,

Używam box-a Norauto. Z tego co czytałem, są to boxy produkowane przez Hapro, a tylko markowane przez Norauto.

Jestem zadowolony. Ponoć jedynym problemem tych boxów są z czasem wycierające się uchwyty - mocowanie do belek jest na "szybkozłączkę".

Kolega ma boxa thule, który ma 1 przewagę - jest otwierany z obu stron, trochę to ułatwia załadunek.

> 3. Akcesoria, ktore warto kupić, ktore trzeba kupić (tak, tak belki), ktore można kupić

Nie widzę potrzeb w tym zakresie

> 4. Kwestia zabezpieczenia ładunku przed kradzieżą (czy coś warte są te zamki firmowe?)

Nie sprawdzałem - boxa używałem na wyjazdy w Alpy, tam mniej kradną.

W tym teście hapro wypadło nieźle.

> i przed przemakaniem.

Nie cieknie, nie ma jak.

Nie wiem. Wychodzę z założenia, że samochód i tak spali swoje, na kanapkę go nie namówię.

Napisano

nart nie będziesz woził ?

bo jak kupisz krótki to od razu odpada hmm.gif

Napisano

mam dlugi i waski (220x40x40) glownie z powodu ze mam dlugie narty (210cm)

wozek parasolka wchodzi

> Szczegolnie proszę o opinię ludzi używających boxow budżetowych: Norauto, Inter-Pack, MCM - te

mam carford i kosztował 450zł

np interpack

> 4. Kwestia zabezpieczenia ładunku przed kradzieżą (czy coś warte są te zamki firmowe?) i przed

> przemakaniem.

nie testowalem

oklolo 0.5-1L

Napisano
  • Autor

> Ten pierwszy chyba będzie głośny.

Właśnie - kolejna kwestia: głośność.

Zależy od tego czy długi i wąski, czy szeroki i krotki?

Skłaniam się do opcji długi i wąski.

BTW: dlaczego ten pierwszy ma być głośny?

Napisano

> No dochodzi jeszcze sztywność podłogi, co przy naprawdę budżetowych boxach może być sprawą

> dyskusyjną.

> Np, Taki:

> http://allegro.pl/promocja-box-dachowy-idealny-na-narty-super-cena-i1490318262.html

> albo taki:

> http://allegro.pl/box-bagazowy-sportac-300-czarny-wysoka-jakosc-i1496496907.html

Trzebaby to obejrzeć, ale generalnie chyba żaden z boxów nie ma super sztywności - podczas zimowego wyjazdu ja miałem wspomnianego wyżej jakiegoś niefirmowego boxa a szwagier Thule'a po dwóch sezonach - jeden i drugi nie był zbyt sztywny, choć oba miały odpowiednie żebrowanie usztywniające na podłodze. Do swojego zapakowałem wózek spacerowy, sanki, buty narciarskie i krótkie dziecięce narty - mimo sporego ładunku nie było problemów.

> Przecieka - tak będzę poprawniej.

Nie bardzo ma jak - pokrywa jest zamykana na zakładkę - a spód na rancie ma uszczelkę. Jechałem w kiepskich warunkach, zimą i przy opadach - box z koloru niebieskiego zmienił się w biały od soli a wewnątrz było czyściutko

Napisano

mam taki

jego wymiary to cos kolo

długość - 190 cm

szerokość - 75 cm

wysokość - 40 cm

(Wymiary wziete z innej strony)

W zimie woze 2 komplety: narty, buty, kombinezon, kask, doadtkowa kurtka i buty oraz jakies inne graty i jeszcze jest miejsce.

Przed kupnem ogladalem MCM ale jakosc plastikow byla gorsza nie w moim inter packu.

Zwroc uwage na system podnoszenia bo w moim G3 jest troche kiepsko rozwiazany i juz dwa razy musialem wymieniac zawiasy (przy silnym wietrze szarpnel klapa i sie polamaly).

Tasmy / siatki do mocowania bagazu w srodku.

> przemakaniem.

Nic nie przemaka. Uzywam glownie w zimie czasami w lato. Box nie jest w 100% szczelny (gorna czesc zachodzi na dolna ale nie ma tam zadnej uszczelki) ale nigdy nie mialem w srodku wody.

Przy rozsadnej jezdzie (do 110-120 km/h) okolo 1-1,5 l/100 km. Trzeba uwazac na podmuchy z boku. No i jest w samochodzie troche glosniej.

Napisano

Najlepiej długi i szeroki.

Chciałem kupić najtanszego Inter Paka, był ok. kosztwał ok 600zł jednak po położeniu na dachu coś mi nie pasowało i docelowo zakupiłem Inter Pak model Tornado. Cena 945zł

Box w połysku, ładnie się prezentuje, ma łapki szybkiego montażu co w przypadku częstego zakładania i ściągania ułatwia robotę. Jest w miarę sztywny ale nie mogę powiedzieć że twardy.

Poszukaj na allegro. Kupiłem Bagażnik do Volvo S60 Mont Blank aluminiowy za 230zł więc warto szukać.

> przemakaniem.

Zamki raczej to nie problem, w sumie to cały box jest laminatem i podejrzewam że cokolwiek twardego wyrywa zamek.

1 L to bankowo.

Długo się zastanawiałem czy kupić box czy uchwyt na narty, po sezonie bardzo się cieszę że jednak zdecydowałem się na box. Strasznie upraszcza wyjazdy, dodatkowo jak wrócę późno w nocy nie muszę wypakowywać sprzętu tylko na następny dzień to robie.... a czasami tydzień deska jeździ w boxie.

Pamiętaj że boxa kupujesz na lata, samochody możesz zmieniać box zostaje.

Napisano

Mam MCM szeroki ok. 60cm długi na ok. 160cm, wysoki tak +/- 30-35cm.

Był najtańszy z allegro o takiej pojemności. Nie jest jakiś super z wyglądu, ani pewnie jakościowo jak porównać do markowych, ale...

W tej cenie jak dla mnie spisuje się znakomicie.

2 konkretne trasy za nim, wyładowany po brzegi, przejechał z nami ok. 7000km w autostradowych prędkościach 130-180km/h i nie odpadł grinser006.gif Spalanie przy spokojnej jeździe to tak z 0,5litra chyba, a jak szybciej to litr, a może i więcej trzeba dodać. Ciężko stwierdzić, nie analizowałem tego.

Napisano

>> Wygoda użytkowania THULE jest bardzo ważna. To nie tylko znaczek, ale czyjeś godziny spędzone nad

> tym, żeby mi było łatwiej

I w tym fragmencie podzilam zdanie Kolegi.

Użytkowałem boxa Spirit 780 jak również jakiś wyrób z Norauto za ok 1 tyś zł.

Różnica była znacząca.

Thule na przmyślany i łatwy w obsłudze system montażu, bez problemu i narzędzi można go dostosować do rozsstawu belek poprzecznych.

Z łatwością sam go zakładałem i zdejomowałem w największe mrozy z Focusa i Punto. Żadne części uchwytów nie spadają na dach samochadu podczas montażu. Trwa to bardzo krótko, nie warto wozić boksa przez cały tydzień z racji weekendowych wyjazdów.

Podłoga jest sztywna, nic nie drga, box jest szczelny i cichy. Otwierany na obie strony, zamykany na klucz, który możesz dopasować do reszty swoich akcesorii z tej firmy (ja w dwóch uchwytach rowerowych mam 4 zamki, wszystko na jeden klucz!)

Raz jechałem z baoxem z Norauto, ale montaż chociaż bez narzędzi bardzo upierdliwy, wieko otwierało sięna jedną stornę, kiepsko wyprofilowane dno i uchwyty stabilizujące bagaż utrudniały logiczne pakowanie bagażu. Przeciekał - od spodu dostawała się woda. Był głośniejszy.

Moim zdaniem cena nie wynika tylko ze znaczka...

Napisano

> Z łatwością sam go zakładałem i zdejomowałem w największe mrozy z Focusa i Punto. Żadne części

> uchwytów nie spadają na dach samochadu podczas montażu. Trwa to bardzo krótko, nie warto wozić

> boksa przez cały tydzień z racji weekendowych wyjazdów.

> Podłoga jest sztywna, nic nie drga, box jest szczelny i cichy. Otwierany na obie strony, zamykany

> na klucz, który możesz dopasować do reszty swoich akcesorii z tej firmy (ja w dwóch uchwytach

> rowerowych mam 4 zamki, wszystko na jeden klucz!)

Dokładnie. Nic nie odpada, nie trzeba żadnych narzędzi i do wszystkiego jest jeden kluczyk ok.gif

Napisano

Kupiłem Thula za 600 czy 700 zł, co ty chcesz od tej ceny ?

Napisano

IMO 145 cm to stanowczo za krotki - nart nie wlozysz

ja bym celowal w jakis ok. 180 cm dlugosci i oczywiscie jak najszerszy

5x w roku to juz sporo

ja nie kupilem Thule ze wzgledu na $$$ i tez myslalem, ze to znaczek

ale teraz bym innego nie kupil

Thule zakladasz chwile z przyjemnoscia (oczywiscie tez nie najtansze modele), w innych to trwa dluzej i konczy sie tez czesto sladami na rekach

Masz lepszy centralny zamek, otwieranie na 2 strony, lepsza aerodynamike (co naprawde wazne), jeden kluczyk do belek i boxa, lepsze plastiki

IMO warto

popatrz sobie ewentualnie na firme XStream, ksztalty kopiuja z Thule a jakosc nie najgorsza

ja nic dodatkowo nie uzywam

jakby byla jakas dopasowana mata gumowa na dno to moze i warto

przy predkosciach przepisowych do 1 litra

im szybciej tym gorzej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.