Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie SC 0,9 - 7,35 to dużo???

Featured Replies

Napisano

Witam... może podpowiecie czy to dużo jak dla mojego bolida o pojemności 900????

Jazda mieszana miasto, trasa... takie 50/50

Wiem że 900 mają tendencję do spalania na pograniczu 1,1 ale ... no cóż taki mam motor i nic na to nie poradzę....

Czy można jakoś zredukować te spalnie jeszcze, co jest odpowiedzialne.. ??? Świece mam nowe, kable, też, filtry też, niekiedy dolewam dykty do zbiornika w zimie... krokowiec nowy,,, reszta czujników stara jak rok 1998

Autko ma nalotu prawie 300 kkm ale śmiga... trochę kopci na czarno, rura osmolona i zderzak .... czego to wina??? bo olej w normie smile.gif

EcoDriving ... no staram się staram... ale żona nie zna tego pojęcia smile.gif

EDIT. Opony R13 szer 145

Napisano

> Witam... może podpowiecie czy to dużo jak dla mojego bolida o pojemności 900????

> Jazda mieszana miasto, trasa... takie 50/50

u mnie ten motor z opona 175/50/14 tez palił w tych granicach. Na serii kołach było ok 6-6.5 w zależności od jazdy i warunków.

Napisano

> Czy można jakoś zredukować te spalnie jeszcze, co jest odpowiedzialne.. ???

Przede wszystkim sonda lambda i czujnik temperatury (ten w termostacie)

> Autko ma nalotu prawie 300 kkm ale śmiga... trochę kopci na czarno, rura osmolona i zderzak ....

> czego to wina??? bo olej w normie

Bogatej mieszanki

> EcoDriving ... no staram się staram... ale żona nie zna tego pojęcia

> EDIT. Opony R13 szer 145

Zacznij od sondy, a przynajmniej analizy spalin.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim sonda lambda i czujnik temperatury (ten w termostacie)

> Bogatej mieszanki

> Zacznij od sondy, a przynajmniej analizy spalin.

Wawerku ale bez kata to poprawnej analizy nikt nie zrobi??? dobrze myślę???

Napisano

moje sc jak miałem w gazie paliło około 7 litrów gazu jazda mieszana

Napisano

> Czy można jakoś zredukować te spalnie jeszcze, co jest odpowiedzialne.. ???

Styl jazdy zlosnik.gif

Mimo wszystko 7,35l to nie jest zły wynik.

Napisano

Imho dużo jak na 900 Azi wink.gif sam powoże takową serią, nie ma wprawdzie 300kkm, a 180kkm - ale rocznik 1995 i biorąc pod uwagę jazde mieszaną + staram się jezdzić ekonomicznie, ale czasem sie gdzieś człowiek spieszy i nie da się jechać te 90km na trasie zlosnik.gif i zazwyczaj wychodzi mi 6.4/6.7 max i przy zimie ciut więcej 270751858-jezyk.gif najlepsze spalanie życia - autostrada niemcy-holandia płasko - równo - eco = 4.9l cfaniak.gifzlosnik.gif

sprawdz co powiedział Wawer, bo nawet przy mocnej nóżce Żonki nie powinno skoczyć ponad 7 w serii laćkach smile.gif

Edyta: Pauli mimo, że swoim Szumim lubi jeździć szybko to nauczyłem ją 'eco' i teraz 1.1 z klima wychodzi jej średnio 6.6/6.8 zlosnik.gif

Napisano

> Wawerku ale bez kata to poprawnej analizy nikt nie zrobi??? dobrze myślę???

Kat jest ZA sondąok.gif więc się troszkę mylisz zlosnik.gif

To nie MPI które koryguje analizując spaliny.

Mi SC nie spaliło więcej jak 6,5 nawet jak darłem nim po autostradzie pełna "mocą"

LPG przy normalnej jeździe spalało 7-8l, noPB w okolicach 5,5-6l/100.

Palio mi pali między 6,5 a 8 średnio, a to sporo cięższe auto.

Napisano

wydaje mi się, że Aziemu chodziło o analizę spalin czy jak to się tam zwie jaką robią na przeglądzie

Napisano

IMO dużo..SC z tym motorem paliło mi max 6-6,5 litra.

W zasadzie cały czas było pod 6l/100km.

Napisano

> Imho dużo jak na 900 Azi sam powoże takową serią, nie ma wprawdzie 300kkm, a 180kkm - ale rocznik

> 1995 i biorąc pod uwagę jazde mieszaną + staram się jezdzić ekonomicznie, ale czasem sie

> gdzieś człowiek spieszy i nie da się jechać te 90km na trasie i zazwyczaj wychodzi mi 6.4/6.7

> max i przy zimie ciut więcej najlepsze spalanie życia - autostrada niemcy-holandia płasko -

> równo - eco = 4.9l > sprawdz co powiedział Wawer, bo nawet przy mocnej nóżce Żonki nie powinno skoczyć ponad 7 w serii

> laćkach

> Edyta: Pauli mimo, że swoim Szumim lubi jeździć szybko to nauczyłem ją 'eco' i teraz 1.1 z klima

> wychodzi jej średnio 6.6/6.8

do takiego wyniku udało mi się zejść fabką grinser006.gif

Napisano

Sporo jak na 900 wink.gif

Ja tak 50% miasto, 50% po S1 i 120 na blacie wychodzi 5,5l/100km w 2 osoby na pokładzie zlosnik.gif

6 miesięcy tak już latam i jest +/- 1l na zbiorniku różnicy jak tankuję.

Chyba że zatankuję na lukoil to zrobię 60km mniej na zbiorniku angryfire.gif

Napisano

mój cc899 na wtrysku w miescie teraz spalił 7,5 tak mi wyszło ostatnio, wcześniej miałem zbyt wysokie obroty biegu jałowego nie wiem jakim cudem ale bły prawie 1000 przy normalnie nagrzanym silniku :/ był też wyciek paliwa na wezyku przy filterku oraz uszkodzony termostat to dochodziło do 11l. Na trasie to nie wiem bo rzadko się gdzieś dalej wypuszczam, ale podejrzewam że z 5,5l.

Napisano

> wydaje mi się, że Aziemu chodziło o analizę spalin czy jak to się tam zwie jaką robią na

> przeglądzie

To wezmą wartości dla aut bez katalizatora. A przelany motor będzie widać jak na dłoni...`

Napisano

Mnie tak pali 6,8 - 7,5 a mam 899 lecz uno które jest wydaje mi się cięższe od sc, opony 155. Silnik jak na tą mase jest po prostu za mały i musze podganiać na biegu co sprawia że więcej spala. To prawda że większe silniki mniej spalają od tych mniejszych z powodu tej masy do ciągnięcia. Ostatnio wlałem 10 l a przejechałem do następnego tankowania jakieś 156km cykl miasto więc wychodzi jakoś 7,4

Napisano

Powiem Ci w zaleznosci od pogody ale mi CC700 wiecej palilo.

Baaa, w 1.2 8v spalanie mialem nizsze niz w 700. mowie oczywiscie o takiej pogodzie jaka aktualnie mamy za oknem. W cieple dni 700 schodzilem do 5,5l.

Takze mysle ze nie pali Ci duzo, zalezy tez czy robisz duzo krotkich tras czy nie.

Napisano
  • Autor

> Takze mysle ze nie pali Ci duzo, zalezy tez czy robisz duzo krotkich tras czy nie.

Toś mnie pocieszył smile.gif

Prawda po mieście to krótkie trasy, silnik niedogrzany... zakupy, przedszkole, szkoła.... wtedy faktycznie spalanie podchodzi pewno pod 10-11 litrów....

ale spróbuję jeszcze wykonać analizę spalin, kompa podłączyć i zastanowić się nad tą sondą którą wawer podniósł do wymiany smile.gif

Napisano

> Prawda po mieście to krótkie trasy, silnik niedogrzany... zakupy, przedszkole, szkoła.... wtedy

> faktycznie spalanie podchodzi pewno pod 10-11 litrów....

te silniki są bardzo wrażliwe na temperature, na krotkich trasach , tak do 5km w zime pali wlasnie 10-11, rura okopcona, jak temperatura wzrosnie do +15C to spalanie spada do 6,5, a przy smiganiu po krajowej 7 - 5,1l

ja w swoim mialem znaczacy spadek spalania jak wlaczałem ogrzewanie dopiero jak silnik sie rozgrzeje;), dawało to w temeraturach -10 ok 2l mniej na 100km , przy dojazdach do pracy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.