Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dynamiczny "japończyk" klasy średniej.

Featured Replies

Napisano

> OK, specjalnie dla Ciebie napiszę - nic mi nie było wiadomo o usterkach.

> W książce nie było wpisów, FV za naprawy (po gwarancji) również.

Pyrku, żebyś Ty wiedział co jest wpisywane w książkę gwarancyjną ... Liczy się to co jest w komputerze a nie na papierze.

Napisano

> Pyrku, żebyś Ty wiedział co jest wpisywane w książkę gwarancyjną ... Liczy się to co jest w

> komputerze a nie na papierze.

"Wyciąg" z komputera z ASO też dostałem - poszperam w starych papierach, to może znajdę. ok.gif

Napisano

Jeśli lpg to tylko w aucie bez bezpośredniego wtrysku paliwa, z hydraulicznymi popychaczami zaworowymi lub popychaczami regulowanymi śrubowo i bez ceramicznych gniazd zaworowych. Przy śrubowo regulowanym popychaczu należy pamiętać o regulacji luzu co około 30kkm przebiegu na gazie. Instalka tylko na stabilnych podzespołach i nie licz na taką w cenie 2kpln z małym haczykiem. ok.gif

Napisano

> plastikowy kolektor - wymaga wtrysku lpg. Drogo.

Drogo to było 6 lat temu wink.gif

> Lpg II gen to imho, najlepsze rozwiazanie

Do silników z gaźnikiem czy jednopunktowym wtryskiem

Napisano

> hondę miałem na gazie

Ile przejechałeś na lpg ? I pytanie zasadnicze - robiłeś regulację luzów zaworowych ? Pytam, bo to konieczne, a jeśli nie to jestem ciekawy ile silnik nahulał przy takim traktowaniu km.

Napisano

> Wielokrotnie spotykalem sie z opinia, ze Hondy nie najlepiej znosza gaz...

Jeśli nie przeprowadza się kontroli i regulacji luzów zaworowych + kalibracji instalacji to owszem. wink.gif

Napisano

> Drogo to było 6 lat temu

> Do silników z gaźnikiem czy jednopunktowym wtryskiem

tiaaaa zlosnik.gif

Napisano

> tiaaaa

Wiele w wątek nie wniosłeś. Przepraszam za OT.

Napisano
  • Autor

> Jeśli lpg to tylko w aucie bez bezpośredniego wtrysku paliwa, z hydraulicznymi popychaczami

> zaworowymi lub popychaczami regulowanymi śrubowo i bez ceramicznych gniazd zaworowych. Przy

> śrubowo regulowanym popychaczu należy pamiętać o regulacji luzu co około 30kkm przebiegu na

> gazie. Instalka tylko na stabilnych podzespołach i nie licz na taką w cenie 2kpln z małym

> haczykiem.

Auto które podałem spełniają warunki które wymieniłeś ?

Napisano

> Auto które podałem spełniają warunki które wymieniłeś ?

Honda może iść do gazu, warunkiem są okresowe kontrole i ewentualne regulacje luzu zaworowego - koszty niewielkie, a jak qmasz co i jak to sam dokonasz takiej regulacji. Nissan jest w tym zakresie całkowicie bezobsługowy i znoszący gaz. Toya nie mam pojęcia.

Napisano

> Ile przejechałeś na lpg ? I pytanie zasadnicze - robiłeś regulację luzów zaworowych ? Pytam, bo to

> konieczne, a jeśli nie to jestem ciekawy ile silnik nahulał przy takim traktowaniu km.

Ciężko dokładnie określić, bo wiadomo jak to bywa z używanymi samochodami i ich licznikami, na liczniku było jak sprzedawałem chyba 212 tys. km. ja nim zrobiłem w niecały rok ok 25 na gazie, instalacja miała 7 lat wink.gif A regulacji zaworów nie robiłem.

Napisano
  • Autor

> A gdzie tam, w niektórych silnikach to norma jest

Np w jakich ?

Napisano

> W vtec hondy

Eee tam, miałem Accorda z VTEC'owym V6, lałem do niego super-rzadki olej (0W20) i NIGDY nawet kropelki oleju nie wziął - jak było do kreski po zmianie tak było do kreski aż do następnej zmiany.

Napisano

a myslales o tym?

mitsubishi_galant_sedan_428_1717_v1.jpg

w sumie nie dziwie sie... zawsze uwazalem ten samochod za wynalazek...

...ale swoj wzialem od rodziny i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony smile.gif

autko bylo sprzedawane w Polsce, lecz ze wzgledu na cene (akcyza) sprzedalo sie cos kolo 13 sztuk wink.gif

wiekszosc modeli jest bardzo dobrze wyposazona, 4 poduchy, climatronic, pelna elektryka to norma - czesto zdarza sie skora i elektryka foteli oraz pakiet szwedzki (podgrzewane fotele, spryskiwacze reflektorow, podgrzewany silnik)

silnikiem polecanym jest 2.5 V6, ma 170KM i jest bezawaryjny, mozna zgazowac, osobiscie mam niepolecanego 2.4 GDI, z ktorego jestem zadowolony smile.gif

rdza pojawia sie w okolicach tylnych nadkoli, u mnie jak na razie nie ma wink.gif

co do ceny czesci sa zatrwazajaco niskie... pewnie ze wzgledu na to, ze malo tych autek po polsce jezdzi...

u siebie wymienialem lozyska, tarcze, klocki, a ceny byly porownywalne z oplem astra smile.gif

Napisano
  • Autor

Zaraz zerknę na to auto. Myślałem o czymś z silnikiem nie większym niż 2.0 hmm.gif

Ile Ci faktycznie pali ?

Ładne auto. Długo je użytkujesz ?

Napisano

> Honda może iść do gazu, warunkiem są okresowe kontrole i ewentualne regulacje luzu zaworowego -

> koszty niewielkie, a jak qmasz co i jak to sam dokonasz takiej regulacji. Nissan jest w tym

> zakresie całkowicie bezobsługowy i znoszący gaz. Toya nie mam pojęcia.

Ave 3S-FE jest regulowana płytkami.

Napisano

> Zaraz zerknę na to auto. Myślałem o czymś z silnikiem nie większym niż 2.0

2.0 tez bylo wink.gif 137KM mialo i ztcp tez lpg znosi dobrze

> Ile Ci faktycznie pali ?

moje GDI ma dwie mapy, pierwsza ekonomiczna z wieksza iloscia powietrza i mniejsza paliwa dziala przy delikatnym muskaniu gazu (zobrazowane jest to zielona kontrolka ECO na wskaznikach), gdy depniesz silniczek uzywa drugiej mieszanki z normalnymi proporcjami...

mialo to byc panaceum na spalanie... grinser006.gif

przy delikatniej jezdzie w trasie autko spalilo mi ponizej 5,6l/100km, w krakowie nie ma zmiluj 12-14l/100km nie jest moje biglaugh.gif

> Ładne auto. Długo je użytkujesz ?

jezdze ponad dwa lata, a w rodzinie jest praktycznie od nowosci wink.gif

przez ten czas (przebieg 150tys km), praktycznie nie zepsulo sie nic. Cos czuje, ze niedlugo czeka mnie wymiana zawieszenia (amorki z przodu). A propos zawiechy, autko ma jedno z pierwszych zawieszen wielowachaczowych - u mitsu nazywalo sie to bodajrze D-link i bylo o dziwo dosc trwale. Nawet prowadzi sie w porzadku smile.gif

Polecam Ci autka po 2 lifcie, czyli po 2001 roku, pewne uciazliwe usterki wieku dzieciecego zostaly usuniete.

Prawdziwy przebieg autka mozna m.in. ocenic po przyciskach klimatronika (szczegolnie przycisk "temp out"), jesli autko ma przebieg ponizej 200tys km, nie powinno miec przyciskow startych waytogo.gif

jak bedziesz w Krakowie to daj znac, przejedziesz sie moim wink.gif

Napisano

...........

> Prawdziwy przebieg autka mozna m.in. ocenic po przyciskach klimatronika (szczegolnie przycisk "temp

> out"), jesli autko ma przebieg ponizej 200tys km, nie powinno miec przyciskow startych

> jak bedziesz w Krakowie to daj znac, przejedziesz sie moim

A jak ktoś mało używa klimy?też będzie wytarty? grinser006.gif np. ja mało używam skromny.gif

Napisano

> ...........

> A jak ktoś mało używa klimy?też będzie wytarty? np. ja mało używam

tez, bo przycisk ten przelacza miedzy temperatura wewnatrz autka i nazewnatrz autka wink.gif

Napisano
  • Autor

> 2.0 tez bylo 137KM mialo i ztcp tez lpg znosi dobrze

NO było było - chyba dokładnie 136 KM wink.gif

> moje GDI ma dwie mapy, pierwsza ekonomiczna z wieksza iloscia powietrza i mniejsza paliwa dziala

> przy delikatnym muskaniu gazu (zobrazowane jest to zielona kontrolka ECO na wskaznikach), gdy

> depniesz silniczek uzywa drugiej mieszanki z normalnymi proporcjami...

> mialo to byc panaceum na spalanie...

> przy delikatniej jezdzie w trasie autko spalilo mi ponizej 5,6l/100km, w krakowie nie ma zmiluj

> 12-14l/100km nie jest moje

GDi czyli lpg nie da rady, bo wtrysk bezpośredni, jeśli dobrze pamiętam.

> jezdze ponad dwa lata, a w rodzinie jest praktycznie od nowosci

> przez ten czas (przebieg 150tys km), praktycznie nie zepsulo sie nic.

Jak z wyciszeniem auta ? Jakie ma nastawy zawieszenia ?

Napisano

> NO było było - chyba dokładnie 136 KM

tak, faktycznie smile.gif

> GDi czyli lpg nie da rady, bo wtrysk bezpośredni, jeśli dobrze pamiętam.

dokladnie, jestem przeciwnikiem gazu, wiec mi to nie przeszkadza smile.gif

> Jak z wyciszeniem auta ? Jakie ma nastawy zawieszenia ?

generalnie jest cicho, ciszej niz w cee'dzie ojca smile.gif

autka z wiekszym przebiegiem maja podobno klopoty z halasem powyzej 130km/h, podobno spowodowane jest to zuzyciem uszczelek, ja u siebie nie zaobserwowalem nic takiego wink.gif

o co biega z nastawami? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> o co biega z nastawami?

Twarde, sprężyste, komfortowe ?

Napisano

> Twarde, sprężyste, komfortowe ?

nie wiem do czego porownac...

bardziej miekkie i komfortowe niz to co mam w astrze (kit FK -60mm - progresywny), ale o dziwo podobnie trzyma w zakretach icon_eek.gif

bardziej komfortowy niz sportline w nowej A6 mojego braciszka wink.gif

ale tez nie buja jakos nadmiernie wink.gif

KvM moze sie wypowie bo niedawno jezdzil smile.gif

Napisano

> KvM moze sie wypowie bo niedawno jezdzil

Moim zdaniem dość komfortowe. Jak trzyma nie wiem, bo szefo jeździ nadzwyczaj spokojnie. Ale jak na Krakowskie dziury, to narzekać nie można było. Generalnie auto całkiem fajne moim zdaniem. Sprawia wrażenie lekkości, a zarazem względnej solidności. Przyzwoite przyspieszenie.

Napisano
  • Autor

> Przyzwoite przyspieszenie.

Mowa o której wersji silnikowej ?

Napisano

> Dziękuję za opinię

spoko waytogo.gif

znajdz jakiegos misia w okolicy i umow sie na obejrzenia autka, sam ocenisz z czym sie je je grinser006.gif

Napisano

> Sam chcialem kupic Galanta tej generacji, niestety wadą tego modelu jest postepujaca korozja

> przednich kielichów:

> http://img360.imageshack.us/img360/3696/img0002jj5.jpg

> Tu więcej na ten temat:

> http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28886&postdays=0&postorder=asc&start=0

> Ostatecznie szczęsliwie wybralem Legenda

u mnie jak na razie jest czysto smile.gif

hmmm Legendy zawsze mi sie podobaly 893goodvibes.gif

Napisano

> Wiele w wątek nie wniosłeś. Przepraszam za OT.

A co tu wnosić do tematu. Piszesz "kocioboły" więc co tu komentować?

Mam od nowości P11 z instalacją II gen od 170 tyś. km. Zero problemów, odpalam silnik na lpg nawet przy -15 st.

Instalacja sprawna, zamontowana zgodnie z homologacją. Jedynie reduktor trzeci w kolejności - wymieniony na jesieni.

Masz lepszą opcję?

Napisano

Naprawdę ze szczerego serca polecam Tobie poszerzyć wiedzę z zakresy eksploatacji instalacji gazowej ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niektórzy mieli rację. Znaleźć coś bardzo dobrym stanie jest naprawdę trudno. Poddawać się nie będę. Może ktoś ma coś ciekawego do sprzedania ? wink.gif

A tak na serio, to sądziłem że coś kupię w miesiąc, góra dwa, ale się na to nie zapowiada icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.