Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

długośc śruby/szpilki??

Featured Replies

Napisano

witam

Dzisiaj zabrałem sie za pomalowanie szczęk (ale chyba jutro skończe grinser006.gif) i przypadkiem przymierzyłem alufelgi co kupiłem i cos wydaje mi sie że sa jakieś grube i szpilki cos mało wystaje.

Wysteje ok 17mm z felgi czyli tyle gwintu się wkreci.

Czy to nie za mało?? musze kupowac inne śruby czy tyle wystarczy?

Napisano

> witam

> Dzisiaj zabrałem sie za pomalowanie szczęk (ale chyba jutro skończe ) i przypadkiem przymierzyłem

> alufelgi co kupiłem i cos wydaje mi sie że sa jakieś grube i szpilki cos mało wystaje.

> Wysteje ok 17mm z felgi czyli tyle gwintu się wkreci.

> Czy to nie za mało?? musze kupowac inne śruby czy tyle wystarczy?

Powinno wystarczyć.

Ja mam nakrętki nieprzelotowe i szpilka w nakrętkę raczej więcej nie wchodzi.

Napisano

Zwyczajowo przyjmuje się jako minimum głębokość gwintu odpowiadającą średnicy śruby, czyli na przykład M12 powina się wkręcic na 12mm.

Napisano

> Zwyczajowo przyjmuje się jako minimum głębokość gwintu odpowiadającą średnicy śruby, czyli na

> przykład M12 powina się wkręcic na 12mm.

Gdzieś też słyszałem o minimum 5 obrotach ale akurat w tej kwestii bym nie eksperymentował.

Napisano

> Gdzieś też słyszałem o minimum 5 obrotach ale akurat w tej kwestii bym nie eksperymentował.

Ja też nie zlosnik.gif, tym bardziej że śruby i szpilki kół mają gwint drobnozwojowy, często x1,25. W praktyce pewnie to wytrzyma, samo się nie odkręci i nie wiem co by trzeba zrobić, żeby koło przykręcone tak czterema śrubami wyrwać hehe.gif. Ja bym się jednak trzymał tego minimum l=d, sześć zwojów można łatwo przekręcić i zerwać gwint.

Napisano

> Gdzieś też słyszałem o minimum 5 obrotach ale akurat w tej kwestii bym nie eksperymentował.

6 obrotów. Sprawdziłem minimum kilkuset autach.

Napisano

Zwykłe nakrętki mają wysokość 0,8*średnica śruby, czyli widocznie tyle wystarcza. Można sobie policzyć ile zwojów przypada na 0,8 średnicy w danej śrubie.

Ja jednak nie eksperymentowałbym tutaj, ponieważ gwinty są z różnych materiałów i lepiej, żeby wszystkie zwoje były używane.

Napisano

> Zwykłe nakrętki mają wysokość 0,8*średnica śruby, czyli widocznie tyle wystarcza. Można sobie

> policzyć ile zwojów przypada na 0,8 średnicy w danej śrubie.

> Ja jednak nie eksperymentowałbym tutaj, ponieważ gwinty są z różnych materiałów i lepiej, żeby

> wszystkie zwoje były używane.

Co to znaczy wszystkie zwoje używane? Przecież w handlu są dostępne różne długości śrub - jak mam np. 45mm długą, to mi się gwint w piaście skończy, a śruba nie dociśnie felgi.

Sprawa druga - gdzieś to na AK widziałem odnośnie tematu klas wytrzymałości śrub. Było tam też o wytrzymałości połączenia gwintowanego - na pierwszy zwój przypada 50%, na drugi 25% i na każdy kolejny, połowa poprzedniego. Wychodzi więc na to, że po 5-ciu zwojach mamy już ponad 95% wytrzymałości połączenia. Inna sprawa, że przy gwintach drobnozwojnych, nacięcia też są płytsze, więc wyrwanie tych 4-5 zwojów z piasty może się zdarzyć. Reasumując - tak dobieram śruby, żeby te 10 zwojów złapało.

Napisano

> Ja też nie , tym bardziej że śruby i szpilki kół mają gwint drobnozwojowy, często x1,25.

Chyba jednak nie, bo skok gwintu 1,25 w motoryzacji stosuje się najczęściej do średnicy 10 mm.

Nakrętki i śruby do mocowania kół większości aut europejskich zwykle mają gwint 12 x 1,5. Zważywszy że M12 ma skok 1,75 to 1,5 dla tej średnicy jest gwintem drobnozwojowym.

Napisano

> Wysteje ok 17mm z felgi czyli tyle gwintu się wkreci.

Opowiem jako ciekawostkę.

Jak kupiłem poniżej wymienione auto, to po jakimś czasie (przy zdejmowaniu koła) okazało się, że koła przykręcone są śrubami na niecałe 2 zwoje (niecałe 2 obroty, naprawdę, tyle co nic)

Po prostu jakiś mądry przykręcił alufelgi śrubami od stalówek nie sprawdzając, że po pierwsze wówczas wystają poza powierzchnię felgi na tyle co nic nie wspominając o tym, że śruby nie miały pełnego stożka (tylko stożek pościnany do 19mm sześciokąta) co w stalówce nie przeszkadza, ale w przypadku tych alufelg raczej tak.

Napisano

> Chyba jednak nie, bo skok gwintu 1,25 w motoryzacji stosuje się najczęściej do średnicy 10 mm.

> Nakrętki i śruby do mocowania kół większości aut europejskich zwykle mają gwint 12 x 1,5. Zważywszy

> że M12 ma skok 1,75 to 1,5 dla tej średnicy jest gwintem drobnozwojowym.

i po raz kolejny okazuje się, że to co wszędzie jest normalne, w Matizie takowe nie jest hehe.gif

nie dość że rozstaw szpilek 4x114,3 to jeszcze gwint na nich M12x1,25 zlosnik.gif

Napisano

> i po raz kolejny okazuje się, że to co wszędzie jest normalne, w Matizie takowe nie jest

> nie dość że rozstaw szpilek 4x114,3 to jeszcze gwint na nich M12x1,25

to standardowy skośnooki rozstaw śrub

Napisano

> to standardowy skośnooki rozstaw śrub

nie taki standardowy

poza koreańskimi Chevroletami już prawie wszyscy producenci odeszli od tego rozstawu (choć i tak wielu ich nie było)

Napisano

> Chyba jednak nie, bo skok gwintu 1,25 w motoryzacji stosuje się najczęściej do średnicy 10 mm.

> Nakrętki i śruby do mocowania kół większości aut europejskich zwykle mają gwint 12 x 1,5. Zważywszy

> że M12 ma skok 1,75 to 1,5 dla tej średnicy jest gwintem drobnozwojowym.

Coś bardzo tak np. we Fiacie, Peugeocie, Nissanie, Suzuki.

Gwint drobnozwojny, to wszystko, co ma skok mniejszy od normalnego, czyli dla M12 to 1,5 1,25 1,0

Napisano

> Coś bardzo tak np. we Fiacie, Peugeocie, Nissanie, Suzuki.

> Gwint drobnozwojny, to wszystko, co ma skok mniejszy od normalnego, czyli dla M12 to 1,5 1,25 1,0

Już się pogubiłem blush.gif to jaki jest gwint w sc, puntach, bravach?

Napisano

> Już się pogubiłem to jaki jest gwint w sc, puntach, bravach?

M12x1,25

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.