Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Optima Hybryda - ekoligoczne jaja

Featured Replies

Napisano

Będzie dostępna w salonach w tym albo na początku przyszłego roku.

Rewaluacyjne osiągi 9,2 do 100

Spalanie 7,8 w mieście czytaj 9,5

pozamiejskie 5,9 w dieslu mam niby 4,8 rekord 5,5

mieszany 6,4 czytaj 8

Super oszczędne sinik, zresztą jak wszystkie hybrydy oslabiony.gif

Robią nas w jaja aż miło z tą pseudo ekologią hehe.gif

Napisano

Ale pewnie ma ekologiczne spaliny zlosnik.gif U nas to bez sensu ale juz w takeij Cali czy innym Londynie jak najbardziej ok.

Napisano
  • Autor

> Ale pewnie ma ekologiczne spaliny U nas to bez sensu ale juz w takeij Cali czy innym Londynie jak

> najbardziej ok.

w Londynie dlaczego ok?? w USA może ok jak mi palą po 15 litrów w mieście ale to chyba też już nie te czasy u nich ?

Napisano

> Będzie dostępna w salonach w tym albo na początku przyszłego roku.

> Rewaluacyjne osiągi 9,2 do 100

> Spalanie 7,8 w mieście czytaj 9,5

> pozamiejskie 5,9 w dieslu mam niby 4,8 rekord 5,5

> mieszany 6,4 czytaj 8

> Super oszczędne sinik, zresztą jak wszystkie hybrydy

nie wiem, czy zauważyłeś, ale są to jednak dobre wyniki jak na 2.4 6AT

Quote:

For the Optima Hybrid, Kia has modified the six-speed automatic transmission found on the conventional Optima for hybrid application. The traditional torque converter is replaced with the electric motor and a high-efficiency oil pump. This allows EV mode operation, maximises regeneration of kinetic energy during braking and also provides a more responsive drive than competitors CVT systems.

a co masz do innych hybryd? na przykład Auris pali 0,8l/100km mniej, ma CVT i kosztuje niemalże jednakowo jak 10KM słabszy D-4D

Napisano

> U nas to bez sensu

Dlaczego? hmm.gif Dostałem hybrydowego zastępczaka w ASO parę razy, jeździłem tym po mieście, spalanie - jak na korki, w których jeździłem - było zadziwiająco niskie. IMO zaczyna to mieć całkiem sporo sensu.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego? Dostałem hybrydowego zastępczaka w ASO parę razy, jeździłem tym po mieście, spalanie -

> jak na korki, w których jeździłem - było zadziwiająco niskie. IMO zaczyna to mieć całkiem

> sporo sensu.

Moja kia kobyła smile.gif w mieście na krótkich odcinkach , korki pali 9 litrów. Stilo te same warunki 1.4 8 litrów a ponad 200 konny Jeep 13 litrów i ja się pytam gdzie tutaj hybryda ma swoje plusy?

Jedynie sens ma 100% elektryk

Napisano

> w Londynie dlaczego ok?? w USA może ok jak mi palą po 15 litrów w mieście ale to chyba też już nie

> te czasy u nich ?

Bo tam sa znizki na ekologiczne auta.

Napisano

> Dlaczego? Dostałem hybrydowego zastępczaka w ASO parę razy, jeździłem tym po mieście, spalanie -

> jak na korki, w których jeździłem - było zadziwiająco niskie. IMO zaczyna to mieć całkiem

> sporo sensu.

Dlatego, ze nie ma zadnych przywilei podatkowych, znizek etc.

Napisano

Iloma jezdziles?

Napisano

> 0 patrze na osiągi / zużycie i porównuje

A co jesli w przypadku hybrydy podawane spalanie jest do osiagniecia? Tak troche mi to "erotomanem-gawedziarzem" zalatuje. Nie dotknales, a sie wymadrzasz.

Napisano
  • Autor

> A co jesli w przypadku hybrydy podawane spalanie jest do osiagniecia? Tak troche mi to

> "erotomanem-gawedziarzem" zalatuje. Nie dotknales, a sie wymadrzasz.

jak widzę * i opis zużycie paliwa wg US EPA to wystarcza aby spokojnie dodać 1,5 litra

Napisano

> Dlatego, ze nie ma zadnych przywilei podatkowych, znizek etc.

Obawiam się, że nadajemy na innych falach niewiem.gif Dla przykładu takie auto:

honda-insight1.jpg

w jeździe miejskiej zadziwia niskim zużyciem paliwa (we Wrocławiu, w korkach, udało mi się trafiać w okolice 4-4.5l/100km), a jednocześnie cenowo nie odstaje jakoś szczególnie od kompaktów o podobnie pojemnym wnętrzu (co najwyżej bagażnik może lekko rozczarować). I co z tego, że nie ma ulg, zniżek,przywilei? hmm.gif Spalanie jest wystarczająco zachęcające (pod warunkiem, że nie jeździmy tym autem również w trasy - bo wtedy to już żadna rewelacja).

Napisano

> Co najwyżej sens ma auto napędzane silnikami elektrycznymi, ale z małym silnikiem spalinowym na pokładzie jako generatorem prądu.

O to to... i nawet były takie próby tylko jakoś to nie przeszło.

Krawiec

Napisano

Buahaha 0,8l? Ile zanieczyszczeń z tych 0,8l poleci do atmosfery przez czas życia tego auta? A ile poszło na wyprodukowanie tego całego elektrycznego szajsu? Ktoś ma takie dane?

Bo z tego co widze ekoteroryzm sprowadza się do zmniejszania ilości gramów CO2 na 100km, a nikt nie patrzy ile ton CO2 idzie w atmosfere przy produkcji..

Że o kosztach utylizacji nie wspomne.

Krawiec

Napisano

> w okolice 4-4.5l/100km

To już jest coś. Bo to 1/2 tego co normalny benzyniak ale te 0,8l mniej w przytoczonym tu Aurisie to heca jest.

Da sie tym jechać tylko na elektryku?

Krawiec

Napisano

> To już jest coś. Bo to 1/2 tego co normalny benzyniak ale te 0,8l mniej w przytoczonym tu Aurisie

> to checa jest.

ekhm grinser006.gif

> Da sie tym jechać tylko na elektryku?

> Krawiec

nie, w Insight elektryk jest jedynie silnikiem wspomagającym.

Napisano

> To już jest coś. Bo to 1/2 tego co normalny benzyniak ale te 0,8l mniej w przytoczonym tu Aurisie

> to checa jest.

> Krawiec

Do pewnej predkosci jedzie wlasnie tylko na elektryku.

Dlatego spalanie w korkach wypada tak rewelacyjnieok.gif

Edit: Mialem na mysli Priusa.

Napisano

> A co jesli w przypadku hybrydy podawane spalanie jest do osiagniecia?

a w przypadku normalnych samochodow nie?

Napisano

100% elektryk przy dzisiejszej technologi jest bez sensu. Sens ma hybryda która dojedziesz powiedzmy te 25km do pracy w jedną strone po mieście bez emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Wystarczy aby w miare ładnie przyspieszało do V-max wynoszącym na elektryku 70 - 80km/h.

Jak potrzebujesz jechać dalej albo szybciej to odpala sie silnik spalinowy i jazda.

Krawiec

Napisano

Nie da się, niestety no.gif - gasi tylko silnik po zatrzymaniu się, a przy ruszaniu/przyspieszaniu wspomaga się silnikiem elektrycznym. Generalnie układ napędowy jest dość prymitywny w porównaniu np. z Priusem, pewnie stąd atrakcyjna cena. Spalaniem byłem na prawdę mile zaskoczony zlosnik.gif - szczególnie, że po aucie nie spodziewałem się w zasadzie niczego, bo dali mi to po prostu w ASO jako zastępcze.

Całą ekonomię w tym pojeździe rujnuje wyjazd poza miasto (też miałem okazję sprawdzić). biglaugh.gif

Napisano

> Obawiam się, że nadajemy na innych falach Dla przykładu takie auto:

> w jeździe miejskiej zadziwia niskim zużyciem paliwa (we Wrocławiu, w korkach, udało mi się trafiać

> w okolice 4-4.5l/100km), a jednocześnie cenowo nie odstaje jakoś szczególnie od kompaktów o

> podobnie pojemnym wnętrzu (co najwyżej bagażnik może lekko rozczarować). I co z tego, że nie

> ma ulg, zniżek,przywilei? Spalanie jest wystarczająco zachęcające (pod warunkiem, że nie

> jeździmy tym autem również w trasy - bo wtedy to już żadna rewelacja).

Tak z tym sie zgadzam do miasta jak najbardziej ok. W trasie roznice duzo mniejsze. Ale z moja noga i korkami w Wawie IMO 5,5l moze 6l na 100km a to juz szalu nie robi zwlaszcza, ze czesto w trasy jezdze. Osiagi nie sa oszalamiajace, wiec powstaje pytanie ale po co? Skoro podatki takie same, znizek nie ma. Jakby byly i np ten samochod kosztowalby - 10/12k to czemu nie.

Napisano

To jest auto typowo miejskie... na dojazdy do pracy. A przy takim użytkowaniu ekonomia po za miastem odchodzi na dalszy plan. 4 - 4,5l w mieście w korkach to wypas jest.. Ciekawe ile potrafią auta ze start-stop.

Krawiec

Napisano

> Tak z tym sie zgadzam do miasta jak najbardziej ok. W trasie roznice duzo mniejsze.

W trasie może spalić więcej, niż normalne auto - jeśli będziesz chciał jakieś osiągi wykrzesać. Civic 1.8 w trasie palił mi mniej . biglaugh.gif

> Osiagi nie sa oszalamiajace, wiec powstaje pytanie ale po co?

Jako auto do jazdy po mieście. Do wyjazdów w trasy masz wtedy drugie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> To jest auto typowo miejskie... na dojazdy do pracy. A przy takim użytkowaniu ekonomia po za

> miastem odchodzi na dalszy plan. 4 - 4,5l w mieście w korkach to wypas jest..

Podejrzewam, że tu prawidłowość jest niestety taka, że im mniejsze korki i ruch płynniejszy, tym równocześnie mniejsze korzyści. Jednym słowem: im gorzej, tym lepiej. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że tu prawidłowość jest niestety taka, że im mniejsze korki i ruch płynniejszy, tym

> równocześnie mniejsze korzyści. Jednym słowem: im gorzej, tym lepiej.

ja dzisiaj zrobiłem 25 km po mieście od urzędu na pocztę itp i z miła chęcią bym to śmignął 100% elektrykiem a nie hybrydą ze spalaniem 8l

Napisano

> Będzie dostępna w salonach w tym albo na początku przyszłego roku.

A tak dla hecy porównam sobie swoje toczydło palacz.gif

> Rewaluacyjne osiągi 9,2 do 100

9,3 według producenta.

> Spalanie 7,8 w mieście czytaj 9,5

producent podaje około 11. Da się to osiągnąć. Kręcąc non stop po czerwonym polu spala 15-17.

> pozamiejskie 5,9 w dieslu mam niby 4,8 rekord 5,5

więcej. może do 9 da się zejść

> mieszany 6,4 czytaj 8

jeżdżąc pierdołowato pewnie koło 10.

jak widać o wiele bardziej oszczędny niż mój, ale... mój silnik pamięta mur berliński, jest zamontowany w tylnonapędówce i BMW nigdy nie kłamało, że jest oszczędny.

> Robią nas w jaja aż miło z tą pseudo ekologią

Pamięta ktoś o Lupo 3L?

To było ekonomiczne i ekologiczne auto. Nie jechało ni cholery do przodu, raz miałem (nie)przyjemność to prowadzić i byłem w szoku, że istnieje auto wolniejsze od seicento. Ale miało jedną zaletę: masa. To w tę stronę powinna iść cała motoryzacja proekologiczna. Zmniejszając masę zmniejszamy spalanie.

Jak na razie największą zaleta hybryd nie jest niskie spalanie tylko bezawaryjność. Tyle testów musi robić swoje.

Napisano

> miało jedną zaletę: masa. To w tę stronę powinna iść cała motoryzacja proekologiczna.

> Zmniejszając masę zmniejszamy spalanie.

Niby Kia twierdzi, że Optima Hybrid jest najlżejsza w swojej klasie... do tego cx 0,26...

Napisano

> Obawiam się, że nadajemy na innych falach Dla przykładu takie auto:

nie pamietam ktory z urzyszkodnikow pisal ( Qla , Patrol hmm.gif ) ze ich IMA ( i chodzilo chyba o insighta) potrafi wypic 13l w miescie hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Moja kia kobyła w mieście na krótkich odcinkach , korki pali 9 litrów. Stilo te same warunki 1.4 8

> litrów a ponad 200 konny Jeep 13 litrów i ja się pytam gdzie tutaj hybryda ma swoje plusy?

może czas noże w kuchni naostrzyć? zlosnik.gif

wiesz ile pali benzynowy (bo diesela w USA chyba nie sprzedadzą, nie?) samochód klasy średniej tej mocy Z AUTOMATEM po mieście? 12-13l co najmniej

> Jedynie sens ma 100% elektryk

i będziesz płakał, jak uświadomisz sobie, ile to kosztuje i co potrafi hehe.gif

Napisano

> Buahaha 0,8l? Ile zanieczyszczeń z tych 0,8l poleci do atmosfery przez czas życia tego auta? A ile

> poszło na wyprodukowanie tego całego elektrycznego szajsu? Ktoś ma takie dane?

sprawdziłem, dokładnie 0,7l skromny.gifzlosnik.gif

w porównaniu z manualnym 10KM słabszym turbodieselem (6,2l);

5,5l w realnym średnim spalaniu kompaktu z CVT hmm.gif - zaczynam dostrzegać sens przy dużych przebiegach, no bo ile dla porónania pali na ten przykład Lancer 1.8 CVT???

> Bo z tego co widze ekoteroryzm sprowadza się do zmniejszania ilości gramów CO2 na 100km, a nikt nie

> patrzy ile ton CO2 idzie w atmosfere przy produkcji..

> Że o kosztach utylizacji nie wspomne.

tak, wszystko bazuje na mitycznym i absurdalnym CO2, ale w takim chorym świecie żyjemy... crazy.gif

ja patrzę przez pryzmat ekonomii, bo ekologicznie sensu nie ma, chociaż przeniesienie części spalin z miejskich ulic jest też coś warte ok.gif

Napisano

> to heca jest.

5,5l dla Aurisa, to Insight pewnie z 6l - to są realne wartości z jakiejś tam mieszanki miasta z autostradą

Napisano

> 5,5l dla Aurisa, to Insight pewnie z 6l - to są realne wartości z jakiejś tam mieszanki miasta z

> autostradą

a popatrzmy jeszcze na jednoczesne porównania Priusa, bo Auris chyba niedaleko spadł zlosnik.gif i Insight - znalazłem takie wartości z jednego testu: odpowiednio 4,5l i 5,9l - ładnie ok.gif

Napisano

> no bo ile dla porónania pali na ten przykład Lancer 1.8 CVT???

Średnio 10,7 mi wychodzi, z tym że jakieś 80% to krótkie odcinki w mieście.

Czysta jazda miejska to jakieś 11-14 litrów.

Normalna jazda w trasie 7,5-8,5 litra.

Superpłynna, przepisowa jazda w trasie - poniżej 6,5 można zejść.

Napisano

> Średnio 10,7 mi wychodzi, z tym że jakieś 80% to krótkie odcinki w mieście.

> Czysta jazda miejska to jakieś 11-14 litrów.

> Normalna jazda w trasie 7,5-8,5 litra.

> Superpłynna, przepisowa jazda w trasie - poniżej 6,5 można zejść.

przytul.gif dżizu, jak lubię konkrety!

to weźmy i przyjmijmy 10l dla Lancera, postawmy obok Golfa 1.4TSI DSG z powiedzmy 7l, i widać gdzie jest w tej chwili ten cały HYBRYD zlosnik.gif mozna popatrzec na ceny osiągi i wybierać ok.gifzlosnik.gif

A jak Ty widzisz, byś widział zlosnik.gif, przesiadkę na Aurisa HSG (niestety bagażnik nieco mniejszy niż standard) i spalanie w mieście mniejsze o przynajmniej 50%???

Napisano

> to weźmy i przyjmijmy 10l dla Lancera, postawmy obok Golfa 1.4TSI DSG z powiedzmy 7l,

Wątpie, żeby w moim trybie użytkowania ten Golf średnio poniżej 9 zszedł...

> A jak Ty widzisz, byś widział , przesiadkę na Aurisa HSG (niestety bagażnik nieco mniejszy niż

> standard) i spalanie w mieście mniejsze o przynajmniej 50%???

Nie mam uprzedzeń, powiem więcej Optima Hybrid z tego wątku naprawdę mi się podoba. Choć przy moim użytkowaniu (dojazdy do pracy 6 km) pewnie najlepiej sprawdziła by się hybryda, którą można doładować z gniazdka. Z drugiej strony przy przebiegach jakie obecnie generuję (do 10 tys. km rocznie) jakaś większa dopłata do hybrydy raczej się nie zwróci.

• 2 tygodnie później...
Napisano

mam dwie ciekawostki dotyczące hybrydowej Optimy, a zacznę od tej dobrej zlosnik.gif

bateria ma mieć gwarancję 10 lat lub 240.000km, a ta zła: bagażnik - z normalnie 505 - ma tylko 285 litrów icon_eek.gif

Auris HSG ma 310l z 354 normalnie... może się ktoś pomylił w Kia niewiem.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.