Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktora wersja fabii bedzie najlepsza do miasta?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> 1.4MPI

tak jeszcze z ciekawosci-czy 1,4MPI to rozwiercony 1,3 z felicji czy to silnik VW?

Napisano

> tak jeszcze z ciekawosci-czy 1,4MPI to rozwiercony 1,3 z felicji czy to silnik VW?

tak, to rozwiercony 1,3, a 1.2 jest sztuka inzynierow z mlada boleslav - widocznie dobra, bo juz 9 lat produkowana

Napisano

> czy mi się zdaje czy gdzieś słyszałem ze w 1.2HTP producent nie przewidział możliwości naprawy

> głównej?

Przynajmniej wymiany wału napędowego.

Po prostu z wpisów wynika, że jest duże prawdopodobieństwo wymiany uszczelki pod głowicą, usterek zapłonu i innych tego typu rzeczy. O horrorach typu uszkodzenia korbowodów nie słyszałem. Niektórzy zrobili 200kkm i jeżdżą, więc nie ma jakichś super wskazań na krótkowieczność silnika przy prawidłowym seriwsie.

Na szczęście Fabia żony robi 5tys./ rok i na razie nie widzę żadnych problemów.

Auto do miasta idealne, ma kiepski wynik do setki ale do 70 zupełnie inaczej się to przedstawia.

Jak żona jeździ to ma spalanie 10/100, jak jadę ja, rzadko przekraczam w mieście 7.5 . Ale ona nie używa 5ki...

Dziś jadąc za miasto 15km, ale prawie cały czas w zabudowanym (wczesniej klika kilometrów zwiedzania sklepów ze średnim spalaniem 10.5/100) przy powrocie miałem średnie spalanie 5.7/100.

Jak sie jedzie 70/h mój silnik pali między 4 i 4.5/100. Mamy sedana więc niewiele lżejszy od kombi.

Napisano

> a czym rozni sie sdi od d?

> jedyny kontakt z 1,9d mialem w VW T4-cudow nie bylo i nie spodziewam sie tego tez w fabii.

pomijając ogólną zasadę diesla...IMO wszystkim ....to zupełnie inne silniki. To praktycznie to samo, jakbyś chciał porównać zwykłago D/TDI do CR, niby i to i to diesel, a inne

Napisano

> pomijając ogólną zasadę diesla...IMO wszystkim ....to zupełnie inne silniki. To praktycznie to

> samo, jakbyś chciał porównać zwykłago D/TDI do CR, niby i to i to diesel, a inne

ok czyli co ? blok jest inny? głowica jest inna ? pompa jest inna? I co z tego wynika że jest inna? Niższa trwałośc? Gorsza pompa? Rozwiń troche ;-)

Bo moc z tego co widzę jest identyko - co z tej inności wynika dla użytkownika ;-)

Napisano

> ok czyli co ? blok jest inny?

Pewnie nie

> głowica jest inna ?

Raczej tak. D to klasyczny diesel - wtrysk do komory wstępnej, zassanie tego do cylindra, itd.

SDI ma wtrysk bezpośredni do cylindra.

> pompa jest inna?

Raczej tak, z powodu j.w.

> I co z tego wynika że jest inna?

> Niższa trwałośc? Gorsza pompa?

> Bo moc z tego co widzę jest identyko - co z tej inności wynika dla użytkownika ;-)

Różnica pewnie jest przy kasie, jak trzeba zapłacić za niektóre graty. zlosnik.gif

Napisano

> czyli ogolnie rzecz biorac jestem z lekka zamotany...

> to co do fabii ew.co zamiast fabii-oszczedne,spory bagaznik,proste jak cep?

kup po prostu fabie benzynowa taka, która bedzie w lepszym stanie i tyle...

tak czy siak bedzie słuzyc przy niskich kosztach eksploatacji...

szukaj przede wszystkim po stanie technicznym i przebiegu a pozniej patrz na silnik

Napisano

> ok czyli co ? blok jest inny? głowica jest inna ? pompa jest inna? I co z tego wynika że jest inna?

> Niższa trwałośc? Gorsza pompa? Rozwiń troche ;-)

> Bo moc z tego co widzę jest identyko - co z tej inności wynika dla użytkownika ;-)

głowica jest inna, pompa ztcw w feli jest lucasa, w fabii bosch'a i też jest inna...głowice też. Co z tego wynika? jakościowo nic. Jak się dba, to w obydwu przypadkach będzie to samo. Różnica jest gdy kupuje się graty do D lub SDI. Chodzi ofc o koszty zlosnik.gif...ale tak w ogóle to miało być o HTP kontra SDI 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z czeskim silnikiem 1.4. Silnik 16V VW jest do bani,

a diesel na takie dystanse to sie mija z celem.

Napisano

> Z czeskim silnikiem 1.4. Silnik 16V VW jest do bani,

A to niby czemu? hmm.gif W mojej byłej Fabii przejechał bezproblemowo 139kkm i nie brał ani grama oleju, całkiem fajnie samochód się zbierał (zwłaszcza w porównaniu do czeskich 1.4).

Napisano

> A to niby czemu? W mojej byłej Fabii przejechał bezproblemowo 139kkm i nie brał ani grama oleju,

> całkiem fajnie samochód się zbierał (zwłaszcza w porównaniu do czeskich 1.4).

zamarzaja odmy, stukaja tloki, problemy z cewkami, zacieraja sie walki rozrzadu.... a wszystko to jesli jezdzi sie na krotkich odcinkach do 5km

Napisano

> A to niby czemu? W mojej byłej Fabii przejechał bezproblemowo 139kkm i nie brał ani grama oleju,

> całkiem fajnie samochód się zbierał (zwłaszcza w porównaniu do czeskich 1.4).

To swietnie, ze o tym wspominasz, bo branie poteznych ilosci oleju

to nie byl jednostkowy przypadek w tych silnikach.

Napisano

> To swietnie, ze o tym wspominasz, bo branie poteznych ilosci oleju

> to nie byl jednostkowy przypadek w tych silnikach.

Radziu, mam przejechane 116kkm.Cały czas jeżdżę na 0w40 i praktycznie oleju mi nie łyka

Napisano

> Ale Panowie, musimy odroznic pojecie auto sie nagrzeje. Chodzi o to czy plyn chlodniczy osiagnie

> swoja normalna temp, czy z kratek w srodku auta zacznie leciec cieple powietrze, jesli mowimy

> o tym drugim, to kazdy nowszy diesel dmucha cieplym powietrzem w kilka sekund po uruchomieniu

> silnika, ja bynajmniej tak mialem w Golf V TDI, Passat B6 TDi, Audi A4 TDi, Seat Leon TDi itd,

> auta te po prostu sa wyposazone w elektryczna nagrzewnice powietrza, wczesniej stosowano takie

> rozwiazanie, ze montowano kilka swiec zarowych, aby te ogrzewaly plyn chlodniczy i wtedy duzo

> szybciej silnik lapal swoja temp. Nie wiem jak jest w Fabii, ale w Octavi I powienien byc ten

> patent ze swiecami zarowymi, a w O II juz elektryczna nagrzewnica.

W fabii I z 2001 r jest dodatkowa elektryczna nagrzewnica podnosząca temp. dla kierownika ale nie jest to super wydajne. Generalnie to po ~5 km zaczyna być sensownie zimą cieplej. Co nie zmienia faktu, że 1,9 TDi polecam - 175 kkm i właściwie tylko paliwo i filtry ... (plus zawieszenie, czyszczenie turbiny itp. drobiazgi)

Pozdro,

Pi_

Napisano

> zamarzaja odmy, stukaja tloki, problemy z cewkami, zacieraja sie walki rozrzadu.... a wszystko to

> jesli jezdzi sie na krotkich odcinkach do 5km

No przy takim użytkowaniu każdy silnik powie papa hehe.gif

Napisano

> To swietnie, ze o tym wspominasz, bo branie poteznych ilosci oleju

> to nie byl jednostkowy przypadek w tych silnikach.

U mnie nie zaobserwowałem. Od wymiany do wymiany ani kropli. O cewkach też czytałem tylko na forach, przez 139 kkm w ogóle nie wiedziałem gdzie są i do tej pory nie wiem wink.gif

Napisano

> Radziu, mam przejechane 116kkm.Cały czas jeżdżę na 0w40 i praktycznie oleju mi nie łyka

W ogóle tu jakieś dziwne mity sie szerzą i forumowy folklor hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.