Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktora wersja fabii bedzie najlepsza do miasta?

Featured Replies

Napisano

tak jak w temacie -ktora wersja silnikowa fabii z lat 2003-2006 bedzie najlepsza do ruchu miejskiego przy zalozeniu ze:

1.krotkie dystanse[2-5 km]

2.przebieg roczny w granicach 10kkm-z czego 90% to miasto

glownymi warunkami sa niezawodnosc,prostota codziennej obslugi[jezdzic bedzie glownie kobieta] i w miare tania eksploatacja[czyli nie tylko male spalanie ale tez koszty serwisu i ewentualnych napraw].osiagi sa na dalszym planie.

do wyboru silnik 1,4MPI;1,9SDI oraz 1,9TDI

Napisano

Moim zdaniem tylko benzyna , diesel w zime na takich krotkich odcinkach to porazka , chociaz niewiem czy benzyna tez sie nagrzeje w 5 kilometrow.

Napisano

Przy takich przebiegach i w takich warunkach jak napisales, to moim zdaniem benzyna.

Szczegolnie zima zanim Ci sie diesel zagrzeje...

Chociaz przez te 2-3km przy -10, to benzyna i tak bedzie miala okolo 40-50st max, no chyba, ze bedziesz ja wczesnie grzal na postoju.

I raczej nie mysl o zakladaniu gazu, no chyba, ze juz kupisz z gazem.

Pozdrawiam

Napisano

> do wyboru silnik 1,4MPI;1,9SDI oraz 1,9TDI

Diesel myśle przzy tych przebiegach odpada. 1.4 MPI występowało do 2004 r. potem zastąpiło je 1.2 i poleciłbym ten silnik w wersji 12V 64 KM, 3 cylindry czyli kosiarka ale dla kobiety starczy, problematyczne z tego co wiem są łańcuchy rozrządu ale może trafisz egzemplarz z już wymienionym, ewentualnie 1.4 16V.

Napisano

już dawno na tym forum udownodniono, że na pewno wersja Monte Carlo z silnikiem tsi. grinser006.gif

> tak jak w temacie -ktora wersja silnikowa fabii z lat 2003-2006 bedzie najlepsza do ruchu

> miejskiego przy zalozeniu ze:

miejskie = benzyna, bo:

> 1.krotkie dystanse[2-5 km]

No właśnie. w zimie marzniesz, auto pali dużo, bo niedogrzane. z diesla zostają tylko wady, zalety się niwelują.

> 2.przebieg roczny w granicach 10kkm-z czego 90% to miasto

jezcze lepiej. zakup diesla się nie zwróci przy takiej eksploatacji

> glownymi warunkami sa niezawodnosc,prostota codziennej obslugi[jezdzic bedzie glownie kobieta] i w

> miare tania eksploatacja[czyli nie tylko male spalanie ale tez koszty serwisu i ewentualnych

> napraw].

kolejny argument za małą, sprawdzoną benzyną

> osiagi sa na dalszym planie.

to już wiemy, jest Skoda w tytule wątku, będzie kapelusz na lewym pasie palacz.gif

jedynkę, panie.. bierz jedynkę... cool.gif

Napisano

kolego fiat panda 1.2 z klimą.powód?? najszybciej nagrzewający się samochód. A klima do chłodzenia. Przy tak małych przebiegach szukaj czegoś co w zimie szybko da cieplo, a w lecie szybko schłodzi

Napisano
  • Autor

> kolego fiat panda 1.2 z klimą.powód?? najszybciej nagrzewający się samochód. A klima do chłodzenia.

> Przy tak małych przebiegach szukaj czegoś co w zimie szybko da cieplo, a w lecie szybko

> schłodzi

zapomnialem napisac,ze chodzi o fabie kombi-wiec panda z powodu bagaznika odpada.

Napisano

> zapomnialem napisac,ze chodzi o fabie kombi-wiec panda z powodu bagaznika odpada.

słuchaj skoro tak to bierz benzyne. Diesel sie dłużej nagrzewa zwłaszcza 1.9tdi. To serio ma znaczenie przy tak małych przebiegach o czym się już niejeden przekonał a zimy mamy 6 mcy w roku, a ogrzewanie to i 7 czasem musi popracować

Napisano

> zapomnialem napisac,ze chodzi o fabie kombi-wiec panda z powodu bagaznika odpada.

polecę fabię z osławionym super hiper 1.2 htp

do takich przebiegów w sam raz, rozrząd na łańcuchu, więc z założenia bezobsługowy, spalanie ( u mnie ) z ostatniego trochę ponad 1000km po mieście wg. komputera to 7.0l/100km, dość szybko w zimie się nagrzewa - fakt jak ktoś wspomniał, w Pandzie 1.1 gorące powietrze leci już po 1km, ale w fabii nie wiele dłużej ok.gif

no i odpada problem z odmą, a od 2004 poprawili rozrząd w 1.2 ok.gif

1.4 mimo zapewnień innych chleje pod 10l/100km po mieście

aha, też mam kombi, 500kg też przewiezie, klimę ma, co więcej potrzeba ?

Napisano
  • Autor

> Diesel myśle przzy tych przebiegach odpada. 1.4 MPI występowało do 2004 r. potem zastąpiło je 1.2 i

> poleciłbym ten silnik w wersji 12V 64 KM, 3 cylindry czyli kosiarka ale dla kobiety starczy,

> problematyczne z tego co wiem są łańcuchy rozrządu ale może trafisz egzemplarz z już

> wymienionym, ewentualnie 1.4 16V.

a ktory jest lepszy silnik-1,4 8V czy 16V.nie chodzi mi o papierowe dane ale o codziennosc eksploatacji-bo wiadomo,ze reklamowo 16V "musi" byc lepsze.

Napisano

> No właśnie. w zimie marzniesz, auto pali dużo, bo niedogrzane. z diesla zostają tylko wady, zalety

> się niwelują.

Ciut abstrahując - tdi/tdci palą porównywalnie więcej na krótkich odcinkach, co 1.4 8V i 2.0 16V noPb. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> polecę fabię z osławionym super hiper 1.2 htp

> do takich przebiegów w sam raz, rozrząd na łańcuchu, więc z założenia bezobsługowy, spalanie ( u

> mnie ) z ostatniego trochę ponad 1000km po mieście wg. komputera to 7.0l/100km, dość szybko w

> zimie się nagrzewa - fakt jak ktoś wspomniał, w Pandzie 1.1 gorące powietrze leci już po 1km,

> ale w fabii nie wiele dłużej

> no i odpada problem z odmą, a od 2004 poprawili rozrząd w 1.2

> 1.4 mimo zapewnień innych chleje pod 10l/100km po mieście

> aha, też mam kombi, 500kg też przewiezie, klimę ma, co więcej potrzeba ?

ale ten 1,2 lapie sie w zalozonym przedziale rocznikowym?

a jak to jezdzi w trasie-podobnie jak w sdi przyspieszenie mierzy sie kalendarzem?

Napisano
  • Autor

> Ciut abstrahując - tdi/tdci palą porównywalnie więcej na krótkich odcinkach, co 1.4 8V i 2.0 16V

> noPb.

w to nie chce mi sie wierzyc-mialem 2,0 diesla i w takich samych warunkach w zimie palil 9,5 -10l/100km.teraz 1,8 benzyna pali w identycznych warunkach 12-13l/100km no.gif

Napisano

> w to nie chce mi sie wierzyc-mialem 2,0 diesla i w takich samych warunkach w zimie palil 9,5

> -10l/100km.teraz 1,8 benzyna pali w identycznych warunkach 12-13l/100km

mówisz o krótkich trasach i aucie tej samej klasy?

Poa tym nikt nie mówił, że wszystkie diesle mają tak samo. Ale tendencja jest taka, że im krótsze trasy i bardziej niedogrzany silnik tym mniej ekonomiczny robi sie diesel.

Napisano

Ale Panowie, musimy odroznic pojecie auto sie nagrzeje. Chodzi o to czy plyn chlodniczy osiagnie swoja normalna temp, czy z kratek w srodku auta zacznie leciec cieple powietrze, jesli mowimy o tym drugim, to kazdy nowszy diesel dmucha cieplym powietrzem w kilka sekund po uruchomieniu silnika, ja bynajmniej tak mialem w Golf V TDI, Passat B6 TDi, Audi A4 TDi, Seat Leon TDi itd, auta te po prostu sa wyposazone w elektryczna nagrzewnice powietrza, wczesniej stosowano takie rozwiazanie, ze montowano kilka swiec zarowych, aby te ogrzewaly plyn chlodniczy i wtedy duzo szybciej silnik lapal swoja temp. Nie wiem jak jest w Fabii, ale w Octavi I powienien byc ten patent ze swiecami zarowymi, a w O II juz elektryczna nagrzewnica.

Napisano

> w to nie chce mi sie wierzyc-mialem 2,0 diesla i w takich samych warunkach w zimie palil 9,5

> -10l/100km.teraz 1,8 benzyna pali w identycznych warunkach 12-13l/100km

Źle mnie zrozumiałeś - przyrost zużycia paliwa w stosunku do danych katalogowych czy spalania poza miastem, był podobny.

Dlatego do mnie nie trafia argument zimnego diesla palącego nie_wiadomo_ile paliwa. ok.gif

Natomiast pewną uciążliwością jest gorsze grzanie kabiny zimą - tu nie przeczę. ok.gif

Napisano

> Ale tendencja jest taka, że im krótsze

> trasy i bardziej niedogrzany silnik tym mniej ekonomiczny robi sie diesel.

A w życiu Warszawy. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mówisz o krótkich trasach i aucie tej samej klasy?

tak-elantra 2,0crdi i identyczna wymiarowo/ciezarowo primera 1,8

Napisano

> A w życiu Warszawy.

mówisz...

No ja akurat we Warszawie to zauważyłem jeżdżąc jakiś czas turbodieslem. spalanie dramatyczne w zimie, do tego jak dojeżdżałem na miejsce to dopiero zaczynało coś ciepłego z nawiewów lecieć. Zima w fiacie panda (tak, nasz wyścigowy tygrys ma rację) to bajka i ciepełko po 5 minutach jazdy.

Napisano

> ale ten 1,2 lapie sie w zalozonym przedziale rocznikowym?

łapie, od 2003 roku do teraz jest ten silnik oferowany

> a jak to jezdzi w trasie-podobnie jak w sdi przyspieszenie mierzy sie kalendarzem?

tak, ale tylko tygodniami hehe.gifok.gif

Dzięki krótko zestopniowanej skrzyni biegów ( np. przy 100km/h jest 3200rpm, przy 120km/h już 3750rpm ) masz wrażenia dość dobrego przyspieszenia, nie jest to 100KM+ mocy, ale w porównaniu np. do corsy d 1.2 75KM jest o wiele lepiej, co do SDI, nie miałem z tym silnikiem do czynienia, jedynie kiedyś jeździłem firmowym 1.9D PSA w berlingo, fabia 1.2htp to rakieta w porównaniu do niego wink.gif, do prędkości miejskich jest porównywalna z 1,4 16V

W czasie płynnej jazdy autostradowej ok 120km/h realne spalanie jest na poziomie 6l/100km

W jeździe podmiejskiej, prędkości rzędu 70-80km/h można liczyć na spalanie w granicach ok 4,5-5l/100km - inni napiszą, że bzdury gadaam, ale tak jest wink.gif, jak "depczesz" - racja wciągnie i 10, ba nawet 11litrów - też mi się zdarza, a co hahaha.gif, ale wielokrotnie już to potwierdzono, że auta z małymi silnikami przy bardzo dynamicznej jeździe palą spooro

Na zbiorniku - nie raz zresztą - zrobiłem ponad 1000km w trasie.

Fakt, może jest ten silnik "mulasty", może ma te swoje magiczne 3 cylindry, chrapliwy dzwięk (pow. 4000rpm to już wiertarka), ale nie widzę sensu kupowania 1,4, a już na pewno nie 1.9 TDI do typowo miejskiej jazdy.

Zresztą gust jest jak pupa, każdy ma swoją i tego się trzymajmy waytogo.gif

Napisano

> niewiem czy benzyna tez sie nagrzeje w 5 kilometrow.

Nawet 1,6Pb w Sedici sie nagrzewa na tym odcinku przy -8 -10st. spokojnie, a 1,2 w "pięćsetce" to już gorące leci! yay.gif

Napisano

> polecę fabię z osławionym super hiper 1.2 htp

> do takich przebiegów w sam raz, rozrząd na łańcuchu, więc z założenia bezobsługowy, spalanie ( u

> mnie ) z ostatniego trochę ponad 1000km po mieście wg. komputera to 7.0l/100km, dość szybko w

> zimie się nagrzewa - fakt jak ktoś wspomniał, w Pandzie 1.1 gorące powietrze leci już po 1km,

> ale w fabii nie wiele dłużej

> no i odpada problem z odmą, a od 2004 poprawili rozrząd w 1.2

> 1.4 mimo zapewnień innych chleje pod 10l/100km po mieście > aha, też mam kombi, 500kg też przewiezie, klimę ma, co więcej potrzeba ?

nie zgodzę się z tym

największe jakie zanotowałem przy "normalnej "jeździe miejsckie to 8,4l/100km

Napisano

> nie zgodzę się z tym

> największe jakie zanotowałem przy "normalnej "jeździe miejsckie to 8,4l/100km

dokładnie...mi średnią z baku typowo po mieście pokazuje od 7,2 w lato do 8,3-8,4 w zimę - 1.4 16v.

I mówię raczej o jeździe zwanej dynamiczną zlosnik.gif

Napisano

> dokładnie...mi średnią z baku typowo po mieście pokazuje od 7,2 w lato do 8,3-8,4 w zimę - 1.4 16v.

> I mówię raczej o jeździe zwanej dynamiczną

ja też mówię o takiej jeździe ofc. skromny.gif silnik ten sam 55kw

ed: najpierw siódemką, później od Bielan na Ursynów

Napisano

> tak jak w temacie -ktora wersja silnikowa fabii z lat 2003-2006 bedzie najlepsza do ruchu

> miejskiego przy zalozeniu ze:

> glownymi warunkami sa niezawodnosc,prostota codziennej obslugi[jezdzic bedzie glownie kobieta] i w

> miare tania eksploatacja[czyli nie tylko male spalanie ale tez koszty serwisu i ewentualnych

> napraw].osiagi sa na dalszym planie.

IMO optymalnie - 1.4 16v 75KM powinno wystarczyć. Połączenie ekonomii z trwałością i niedrogą eksploatacją. 1.4MPI to stara konstrukcja, lekko unowocześniona...

1.9TDI to trzeba raczej trafić z dobrych rąk icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie zgodzę się z tym

> największe jakie zanotowałem przy "normalnej "jeździe miejsckie to 8,4l/100km

mowa była o 8v tzn. mpi ok.gif

Napisano

Jestem fanem turbodiesli i doceniam te silniki, ale przy przedstawionych danych w Twoim przypadku zdecydowanie polecałbym benzynowy silnik. 1.4mpi byłby najrozsądniejszym wyborem.

Pozdrawiam

Napisano

> mowa była o 8v tzn. mpi

oki ok.gif niech będzie zlosnik.gif

Napisano

> mowa była o 8v tzn. mpi

8v mpi spalanie gazu w typowo miejskiej jezdzie ok 9ltr zima, latem ok 8 ok.gif potwierdzone przy kazdym tankowaniu

trasa?? 32 ltr gazu starczyło do przejechania 505 km i nastapiło przełaczenie na benzyne...

Napisano

nie chcesz miec problemów? kup 1.9 SDI - miałem ten silnik w felicji kombi i było to chyba najmniej problemowe auto w mojej historii ok.gif

tylko trzeba zmienić podejście, mieć w dupie cały świat "rwący do przodu", ale warto ok.gif

no i nie ma szacunu przed kolegami w pracy, ale ich też czasami warto mieć w dupie biglaugh.gif

poza tym ten silnik zawsze pali tyle samo, 5-6 litrów, niezależnie jak się go depta ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> IMO optymalnie - 1.4 16v 75KM powinno wystarczyć. Połączenie ekonomii z trwałością i niedrogą

> eksploatacją. 1.4MPI to stara konstrukcja, lekko unowocześniona...

> 1.9TDI to trzeba raczej trafić z dobrych rąk

ja myslalem ze 1,4 16V ma 100KM...

to po czym mozna rozroznic 8V od 16V z zewnatrz?

Napisano

> IMO optymalnie - 1.4 16v 75KM powinno wystarczyć.

buhaha ten silnik to najgorszy silnik z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia (poza 1.6 16V z Astry II)

trzeba go krecić do 3500 żeby wjechał na krawęznik a obroty użyteczne kończa się lekko ponad 5000....

pali w miescie 10 litrów, a osiągi 0-100 ma gorsze niz seryjna Łada 1.5 (sprawdzone). SILNIK 1.4 75KM = TOTALNE DNO sick.gif

Auto było nowe z salonu, żeby nie było wątpliwości...

pod względem dynamiki i elastyczności słabsze 1.4 8V 60KM z VW Polo (z 98 roku) jaki miał mój dziadek kładło to niby-75 żałosnych koni na łopatki...

Napisano
  • Autor

> buhaha ten silnik to najgorszy silnik z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia (poza 1.6 16V z

> Astry II)

> trzeba go krecić do 3500 żeby wjechał na krawęznik a obroty użyteczne kończa się lekko ponad

> 5000....

> pali w miescie 10 litrów, a osiągi 0-100 ma gorsze niz seryjna Łada 1.5 (sprawdzone). SILNIK 1.4

> 75KM = TOTALNE DNO

> Auto było nowe z salonu, żeby nie było wątpliwości...

> pod względem dynamiki i elastyczności słabsze 1.4 8V 60KM z VW Polo (z 98 roku) jaki miał mój

> dziadek kładło to niby-75 żałosnych koni na łopatki...

czyli ogolnie rzecz biorac jestem z lekka zamotany...

to co do fabii ew.co zamiast fabii-oszczedne,spory bagaznik,proste jak cep?

Napisano

> czyli ogolnie rzecz biorac jestem z lekka zamotany...

> to co do fabii ew.co zamiast fabii-oszczedne,spory bagaznik,proste jak cep?

Ja Ci mówie, jedź sobie do salonu i poproś o jazdę testową 1.2 htp 70KM oraz 1,4 80KM (tyle mocy mają te silniki po modyfikacjach softu - wcześniej 64 i 75KM) i będziesz miał odpowiedź czego szukać ok.gif

Napisano

> nie chcesz miec problemów? kup 1.9 SDI - miałem ten silnik w felicji kombi i było to chyba najmniej

> problemowe auto w mojej historii

eee... chyba raczej 1,9D a nie SDI, nie jestem mechanikiem ale to chyba nie identyczny silnik! Może się mylę i pod koniec produkcji był w Felicjach SDI, ja jednak miałem (w 1999r) zwykły D! Był to stary silnik VW. Przyznaję, ze bezproblemowy w eksploatacji!

Napisano

> buhaha ten silnik to najgorszy silnik z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia (poza 1.6 16V z

> Astry II)

> trzeba go krecić do 3500 żeby wjechał na krawęznik a obroty użyteczne kończa się lekko ponad

> 5000....

> pali w miescie 10 litrów, a osiągi 0-100 ma gorsze niz seryjna Łada 1.5 (sprawdzone). SILNIK 1.4

> 75KM = TOTALNE DNO

> Auto było nowe z salonu, żeby nie było wątpliwości...

> pod względem dynamiki i elastyczności słabsze 1.4 8V 60KM z VW Polo (z 98 roku) jaki miał mój

> dziadek kładło to niby-75 żałosnych koni na łopatki...

Ocena tego silnika zależy od indywidualnych preferencji...Przeczytaj uważnie jeszcze raz wymagania autora wątku a potem kierunek Twojej wypowiedzi. To jest użyteczne toczydło a nie pudło do ścigania ze świateł

Quote:

glownymi warunkami sa niezawodnosc,prostota codziennej obslugi[jezdzic bedzie glownie kobieta] i w miare tania eksploatacja[czyli nie tylko male spalanie ale tez koszty serwisu i ewentualnych napraw].osiagi sa na dalszym planie.

Jak Ty miałeś ciągle spalanie w mieście 10 litrów to chyba więcej stałeś niż jechałeś.

Awaryjność - padające cewki co kilka lat, poważniejszych awarii nie odnotowałem.

Musiałeś przeżyć jakąś traumę zlosnik.gif

Oczywiście są lepsze auta... ale tutaj rozważamy akurat skodę, będącą często polem doświadczalnym VW

Napisano

co do spalanie - Kraków więc korki...

dla mnie ten silnik był poprostu nieprzyjemny do jazdy, wyrczał i nie jechał, był mało elastyczny...

co do awarii (3 lata) - dziurawa chłodnica (niestety po gwarancji) i dwa razy termostat, więc nic strasznego. Wolałbym ten samochód z 1.9 SDI.

Napisano

Poszukaj Fabii 1,2

po pierwsze nowocześniejsza jednostka niz 1,4, po drugie ogólne koszty eksploatacji nie będą większe niz w 1,9TDI

uzasadnienie poparte doświadczeniem drive.gif

moja żonka powoziła na krótkich trasach miejskich, najpierw Clio1,4 16vPb, potem przesiadła sie na Clio (po mnie 893goodvibes.gif) 1,5dci i paliwo, owszem, mniej ale za to filtry paliwa droższe, "piernamiętnie" niedoładowany akumulator, pierdzielenie się z "niepałowaniem" na zimno, bo turbina! "niegaszeniem" na gorąco, bo turbina. Jak coś nie tak zastukało pod maska to blady strach, bo turbina, bo wtryski itd... itp... panic.gifpanic.giffacepalm.gif

teraz kupiłem jej fiata 500 z 1,2Pb i ...

.... inna jazda 270635636-JUMP2.gifdrive.gif nareszcie przestała się stresować. nawet jak coś się wywali w silniku, to za jeden wtryskiwacz od dci tutaj zrobię kapitalny remont! yay.gif i śpię spokojnie sleeping_2.gif

no i np: nie mam zmartwienia o rozrząd (w dci to ok. 1kpln), bo na łańcuchu waytogo.gif

P.S.Clio doskonale spisywało się jak jeździłem na trasach (ok30kkm/rok) spalanie ok4l/100km bajka! (w mieście już około 6l)

Napisano
  • Autor

> co do spalanie - Kraków więc korki...

> dla mnie ten silnik był poprostu nieprzyjemny do jazdy, wyrczał i nie jechał, był mało

> elastyczny...

> co do awarii (3 lata) - dziurawa chłodnica (niestety po gwarancji) i dwa razy termostat, więc nic

> strasznego. Wolałbym ten samochód z 1.9 SDI.

czyli " na teraz " pozostaly 2 silniki-1,2 i 1,9sdi.obydwa chyba bezobslugowe na codzien,bez turbin i z niskim ubezpieczeniem.jesli przyjac ze koszt zakupu bedzie podobny a przebieg powiedzmy w granicach 100-120kkm to ktory bylby lepszy?

Napisano

> czyli " na teraz " pozostaly 2 silniki-1,2 i 1,9sdi.obydwa chyba bezobslugowe na codzien,bez turbin

> i z niskim ubezpieczeniem.jesli przyjac ze koszt zakupu bedzie podobny a przebieg powiedzmy w

> granicach 100-120kkm to ktory bylby lepszy?

1.2 chociażby ze względu na szybsze nagrzewanie zimą

Napisano

> 1.2 chociażby ze względu na szybsze nagrzewanie zimą

oraz ze względu na koszty ewentualnych napraw/zakupu części

Napisano

> oraz ze względu na koszty ewentualnych napraw/zakupu części

w porównaniu do prostego diesla bez turbiny?

Napisano

> w porównaniu do prostego diesla bez turbiny?

yhy, weźmy pod uwagę, że to SDI, a nie D

Napisano

> czyli " na teraz " pozostaly 2 silniki-1,2 i 1,9sdi.obydwa chyba bezobslugowe na codzien,bez turbin

> i z niskim ubezpieczeniem.jesli przyjac ze koszt zakupu bedzie podobny a przebieg powiedzmy w

> granicach 100-120kkm to ktory bylby lepszy?

W Fabii przy tym przebiegu możesz trafić na problem z 1.2, a 1.9SDI mimo, że bedzie skręcone a w rzeczywistości miało 200, dowiezie Cię do 500kkm.

Takie mam wrażenie po lekturze wpisów na forach Fabii.

Napisano
  • Autor

> yhy, weźmy pod uwagę, że to SDI, a nie D

a czym rozni sie sdi od d?

jedyny kontakt z 1,9d mialem w VW T4-cudow nie bylo i nie spodziewam sie tego tez w fabii.

Napisano

> W Fabii przy tym przebiegu możesz trafić na problem z 1.2,

czy mi się zdaje czy gdzieś słyszałem ze w 1.2HTP producent nie przewidział możliwości naprawy głównej? zlosnik.gif

Napisano

> yhy, weźmy pod uwagę, że to SDI, a nie D

hmmm i co tam jest takiego strasznego? pompa?

tak czy siak zwykły diesel jest pozbawiony miny w postaci turbiny która w używanych autach zazwyczaj pierwsza "idzie"

Poza tym dość łatwo zdiagnozować go przy zakupie :-)

Napisano

> czy mi się zdaje czy gdzieś słyszałem ze w 1.2HTP producent nie przewidział możliwości naprawy

> głównej?

bzdura, żadnych nitów czy takich podobnych...

już kilka rozebranych 1.2 przez moje łapy przeszło, jeden po 450kkm, poszła UPG

Napisano

> W Fabii przy tym przebiegu możesz trafić na problem z 1.2

ale jaki problem, z rozrządem ? od 2004 poprawiony ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.