Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Ostateczne starcie w moim dylemacie zakupowym

Featured Replies

Napisano

Witam cool.gif

Podpytywalem ostatnio o rodzinny samochod potrzebuje pomocy w ostatecznej decyzji. Samochod na dluzej dla rodziny 2+2, przebieg 25tkm/rok przy 50/50 trasa/miasto, cena to max 65tys - koniecznie nowy - przy nasyceniu rynku autami poflotowymi ktore na dzien dobry maja 150kkm+ dziekuje wole nowsze a mniejsze.

Auta ktore na tej chwile rozwazam to jak ponizej.

1) Wybor rozsadku: Octavia 2 FL Liftback 1.4TSI Ambiente (badz 1.8 TSI jak przekonam zone ze frajda z jazdy to uzasadni).

+ Malo awaryjne, jak juz sie zepsuje to kazdy kowal naprawi (poza silnikiem turbo pewnie).

+ Bagaznik

- oklepane

- czas oczekiwania - na OCK pisza ze do 4 miesiecy icon_eek.gif

2) Wybor serca: C4 Picasso 1.6 benzyna 122KM bieda wersja.

+ Orignalne, nieopatrzone choc z zewnatrz nie jest idealem pieknosci.

+ Wnetrze

+ Latwosc wsadzania dzieci

+ Mozliwosc aranacji wnetrz

+ wg ADAC najmniej awaryjny minivan

- cos tam narzekaja na silniki 1.6 od PSA<=>BMW, ten jest nieuturbiony ale ponoc tez awaryjny - rozwazam tez 1.6 HDI 110KM

- gorsze prowadzenie od OII z uwagi na inna nastawe zawieszenia

- ponoc awayjne zawieszenie

+ komfort jazdy wyzszy niz OII z uwagi na bardziej miekkie zawieszenie zlosnik.gif

Rozwazam tez Focusa - tu musialby byc kombi.

Nie patrze na klase srednia - tu musialyby byc uzywki.

pozdrawiam,

Rafal

Napisano

octe ambiente 1.8tsi

lub jak za duzo $$$ to 1.4tsi elegance

udez do kolegi danielcio z forum OCP - bedzie dobry rabat grinser006.gif

Napisano

No to jest dylemat.

Ja przy rodzinie 2+2 wiem, że nie chciałbym kombi. MPV jest o niebo bardziej praktyczne.

Ale Octa to solidność, a citroen - któż go wie. Ponoć PSA mocno poprawiło jakość, ale czy na pewno ?

Zdecydowanie bym nie chciał benzyniaka od PSA, szczególnie, że 1,6 HDi to bardzo fajny silnik.

Więc chyba mimo wszystko C4 z 1,6 HDi, ale nie bardzo widzę to w 65 kpln ....

Napisano

Może ciut zamieszam w temacie, ale na pięć octavii 1.8 tsi w fabryce, z czterema były spore problemy - łącznie z wymianą silnika w jednej. panic.gif

Być może nie jest to regułą, ale mnie by skutecznie ostudziło. grinser006.gif

Napisano

Jak jechałeś kiedyś C4 picasso to nawet nie będziesz rozważał Octavi...

Te auta dzieli przepaść zarowno pod wzgledem przestronności jak i jakości. Pomijam fakt, że w porównaniu do C4 w Octavi jest głośno jak w traktorze.

Napisano

> - czas oczekiwania - na OCK pisza ze do 4 miesiecy

tak by chyba chcieli. W tym momencie do 6 miesięcy facepalm.gif

Napisano

> tak by chyba chcieli. W tym momencie do 6 miesięcy

Tylko czemu za południową granica masz praktrycznie od ręki? Skoda ma polskich klientów gdzieś. Ale jak widac sa frajerzy którzy tyle czekają.

p.s Sądze, że problem dotyczy i innych marek w Polsce

Napisano

> Pomijam fakt, że w

> porównaniu do C4 w Octavi jest głośno jak w traktorze.

Nie pisz takich bzdur piramidalnych.

Napisano

1.4 TSI bardzo fajnie jezdzi, 1.8TSI jezdzi jeszcze fajniej. Benzynowe 1.6 C4 bedzie jezdzilo mniej fajnie niz 1.4TSI i bedzie wiecej palilo. Minusem Octavii bedzie mniej miejsca w kabinie (w bagazniku juz niekoniecznie duzo mniej). Drugim minusem moze sie okazac cena, bo okaze sie, ze w interesujacej Cie wersji nie ma wielu dodatkow, ktore beda w pozornie drozszym C4.

Napisano

A może Toyota Corolla, w wersji Luna za 64 700 lub Premium 66 700. W tej premium są aluski, automatyczna klimatyzacja. Zresztą wersja Luna już oferuje przyzwoite wyposażenie.

Napisano
  • Autor

> octe ambiente 1.8tsi

> lub jak za duzo $$$ to 1.4tsi elegance

> udez do kolegi danielcio z forum OCP - bedzie dobry rabat

JuZ napisalem do kolegi danielcio smile.gif

Napisano

> Nie pisz takich bzdur piramidalnych.

Jeżdziłem ostatnio bardzo dużo Octavią ( za dużo ) zdania nie zmienie. Dla jednej osoby to dobre auto dla rodziny napewno nie. A co do hałasu moim zdaniem w Octavi jest zdecydowanie za głośno ( do 120 km/h ok potem już gorzej) zwłaszcza na autostradzie a to 90% moich przebiegów.

Jakość materiałów citroena też jest moim zdaniem oczko lepsza. Wygląd rzecz gustu ale wnętrze Octavi raczej nie rzuca na kolana smile.gif

Napisano

> Jeżdziłem ostatnio bardzo dużo Octavią ( za dużo ) zdanie nie zmienie. Dla jednej osoby to dobre

> auto dla rodziny napewno nie.

Zalezy jaka rodzina i jakie ma potrzeby.

> A co do hałasu moim zdaniem w Octavi jest zdecydowanie za głośno

> ( do 120 km/h ok potem już gorzej) zwłaszcza na autostradzie to to 90% moich przebiegów.

Najwyrazniej nie jechales zatem C4 Picasso. W porownaniu 1.4 TSI vs 1.6 VTi ten pierwszy model wypada wyraznie ciszej/przyjemniej, w porownaniu 1.6TDI vs. 1.6HDi sytuacja sie odwraca. W C4 dodatkowo ksztalt nadwozia robi swoje.

> Jakość materiałów citroena też jest moim zdaniem oczko lepiej.

Ten sam poziom, moze z lekkim plusem dla Citroena.

Napisano
  • Autor

> A może Toyota Corolla, w wersji Luna za 64 700 lub Premium 66 700. W tej premium są aluski,

> automatyczna klimatyzacja. Zresztą wersja Luna już oferuje przyzwoite wyposażenie.

Corolla sie idealnie nadaje do wozenia ziemniakow - sprobuj tam zapakowac wozek i kilka walizek. Nie jest to zdecydowanie samochod rodzinny.

Napisano

> Corolla sie idealnie nadaje do wozenia ziemniakow - sprobuj tam zapakowac wozek i kilka walizek.

> Nie jest to zdecydowanie samochod rodzinny.

No popatrz, mój brat ma Corollę, dwója dzieci z czego jedno w wózku i wszystko mu się mieści razem z walizkami do bagażnika.

Napisano
  • Autor

> Zalezy jaka rodzina i jakie ma potrzeby.

> Najwyrazniej nie jechales zatem C4 Picasso. W porownaniu 1.4 TSI vs 1.6 VTi ten pierwszy model

> wypada wyraznie ciszej/przyjemniej, w porownaniu 1.6TDI vs. 1.6HDi sytuacja sie odwraca. W C4

> dodatkowo ksztalt nadwozia robi swoje.

> Ten sam poziom, moze z lekkim plusem dla Citroena.

Wszystko to prawda - ja to mysle ze w Skodzie mozna zapomniec o dizlu - dopiero zaczynaja z CommonRail - poza tym TSI sa fajne.

W C4 odwrotnie - jak juz to stare poczciwe 1.6 HDI wchodzi w gre ale to juz wydatek katalogowo 76tPLN co najmniej wiec mlot.gif

Ale tu slysze ze 1.8 TSI sie sypie...

Gdzies wyczytalem ze dwumasa w turbobenzynach tez sie sypie tylko po wiekszym przebiegu niz w dizlach, hmmm.

Napisano
  • Autor

> No popatrz, mój brat ma Corollę, dwója dzieci z czego jedno w wózku i wszystko mu się mieści razem

> z walizkami do bagażnika.

Wiesz, ja jezdze teraz Camry - troszke wieksza od Corrolii. I to z dwojka dzieci i jest OK - ale nikt mnie nie namowi na kupno jakiegokolwiek sedana bo jest to najbardziej niepraktyczna wersja nadwoziowa.

A brat to kiedys sprobowal przewiezc telewizor lub przedmiot ktory nie miesci sie drzwiami? smile.gif <Przed zapytaniem sprawdzic czy ma brata .. zlosnik.gif)

rafus

Napisano

> Ale tu slysze ze 1.8 TSI sie sypie...

> Gdzies wyczytalem ze dwumasa w turbobenzynach tez sie sypie tylko po wiekszym przebiegu niz w

> dizlach, hmmm.

Bez przesady. Tutaj najwiecej o dwumasie i DPF powiedza Ci osoby, ktore nigdy nie jezdzily autem z tymi "gadzetami. Yarek ma 1.8TSI od dluzszego czasu - znalazles jakis jego post gdzie narzeka na jakosc ? Masa ludzi z forum OCP jezdzi z tym silnikiem. Dwumasa moze pasc jak kazda czesc - duzo zalezy od eksploatacji. DPF to juz inna bajka - nietety taki urok nowoczesnych diesli. Ciezko byloby wybrac fajne auto ograniczajac sie do zabytkow techniki bez dwumasy, turbosprezarki czy DPF w przypadku diesla, wybor znacznie mniejszy.

Napisano
  • Autor

> Jak jechałeś kiedyś C4 picasso to nawet nie będziesz rozważał Octavi...

> Te auta dzieli przepaść zarowno pod wzgledem przestronności jak i jakości. Pomijam fakt, że w

Dzieki za opinie ok.gif Niestety nie jechalem jeszcze C4 Picasso ale duzo dobrego sie nasluchalem. Chlopaki z TopGear nawet sie w samych superlatywach wypowiadaja a wiadomo jak ironicznie oceniaja samochody (nie zebym sie ich opiniami kierowal).

pozdrawiam,

rafus

Napisano

> Wiesz, ja jezdze teraz Camry - troszke wieksza od Corrolii. I to z dwojka dzieci i jest OK - ale

> nikt mnie nie namowi na kupno jakiegokolwiek sedana bo jest to najbardziej niepraktyczna

> wersja nadwoziowa.

> A brat to kiedys sprobowal przewiezc telewizor lub przedmiot ktory nie miesci sie drzwiami?

Też nie jestem zwolennikiem sedanów, ale przy dzieciakach zimą mają jedną zaletę, jak otwierasz bagażnik to nie ma problemu z zimnym powietrzem w kabinie, które leci najpierw na dzieciaki. Z tym przewiezieniem telewizora to chyba domena Polaków, kupują kombi, żeby raz na 10 lat przewieźć pralkę ze sklepu do domu. Pomijam, że sklep to zrobi za friko lub 40 zł, ale ,powód do zakupu kombiaka już jest (przykład ogólny, nie do Ciebie).

Napisano

Ja na na nowe rodzinne wozidło wybrałbym Octavię Tour II (LPG w cenie), albo (aktualny faworyt) - i30 CW CRDI

Napisano
  • Autor

> Też nie jestem zwolennikiem sedanów, ale przy dzieciakach zimą mają jedną zaletę, jak otwierasz

> bagażnik to nie ma problemu z zimnym powietrzem w kabinie, które leci najpierw na dzieciaki. Z

> tym przewiezieniem telewizora to chyba domena Polaków, kupują kombi, żeby raz na 10 lat

> przewieźć pralkę ze sklepu do domu. Pomijam, że sklep to zrobi za friko lub 40 zł, ale ,powód

> do zakupu kombiaka już jest (przykład ogólny, nie do Ciebie).

Zgadzam sie ze my Polacy mamy taka manie kupowania olbrzymich samochodow "na zas" frown.gif Ja probuje z ta choroba walczyc i w kwestii ewntualnej Octavii zamowic liftbacka. Jednak z punktu widzenia wspolczynnika oporu jak i rozmiaru pojadu kombi nic nie kosztuje - a przydac sie moze na ten raz jadac raz do roku w gory. Choc sa ludzie na AK ktorzy w takim wypadku wzieliby dwa samochody zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja na na nowe rodzinne wozidło wybrałbym Octavię Tour II (LPG w cenie), albo (aktualny faworyt) -

> i30 CW CRDI

Octa New Tour to jest super "economy car" wariant - nie do pobicia teraz.

Jeno czemu tylko dwa bieda silniki wkladaja - wiadomo nie podkopia sprzedazdy nowej Octy.

Dla mnie gaz to zlo - mialem juz - nie chce - a Skoda nie chce dawac bonusa za rezygnacje darmowej instalki LPG.

Napisano

> Wlozy wozek i bagaznika nie ma.

Zgadza się... Ale wózek będzie woził max 2 lata a auto pewnie zostanie na dłużej wink.gif Ja mam w kombi 400 litrów bagażnika i mieściłem się z wózkiem.

Poza tym przez 90% czasu i tak bagażnik jeździ pusty, a silnik jest 1.6 CRDI jest przyjemniejszy od 1.6 benzynowego (bez turbiny).

Napisano
  • Autor

> Wlozy wozek i bagaznika nie ma.

Prawda I30/Ceed zdecydowanie za male bagazniki.

Dodatkowo nie sa juz tak tanie w stosunku do konkurencji czyli stracily swoj glowny atut - zostal tylko mit niezawodnosci, 7/5 letnia gwarancja i takie sobie wlasciwosci jezdne.

Ja mialem kiedys Nubire - i w psychike mi zaszlo ze nie chce koreanca. Tak wiem nic nie laczy Deawoo/Chevroleta z koncenen Hundaya ale uraz zostal.

Napisano

> Prawda I30/Ceed zdecydowanie za male bagazniki.

Cee'd ma wiekszy od i30, widac to wyraznie, sam rozwazalem Cee'da, ale nie chcieli tak zejsc z ceny jak ja chcialem wink.gif

Napisano

> Może ciut zamieszam w temacie, ale na pięć octavii 1.8 tsi w fabryce, z czterema były spore

> problemy - łącznie z wymianą silnika w jednej.

> Być może nie jest to regułą, ale mnie by skutecznie ostudziło.

bodajze do 04.2010 mialy wadliwe napinacze paska rozrzadu, teraz juz zmieniono ten element

Napisano

> Bez przesady. Tutaj najwiecej o dwumasie i DPF powiedza Ci osoby, ktore nigdy nie jezdzily autem z

> tymi "gadzetami.

Bynajmniej nie pisałem o ww. - jeżeli mnie pamięć nie myli (mogę się dopytać chłopaków) coś z napinaczem rozrządu, czy jakoś tak.

Skutkuje natychmiastowym unieruchomieniem auta. wazniak.gif

Napisano

> Bynajmniej nie pisałem o ww. - jeżeli mnie pamięć nie myli (mogę się dopytać chłopaków) coś z

> napinaczem rozrządu, czy jakoś tak.

> Skutkuje natychmiastowym unieruchomieniem auta.

napisalem juz, do 04.2010 byl ten problem ale go wyeliminowano

Napisano

> Bynajmniej nie pisałem o ww. - jeżeli mnie pamięć nie myli (mogę się dopytać chłopaków) coś z

> napinaczem rozrządu, czy jakoś tak.

> Skutkuje natychmiastowym unieruchomieniem auta.

Nie pisalem wcale o Tobie, to taka ogolna uwaga na temat opinii z forum zlosnik.gif Kazdego forum grinser006.gif

Napisano

> napisalem juz, do 04.2010 byl ten problem ale go wyeliminowano

ok.gif

Dodatkowo jakiś zawór trójdrożny ( niewiem.gif), przez który nie ma smarowania jednej panewki - piszę z pamięci, więc moge coś pokręcić. niewiem.gif

Napisano

> Dodatkowo jakiś zawór trójdrożny ( ), przez który nie ma smarowania jednej panewki - piszę z

> pamięci, więc moge coś pokręcić.

czytam na OCP, czytam ... i nie widzialem nic na ten temat wiec moze sprawa jednorazowa

Napisano
  • Autor

> moze to ci pomoze w wyborze

> moje 1.8 tsi

>

Oj kusisz zlosnik.gif Swlaszcze ze dostalem dobra oferte od danielcio na 1.8 TSI Family Plus.

rafus

Napisano

> No to jest dylemat.

> Ja przy rodzinie 2+2 wiem, że nie chciałbym kombi. MPV jest o niebo bardziej praktyczne.

> Ale Octa to solidność, a citroen - któż go wie. Ponoć PSA mocno poprawiło jakość, ale czy na pewno

> ?

> Zdecydowanie bym nie chciał benzyniaka od PSA, szczególnie, że 1,6 HDi to bardzo fajny silnik.

> Więc chyba mimo wszystko C4 z 1,6 HDi, ale nie bardzo widzę to w 65 kpln ....

co to znaczy któż to wie...??? przecięz kolega napisał, że według ADAC C4 to najmniej awaryny van, wiec o co ci chodzi? kwestionujesz niemieckie badania? Chyba trudno o bardziej wiarygodney dowód niewawaryjności.Już tam niemicy dobrze wiedzą jak ustawić badania, zeby ich gul był na wierzchu, a tu jednak się nie udało...

Napisano

> Oj kusisz Swlaszcze ze dostalem dobra oferte od danielcio na 1.8 TSI Family Plus.

> rafus

jaka cena i co w wyposazeniu?

Napisano
  • Autor

> jaka cena i co w wyposazeniu?

poszlo na priva.

Napisano

> poszlo na priva.

ja tez

Napisano

> Jak jechałeś kiedyś C4 picasso to nawet nie będziesz rozważał Octavi...

> Te auta dzieli przepaść zarowno pod wzgledem przestronności jak i jakości. Pomijam fakt, że w

Czytałem, że w większości nowych Citroenów jest bardzo dobrze

wyciszone wnętrze, prawda li to? smile.gif

Napisano

Prawda, w odniesieniu do do C4 benzynowego, mimo tego, że nie nie ma wykładziny na masce silnika. Diesel ją ma, więc jest prawdopodobnie jeszcze lepiej.

Napisano

Patrzac na to co nazywasz plusem, a co minusem to powinienes wybrac auto z pozoru kontrowersyjne, ale po blizszym poznaniu prostsze niz Skoda. To Nissan Cube = rozsadek przeszyty usmiechem. smile.gif

Ale musze Ci zyczyc...odwagi!

Powodzenia!

P.S. Myslac o Citroenie uwazam, ze duzo lepszym pomyslem jest Berlingo niz Picasso...chyba, ze Xsara ze swoja super cena.

Napisano

osobiście brałbym c4 picasso w dieslu, bardzo mi się to auto podobało, dużo schowków i bardzo przyjazne dla usera

Napisano
  • Autor

> osobiście brałbym c4 picasso w dieslu, bardzo mi się to auto podobało, dużo schowków i bardzo

> przyjazne dla usera

Dobry pomysl ok.gif To jest jeden z faworytow w wersji Grand. Dzieki za rade!

Napisano
  • Autor

> Patrzac na to co nazywasz plusem, a co minusem to powinienes wybrac auto z pozoru kontrowersyjne,

> ale po blizszym poznaniu prostsze niz Skoda. To Nissan Cube = rozsadek przeszyty usmiechem.

> Ale musze Ci zyczyc...odwagi!

A ja uwazalem cie za wywazonego 270751858-jezyk.gif Zwlaszcza po takim bestsellerze jakim byl przeglad silnikow wszystkich marek. A Ty mi tu wyjezdzasz z jakims kurduplem klasy B. Serio myslisz ze to dobre auto dla 4osobowej rodziny? confused.gif

A co masz do moich plusow piesc.gif Sie szyderca znazazl zlosnik.gif

> Powodzenia!

> P.S. Myslac o Citroenie uwazam, ze duzo lepszym pomyslem jest Berlingo niz Picasso...chyba, ze

> Xsara ze swoja super cena.

Xsara juz nie jest w ofercie, a Berlinga nie chce, auto jest dla rodziny a nie firmy I sie podobac musi. A jakby Zuki nadal produkowali to tez bys proponowal? smile.gif

Napisano

Jesli rozwazasz Citroena to moze warto tez rzucic okiem na blizniacze Peugeoty? Osobiscie mi sie model 3008 bardzo podoba, numer wieksze 5008 pewnie spelni Twoje wszystkie wymagania wink.gif

Napisano

> A ja uwazalem cie za wywazonego

Jestem wywazony...bo chodze na 2 nogach i sie nie przewracam. zlosnik.gif

> A Ty mi tu wyjezdzasz z jakims kurduplem klasy B.

Cube jest ponadklasowy.

> Serio myslisz ze to dobre

> auto dla 4osobowej rodziny?

Jak najbardziej. Nie jezdzilem, ale mialem czas poogladac sobie to auto. I jesli ktos mi pokaze nowe auto za 60 tysiecy, ktore jest bardziej oryginalne, niespotykane i wywoluje taki usmiech to stawiam mu lody. zlosnik.gif

> A co masz do moich plusow Sie szyderca znazazl

Nie szydze tylko wyciagam wnioski. Jesli jednoczesnie zaleta jest prostota (Skoda) i oryginalnosc (Citroen) to Cube trafia w dziesiatke. Prosty silnik 1.6, bardzo proste wnetrze, a za Cube'm na pewno bym obrocil glowe. Picasso jest oklepany bo sie wpisuje w europejski, twardoglowy gust i nikt sie nim zachwycac nie bedzie.

> Xsara juz nie jest w ofercie

Jedna sztuke widze w Walbrzychu...za 51. Coz, spozniles sie. 51 tysiecy za nowego, rodzinnego, komfortowego, udanego vana to naprawde niewiele.

> a Berlinga nie chce, auto jest dla rodziny a nie firmy

Wozenie dzieci jakas polna droga na odludziu z odsunietymi drzwiami - bezcenne. W Picasso...niemozliwe.

> I sie podobac musi.

No wlasnie. Rodzinie podoba sie bajer i pomysl, a nie ekskluzywnosc i cena.

> A jakby Zuki nadal produkowali to tez bys proponowal?

Komus kto marzy o Octavii to nawet Warszawe... hehe.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Ja mialem kiedys Nubire - i w psychike mi zaszlo ze nie chce koreanca. Tak wiem nic nie laczy

> Deawoo/Chevroleta z koncenen Hundaya ale uraz zostal.

A chciałem Ci podsunąć jeszcze do wyboru Chevroleta Orlando smile.gif

Wsumie uraza urazą ale zawsze można się przejść do salonu i obejrzeć - to do niczego nie zobowiązuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.