Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzający ręczny

Featured Replies

Napisano

tej zimy po raz pierwszy pojawił się problem zamarzającego ręcznego, więc starałem sie pamiętać by go podczas mrozu nie zaciągać. Jednak nawyk często bierze górę. Ostatnio myślałem że już po zimie a temp. spadła do -4 i znowu musiałem przejechać 10 km z przyblokowanym ręcznym.

Jak Wam udało się wyeliminować ten problem , a może coś się zużyło i trzeba by zainwestować 6 worków złota...

Napisano

ja wymienilem linki recznego i spokoj biglaugh.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> chyba pierwszym elementem to sa linki do wymiany.

ale jak nie ma mrozu wszystko działa idealnie. W jaki sposób niska temperatura demaskuje problem linek ?

Linki są 2 ?

Napisano

> ale jak nie ma mrozu wszystko działa idealnie. W jaki sposób niska temperatura demaskuje problem

> linek ?

> Linki są 2 ?

uszkodzony pancerz + woda + mróz = zamarznięta linka

Linki są dwie, ostatnio szukałem i zamienniki można kupić po ok 60-80 zł/szt

Napisano
  • Autor

> uszkodzony pancerz + woda + mróz = zamarznięta linka

> Linki są dwie, ostatnio szukałem i zamienniki można kupić po ok 60-80 zł/szt

ok.

thx za info! A wymieniałeś sam , czy może to jakaś karkołomna operacja -bo tego jeszcze w w moim nie robiłem...

Napisano

> ok.

> thx za info! A wymieniałeś sam , czy może to jakaś karkołomna operacja -bo tego jeszcze w w moim

> nie robiłem...

sam wymienisz bez problemu, tylko tunel srodkowy trzeba podnieść

Napisano

Przez całą zime, nawet w najwieksze mrozy uzywam recznego. I przy przejsciu z plusowych temp. do minusowych.. i nigdy nic nie zamarzło przez tyle lat...

Auto na podnosnik i zobacz czy osłony nie sa popękane...

Napisano

> Przez całą zime, nawet w najwieksze mrozy uzywam recznego. I przy przejsciu z plusowych temp. do

> minusowych.. i nigdy nic nie zamarzło przez tyle lat...

> Auto na podnosnik i zobacz czy osłony nie sa popękane...

Potwierdzam - ręcznego używam co każde skrzyżowanie i nigdy mi

nie zamarzł, od 6 lat... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam - ręcznego używam co każde skrzyżowanie i nigdy mi

> nie zamarzł, od 6 lat...

no to była 4 zima mojego stilona a problem pojawił się po raz pierwszy , wczesniej też nie miałem kłopotów...

Napisano

J wymieniłam linkę w ASO 200zł z robocizną i nie ma już problemu zamarzania smile.gif

Napisano

> thx za info! A wymieniałeś sam , czy może to jakaś karkołomna operacja -bo tego jeszcze w w moim

> nie robiłem...

nie wymieniałem sam, mechanik mi wczoraj wymienił, ale było to przy okazji regeneracji tylnych zacisków, do tego doszły klocki z tyłu.

Napisano

> więc starałem sie pamiętać by podczas mrozu nie zaciągać.

Też miałem taki beznadziejny pomysł. Do czasu gdy zjeżdżałem z górki po przymarzniętym błocie pośniegowym. Na łuku tył się zblokował i w ułamku sekundy wykręciłem pięknego bączka stając w poprzek jezdni w dodatku na przejściu dla pieszych. Jak mi adrenalina opadła w te pędy pojechałem do warsztatu. Więc kolego ucz się na błędach, najlepiej innych i załatw sprawę przed następną zimą ok.gif

Napisano

Miałem ten sam problem, pewnego dnia nie mogłem ruszyć. Winną okazała się jedna z linek hamulca. Pęknięty pancerz skorodował i tam się dostawała woda,która zamarzła. Wymiana linki załatwiła sprawę. Nadmienię, że starczy wymienić tylko tę linkę, która jest wadliwa. Nie ma potrzeby wymiany obu jak jedna z nich jest jeszcze sprawna.

Napisano
  • Autor

> Na łuku tył się zblokował i w ułamku sekundy wykręciłem pięknego bączka

oczywiście zabiorę się za to niebawem ale nie pojmuję jak tył sam z siebie mógł się zablokować ?? Z powodu nieodbijania klocków ok ale nie z powodu linki i to w momencie nizaciągnięcia ręcznego...

Napisano

Po zwolnieniu hamulca tył był zablokowany - to znasz smile.gif. No to pocisnąłem na gaz myśląc, że po przejechaniu kilkudziesięciu metrów odpuści. Wprawdzie z dużym oporem ale jechałem - do momentu kiedy na łuku drogi koła trafiły na przymarznięty kawałek i straciły przyczepność. Resztę już znasz...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.