Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze Hamulcowe nacinane nawiercane...

Featured Replies

Napisano

> W jakim sensie dłużej?

> Tak, parę razy jechałem (prowadziłem) autem z nacinanymi tarczami.

Powiem Ci o czym myślę.

Zostawmy fakt skuteczności wielokrotnego hamowania z dużych prędkości, bo to nie ulega żadnej dyskusji.

Dla mnie istotne jest to, że bujając się dzień w dzień po mieście z prędkościami kiepskiego rowerzysty, klocki nie ulegają zeszkleniu. Jeśli raz na jakiś czas muszę awaryjnie hamować, bo jakiś gadający przez komórkę roztargniony pieszy włazi mi przed koła, to zestaw z nacinanymi tarczami gwarantuje mi OD RAZU 100% skuteczność.

Pamiętam, kiedy miałem zwykłe gładkie tarcze, to po jakimś tygodniu, dwóch macania hamulca podczas jazdy po mieście, ich skuteczność drastycznie spadała.

Aby temu zjawisku przeciwdziałać, raz na tydzień, na pustej drodze, wykonywałem profilaktycznie "heblowanie" klocków, aby przywrócić skuteczność hamowania.

Nie dotyczy to aut poruszających się poza obszarem aglomeracji, bo tam raczej do zeszklenia powierzchni klocków nie ma szansy dojść.

To tyle.

Napisano

> Napisz do Porsche, że ich hamulce są bez sensu .

Myślisz że przy normalnej jeździe, hamulce porsche spiszą jakoś znacząco lepiej lub po prostu lepiej niż hamulce zwykłego auta?

> Co ma nacięcie do chłodzenia . Frez ma take samo zadanie jak nawiercenie .

Już to wcześniej wyjaśniłem.

Napisano

> Myślisz że przy normalnej jeździe, hamulce porsche spiszą jakoś znacząco lepiej lub po prostu

> lepiej niż hamulce zwykłego auta?

A które normalne auto ma drogę hamowania ze 100km/h na poziomie 34m?

Napisano

> A które normalne auto ma drogę hamowania ze 100km/h na poziomie 34m?

A które auto na codzień potrzebuje się na 34m zatrzymać?

Pomijając juz fakt że takie polo GTI na ciepłych hamulcach staje po wspomnianych 34m. Dużo starsze Mini po niecałych 35m.

To co, jakaś super rewelacją te hamulce porsche?

Napisano

> A które auto na codzień potrzebuje się na 34m zatrzymać?

> Pomijając juz fakt że takie polo GTI na ciepłych hamulcach staje po wspomnianych 34m. Dużo starsze

> Mini po niecałych 35m.

> To co, jakaś super rewelacją te hamulce porsche?

Masz rację. Sportowe marki jak Porsche czy Kawasaki specjalnie montują kiepskie (nawiercane czyli bez sensu) hamulce hehe.gifok.gif.

Napisano

> Masz rację. Sportowe marki jak Porsche czy Kawasaki specjalnie montują kiepskie (nawiercane czyli

> bez sensu) hamulce .

Czytanie ze zrozumieniem to w 2 i 3 klasie podstawówki jest. Może warto się tam wrócić?

Napisano

> Czytanie ze zrozumieniem to w 2 i 3 klasie podstawówki jest. Może warto się tam wrócić?

Jesteś uparty jak osioł i zamiast pomóc w rozwiązaniu problemu kiepskich hamulców, tylko mącisz i przeszkadzasz ok.gif.

Napisano

> A które auto na codzień potrzebuje się na 34m zatrzymać?

Nie musi być na co dzień... Wystarczy, że raz będzie potrzeba.

> Pomijając juz fakt że takie polo GTI na ciepłych hamulcach staje po wspomnianych 34m.

które Polo? I powiedz ile waży Polo, a ile waży Porsche, bo jest "lekka" różnica... Znajdź coś w podobnej kategorii wagowej, co hamuje równie dobrze, co to przykładowe Porsche...

> Dużo starsze

> Mini po niecałych 35m.

Wiesz... zawsze można dać przykład Lotusa 7, ma prawdopodobnie jeszcze lepsze hamulce, tylko pamiętać należy, ile waży...

> To co, jakaś super rewelacją te hamulce porsche?

zwykłe nie, są po prostu bardzo dobre, za to ceramiczne już tak są rewelacją - 32,4m w 911GT3 RSC. Choć jeśliby dobrze poszukać wśród supersamochodów znajdą się też takie, które hamują na ~30m.

Swoją drogą - zwykle jest tak, że na forach krytykuje się ludzi, którzy robią mocne auta kompletnie nie myśląc o hamulcach... Tutaj natomiast od zabójców prawie wyzywa się kogoś, kto w prawie seryjnym aucie chce ulepszyć hamulce... Przyznam, nie rozumiem tego...

Napisano

> Jesteś uparty jak osioł i zamiast pomóc w rozwiązaniu problemu kiepskich hamulców, tylko mącisz i

> przeszkadzasz .

Ale ja już 2x co najmniej napisałem jak z problemem sobie poradzić. Ty się jednak uparłeś by wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, nie wiedząc zupełnie na czym polega różnica. Ale spoko, internet przyjmie wszystkook.gif

Napisano

> Ale ja już 2x co najmniej napisałem jak z problemem sobie poradzić. Ty się jednak uparłeś by

> wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, nie wiedząc zupełnie na czym polega

> różnica. Ale spoko, internet przyjmie wszystko

To, że Tobie seryjne hamulce wystarczają to nie znaczy, że innym mają też. Nie mierz wszystkich swoją miarą. Takie to trudne??

Napisano

> Nie musi być na co dzień... Wystarczy, że raz będzie potrzeba.

Zauważyłeś że wspomniałem o cywilnym i codziennym zastosowaniu?

> które Polo?

GTI

> I powiedz ile waży Polo,

~1200kg

> a ile waży Porsche,

~1500kg

bo jest "lekka" różnica... Znajdź coś w

> podobnej kategorii wagowej, co hamuje równie dobrze, co to przykładowe Porsche...

A po kiego grzyba się pytam. Chciałeś wiedzieć jakie auto to podałem. Niemożliwe?

możliwe

> Wiesz... zawsze można dać przykład Lotusa 7, ma prawdopodobnie jeszcze lepsze hamulce, tylko

> pamiętać należy, ile waży...

I co, takia astra też powinna miec od razu montowane zaciski 8 tłoczkowe połaczone z ceramicznymi tarczami?

Wiesz jakie jest przeznaczenie jednego i jakie jest przeznaczenie drugiego auta?

> zwykłe nie, są po prostu bardzo dobre, za to ceramiczne już tak są rewelacją - 32,4m w 911GT3 RSC.

> Choć jeśliby dobrze poszukać wśród supersamochodów znajdą się też takie, które hamują na ~30m.

> Swoją drogą - zwykle jest tak, że na forach krytykuje się ludzi, którzy robią mocne auta kompletnie

> nie myśląc o hamulcach... Tutaj natomiast od zabójców prawie wyzywa się kogoś, kto w prawie

> seryjnym aucie chce ulepszyć hamulce... Przyznam, nie rozumiem tego...

Weź pod uwagę, że pyta o to osoba która musi powtórzyć egzamin na prawo jazdy, ba, osoba która sie przyznaje że jeździ szybciej niż na to pozwala prawo w tym kraju.

Ech biedni ciemiężeni mistrzowie kierownicy, Kubice niedocenione, Schumachery nie odkryte...Źli ludzie nie pozwalają wam poszaleć po naszych wspaniałych, równych, idealnie oznakowanych drogach z bezpiecznymi przejściami dla pieszych, bezkolizyjnymi wjazdami, profilowanymi zakrętami, szerokimi poboczami w waszych super bezpiecznych, niezniszczalnych i nie niszczących samochodach.facepalm.gif

Napisano

> To, że Tobie seryjne hamulce wystarczają to nie znaczy, że innym mają też. Nie mierz wszystkich

> swoją miarą. Takie to trudne??

Wręcz nie wykonalne.Bo skoro mi wystarczają, a jeżdżę zgodnie z przepisami, to dlaczego innym mają nie wystarczać?

Napisano

> Weź pod uwagę, że pyta o to osoba która musi powtórzyć egzamin na prawo jazdy, ba, osoba która sie

> przyznaje że jeździ szybciej niż na to pozwala prawo w tym kraju.

> Ech biedni ciemiężeni mistrzowie kierownicy, Kubice niedocenione, Schumachery nie odkryte...Źli

> ludzie nie pozwalają wam poszaleć po naszych wspaniałych, równych, idealnie oznakowanych

> drogach z bezpiecznymi przejściami dla pieszych, bezkolizyjnymi wjazdami, profilowanymi

> zakrętami, szerokimi poboczami w waszych super bezpiecznych, niezniszczalnych i nie

> niszczących samochodach.

Swoje morały-dyrdymały powinieneś wieszczyć w wątkach poświęconych zwiększaniu mocy, a nie ulepszaniu hamulców zlosnik2.gif.

Napisano

> Wręcz nie wykonalne.Bo skoro mi wystarczają, a jeżdżę zgodnie z przepisami, to dlaczego innym mają

> nie wystarczać?

Bo nie każdy jest Tobą - kapelusznikiem ok.gif.

Napisano

> Bo nie każdy jest Tobą - kapelusznikiem .

O tak, tak, Kapelusznikiem, zawalidrogą, ta trudna do ominięcia przeszkodą na drodze do pobicia kolejnego rekordu idiotyzmu w wykonaniu niezniszczalnych, nieśmiertelnych, nieomylnych mistrzów kierownicy.hahaha.gifrotfl.gifhehe.gif

Napisano

> Witam, wiem może że głupie pytanie ale zapytam....

> Czy jeśli zmienię seryjne tarcze na właśnie takie nawiercane i nacinane to odczuję różnice w drodze

> hamowania? Czy bede musiał zmienić klocki na inne niż seria? Kto ma taki wynalazek i jakie są

> jego odczucia?

facepalm.gif

Co za bicie piany. Jeśli komuś wystarczają seryjne hamulce w seicento to uważam że nie ma możliwości by wypowiadał się rzeczowo w tym wątku.

Ale do sedna.

Wszelkie wynalazki pt; mikoda czy jakieś inne zimermany sobie odpuść od razu. Pogniesz to szybciej niż normalne standardowe heble.

Moja rada taka:

-swap hamulców z mocniejszej/większej wersji (vectra, omega, saab)

-nowe tarcze hamulcowe dobrego producenta np ATE lub to co tam montują na pierwszy montaż i do tego klocek EBC Redstuff. Wymiana na płyn jakiś wyczynowy tutaj już wspomniany RBF lub MIllers Motorsport 330. Tylko jedna uwaga. Wymiana takiego płynu co najmniej raz na 6 miesięcy. Znosi on większe temperatury ale też szybciej traci swoje parametry.

Takich zestawów montuję na prawdę sporo. W autach dużych tj Superb czy inne passaty. Uwierz że na prawdę się to spisuje. Mamy kilku klientów którzy po odbiorze auta nowego z salonu dzwonią do nas z zamówieniem hebli jak podałem wyżej.

Moje osobiste przemyślenia są takie że jeśli wystąpi choć jedna sytuacja w któej taki hamulec pomoże to jest ogromny sens zrobienia czegoś takiego.

Jeśłi masz jeszcze jakieś pytania odnośnie mocniejszych hebli to jestem do dyspozycji wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Swoje morały-dyrdymały powinieneś wieszczyć w wątkach poświęconych zwiększaniu mocy, a nie

> ulepszaniu hamulców .

Ot co ok.gif

Napisano

> Zauważyłeś że wspomniałem o cywilnym i codziennym zastosowaniu?

> GTI

które GTI, bo co najmniej 3 generacje były

> ~1200kg

> ~1500kg

> bo jest "lekka" różnica... Znajdź coś w

> A po kiego grzyba się pytam. Chciałeś wiedzieć jakie auto to podałem. Niemożliwe?

> możliwe

no tak, nie napisałem, że w tej samej kategorii wagowej, bo wydało mi się to oczywiste...

> I co, takia astra też powinna miec od razu montowane zaciski 8 tłoczkowe połaczone z ceramicznymi

> tarczami?

nie, bo nie każdemu jest to potrzebne

> Wiesz jakie jest przeznaczenie jednego i jakie jest przeznaczenie drugiego auta?

a czy ja gdzieś napisałem, że każde auto powinno mieć hamulce, które zatrzymają je na 30m? Moje np. hamuje na ~42m (na zimno, na ciepło na ponad 50) i jakoś żyję, ale jeżdżę nim po mieście (głównie) i jego okolicach (rzadziej) i jak przekraczam 100km/h to jest święto... Jeśli miałbym jeździć więcej po Polsce to albo zmieniłbym auto, albo hamulce.

> Weź pod uwagę, że pyta o to osoba która musi powtórzyć egzamin na prawo jazdy, ba, osoba która sie

> Ech biedni ciemiężeni mistrzowie kierownicy, Kubice niedocenione, Schumachery nie odkryte...Źli

> ludzie nie pozwalają wam poszaleć po naszych wspaniałych, równych, idealnie oznakowanych

> drogach z bezpiecznymi przejściami dla pieszych, bezkolizyjnymi wjazdami, profilowanymi

> zakrętami, szerokimi poboczami w waszych super bezpiecznych, niezniszczalnych i nie

niewiem.gif

Napisano

> O tak, tak, Kapelusznikiem, zawalidrogą, ta trudna do ominięcia przeszkodą na drodze do pobicia

> kolejnego rekordu idiotyzmu w wykonaniu niezniszczalnych, nieśmiertelnych, nieomylnych

> mistrzów kierownicy.

Masz bardzo płytkie spojrzenie na świat. Jest dla Ciebie jest czarno-biały i pojmujesz go zero-jedynkowo, bo albo ktoś jest 'normalny' i jeździ na seryjnych hamulcach, a jak tylko chce je ulepszyć to staje się 'kolejnym nieśmiertelnym, nieomylnym, niezniszczalnym mistrzem kierownicy'.

Napisano

> Masz bardzo płytkie spojrzenie na świat. Jest dla Ciebie jest czarno-biały i pojmujesz go

> zero-jedynkowo, bo albo ktoś jest 'normalny' i jeździ na seryjnych hamulcach, a jak tylko

> chce je ulepszyć to staje się 'kolejnym nieśmiertelnym, nieomylnym, niezniszczalnym mistrzem

> kierownicy'.

Nie, mylisz się (to nie dziwi mnie jednak wcale) w ocenie. Wszystkim normalnie po drogach jeżdzącym starczaja normalne hamulce. Dłubanie się zaczyna jak normalne prędkości przestają być normą, albo uzywa sie auta w sporcie.

O sport nie chodzi, więc?

Napisano

> które GTI, bo co najmniej 3 generacje były

Najnowsze

> no tak, nie napisałem, że w tej samej kategorii wagowej, bo wydało mi się to oczywiste...

Oczywiste to jest uzywanie auta zgodnie z przeznaczeniem. Auta sportowe do sportu 9i czasami do jazdy po drogach), auta cywilne do jazdy w normalny, przewidziany przepisami sposób. Tak ciężko zrozumieć?

> nie, bo nie każdemu jest to potrzebne

> a czy ja gdzieś napisałem, że każde auto powinno mieć hamulce, które zatrzymają je na 30m? Moje np.

> hamuje na ~42m (na zimno, na ciepło na ponad 50) i jakoś żyję, ale jeżdżę nim po mieście

> (głównie) i jego okolicach (rzadziej) i jak przekraczam 100km/h to jest święto... Jeśli

> miałbym jeździć więcej po Polsce to albo zmieniłbym auto, albo hamulce.

Jakoś nie przeraża mnie wizja jazdy po Polsce. W aucie które sie zatrzymuje na podobnych do Twoich odległościach.

Napisano

> Nie, mylisz się (to nie dziwi mnie jednak wcale) w ocenie. Wszystkim normalnie po drogach jeżdzącym

> starczaja normalne hamulce. Dłubanie się zaczyna jak normalne prędkości przestają być normą,

> albo uzywa sie auta w sporcie.

> O sport nie chodzi, więc?

Na Twoim miejscu zacząłbym od wystosowania apelu do producentów samochodów o ograniczenie mocy w samochodach 30KM na tonę oraz o nacjonalizację i późniejszą likwidację takich marek Ferari, Porsche, BMW czy Mercedes ponieważ sprzedają produkty zdolne do wielokrotnego przekraczania ograniczeń prędkość czyli stanowią potencjalne narzędzie zbrodni ok.gif.

Nie trać czasu na AK - zacznij działać hehe.gif.

Napisano

> Najnowsze

dziękuję

> Oczywiste to jest uzywanie auta zgodnie z przeznaczeniem. Auta sportowe do sportu 9i czasami do

> jazdy po drogach), auta cywilne do jazdy w normalny, przewidziany przepisami sposób. Tak

> ciężko zrozumieć?

Mhm... Zgodziłbym się z Tobą, gdyby każdy mógł sobie pozwolić na dwa auta - jedno sportowe i jedno cywilne.

> Jakoś nie przeraża mnie wizja jazdy po Polsce. W aucie które sie zatrzymuje na podobnych do Twoich

> odległościach.

Pamiętaj, że nawet idealnie przepisowa i "zdroworozsądkowa" jazda nie gwarantuje uniknięcia wypadku. Obyś nigdy nie musiał się przekonać dlaczego dobre hamulce są istotne ok.gif I tym życzeniem kończę dyskusję z Tobą. Dziękuję

Napisano

> Bo skoro mi wystarczają, a jeżdżę zgodnie z przepisami, to dlaczego innym mają nie wystarczać?

To już gdzieś kiedyś słyszałem... Korea, Kuba... u nas to na szczęście minęło.

Wrzućmy wszystkich we Fiaty (nie mam nic do marki, posługuję się nią jako przykładem), ubierzmy w mundurki i dajmy kartki na cukier. hehe.gif

Dobry człowieku, zapewniam Cię, że jadąc przepisowo 90 km/h i kiedy nastąpi potrzeba awaryjnego hamowania, to czasami metr krócej stanowi ogromną różnicę.

Albo łamiesz komuś nogi, albo nie. Albo rypiesz zębami w dłużycę z drewnem, albo odjeżdżasz z mokrymi gaciami do domu. Dorosły człowiek powinien takie rzeczy rozumieć.

Napisano

> Jak ktos chce szybciej pojezdzic, agresywniej to Mikoda najzwyczajniej

> w swiecie popeka przy nawierceniach.

a to ciekawe co piszesz. dwa razy miałem mikody w autach, którym nieobcy był tor w poznaniu, i mimo zdarcia kilku kompletów opon i spaleniu żywym ogniem kilku klocków EBC to nic z tarczami się nie działo. Nigdy.

Napisano

> Ale lepsze odprowadzenie gazów spod klocka .

jakich gazów?

Napisano

> Mhm... Zgodziłbym się z Tobą, gdyby każdy mógł sobie pozwolić na dwa auta - jedno sportowe i jedno

> cywilne.

Dodaj, jedno na torze drugie na drodze, i nie wybiórcze dowolnie które gdzie

> Pamiętaj, że nawet idealnie przepisowa i "zdroworozsądkowa" jazda nie gwarantuje uniknięcia

> wypadku. Obyś nigdy nie musiał się przekonać dlaczego dobre hamulce są istotne I tym

> życzeniem kończę dyskusję z Tobą. Dziękuję

Ależ ja pamiętam, doskonale to pamiętam. Myślisz że gdybym o tym nie pamiętał, to byśmy dzisiaj sobie mogli wymieniać poglądy?

Spotkałem w swoim życiu "paru" mistrzów kierownicy, w tym kilku kompletnie zalanych, kilka zwierząt leśnych (nie mylić ze ssakami zlosnik.gif) też miało ochotę się targnąć na maskę mojego auta. Nigdy natomiast nie przeceniałem swoich możliwości i umiejętności, przez co ilość sytuacji podbramkowych pozwala mi dzisiaj cieszyć się słoneczkiem. Bo niestety, każdy ma ściśle określony limit szczęścia, ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.

Napisano

> Ale lepsze odprowadzenie gazów spod klocka .

Zasada jest prosta - jak zmienisz same tarcze na dziurawe, to będziesz miał gorsze hamowanie. Jak chcesz miec lepsze hamowanie, to trzeba dokonać większych przeróbek w układzie - większe tarcze, większe klocki itp.

Napisano

> To już gdzieś kiedyś słyszałem... Korea, Kuba... u nas to na szczęście minęło.

A to jakoś mocno odstajemy na +od tamtejszych kierowców?

> Wrzućmy wszystkich we Fiaty (nie mam nic do marki, posługuję się nią jako przykładem), ubierzmy w

> mundurki i dajmy kartki na cukier.

Ale po co?Dajmy sprawcom wypadków 10x droższe ubezpieczenia, kary więzienia dla recydywistów i kilka innych narzędzi. Zobaczysz jak spadną statystyki wypadkowości.

> Dobry człowieku, zapewniam Cię, że jadąc przepisowo 90 km/h i kiedy nastąpi potrzeba awaryjnego

> hamowania, to czasami metr krócej stanowi ogromną różnicę.

> Albo łamiesz komuś nogi, albo nie. Albo rypiesz zębami w dłużycę z drewnem, albo odjeżdżasz z

> mokrymi gaciami do domu. Dorosły człowiek powinien takie rzeczy rozumieć.

Moja opinia dotyczy tego wątku wypowiedzi

Quote:

hamulce dawały rady przy seryjnej mocy, teraz jest troszke wiecej i się męczą,

Oczywiście, pomijając ten aspekt, każda inwestycja w bezpieczeństwo jest jak najbardziej słuszna. Tyle że, by wykorzystać potencjał super hamulców musza być one połączone z super oponami, super zawieszeniem (ciekawe ile osób regularnie, zgodnie z instrukcją sprawdza geometrię zawieszenia) i jeszcze czymś. Umiejętnościami sterującego tym wszystkim.

Napisano

> a to ciekawe co piszesz. dwa razy miałem mikody w autach, którym nieobcy był tor w poznaniu, i mimo

> zdarcia kilku kompletów opon i spaleniu żywym ogniem kilku klocków EBC to nic z tarczami się

> nie działo. Nigdy.

Przyznam, ze jestem zaskoczony. Sam zajezdzilem jeden komplet Mikody i to seryjnymi klockami na autostradzie, a auto nie bylo jakos mocne (1.8, 130KM, ok 1200kg) a znam dwa przypadki znajomych, ktorym tez Mikody popekaly. I tez nie jakies mocne auta (Mondeo, 2.0 136KM, ok 1400kg i Vectra B z V6).

Dlatego do obecnego auta nie ryzykowalem juz Mikody tylko zalozylem cale Brembo i juz troche zrobilem po dotarciu i jest git ok.gif

Napisano

> będzie głośniej przy hamowaniu, a klocki będą znikać szybciej. I będzie więcej pyłu hamulcowego na

> felgach.

Nie potwierdzam. Sam ciekawy bylem czy klocki zaczną szybciej znikać, ale tak nie jest. Hamowanie wcale nie jest głośniejsze niż na pełnych tarczach i nie mam pyłu na felgach...

Napisano
  • Autor

> Weź pod uwagę, że pyta o to osoba która musi powtórzyć egzamin na prawo jazdy,

Kolego powtarzasz się już trochę...

ba, osoba która sie

997 lub 112, nr rejestracyjny mogę Ci podać na PW.

Kolego, pouczałeś tu już kogoś że czytanie ze zrozumieniem jest w 1 czy 2 klasie podstawówki i proponowałeś mu powrót do tych klas, Tobie samemu to proponuje... Bo pisałem że jeśli chcesz mi jeszcze coś osobistego przekazać to zapraszam na PW, i tam Cię ponownie zapraszam. A teraz grzecznie proszę zamilcz w tym wątku bo nie masz nic mądrego do powiedzenia w temacie który mi miałby pomóc. Dziękuje i pożegnaj się tu ładnie z kolegami banana-wave.gif

Napisano

> Przyznam, ze jestem zaskoczony.

miałem mikodę w AR 145 i w AR 147. W obu zestawione z EBC Greenstuff. 145-tka regularnie katowana na torach w Lublinie, Radomiu i Miedzianej. I nic zlosnik.gif Po pozytywnych doświadczeniach w 147 również założyłem taki sam komplet. Ta przeżyła kilka całodniowych wypadów na tor w poznaniu, wiele razy lotnisko w ułęży i niezliczoną ilość okrążeń toru w lublinie. I też nic. Wielokrotnie dym z hamulców buchał jak oszalały, a tarcze nawet nigdy się nie zwichrowały, nie mówiąc już o pękaniu.

Więc ja o Mikodach nie mogę złego słowa powiedzieć.

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem z małej trasy ok 100km i usłyszałem że hamulce niestety piszczą lekko przy hamowaniu, chyba musiałem gdzieś przypalić sick.gif

Z tego co już szukałem to vectra ma praktycznie identyczne hamulce jak moja astra wiec robienie swapa niema sensu.

Napisano

> Nie potwierdzam. Sam ciekawy bylem czy klocki zaczną szybciej znikać, ale tak nie jest. Hamowanie

> wcale nie jest głośniejsze niż na pełnych tarczach i nie mam pyłu na felgach...

oczywiście, że jest głośniejsze. możesz albo:

a)otworzyć okno, albo

b) udać się do laryngologa

Nie jest to jakiś kolosalny hałas, ale wyraźnie da się po dźwięku odróżnić.

Co do klocków - też znikają szybciej. Jeśli u ciebie nie - albo masz klocki zaiwanione z lokomotywy EP 09 stojącej na bocznicy, albo hamując wyrzucasz spadochron, przez co w ogóle nie używasz hamulców.

Napisano

> I pewnie na torze?

> Wiesz że taka jazda to stwarzanie zagrożenia?

> No ale pewnie to na torze i w nocy jak nikogo nie ma. To się nie martw, nawet jak wyjedziesz w

> okoliczności przyrody to sam sobie zrobisz krzywdę. A to cie nauczy spokoju za kierownicą.

a co to ma do rzeczy?

Facet pyt o to co trbic zeby poprawic hamulec a nie o to czy stwarza zagrozenie

smirk.gif

Napisano

> Swięty?

> Raczej nie idiota na drodze

> Uwierz, nie dasz rady. Miałem SC 10 lat i zrobiłem nim ~360kkm.

> Na głupotę nie ma rady. Sam właściciel sie przyznał że

> 1. jeździ szybciej niż do tej pory bo auto "po chipie".

> 2. Zdaje powtórny egzamin, a to pewnie nie bez powodu.

> Jemu nie sa potrzebne lepsze hamulce tylko dobra gazrurka, Albo ściana, do baranka.

a co to ma do rzeczy? Autor watku nie pyta o to co ma zrobic zeby lapac mniej mandatow, nieprawdaz?

Napisano

> byłem dziś własnie na ich stronie i nawet fajne ceny mają bo chyba po 170zł nawiercane +nacinane

> +malowane, ale muszę jeszcze pomierzyć swoje czy faktycznie mają takie same wymiary.

> plus klocek TRW- miękki ale bardzo dobrze współpracuje

znajomy ma w alfie mikody gt + green stuff i po rozgzraniu tarcza bije... a on jakos bardzo dynamicznie nie jezdzi.

Napisano

> Nie lepiej brembo albo ate??

> Zacząłbym od założenia sportowych klocków może poprawa będzie wystarczająca .

a ja od przewodow w oplocie. To naprawde baardzo pomaga.

Napisano

> do normalnej jazdy, sensu brak.

> Do auta rajdowego, na KJS, na tor, sens jest w tym że nacinanie utrzymuje klocek w czystości,

> scina szkliwiony materiał, odprowadza gazy spod klocka. W tarczach litych frezowanie w

> niewielkim (ale jednak) stopniu poprawia chłodzenie.

Nacinane tarcze maja tez to do siebie, ze w deszczu o wiele lepiej sie oczyszczaja a tym samym szybciej osiagaja elna wydajnosc. W jezdzie po miescie czuc to tylko rano po pierwszym hamowaniu (poranna rosa), ale np na autostradzie czy na trasie po dluzszym przelocie berz dotykania hamulca mozna miec przykra niespodzianke gdy naciskamy na pedal a hamulca nie ma.

Napisano

> Przyklady wypowiedzi

> a jest coś pośredniego między bardzo drogimi a tą Mikodą?

Tak, wieksze hamulce z innego auta koncernu lub z auta innego producenta. Koszt dorobienia adapterow jest znikoma czescia takiej inwestycji.

Napisano

> O tak, tak, Kapelusznikiem, zawalidrogą, ta trudna do ominięcia przeszkodą na drodze do pobicia

> kolejnego rekordu idiotyzmu w wykonaniu niezniszczalnych, nieśmiertelnych, nieomylnych

> mistrzów kierownicy.

Widze odpowiedz na temat...

Leci z nami jakis moderator?

hmm.gif

Napisano

> a co to ma do rzeczy? Autor watku nie pyta o to co ma zrobic zeby lapac mniej mandatow, nieprawdaz?

toć napisałem, w pierwszej odpowiedzi.

Napisano

> Myślisz że przy normalnej jeździe, hamulce porsche spiszą jakoś znacząco lepiej lub po prostu

> lepiej niż hamulce zwykłego auta?

Tak, glownie dlatego, ze beda lepiej dozowalne.

> Już to wcześniej wyjaśniłem.

Napisano

> A jakby zrobić swapa od vectry C to muszę zmienić tarcze, klocki, zaciski i coś jeszczze?

> mozesz sprobowac operowac samym klockiem. Green Stuff lub DS Performance przy

> > dobrej tarczy i bedzie na pewno lepiej

pewnie zaciski, tarcze i klocki. Kwestia tego czy podejda plug&play czy trzeba bedzie uzyc adapterow. W kazdym razie adaptery to nie jest jakis straszny koszt.

Napisano

> a ja od przewodow w oplocie. To naprawde baardzo pomaga.

Hmm... Pare razy zastanawialem sie nad tematem ale nigdy nie skorzystalem. Faktycznie duzo daje oplot w autach? Zakladajac, ze mamy dobre tarcze+klocki+plyn? W motocyklach jest bardzo odczuwalna roznica, ale spotkalem sie z opiniami, ze w autach praktycznie nie ma poprawy. Przerabiales temat?

Napisano

> Właśnie wróciłem z małej trasy ok 100km i usłyszałem że hamulce niestety piszczą lekko przy

> hamowaniu, chyba musiałem gdzieś przypalić

> Z tego co już szukałem to vectra ma praktycznie identyczne hamulce jak moja astra wiec robienie

> swapa niema sensu.

co znaczy praktycznie takie same? Wbrew pozorom tarcza wieksza o 20mm (przykladowe) to duzo.

Napisano

> toć napisałem, w pierwszej odpowiedzi.

i jak widac zadajacy pytanie uznal, ze Twoja propozycja to nie jest rozwiazanie ktorego szuka.

Az tak trudno Ci zrozumiec, ze ktos woli jednak wlozyc wieksze hamulce niz wolniej jezdzic?

Napisano
  • Autor

> co znaczy praktycznie takie same? Wbrew pozorom tarcza wieksza o 20mm (przykladowe) to duzo.

róznica to 5mm wiec minimalna sick.gif

Napisano

> i jak widac zadajacy pytanie uznal, ze Twoja propozycja to nie jest rozwiazanie ktorego szuka.

> Az tak trudno Ci zrozumiec, ze ktos woli jednak wlozyc wieksze hamulce niz wolniej jezdzic?

Aż tak trudno zrozumieć że drażnią mnie głupki myślące że sa nieśmiertelne i nieomylne z kierownicą, zapierdzielające ponad normę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.