Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze Hamulcowe nacinane nawiercane...

Featured Replies

Napisano

Witam, wiem może że głupie pytanie ale zapytam....

Czy jeśli zmienię seryjne tarcze na właśnie takie nawiercane i nacinane to odczuję różnice w drodze hamowania? Czy bede musiał zmienić klocki na inne niż seria? Kto ma taki wynalazek i jakie są jego odczucia?

Napisano

> Witam, wiem może że głupie pytanie ale zapytam....

> Czy jeśli zmienię seryjne tarcze na właśnie takie nawiercane i nacinane to odczuję różnice w drodze

> hamowania?

raczej nie. chyba, że wykonasz po kolei kilka hamowań ze 100 do 0. wtedy być może jakaś różnica się objawi.

Czy bede musiał zmienić klocki na inne niż seria? Kto ma taki wynalazek i jakie są

> jego odczucia?

będzie głośniej przy hamowaniu, a klocki będą znikać szybciej. I będzie więcej pyłu hamulcowego na felgach. No i będzie +10 do lansu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> raczej nie. chyba, że wykonasz po kolei kilka hamowań ze 100 do 0. wtedy być może jakaś różnica się

> objawi.

> Czy bede musiał zmienić klocki na inne niż seria? Kto ma taki wynalazek i jakie są

> będzie głośniej przy hamowaniu, a klocki będą znikać szybciej. I będzie więcej pyłu hamulcowego na

> felgach. No i będzie +10 do lansu

bo czuje ze moje seryjne hamulce niedają sobie rady.... no.gif i nie chodzi tu o lans tylko o skuteczne i bezpieczne hamowanie z dużych prędkości....

Napisano

> bo czuje ze moje seryjne hamulce niedają sobie rady.... i nie chodzi tu o lans tylko o skuteczne i

> bezpieczne hamowanie z dużych prędkości....

bo pewnie są zużyte. a jakie to auto?

Napisano
  • Autor

> bo pewnie są zużyte. a jakie to auto?

auto z podpisu, hamulce dawały rady przy seryjnej mocy, teraz jest troszke wiecej i się męczą, klocki + trarcze + płyny wymieniłem niedawno ok.gif

Napisano

> auto z podpisu, hamulce dawały rady przy seryjnej mocy, teraz jest troszke wiecej i się męczą,

> klocki + trarcze + płyny wymieniłem niedawno

ale jakie są objawy? ok.gif

Napisano

> auto z podpisu, hamulce dawały rady przy seryjnej mocy, teraz jest troszke wiecej i się męczą,

> klocki + trarcze + płyny wymieniłem niedawno

Nie bardzo rozumiem... No chyba że masz na myśli hamowanie ze 180 km/h...

Bo w zakresie prędkości tzw. miejskich i powiedzmy trochę trasy, no i faktu

że nie jeździsz sportowo, to IMO czy założysz klocki i tarcze serie, ale

nówki, czy jakieś tam nacinane, to hamować będziesz tak jak trzeba,

czyli skutecznie. Jeśli masz słabe hamowanie, to skupiłbym się na

przeczyszczeniu prowadnic, sprawdzeniu czy tłoczki się nie zapiekają,

czy przewody gdzieś nie puszczają no i na koniec czy pompa hamulcowa

nie umiera...

Napisano

> auto z podpisu, hamulce dawały rady przy seryjnej mocy,

a co ma moc do rzeczy? po prostu szybciej jeździsz

jeżeli wymieniłeś ostatnio i klocki i tarcze, i poprawy brak, to możesz poeksperymentować z nacinanymi, plus jakiś przyzwoity klocek, np EBC Green Stuff. Ale to drogi hamowania raczej nie skróci zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem... No chyba że masz na myśli hamowanie ze 180 km/h...

czasem tak.

> Bo w zakresie prędkości tzw. miejskich i powiedzmy trochę trasy, no i faktu

> że nie jeździsz sportowo, to IMO czy założysz klocki i tarcze serie, ale

> nówki, czy jakieś tam nacinane, to hamować będziesz tak jak trzeba,

> czyli skutecznie.

lubie but.gif i chciałbym aby moje hamulce były wydajniejsze....

Jeśli masz słabe hamowanie, to skupiłbym się na

hamulce są ok.gif

> przeczyszczeniu prowadnic, sprawdzeniu czy tłoczki się nie zapiekają,

> czy przewody gdzieś nie puszczają no i na koniec czy pompa hamulcowa

> nie umiera...

Napisano

> bo czuje ze moje seryjne hamulce niedają sobie rady.... i nie chodzi tu o lans tylko o skuteczne i

> bezpieczne hamowanie z dużych prędkości....

Może zamiast o hamulcach, pomyśl o inwestycji w rozum?

Z dopuszczalnych w tym kraju prędkości, nawet seryjne hamulce seicento spokojnie daja radę i nie wykazują oznak zmęczenia. Chyba że takie hamowanie robisz kilka razy z rzędu, ale takie coś nie zachodzi w normalnych warunkach drogowych.

Napisano

> a co ma moc do rzeczy? po prostu szybciej jeździsz

a może hamuje lewą nogą w zakrętach cfaniaczek.gif:

Napisano
  • Autor

> a co ma moc do rzeczy? po prostu szybciej jeździsz

no dokładnie...

> jeżeli wymieniłeś ostatnio i klocki i tarcze, i poprawy brak, to możesz poeksperymentować z

> nacinanymi, plus jakiś przyzwoity klocek, np EBC Green Stuff. Ale to drogi hamowania raczej

> nie skróci

liczyłem na to że te nawiercane bedą lepiej odprowadzały ciepło i bedą wydajniejsze....

Napisano

> Może zamiast o hamulcach, pomyśl o inwestycji w rozum?

> Z dopuszczalnych w tym kraju prędkości, nawet seryjne hamulce seicento spokojnie daja radę i nie

> wykazują oznak zmęczenia.

te akurat są bardzo wydajne zeby.GIF

w skodzie też tak mam, przy drugim, trzecim szybszym hamowaniu czuć "fadeing" i kończy się wydajne hamowanie - hamulce ok na nowych elementach

Napisano
  • Autor

> Z dopuszczalnych w tym kraju prędkości, nawet seryjne hamulce seicento spokojnie daja radę i nie

> wykazują oznak zmęczenia. Chyba że takie hamowanie robisz kilka razy z rzędu, ale takie coś

> nie zachodzi w normalnych warunkach drogowych.

a moze lubię rozpędzać się w trasie do 90 i hamować do 0.... i tak w kółko?

Napisano

> a moze lubię rozpędzać się w trasie do 90 i hamować do 0.... i tak w kółko?

I pewnie na torze?

Wiesz że taka jazda to stwarzanie zagrożenia?

No ale pewnie to na torze i w nocy jak nikogo nie ma. To się nie martw, nawet jak wyjedziesz w okoliczności przyrody to sam sobie zrobisz krzywdę. A to cie nauczy spokoju za kierownicą.

Napisano

> no dokładnie...

> liczyłem na to że te nawiercane bedą lepiej odprowadzały ciepło i bedą wydajniejsze....

będą. ale ty masz z przodu wentylowane tarcze, i az taka wielka roznica w odprowadzaniu ciepla nie wystapi

musisz albo jezdzic wolniej, albo kupic cos takiego http://www.tarox.com.pl/compact.php

Napisano

kiedyś miałem z nawiercanych Ate powerdisc i speedmaxy - czuć było różnicę, ale rewelacji nie było. Pomyśl jeszcze nadpłynem hamulcowym o podwyższonej temp wrzenia (np motul )

Napisano
  • Autor

> I pewnie na torze?

> Wiesz że taka jazda to stwarzanie zagrożenia?

> No ale pewnie to na torze i w nocy jak nikogo nie ma. To się nie martw, nawet jak wyjedziesz w

> okoliczności przyrody to sam sobie zrobisz krzywdę. A to cie nauczy spokoju za kierownicą.

Cześć...

Napisano
  • Autor

> będą. ale ty masz z przodu wentylowane tarcze, i az taka wielka roznica w odprowadzaniu ciepla nie

> wystapi

o taką odpowiedz mi chodziło, rzeczową ok.gif

> musisz albo jezdzic wolniej, albo kupic cos takiego http://www.tarox.com.pl/compact.php

bedzie trzeba pomyśleć.

Napisano

> Jaki koszt takiego zestawu?

abonament na google się skończył? zlosnik.gif

średnio 1500-1600 funtów

Napisano

> abonament na google się skończył?

> średnio 1500-1600 funtów

Pytalem o polska cene .

Napisano

> Pytalem o polska cene .

myślałem, że w UE mamy swobodę przepływu towarów hahaha.gif

Napisano

> Tak, będzie gorzej hamowal bo powierzchnia mniejsza.

Ale lepsze odprowadzenie gazów spod klocka ok.gif.

Napisano

Sprawa wyglada tak.

Najpierw zorientuj sie czy wychodzily w Twojej wersji auta wieksze tarcze/zaciski i zrob swap. Ewentualnie moze beda podchodzily od vectry czy jakiegos saaba. Warto sie zrientowac, bo czesto pasuje plug&play i taki zestaw nie jest drogi.

Jezeli jednak nie ma mozliwosc jak wyzej zmieniasz tarcze i klocki na wydajiejsze. Ja w obecnym aucie (Mondeo 2.5 V6) mam tarcze zwykle Brembo, ale do tego klocki Ferodo DS Performance i hamowanie z wysokich predkosci (nawet wielokrotne) nie sprawia zadnych problemow. Nie odczuwam spadku dzialania hamulcy po mocnym rozgrzaniu ok.gif

Klocki o zwiekszonej wydajnosci to m.in. EBC Green Stuff oraz Ferodo DS Performance. Masz jeszcze wyzsze modele jak np. EBC Red Stuff tylko jak dla mnie te klocki nie hamuja na zimno i wymagaja wczesniejszego rozgrzania (maja juz dodatki ceramiki). Znam nawet przypadki, ze na redach koledzy nie przechodzili badania technicznego bo byla za mala sila hamowania, musieli wyjechac ze SKP zrobic pare mocnych hamowac i wtedy na bylo ok.

Co do tarcz to wybor jest spory: Zimmerman Sport, EBC Turbo Groove, Brembo Max, itd.

Wszystko zalezy od zasobnosci portfela i dostepnosci do danego modelu samochodu.

Przy takim obowiazkowo musisz plyn zmienic na lepszy, polecam Motula RBF 600 lub nowszy 660.

Napisano

Kolega nie ma prawa jazdy , wiec nie ma co sie dziwic ze rozumu za duzo tez nie ma... sick.gif

Napisano

> wykazują oznak zmęczenia. Chyba że takie hamowanie robisz kilka razy z rzędu, ale takie coś

> nie zachodzi w normalnych warunkach drogowych.

znowu święty... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

daj mi takie seicento i udowodnie, że w czasie normalnej jazdy zagotuję hamulce grinser006.gif

wystarczy opóźniać maksymalnie hamowanie i sprawa załatwiona, nie trzeba osiągać nawet kosmicznych prędkości

a jak już ktoś jeździ "dynamicznie" to faktycznie warto zainwestować w coś renomowanych firm

co do astry autora wątku, ja bym wymienieł zestaw na zwykły ale nowy, tam są dobre seryjne hamulce i spokojnie powinny sobie poradzić ok.gif

Napisano

> znowu święty...

Swięty?

Raczej nie idiota na drodze

> daj mi takie seicento i udowodnie, że w czasie normalnej jazdy zagotuję hamulce

> wystarczy opóźniać maksymalnie hamowanie i sprawa załatwiona, nie trzeba osiągać nawet kosmicznych

> prędkości

Uwierz, nie dasz rady. Miałem SC 10 lat i zrobiłem nim ~360kkm.

> a jak już ktoś jeździ "dynamicznie" to faktycznie warto zainwestować w coś renomowanych firm

> co do astry autora wątku, ja bym wymienieł zestaw na zwykły ale nowy, tam są dobre seryjne hamulce

> i spokojnie powinny sobie poradzić

Na głupotę nie ma rady. Sam właściciel sie przyznał że

1. jeździ szybciej niż do tej pory bo auto "po chipie".

2. Zdaje powtórny egzamin, a to pewnie nie bez powodu.

Jemu nie sa potrzebne lepsze hamulce tylko dobra gazrurka, Albo ściana, do baranka.

Napisano

> Swięty?

> Raczej nie idiota na drodze

> Uwierz, nie dasz rady. Miałem SC 10 lat i zrobiłem nim ~360kkm.

hehe.gif Jeden szybszy przejazd serpentyną i te hamulce nie istnieją.

Napisano

> Na głupotę nie ma rady. Sam właściciel sie przyznał że

> 1. jeździ szybciej niż do tej pory bo auto "po chipie".

> 2. Zdaje powtórny egzamin, a to pewnie nie bez powodu.

> Jemu nie sa potrzebne lepsze hamulce tylko dobra gazrurka, Albo ściana, do baranka.

Nie Tobie to oceniać. A jeśli nie masz nic do przekazania na temat to po prostu się nie odzywaj.

Napisano
  • Autor

> Kolega nie ma prawa jazdy , wiec nie ma co sie dziwic ze rozumu za duzo tez nie ma...

A kolega może się dokształci ok?

Prawo jazdy mam, tylko mam chwilowo zatrzymane za przekroczenie punktów karnych.

Robie rocznie po ok 50-60tyś i większość przebiegów to trasy, wlatujesz w wioskę z prędkością ok 100km/h i masz już 10ptk i 500zł teraz sobie pomyśl czy trudno to uzbierać....

A co do mojego rozumu to jeśli nie znasz to nie oceniaj ok?

Napisano
  • Autor

> Swięty?

> Raczej nie idiota na drodze

> Uwierz, nie dasz rady. Miałem SC 10 lat i zrobiłem nim ~360kkm.

miałem pande 2 lata przebieg to ok 70tyś jaki zrobiłem wiec chyba coś wiem na temat hamulcu fiata....

> Na głupotę nie ma rady. Sam właściciel sie przyznał że

> 1. jeździ szybciej niż do tej pory bo auto "po chipie".

Tobie też polecam ok.gif

> 2. Zdaje powtórny egzamin, a to pewnie nie bez powodu.

zbrodnia?

> Jemu nie sa potrzebne lepsze hamulce tylko dobra gazrurka, Albo ściana, do baranka.

i Ty to wiesz...

Napisano

> Nie Tobie to oceniać

Albowiem?

Co stoi na przeszkodzie.

> A jeśli nie masz nic do przekazania na temat to po prostu się nie odzywaj.

Juz przekazałem. Mądry zrozumie, głupiemu i tak na nic.

Napisano

kup mikody nacinane i nawiercane - GT Series plus klocek TRW- miękki ale bardzo dobrze współpracuje z tą tarcza- wytrzymałość hamulców na przegrzanie wzrośnie i to sporo- polecam

Napisano
  • Autor

> Albowiem?

> Co stoi na przeszkodzie.

> Juz przekazałem. Mądry zrozumie, głupiemu i tak na nic.

Powiem tak, jak masz zamiar jeszcze kogoś tu obrażać mądry człowieku to wyjdź stąd, jak masz coś do powiedzenia w temacie to się wypowiedz i tyle a nie szukaj zaczepi.

Napisano
  • Autor

> kup mikody nacinane i nawiercane - GT Series

byłem dziś własnie na ich stronie i nawet fajne ceny mają bo chyba po 170zł nawiercane +nacinane +malowane, ale muszę jeszcze pomierzyć swoje czy faktycznie mają takie same wymiary.

plus klocek TRW- miękki ale bardzo dobrze współpracuje

> z tą tarcza- wytrzymałość hamulców na przegrzanie wzrośnie i to sporo- polecam

20.GIF

Napisano

> miałem pande 2 lata przebieg to ok 70tyś jaki zrobiłem wiec chyba coś wiem na temat hamulcu

> fiata....

No tak, zapomniałem. Faktycznie wiesz.

hahaha.gif

> Tobie też polecam

Nasze wspaniale drogi na to nie pozwalają. A ilość idiotów się nimi poruszająca jest wystarczająca, nie czuję potrzeby dołączania do tego grona.

> zbrodnia?

I kara

> i Ty to wiesz...

No. Zdziwiony?

Napisano

> kup mikody nacinane i nawiercane - GT Series plus klocek TRW- miękki ale bardzo dobrze współpracuje

> z tą tarcza- wytrzymałość hamulców na przegrzanie wzrośnie i to sporo- polecam

Gwarantuje Ci, ze nawiercana i nacinana Mikoda po paru (doslownie) hamowaniach z predkosci +150km/h bedzie do wyrzucenia.

Mikoda jest dobra, bo jest tania i dobrze wyglada. Ona hamuje jako tako w Lanosie i autach mniejszych (lzejszych). Jak ktos chce szybciej pojezdzic, agresywniej to Mikoda najzwyczajniej w swiecie popeka przy nawierceniach.

Oczywiscie przy spokojnej jezdzie to bedzie smialo jezdzic i w wiekszych autach. Ale do agresywnej jezdy sie po prostu nie nadaje. Nawet przedstawiciele Mikody mowia wprost, ze te tarcze tylko wygladaja. Nie nadaja sie do jazdy mniej lub bardziej sportowej. Przyklady wypowiedzi przedstawicieli Mikody mozna bez problemu znalezc w internecie.

Napisano

Wątki o takiej i podobnej treści obowiązkowo powinny być zakładane parami.

1. Tarcze Hamulcowe nacinane nawiercane... Odpowiedzi techniczne

i wątek powiązany, dla moralizatorów i nauczycieli:

2. Tarcze Hamulcowe nacinane nawiercane... Sens zakładania.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No tak, zapomniałem. Faktycznie wiesz.

> Nasze wspaniale drogi na to nie pozwalają. A ilość idiotów się nimi poruszająca jest wystarczająca,

> nie czuję potrzeby dołączania do tego grona.

> I kara

> No. Zdziwiony?

ta dyskusja niestety ale nic mądrego nie wprowadza do tematu, wiec kolego proszę Cię o opuszczenie tego wątku. Miłej niedzieli ok.gif

P.S Jeśli masz jeszcze jakieś przemyślania w tym temacie zapraszam na PW.

Napisano
  • Autor

Przyklady wypowiedzi

> przedstawicieli Mikody mozna bez problemu znalezc w internecie.

a jest coś pośredniego między bardzo drogimi a tą Mikodą?

Napisano

> byłem dziś własnie na ich stronie i nawet fajne ceny mają bo chyba po 170zł nawiercane +nacinane

> +malowane, ale muszę jeszcze pomierzyć swoje czy faktycznie mają takie same wymiary.

> plus klocek TRW- miękki ale bardzo dobrze współpracuje

Nie lepiej brembo albo ate??

Zacząłbym od założenia sportowych klocków może poprawa będzie wystarczająca ok.gif.

Napisano

> 2. Tarcze Hamulcowe nacinane nawiercane... Sens zakładania.

do normalnej jazdy, sensu brak.

Do auta rajdowego, na KJS, na tor, sens jest w tym że nacinanie utrzymuje klocek w czystości, scina szkliwiony materiał, odprowadza gazy spod klocka. W tarczach litych frezowanie w niewielkim (ale jednak) stopniu poprawia chłodzenie.

Napisano

> Przyklady wypowiedzi

> a jest coś pośredniego między bardzo drogimi a tą Mikodą?

Tak jak Ci pisalem dwie strony wstecz. Jak w gre nie wchodzi swap a te ktore tam podalem dla Ciebie sa za drogie, mozesz sprobowac operowac samym klockiem. Green Stuff lub DS Performance przy dobrej tarczy i bedzie na pewno lepiej ok.gif

Napisano

Krótkie pytanie.

Jeździłeś kiedykolwiek dłużej na tarczach nacinanych? Nie wierconych, wyłącznie nacinanych.

Napisano
  • Autor

> Tak jak Ci pisalem dwie strony wstecz. Jak w gre nie wchodzi swap a te ktore tam podalem dla Ciebie

> sa za drogie,

A jakby zrobić swapa od vectry C to muszę zmienić tarcze, klocki, zaciski i coś jeszczze?

mozesz sprobowac operowac samym klockiem. Green Stuff lub DS Performance przy

> dobrej tarczy i bedzie na pewno lepiej

Napisano

> A jakby zrobić swapa od vectry C to muszę zmienić tarcze, klocki, zaciski i coś jeszczze?

Nie wiem co trzeba zmieniac u CIebie. Ty musisz sie zorientowac. Zaczac trzeba od tego jaki jest rozstaw srub i potem mocowanie zacisku.

Napisano

> Krótkie pytanie.

> Jeździłeś kiedykolwiek dłużej na tarczach nacinanych? Nie wierconych, wyłącznie nacinanych.

W jakim sensie dłużej?

Tak, parę razy jechałem (prowadziłem) autem z nacinanymi tarczami.

Napisano

> do normalnej jazdy, sensu brak.

Napisz do Porsche, że ich hamulce są bez sensu hehe.gifok.gif.

> Do auta rajdowego, na KJS, na tor, sens jest w tym że nacinanie utrzymuje klocek w czystości,

> scina szkliwiony materiał, odprowadza gazy spod klocka. W tarczach litych frezowanie w

> niewielkim (ale jednak) stopniu poprawia chłodzenie.

Co ma nacięcie do chłodzenia hmm.gif. Frez ma take samo zadanie jak nawiercenie ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.