Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odgrzybianie we własnym zakresie

Featured Replies

Napisano

czy ktoś z was ma taki ozonator i jest w stanie powiedzieć cz zdaje on egzamin przy amatorskim odgrzybianiu klimy?

http://www.ozon24.pl/fm500

na ile "starcza" takie odgrzybianie? wie ktoś?

Napisano

> na ile "starcza" takie odgrzybianie? wie ktoś?

u mnie przy podobnym urządzeniu na ok. 2 tygodnie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie przy podobnym urządzeniu na ok. 2 tygodnie

poważnie? no to czym odgrzybiać tą cholerną klimę, żeby nie śmierdziała?

Napisano

> poważnie? no to czym odgrzybiać tą cholerną klimę, żeby nie śmierdziała?

Ja poleciałem pianką w spreyu do tego przeznaczoną i na pół roku pomogło.

Napisano
  • Autor

> Ja poleciałem pianką w spreyu do tego przeznaczoną i na pół roku pomogło.

no ale ta pianka potrafi podobno zakleić kanały i w klime automatycznej szlag trafia te siłowniki. wolę nie ryzykować.

Napisano

posiadam podobny. Zdaje egzamin. Ozonuję 2 razy w roku, ale i raz by wystarczyło. Warunek - klima musi być zadbana, bo jak już są muchomory to nie wiem czy pomoże hehe.gif

Napisano
  • Autor

> posiadam podobny. Zdaje egzamin. Ozonuję 2 razy w roku, ale i raz by wystarczyło. Warunek - klima

> musi być zadbana, bo jak już są muchomory to nie wiem czy pomoże

np. co to znaczy zaniedbana lima. auto moje ma 4 lata. kupiłem je rok temu. było serwisowane. w karcie serwisu jest tylko lakoniczny wpis, że klima była sprawdzana w serwisie citroena podczas przeglądu. Od czasu do czasu, ale nie zawsze po włączeniu klimy czuć wyraźnie, ale nie nieznośnie nieprzyjemny zapach. to nie jest smród nie do zniesienia, ale zaczyna mnie już wkurzać, więc rozglądam sie co z tym zrobić. czy moje klima jest więc zaniedbana? bo sam nie wiem już. bo jeśli ten ozonator nie darady to nie bede kasy wywalał.

a ty masz własnie ten model czy "podobny"?

Napisano

> no ale ta pianka potrafi podobno zakleić kanały i w klime automatycznej szlag trafia te siłowniki.

> wolę nie ryzykować.

Przecież to nie pianka budowlana zlosnik.gif Wszystko wyciekło zabierając brudy.

Napisano
  • Autor

> Przecież to nie pianka budowlana Wszystko wyciekło zabierając brudy.

a gdzie wyciekło?

Napisano

Nie wiem na czym polega sprawdzenie klimy w ASO, ale generalnie nie jest to usluga wliczona w standardowy przeglad...

Ja bym wyjal kabinowke, uzyl granata a potem tylko sladowe ilosci pianki wprowadzi w kanaly...

Taki zestaw wprowadza w tym roku Magneti Marelli, jest to granat 250Ml i pianka 50Ml mysle ze najsensowniejsze zestawienie...

Napisano

> no ale ta pianka potrafi podobno zakleić kanały i w klime automatycznej szlag trafia te siłowniki.

> wolę nie ryzykować.

Masz racje potrafi waytogo.gif gdy psika sie nia w kratki nawiewów sciana.gif

zrób sobie pianka ale bezpośrednio na parownik ,czyli będziesz musiał troszke rozebrać waytogo.gif pianka spłynie wtedy spływem waytogo.gif

Napisano

Mam podobne urządzenie - u mnie działa bez zarzutu. Puszczam je w aucie raz na rok i nic nie śmierdzi.

Napisano
  • Autor

> Masz racje potrafi gdy psika sie nia w kratki nawiewów

> zrób sobie pianka ale bezpośrednio na parownik ,czyli będziesz musiał troszke rozebrać pianka

> spłynie wtedy spływem

no właśnie. tylko jak sie dostać do tego parownika. będę musiał pomyśleć. kiedyś w espero "przeczyściłem" tacie kanały pianką. Efekt radio się zjarało, bo piankaprzeszłaprzez kanały na leżące pod nimi radio. coś się zalało i radio na jakiś zas zaniemówiło. mina taty bezcenna... o swojej nie wspomnę.w c4 mam trochę wiecej elektorniki niż w espero, więc wole nie ryzykować tak na chybił-trafił.

Napisano

> czy ktoś z was ma taki ozonator i jest w stanie powiedzieć cz zdaje on egzamin przy amatorskim

> odgrzybianiu klimy?

> http://www.ozon24.pl/fm500

mam takie urzadzonko i odgrzybiam raz na kwartal ale nie dlatego ze cos juz smierdzi tylko przyjalem taki scenariusz smile.gif do zastosowania prywatnego napewno wystarcza i nic wiekszego ani drozszego nie trzeba

tylko nie oczekujmy za pierwszym razem cudow gdy klima jest zasyfiona np przez kilka lat nie byla odgrzybiana

Dodam jeszcze ze moje ASO ma tez takie wlasnie urzadzonko i kasuje 80zl za 30 minut smile.gif

Napisano
  • Autor

> mam takie urzadzonko i odgrzybiam raz na kwartal ale nie dlatego ze cos juz smierdzi tylko

> przyjalem taki scenariusz do zastosowania prywatnego napewno wystarcza i nic wiekszego ani

> drozszego nie trzeba

> tylko nie oczekujmy za pierwszym razem cudow gdy klima jest zasyfiona np przez kilka lat nie byla

> odgrzybiana

ale masz dokładnie takie urządzenie jak w linku? i czy przy takim ozonowaniu musi być włączony przez te 30 minut silnik samochodu?

Napisano

> ale masz dokładnie takie urządzenie jak w linku?

mam FM300 troche mniej wydajniejszy i powiem ci ze daje rade , wiec ten z linku bardzej wydajniejszy napewno tez da rade

ja mam taki :

http://www.ozon24.pl/fm300s

musi byc wlaczony obieg wewnetrzny na 1 biegu dmuchawy - najlepiej jak samochod wlaczony to dmuchawa nie zżera akumulatora smile.gif

polecam jak dawno nie bylo czyszczone to wykonac dwa cykle , jeden po drugim ( tzn 30 minut ozonowania , 30 minut pzrerwy, 30 minut ozonowania i wietrzenie intesywne), mozesz tez bez obiegu wlozyc rurke jak nablizej parownika i bezposrednio na parownik dawac ozon ( bez dmuchawy)

Napisano
  • Autor

> mam FM300 troche mniej wydajniejszy i powiem ci ze daje rade , wiec ten z linku bardzej

> wydajniejszy napewno tez da rade

> ja mam taki :

> http://www.ozon24.pl/fm300s

> musi byc wlaczony obieg wewnetrzny na 1 biegu dmuchawy - najlepiej jak samochod wlaczony to

> dmuchawa nie zżera akumulatora

> polecam jak dawno nie bylo czyszczone to wykonac dwa cykle , jeden po drugim ( tzn 30 minut

> ozonowania , 30 minut pzrerwy, 30 minut ozonowania i wietrzenie intesywne), mozesz tez bez

> obiegu wlozyc rurke jak nablizej parownika i bezposrednio na parownik dawac ozon ( bez

> dmuchawy)

ok. czyli rozumiem, że nawiew ustawiany na minimum bez włączania silnika i de facto klimy, bo ona na wyłączonym silnikku w ogole nie pracuje (sprężarka nie chodzi), tak?

Napisano

> ok. czyli rozumiem, że nawiew ustawiany na minimum bez włączania silnika i de facto klimy, bo ona

> na wyłączonym silnikku w ogole nie pracuje (sprężarka nie chodzi), tak?

klima nie musi chodzic , obiek wewnetrzny jest po to aby owy ozon krazyl po calym samochodzie, docieral wszedzie i przechodzil przez parownik, kanaly itp

Napisano
  • Autor

> klima nie musi chodzic , obiek wewnetrzny jest po to aby owy ozon krazyl po calym samochodzie,

> docieral wszedzie i przechodzil przez parownik, kanaly itp

ok. dzieki. faktycznie pół godziny bez włączonego silnika, ale z włączonym nawieem może nadszarpnąć aku:)

Napisano

Zaniedbana to by była kilka lat nienabijana i nie odgrzybiana. Ja używam TAKI ok.gif

Napisano

> czy ktoś z was ma taki ozonator i jest w stanie powiedzieć cz zdaje on egzamin przy amatorskim

> odgrzybianiu klimy?

> http://www.ozon24.pl/fm500

Powiem tak - być może to wina pogody i warunków w których to robiłem (garaż +10 stopni), być może urządzenia (200mg/h - więc teoretycznie nie jest źle), być może samej techniki ozonowania (3X30 min z przerwami po 30 min - ozonator na tunelu środkowym, obieg wewnętrzny, dmuchawa na 1), ale u mnie niezbyt pomogło. Oprócz faktycznego oczyszczenia z zapachów tapicerki etc, zapach szmaty pojawił się ponownie jak zrobiło się cieplej. Ostatecznie załatwiłem sprawę pianką i nie mam problemów. Z ozonem jeszcze się pobawię.

Napisano

nauczcie się wyłączać klimę kilometr przed zatrzymaniem auta, wyleci w tym czasie cała wilgoć z układu i nic nie będzie śmierdziało

Napisano

> nauczcie się wyłączać klimę kilometr przed zatrzymaniem auta, wyleci w tym czasie cała wilgoć z

> układu i nic nie będzie śmierdziało

tak robiłem i psińco to dało. Zawsze coś się zagnieździ. Musiałbyś wyłaczyć z 10 minut przed wyjściem z auta a nie po to mam klime, żeby się smażyć. Już wolę odgrzybić dwa razy w roku.

Napisano

> Powiem tak - być może to wina pogody i warunków w których to robiłem (garaż +10 stopni), być może

> urządzenia (200mg/h - więc teoretycznie nie jest źle), być może samej techniki ozonowania

> (3X30 min z przerwami po 30 min - ozonator na tunelu środkowym, obieg wewnętrzny, dmuchawa na

> 1), ale u mnie niezbyt pomogło. Oprócz faktycznego oczyszczenia z zapachów tapicerki etc,

> zapach szmaty pojawił się ponownie jak zrobiło się cieplej. Ostatecznie załatwiłem sprawę

> pianką i nie mam problemów. Z ozonem jeszcze się pobawię.

Bo jak masz mocno zasyfiony parownik to ozon tego za bardzo nie zalatwi , tzreba chemicznie (pianka lub jakis inny srodek) na parownik. Ozon jest dobry i bardzo skuteczny przy systematycznym odgrzybianiu (przynajmniej raz na rok)

Co do warunkow pogodowych - ozonatory maja wieksza skutecznosc , gdy powietrze jest suche i nie gorace - w twoim przypadku +10 to bardzo dobra temperatura

Napisano

Za krótko. Kilka minut trzeba czasem w upale i przy suchym powietrzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.