Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odcięcie pompy paliwa, a wtryski benzyny...

Featured Replies

Napisano

koledzy jak to w końcu jest z tymi wtryskami przy odciętej pompie paliwa?

czy ma sens teoria o ich zapiekaniu, bo nie będą miały chłodzenia???

ewentualnie jakieś inne dolegliwości?

drugie pytanko, czy jak jest LPG, a pompa chodzi to nie musi walczyć ze zbyt wysokim ciśnieniem w układzie, bo przecież wtryski nic nie pobierają, a paliwo tylko krąży

podczas jazdy na benzynie jednak paliwo się zużywa i chyba jest mniejsze ciśnienie w układzie

Napisano

> koledzy jak to w końcu jest z tymi wtryskami

W klasycznym układzie z szyną wtryskiwaczy na kolektorze i z silnikiem wolnossącym nic sie tobie nie zapiecze.... Paliwo jest pompowane pod stałym cisnieniem 2-3 bar i przelewane z powrotem do baku - jest na szynie regulator ciśnienia...

Miałem odcięcie pompki w Bava 1,6 16V i do 300 tys km nie było problemu... ale jak chcesz sie szybko przełączyć z gazu na PB to bedzie zwłoka zanim sie to napompuje .... kilka sekund... wink.gif

Napisano

Pompa jest smarowana/chlodzona paliwem - brak paliwa przez dłuższy czas = zatarcie pompy.

Napisano

> Pompa jest smarowana/chłodzona paliwem - brak paliwa przez dłuższy czas = zatarcie pompy.

zakładając, że każde odpalenie jest na benzynie to raczej nic pompce nie grozi

nawet odpalać nie trzeba - wystarczy, żeby po przekręceniu kluczyka pompka ruszyła na kolka sekund i będzie OK

Napisano

> koledzy jak to w końcu jest z tymi wtryskami przy odciętej pompie paliwa?

nic nie będzie waytogo.gif

chociaż teściowi kilka lat temu w lanosie zapchały się wtryski - ale nie używał ich przez 200 kkm - dało się je jednak ożywić

Napisano

> zakładając, że każde odpalenie jest na benzynie to raczej nic pompce nie grozi

> nawet odpalać nie trzeba - wystarczy, żeby po przekręceniu kluczyka pompka ruszyła na kolka sekund

> i będzie OK

Znam dwóch rożnych właścicieli BMW 3 którzy skończyli na wymianie pompy za ponad $1000 po tym jak im brakło paliwa.

Napisano

> Znam dwóch rożnych właścicieli BMW 3 którzy skończyli na wymianie pompy za ponad $1000 po tym jak

> im brakło paliwa.

jak się kręci na sucho to owszem - ale latając na gazie powinno być trochę paliwa - właśnie do "konserwacji" pompki

ja i moi znajomi jeszcze dolewali różnych polepszaczy , żeby paliwo się nie degradowała zbytnio

Napisano
  • Autor

> Pompa jest smarowana/chlodzona paliwem - brak paliwa przez dłuższy czas = zatarcie pompy.

ale ja nie wspominałem o jeździe bez paliwa, tylko o wyłączonej pompie, jak wyłączona to nie pracuje i nie potrzebuje mieć chłodzenia

Napisano

> koledzy jak to w końcu jest z tymi wtryskami przy odciętej pompie paliwa?

> czy ma sens teoria o ich zapiekaniu, bo nie będą miały chłodzenia???

> ewentualnie jakieś inne dolegliwości?

> drugie pytanko, czy jak jest LPG, a pompa chodzi to nie musi walczyć ze zbyt wysokim ciśnieniem w

> układzie, bo przecież wtryski nic nie pobierają, a paliwo tylko krąży

> podczas jazdy na benzynie jednak paliwo się zużywa i chyba jest mniejsze ciśnienie w układzie

a co chcesz osiągnąć odcinając pompke ?

do astry kupiłem cały zestaw i ... leży w garażu a auto sprzedane hehe.gif

przez rok nie mogłem się zabrać

w fordzie nawet nie myśle grinser006.gif

pompę przyoszczędzisz ? czy prąd ?

mnie pompa w astrze smigała 9lat i ponad 200kkm (wszystko na LPG)

o ciśnienie się nie bój, jest zawór i nadmiar upuści, zresztą w normalnej pracy też tak działa

np na wolnych obrotach co się dzieje z paliwem ?

Napisano
  • Autor

> a co chcesz osiągnąć odcinając pompke ?

pytam z ciekawości zlosnik.gif

> o ciśnienie się nie bój, jest zawór i nadmiar upuści, zresztą w normalnej pracy też tak działa

> np na wolnych obrotach co się dzieje z paliwem ?

no tak ale pompa pompuje cały czas z taką samą siłą, jeśli auto jedzie na benzynie to ciśnienie w układzie pewnie jest mniejsze od tego gdy jedziemy na gazie

czyli może dojść do sytuacji, że paliwo stawia opór pompie, a ta musi wykonać cięższą pracę, żeby przepchnąć to wszystko przez regulator ciśnienia hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> pytam z ciekawości

ok.gif

> no tak ale pompa pompuje cały czas z taką samą siłą, jeśli auto jedzie na benzynie to ciśnienie w

> układzie pewnie jest mniejsze od tego gdy jedziemy na gazie

> czyli może dojść do sytuacji, że paliwo stawia opór pompie, a ta musi wykonać cięższą pracę, żeby

> przepchnąć to wszystko przez regulator ciśnienia

dlatego napisałem o wolnych obrotach, pompka musi wydolić moment przyspieszania gdzie chwilowe spalanie jest rzędu 50L/100km, ale i pracować na wolnych obrotach gdzie potrzeba 1L/100km hmm.gif

praca na gazie to prawie jak na wolnych obrotach grinser006.gif

Napisano

Lanos 180kkm na LPG z odcięciem pompy od 8 lat i wciąż pompa ta sama i zero problemów z wtryskami na benzynie.

Napisano

> jak?

> czym?

zalałem świeżego paliwka z 10 litrów i pozbierałem od siebie z garażu i od znajomych wszystkie resztki przeróżnych ulepszaczy do paliwa - zarówno noPb i diesla , do tego dałem naftę z apteki i w sumie koło 2-3 litrów dodatków dolałem do baku - pogoniłem po tracie i wszystkie wtryski puściły

u mnie jak pracował nierówno na noPb to robiłem to samo tyle, że w mniejszych ilościach

Napisano

Lanosem od kilku lat jeździ Żona.

Co szóste tankowanie gazu pół baku na PB przejeździ.

Odcięcie pompy zrobiłem jakieś sześć lat temu w nim (80 tyś km).

Z wtryskami problemów nie ma.

Napisano

> Lanos 180kkm na LPG z odcięciem pompy od 8 lat i wciąż pompa ta sama i zero problemów z wtryskami

> na benzynie.

Ja zrobiłem odcięcie jak pompa PB padła i nową wstawiłem.

Napisano

Wydaje mi się, że tutaj regulator ciśnienia pracuje bardzie jak sama pompa.

Czyli nie dajesz jej więcej do roboty wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.