Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie alusy...

Featured Replies

Napisano

> Znacie Takie alusy?

> Chińszczyzna, warte coś, a może są OK?

logicznie myśląc...

jakiej produkcji mogą być felgi w cenie jednej sztuki oferowanej przez Citroena a dwóch przez wmiarę znanego producenta

rosyjska ruletka takie fele ...jedni chwalą drugim po pół roku lakier schodzi

Napisano

> Znacie Takie alusy?

Jedni napiszą ze się rozlecą na zakręcie a drudzy jeżdżą i żyją.

Ja bym kupił.

.

Napisano

> Znacie Takie alusy?

Chińszczyzna, ale materiał i wykonanie na dobrym średnim poziomie europejskim. Spokojnie montuj i niczym się nie martw, ale na miłość boską wybierz jakiś inny wzór hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Chińszczyzna, ale materiał i wykonanie na dobrym średnim poziomie europejskim. Spokojnie montuj i

> niczym się nie martw, ale na miłość boską wybierz jakiś inny wzór

Właśnie te są fajne bananaevil.gif

Napisano

> Właśnie te są fajne

Szczegolnie fajne sa niesymetrycznie nawiercone sruby. hehe.gif

Napisano

> Szczegolnie fajne sa niesymetrycznie nawiercone sruby.

Jak chcesz symetrycznie wywiercić cztery otwory w pięcioramiennej feldze? facepalm%5B1%5D.gif Poza tym ja tam wyraźnie widzę jedna oś symetrii grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz symetrycznie wywiercić cztery otwory w pięcioramiennej feldze? Poza tym ja tam

> wyraźnie widzę jedna oś symetrii

No właśnie...

A co do jakości produkowanych felg (tych drogich i tych tanich): w odlewnictwie jest taka wada jak "oxide" (dziura powietrza w odlewie) i żaden producent nie ma technologii uniknięcia tej wady w procesie produkcyjnym. Jedyne co może zrobić to kontrola (np. rentgenem albo tomografią komp.) gotowego wyrobu, co nie jest tanie i nie wierzę, żeby jakikolwiek producent (mówię o felgach dla zwykłych śmiertelników) stosował takie technologie

Napisano

> Jak chcesz symetrycznie wywiercić cztery otwory w pięcioramiennej feldze?

Wcale. Od tego sa felgi o innym wzorze. wazniak.gif

135084d1238286841-ronal-a1-15x7-alfetta-4x98-cool-wheels-ronal-wheel-resize-1.jpg

Zanim ktos palnie, ze brzydka.. zlosnik.gif

Spettacolo%20Sportivo%202008%20018.JPG

Poprostu nie kazda felga pasuje do kazdego auta. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Znacie Takie alusy?

ja bym tego nie kupił.

nie dość ,ze brzydkie to jeszcze tajwan.

za te kase kupisz naprawde fajne używane markowe felgi.

Napisano

> Chińszczyzna, ale materiał i wykonanie na dobrym średnim poziomie europejskim. Spokojnie montuj

??

Na jakiej podstawie wnioskujesz, że materiał i wykonanie na średnim poziomie europejskim? yikes.gif

Nie zauważyłem, żeby w aukcji podany był stop tych felg, skad wiesz że felgi tego producenta nie mają jakiś wad wewnętrznych, mikropęknięć itp? pod farbą nie widać, no chyba że wykonałeś jakieś testy w jakiejś placówce badawczej, albo przynajmniej znalazłeś testy tych felg gdzieś w internecie, gazetach icon_rolleyes.gif

Chiński i niemarkowy to może być ryż. W pracy kupili kiedyś imadła chińskie no bo przecież nie ma co się zepsuć smile.gif i jednak się zepsuły - pękały smile.gif Ale po kupnie nawet ładne były...

Napisano

> No właśnie...

Wlasnie co?

Napisano

> Jak chcesz symetrycznie wywiercić cztery otwory w pięcioramiennej feldze? Poza tym ja tam

> wyraźnie widzę jedna oś symetrii

Może nie symetryczne ale przynajmniej 4 otwory nie rażą wyglądem, wystarczy znaleźć wzór odpowiedni do czterech śrub:

jakieś felgi

Napisano

> ja bym tego nie kupił.

> nie dość ,ze brzydkie to jeszcze tajwan.

> za te kase kupisz naprawde fajne używane markowe felgi.

do prostowania i lakieru. świetny interes hehe.gif

Napisano

> do prostowania i lakieru. świetny interes

bardziej chodziło mi o wzór i model niz konkretna aukcje

Napisano

> bardziej chodziło mi o wzór i model niz konkretna aukcje

biorąc pod uwagę, że większość używek w niskiej cenie wymaga prostowania i odnowienia to najzwyczajniej w świecie proponujesz koledze kiepski interes.

Napisano

> biorąc pod uwagę, że większość używek w niskiej cenie wymaga prostowania i odnowienia to

> najzwyczajniej w świecie proponujesz koledze kiepski interes.

Dlatego najlepiej poszukać felg gdzieś w pobliżu, pojechać i sprawdzić na wyważarce

Napisano

> biorąc pod uwagę, że większość używek w niskiej cenie wymaga prostowania i odnowienia to

ale nie wszystkie.

a 2 sprawa prostowales kiedys takie chinskie felgi? polecam.

Napisano

sam kupuje dość sporo uzywanych felg do swojej rajdowki i powiem,ze spokojnie da sie upolowac uzywane i proste felgi.

wbrew pozorom im starsze tym lepsze bo troche solidniej zrobione.

Napisano

> ??

> Na jakiej podstawie wnioskujesz, że materiał i wykonanie na średnim poziomie europejskim?

> Nie zauważyłem, żeby w aukcji podany był stop tych felg, skad wiesz że felgi tego producenta nie

> mają jakiś wad wewnętrznych, mikropęknięć itp? pod farbą nie widać, no chyba że wykonałeś

zadam pytanie inaczej, skad masz pewnosc ze inne "markowe felgi" nie maja ww. wad??

> jakieś testy w jakiejś placówce badawczej, albo przynajmniej znalazłeś testy tych felg gdzieś

> w internecie, gazetach

jw. masz jakies proby co do "markowych felg"....???

Tylko nie pisz mi bzdur ze znana marka sobie na to nie pozwoli tylko pokaz mi te testy....

> Chiński i niemarkowy to może być ryż. W pracy kupili kiedyś imadła chińskie no bo przecież nie ma

> co się zepsuć i jednak się zepsuły - pękały Ale po kupnie nawet ładne były...

Wiesz w ogole z czego wynika roznica cen tych felg w domysle chinskich w stos do markowych??

głowna roznica wynika ze sposobu produkcji tzn. najwiekszy koszt wykonania odlewu to koszt formy, jezeli proces technologiczny ustawisz tak ze robisz uniwersalna surówke (w domysle felge bez otworow) a pozniej ta surowke dopasowujesz pd konkretny model (czyt, nawiercasz otwory pod rozne modele) mozesz znaczaco obnizyc koszty (ze wzgledu na zastos 1 formy do wielu modeli aut a nie jak to jest u innych producentow kilku form stos pod dany model auta)...

Co do stopu z którego sa wykonywane: AK7-AK14 czyli standardowy stop odlewniczy.

aby nie było tak kupiłem takie kilka lat temu (ok 5 lat temu), uzywane normalnie (jazda po kraweznikach, dziurach itd. bez cackania sie z felgami) do dzis felgi sa proste, farba nie obłazi, na wywazarce zero bicia.

co do testu na filmie, mozna go sobie wsadzic w pupke, jak czesto przecietny uzytkownik uderza bokiem felgi z taka siła??

druga sprawa aby juz porownywac, to trzeba zaczac od identycznej konstrukcji felg.

opinie o chiniolach sa rozne, z czego wynikaja??

ano z tego ze ze wzgledu na swoja cene sa kupowane przez garazowych tunerow, kupuje taki felge i upala auto-zadna konwencjonalna felga tego nie wytrzyma....

Napisano

> Szczegolnie fajne sa niesymetrycznie nawiercone sruby.

pokaz mi felge piecioramienna z 4 otworami które sa symetryczne???

Napisano

> No właśnie...

> A co do jakości produkowanych felg (tych drogich i tych tanich): w odlewnictwie jest taka wada jak

> "oxide" (dziura powietrza w odlewie) i żaden producent nie ma technologii uniknięcia tej wady

> w procesie produkcyjnym. Jedyne co może zrobić to kontrola (np. rentgenem albo tomografią

> komp.) gotowego wyrobu, co nie jest tanie i nie wierzę, żeby jakikolwiek producent (mówię o

> felgach dla zwykłych śmiertelników) stosował takie technologie

bzdury prawisz kolego...

wiesz na czym polega kontrola jakosci???

Napisano

> ja bym tego nie kupił.

> nie dość ,ze brzydkie to jeszcze tajwan.

> za te kase kupisz naprawde fajne używane markowe felgi.

no zwazywsze ze wiekszosc znanych "markowych" firm przeniosła juz dawno produkcje na tajwan, do chin itd. hehe.gif

Napisano

> Dlatego najlepiej poszukać felg gdzieś w pobliżu, pojechać i sprawdzić na wyważarce

tia, kumpel tak kupił BBS, spawana w narozu.

na wywazarce nic nie wyszło dopiero gdy chciał malowac i je wypiskował wyszedł spawany rant po peknieciu...

Napisano

> Znacie Takie alusy?

konczac, jezeli nie uzywasz auta w sporcie, nie upalasz itd. spokojnie kupuj nic sie nie bedzie działo.

wiekszosc tutaj piszacych te felgi widziała na zdjeciu i mędrkuja...

jezeli chcesz poszukaj w archiwum wiele osob z AK jezdzi na nich i sobie chwali (nie znalazłem osoby której ww. felga pekła albo cos złego sie działo w normalnej jezdzie), a Ci którzy neguja albo cos gdzies słyszeli albo szwagra kolega cos powiedział.

Napisano

> głowna roznica wynika ze sposobu produkcji tzn. najwiekszy koszt wykonania odlewu to koszt formy,

Producenci używają form składających sie z dwóch części. Część oponowa i przód felgi to forma uniwersalna, do której wkłada się rdzeń przystosowany do konkretnego typu samochodu (ta część z otworami, stykająca się z piastą). Ta część ma nadlewki dla czterech lub pięciu otworów, odpowiednie ET i głębokość, chociaż to wszystko załatwia się już obróbką mechaniczną.

Napisano

> co do testu na filmie, mozna go sobie wsadzic w pupke, jak czesto przecietny uzytkownik uderza

> bokiem felgi z taka siła??

czasem się zdarza:

Napisano

> czasem się zdarza:

to nie jest przeciętny użytkownik

Napisano

> to nie jest przeciętny użytkownik

ooo widziałem takie "wpadki" u "normalnych" kierowców

Napisano

odpisze tak ogólnie:

Opony masz pewnie nie chińskie, prawda? a dlaczego skoro są dużo tańsze? Czyżbyś nie wierzył w ich właściwości? A tak poważnie opony akurat łatwo przetestować i wychodzi, że marki chińskie muszą się jeszcze duuuuużo nauczyć. Nie mówię o oponach produkowanych w chinach przez uznane koncerny.

Felg nie da się jednoznacznie przetestować, dlatego wierzę markom, które znam, które są oficjalnie sprzedawane, mają gwarancję (bo na tej aukcji jest tylko coś napisane o 12 miesiącach gwarancji, a jak chyba zgodnie z prawem w UE jest musi być 2 lata gwarancji smile.gif )

Piszesz o kontroli jakości. Tutaj też trzeba zawierzyć marce. Tak jak mercedes, czy audi na pewno ma lepszą kontrolę jakości niż np. łada, czy jakiś chiński producent.

Podajesz stop metalu do odlewania, ale skąd wiesz, że to ten?

Być może zdajesz sobie sprawę, że kontrola jakości to nie tylko wzrokowa kontrola na polakierowanych felgach, ale również kontrola przy kolejnych operacjach, włączając w to kontrolę każdej dostawy partii materiału do odlewania, czy odpowiada parametrom danego stopu.

Uważam, że niemożliwe to jest do zapewnienia w jakiejś chińskiej fabryce bez marki.

Nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy tak bronią produktów nieznanych producentów, z tańszych rynków.

Jeśli tak wszystko jest wspaniałe co chińskie to kupuj chińskie łożyska (tańsze 4, 5 razy niż uznanych producentów) kupuj chińskie lampy do samochodów, opony, żarówki, chińskie radia samochodowe itp. Po co przepłacać i dawać zarobić uznanym producentom, skoro nie ma różnicy facepalm%5B1%5D.gif

Koła mają zbyt duży wpływ na bezpieczeństwo(jeśli coś miałoby pęknąć) i na wygląd (np. łuszcząca się farba), żeby oszczędzić kilkaset złotych. Felgi od normalnego producenta za 1100, 1200zł kupi się bez problemu, przy całej cenie kół opon, to bardzo niewielka różnica. Więc po co ryzykować? icon_rolleyes.gif

żeby w przypadku jak nic się niestanie móc napisać na AK, że już 5 lat bez problemu i awarii?

Napisano

> do prostowania i lakieru. świetny interes

Osobiście wolałbym kupić takie OZ-ty i je polakierować , niż taki "chińsko - tajwański " szajs o wątpliwych walorach estetycznych.

Ktoś kto zna się na rzeczy prędzej zauważy takie OZ niż "designerską " chińszczyznę.

Napisano

nie cietrzew się tak na święta bo to nie zdrowo hehe.gif

jak mu pasuje /podoba się/ to niech sobie kupi, jego auto.

Wolę takie chinole niż kupic od kogoś felgi po przejściach, niby ładne, a jak juz ktoś pisał pod lakierem spawane sick.gif

Osobiście podjechałbym do autocarsu czy innej dużej hurtowni, kilka lat temu kupiłem tam niemieckie RIAL-e za 1000 zł komplet, a to tylko dlatego, że producent odszedł od tego wzoru i na stanie magazynowym w całej Polsce było ich 9 szt.

A tak poza nawiasem wiele rzeczy uznani producenci tłuką sami w Chinach czy też zlecają Chińćzykom ze względu na koszty pracy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> odpisze tak ogólnie:

> Opony masz pewnie nie chińskie, prawda? a dlaczego skoro są dużo tańsze? Czyżbyś nie wierzył w ich

> właściwości? A tak poważnie opony akurat łatwo przetestować i wychodzi, że marki chińskie

> muszą się jeszcze duuuuużo nauczyć. Nie mówię o oponach produkowanych w chinach przez uznane

> koncerny.

> Felg nie da się jednoznacznie przetestować, dlatego wierzę markom, które znam, które są oficjalnie

> sprzedawane, mają gwarancję (bo na tej aukcji jest tylko coś napisane o 12 miesiącach

> gwarancji, a jak chyba zgodnie z prawem w UE jest musi być 2 lata gwarancji )

> Piszesz o kontroli jakości. Tutaj też trzeba zawierzyć marce. Tak jak mercedes, czy audi na pewno

> ma lepszą kontrolę jakości niż np. łada, czy jakiś chiński producent.

no jezeli porownujesz te felgi np. do felg ze stopu magnezu czyli mercedesa do łady to lepiej moze juz zakonczyc ta rozmowe, bo faktycznie przedzial cenowy "prawie" ten sam.

> Podajesz stop metalu do odlewania, ale skąd wiesz, że to ten?

bo to sa klasyczne stopy odlewnicze własnie na felgi.

nadal nie dałes mi przykładu tego o co prosiłem wczesniej.

> Być może zdajesz sobie sprawę, że kontrola jakości to nie tylko wzrokowa kontrola na

> polakierowanych felgach, ale również kontrola przy kolejnych operacjach, włączając w to

> kontrolę każdej dostawy partii materiału do odlewania, czy odpowiada parametrom danego stopu.

hehe.gif kolego mam to na codzien wiec wybacz, nie musisz tłumaczyc

> Uważam, że niemożliwe to jest do zapewnienia w jakiejś chińskiej fabryce bez marki.

> Nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy tak bronią produktów nieznanych producentów, z tańszych

> rynków.

bo sa tansze??

> Jeśli tak wszystko jest wspaniałe co chińskie to kupuj chińskie łożyska (tańsze 4, 5 razy niż

> uznanych producentów) kupuj chińskie lampy do samochodów, opony, żarówki, chińskie radia

> samochodowe itp. Po co przepłacać i dawać zarobić uznanym producentom, skoro nie ma różnicy

> Koła mają zbyt duży wpływ na bezpieczeństwo(jeśli coś miałoby pęknąć) i na wygląd (np. łuszcząca

> się farba), żeby oszczędzić kilkaset złotych. Felgi od normalnego producenta za 1100, 1200zł

> kupi się bez problemu, przy całej cenie kół opon, to bardzo niewielka różnica. Więc po co

> ryzykować?

> żeby w przypadku jak nic się niestanie móc napisać na AK, że już 5 lat bez problemu i awarii?

konczac, odpowiedz wszystkim jakie masz OSOBISTE DOSWIADCZENIE z tymi felgami skoro tak medrkujesz??

bo im wiecej piszesz tym bardziej sadze ze znasz je z opowiadan...

powołujesz sie na mercedesa a nawet nie zdajesz sobie sprawy ile czesci montowanym w tym wzroce pochodzi od chinioli hehe.gif

Napisano

> Osobiście wolałbym kupić takie OZ-ty i je polakierować , niż taki "chińsko - tajwański " szajs o

> wątpliwych walorach estetycznych.

> Ktoś kto zna się na rzeczy prędzej zauważy takie OZ niż "designerską " chińszczyznę.

dla lansu wszystko mozna... hehe.gif

Napisano

> czasem się zdarza:

dlatego tez napisałem wyzej, sa tansze zatem dostepne dla kazdego właczajac w to garazowych tunerow własnie z filmu wyzej, i pozniej kraza po forach tuningu opinie...

kolejny raz zapytam niech ktos z forumowiczow poda SWOJ przyklad zniszczonej ww felgi przy normalnej jezdzie

Napisano

> pokaz mi felge piecioramienna z 4 otworami które sa symetryczne???

Juz odpowiedzialem na te bzdety. zlosnik.gif

Napisano

> no jezeli porownujesz te felgi np. do felg ze stopu magnezu czyli mercedesa do łady to lepiej moze

Nie samochody, tylko kontrolę jakości w zakładach różnych producentów

> juz zakonczyc ta rozmowe, bo faktycznie przedzial cenowy "prawie" ten sam.

j.w.

> bo to sa klasyczne stopy odlewnicze własnie na felgi.

Być może masz racje, ale czy wiedzą o tym chińczycy? zlosnik2.gif

> nadal nie dałes mi przykładu tego o co prosiłem wczesniej.

I nie dam palacz.gif

> kolego mam to na codzien wiec wybacz, nie musisz tłumaczyc

> bo sa tansze??

Więc szpan ponad bezpieczeństo smile.gif pełen szacun claps.gif

> konczac, odpowiedz wszystkim jakie masz OSOBISTE DOSWIADCZENIE z tymi felgami skoro tak

> medrkujesz??

> bo im wiecej piszesz tym bardziej sadze ze znasz je z opowiadan...

zgadza się, bi nigdy czegoś takiego bym nie kupił nono.gif

zdażyło mi się kupić kilka rzeczy chińskich i dziękuję bardzo (powtarzam po raz kolejny chińskich producentów, a nie produkowane w chinach)

> powołujesz sie na mercedesa a nawet nie zdajesz sobie sprawy ile czesci montowanym w tym wzroce

> pochodzi od chinioli

Ale niech pochodzi, tylko tyle akurat wiem, jaka jest różnica przy produkcji cześći do samochodów jeśli umowę podpisuje Fiat, albo BMW. Mówię o kryteriach odbioru wyprodukowanych części. Niby części pochodzą od tych samych producentów, ale części nie są tych samej jakości frown.gif

Napisano

Quote:

Więc szpan ponad bezpieczeństo pełen szacun

sam sobie przeczysz zlosnik.gif

a jaką masz pewność, że kupując uzywkę ktoś jakiegoś peknięcia nowym lakierem nie zapaćkał?

Napisano

> Więc szpan ponad bezpieczeństo pełen szacun

szpan?? dla Ciebie nizsza cena = szpan???

troszke karkołomne podejscie ale nie wnikam....

> zgadza się, bi nigdy czegoś takiego bym nie kupił

czyli nie masz pojecia o czym rozmawiasz...

na tym czas zakonczyc rozmowe, bo jestes kolejnym forumowym pieniaczem który pisze epopeje o czyms z czym nie miał do czynienia...

Napisano

> Quote:

> sam sobie przeczysz

> a jaką masz pewność, że kupując uzywkę ktoś jakiegoś peknięcia nowym lakierem nie zapaćkał?

jak bedzie znaczek "firmowy" to bedzie ok hehe.gif

to taka cecha charakteru rasowego polaka ok.gif

nie kupi np. nowej daci tylko strucla niemieckiego bo znaczek robi "prestiz"

Napisano

> jak bedzie znaczek "firmowy" to bedzie ok

> to taka cecha charakteru rasowego polaka

> nie kupi np. nowej daci tylko strucla niemieckiego bo znaczek robi "prestiz"

Ale dacia ma znaczek, a chińskie felgi nie hehe.gif

Przedstawiciela Dacii znajdziesz bez problemu, producenta znajdziesz na mapie. A producenta Twoich felg? chociaż przedstawiciela handlowego?

Tylko sprzedawcę na allegro hehe.gif

To następny samochód dla Ciebie to będzie Tata (coś co ma jakąś markę) czy w ogóle jakiś chińska marka? przecież po co przepłacać za europejskie samochody smile.gif Nie lepiej kupić chińską limuzynę klasy wyższej niż samochód B klasy za tą samą cenę?

Napisano

zakładamy, że kupujesz markowe uzywki- koszt 400-500 zeta, dajesz do prostowania i malowania też trzeba liczyć jakieś kilka stów w górę hehe.gif Na moje oko to bedzie jakieś 1000-1200 zeta zlosnik.gif

Wolę nowe chinole + "markowe" kapselki z allegro i oczy onanistów pełne uznania hehe.gif

Kolejny argument, że na złomie dostanę za jedne i drugie tyle samo kasy hehe.gif

Napisano

> Quote:

> sam sobie przeczysz

> a jaką masz pewność, że kupując uzywkę ktoś jakiegoś peknięcia nowym lakierem nie zapaćkał?

Ale kto powiedział, że kupię/kupiłem używkę?

Ja mówię o nowych felgach normalnego producenta smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.