Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamera cofania...warto to mieć ??

Featured Replies

Napisano

poprzednio miałem czujniki cofania w zderzaku

wyświetlacz z pomiarem odległości i dzwiękiem

teraz zastanawiam się nad rozwiązaniem nie ingerującym w zderzak (dziury)

kamera cofania w ramce tablicy rejestracyjnej

lub zintegrowana z podświetleniem tablicy

z monitorem w lusterku wstecznym

sprawdza się takie rozwiązanie w praktyce ??

czy jednak zainwestować w zastaw 4 czujników i robić dziury w zdesiu ??

post-17833-14352512570503_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jak taka kamera sprawuje się w nocy ??

post-17833-14352512571079_thumb.jpeg

Napisano

> poprzednio miałem czujniki cofania w zderzaku

> wyświetlacz z pomiarem odległości i dzwiękiem

> teraz zastanawiam się nad rozwiązaniem nie ingerującym w zderzak (dziury)

> kamera cofania w ramce tablicy rejestracyjnej

> lub zintegrowana z podświetleniem tablicy

> z monitorem w lusterku wstecznym

> sprawdza się takie rozwiązanie w praktyce ??

> czy jednak zainwestować w zastaw 4 czujników i robić dziury w zdesiu ??

ojciec to ma fabrycznie i po pol roku i lakierowaniu zderzaka dołozył w aso czujniki, w nocy jest roznie trzeba miec dobry wzrok mi odpowiada ojciec nie widzi

Napisano

Koleżanka prosiła mnie kiedyś o wyjechanie z parkingu nową honda accord. Przyznaje auta zaparkowane na ,,styk" Kamara cofania załatwila sprawę co do milimetra. Fajna sprawa. Dodam że była fabryczna nie wiem jak ta z postu. Sam posiadam czujniki parkowania i jestem zadowolony. Śmiać mi się chce z siebie jak parkuję autem bez czujników bo przyzwyczaiłem się parkować na słuch a nie na wyczucie.

Napisano

> jak taka kamera sprawuje się w nocy ??

Mam fabryczną kamerkę. W nocy, nawet na zupełnie ciemnym i nieoświetlonym podjeździe na działce, widać na odległość około 1,5m ale jak taka z załącznika to nie wiem frown.gif. Z doświadczenia gdybym miał wybierać między kamerką a czujnikami bez zastanawiania wybrałbym kamerę.

Napisano

> jak taka kamera sprawuje się w nocy ??

To jest jedna i ta sama kamera w roznych obudowach. Zamiast robic jakiekolwiek dziury montuje sie to w oryginalny otwor oswietlenia tablicy. Te wszystkie kamery to jedno i to samo. Patrz sie tylko zeby miala jaknajwiekszy kat widzenia bo sa rozne optyki do nich.

W nocy widzi bez problemu.

Oczywiscie nie widzi na 5 metrow za samochodem ale jak cofasz i dojezdzasz do czegos to absolutnie wszystko widac!!!

Bede jechal wieczorem w ktorys dzien to ci zrobie fotke

Napisano

> Z doświadczenia gdybym

> miał wybierać między kamerką a czujnikami bez zastanawiania wybrałbym kamerę.

Myk polega na tym, że nie trzeba wybierać i można mieć i jedno i drugie i wtedy te systemy świetnie się uzupełniają.

Napisano

> Koleżanka prosiła mnie kiedyś o wyjechanie z parkingu nową honda accord. Przyznaje auta zaparkowane

> na ,,styk" Kamara cofania załatwila sprawę co do milimetra. Fajna sprawa. Dodam że była

> fabryczna nie wiem jak ta z postu. Sam posiadam czujniki parkowania i jestem zadowolony. Śmiać

> mi się chce z siebie jak parkuję autem bez czujników bo przyzwyczaiłem się parkować na słuch a

> nie na wyczucie.

I potem ludzie sie przesiadaja do innych samochodow, co jest normalne, i nagle sie okazuje ze nie potrafia parkowac. Ja sie wkurzam jak musze cofac autem z czujnikami, nienawidze jak mi cos pomaga - a raczej przeszkadza dzwiekiem czy wyswietlaczem no.gif

Napisano

> I potem ludzie sie przesiadaja do innych samochodow, co jest normalne, i nagle sie okazuje ze nie

> potrafia parkowac. Ja sie wkurzam jak musze cofac autem z czujnikami, nienawidze jak mi cos

> pomaga - a raczej przeszkadza dzwiekiem czy wyswietlaczem

Masz racje ale.... skoro mozna sobie ulatwic zycie to czemu nie skorzystac z dobrodziejstw techniki. Mam skrzynie automat bo po co mam machac gajga od biegow, mam klimatronik bo po co mam coiegle cos porzestawiac i ustawiac i tak mozna by dalej wymieniac ok.gif

Jak ktos nie lubi to kupuje sobie zwykle toczydelko i tez jest szczesliwy

Napisano

> Masz racje ale.... skoro mozna sobie ulatwic zycie to czemu nie skorzystac z dobrodziejstw

> techniki. Mam skrzynie automat bo po co mam machac gajga od biegow, mam klimatronik bo po co

> mam coiegle cos porzestawiac i ustawiac i tak mozna by dalej wymieniac

> Jak ktos nie lubi to kupuje sobie zwykle toczydelko i tez jest szczesliwy

No racja racja, kazdy kupuje to co potrzebuje i jest zadowolony. Ale zeby nie bylo tak ze ktos poprzez te ulatwienia w koncu zapomina jak sie jezdzi bez tego wszystkiego wink.gif

Napisano

> No racja racja, kazdy kupuje to co potrzebuje i jest zadowolony. Ale zeby nie bylo tak ze ktos

> poprzez te ulatwienia w koncu zapomina jak sie jezdzi bez tego wszystkiego

Taka jest droga ewolucji i nic nie poradzisz. Ciekawe ilu by teraz potrafilo opanowac jazde i obsluge codzienna ciezarowki takiej z lat 50 wink.gif No wlasnie ale czy to jest teraz istotne? Sa nowoczesne ciagniki z automatami itp i ich kierowcy nie potrzebuja znajmosci auta z przed 5 dekad

Napisano

> I potem ludzie sie przesiadaja do innych samochodow, co jest normalne, i nagle sie okazuje ze nie

> potrafia parkowac. Ja sie wkurzam jak musze cofac autem z czujnikami, nienawidze jak mi cos

Wiesz co, cofam, cofam, cofam i widze przerazenie u kogos w oczach. Jego klakson a moj smiech. Wtedy wystarczy otworzyc okno i wykrzyczec ze zostalo nam jeszcze 10 cali, jak chce to moze wysiasc i sprawdzic zlosnik.gif

Kolega niewtajemniczony niedawno niemal dostal ataku serca. Zaczal trabic. Powiedzialem mu przez okno ze zostalo mi jeszcze sporo miejsca. Wyskoczyl z samochodu i zawrzeszczal ze musi potrenowac takie wyczucie samochodu (nie pochwalilem mu sie ze kawal byl zrobiony przy uzyciu kamery cofania hehe.gif). Ma wysoka honde CRV i mial przeczucie ze jest tak blisko ze zaraz go "dotkne" biglaugh.gif

Link do mojego zestawu ale bez kamery: ZESTAW Zamiast dokladac dodatkowy telewizor chcialem uzyc oryginalnego wyswietlacza od komputera i nawigacji.

Nie widac tego dobrze na tam ale kamera wyglada tak: LINK

Kupilem w komplecie, zero wiercenia ale troche zabawy z przeciagnieciem kabli. Samochod naszpikowany elektronika. Zasilanie samej kamery podpielem pod swiatlo cofania. Niestety byl snieg na ekranie od testera spalonych zarowek z komputera. Zbudowalem wiec najprostszy filtr z diody i dwoch kondensatorow (i dziala idealnie)

Napisano

> ja sie zastanawiam nad zestawem monitor + kamera wbudowana w ramke rejestracji

Małe ostrzeżenie - moją córkę zatrzymała policja za taką kamerę - podobno kamera zasłaniała oświetlenie tablicy i tablica była za ciemna. Pomogło przeniesienie kamery na dół tablicy.

Napisano

> sprawdza się takie rozwiązanie w praktyce ??

Mam i kamerę i czujniki cofania - jedno z drugim dobrze się uzupełnia, to raczej nie są substytuty. Ale jakbym koniecznie miał wybrać jedno z dwojga, to zdecydowanie wolałbym czujniki bez kamery, niż kamerę bez czujników.

Napisano
  • Autor

> To jest jedna i ta sama kamera w roznych obudowach. Zamiast robic jakiekolwiek dziury montuje sie

> to w oryginalny otwor oswietlenia tablicy. Te wszystkie kamery to jedno i to samo. Patrz sie

> tylko zeby miala jaknajwiekszy kat widzenia bo sa rozne optyki do nich.

> W nocy widzi bez problemu.

> Oczywiscie nie widzi na 5 metrow za samochodem ale jak cofasz i dojezdzasz do czegos to absolutnie

> wszystko widac!!!

> Bede jechal wieczorem w ktorys dzien to ci zrobie fotke

podobno mają po 170 st kąta

fotkę chętnie food.gif

Napisano
  • Autor

wszystko zależy jaką masz widoczność przez szyby...

akurat Berlingo jest wysokie i nie wiele widać co jest na rogach zdesia, tym bardziej, że widocznośc u mnie ogranicza folia na szybach

Napisano
  • Autor

> Mam i kamerę i czujniki cofania - jedno z drugim dobrze się uzupełnia, to raczej nie są substytuty.

> Ale jakbym koniecznie miał wybrać jedno z dwojga, to zdecydowanie wolałbym czujniki bez

> kamery, niż kamerę bez czujników.

fakt ja przyzwyczaiłem się do czujników i dzwięku w poprzednim uacie z tym, że na razie nie chce robić dziur w zdesiu

Napisano

> fakt ja przyzwyczaiłem się do czujników i dzwięku w poprzednim uacie z tym, że na razie nie chce

> robić dziur w zdesiu

U mnie już fabryka zrobiła dziury, więc dylematu nie było:

39873378.jpg

ale tak czy inaczej - jeśli jedno z dwojga - to myślałbym raczej o czujnikach właśnie, niż o kamerze.

Kamerę mam we wnęce na rejestrację:

74375933.jpg

obraz wyświetla się na ekranie radia/nawigacji po wrzuceniu wstecznego:

13602673.jpg

32236162.jpg

Działa to całkiem sympatycznie (również w ciemnościach) i dzięki kamerze można np. podjechać tyłem do przeszkody prawie "na styk", gdy czujniki już piszczą ciągłym dźwiękiem, ale z drugiej strony jakoś jednak z tymi dźwiękami jest po prostu wygodniej: słychać piszczenie, trzeba wzmóc uwagę. biglaugh.gif Na ekranie widać, co widać - IMO prędzej można coś takiego przegapić, niż popiskiwanie. Generalnie przy cofaniu staram się uważać, szczególnie, że widoczność do tyłu mam fatalną - i jakoś mimo wszystko chyba jednak częściej spoglądam w boczne lusterka niż na ekran...

Napisano

> Działa to całkiem sympatycznie (również w ciemnościach) i dzięki kamerze można np. podjechać tyłem

> do przeszkody prawie "na styk", gdy czujniki już piszczą ciągłym dźwiękiem

Ale kąt widzenia to słabiutki ma hmm.gif A przynajmniej na fotce tak to wygląda.

W fabrycznej widać około 180st. Znaczy rogi zderzaka też widzę .

Napisano

mam i używam kamerki

jak dla mnie to jest super rozwiązanie, ale do tego muszą być czujniki

kamera nie widzi wszystkiego, obszar działania czujników jest większy

ostatnio cofałem w garażu i wstępnie wychodziło z kamery, że się zmieszczę

niestety minąłem narożnik i przyłożyłem, bo kamera już nie widziała

miałem czujniki w poprzednim wozie i według mnie w tym przypadku by mi pomogły

mam taką montowaną w oświetlenie tablicy, tj kamera i oświetlenie w jedny i nawet w nocy daje radę

innym problemem kamery jest wyświetlacz w bardzo słoneczny dzień, czasami kiepsko widać na ekranie frown.gif

Napisano

> Ale kąt widzenia to słabiutki ma

Taką oferuje ASO niewiem.gif - kamera jest dostępna tylko jako opcja montowana u dealera. Ja wychodzę z założenia, że lepszy rydz, niż nic. biglaugh.gif

Napisano

> Taką oferuje ASO - kamera jest dostępna tylko jako opcja montowana u dealera. Ja wychodzę z

> założenia, że lepszy rydz, niż nic.

no ale masz czujniki więc suma summarum jakoś się uzupełniają. Ja nie mam czujników i pewnie stąd szerszy widok, pozwalający na zobaczenie czy rogiem zderzaka w coś nie przyfanzolę zlosnik.gif

Ale nawet najlepsze kamerki i czujniki nie pomogą jak się nie uważa. Żonka cofając z garażu nie zauważyła drzewa i potem było tak:

- Tomir, Nyskę stuknęłam... Drzewo nagle zza garażu wyskoczyło i mnie napadło... Zaczaiło się i tak szybko skoczyło, że nie zauważyłam go w kamerce...

hahaha.gif

Na szczęście skończyło się na wyskoczeniu plastikowego zderzaka z zaczepów i po 5 min roboty śladu nie było hehe.gif

Napisano
  • Autor

> no ale masz czujniki więc suma summarum jakoś się uzupełniają. Ja nie mam czujników i pewnie stąd

> szerszy widok, pozwalający na zobaczenie czy rogiem zderzaka w coś nie przyfanzolę

> Ale nawet najlepsze kamerki i czujniki nie pomogą jak się nie uważa. Żonka cofając z garażu nie

> zauważyła drzewa i potem było tak:

> - Tomir, Nyskę stuknęłam... Drzewo nagle zza garażu wyskoczyło i mnie napadło... Zaczaiło się i tak

> szybko skoczyło, że nie zauważyłam go w kamerce...

> Na szczęście skończyło się na wyskoczeniu plastikowego zderzaka z zaczepów i po 5 min roboty śladu

> nie było

nie przejmuj się...kobitki tak mają...

moja żonka (jeszcze wtedy nie żonka) na podwórku przekręciła kluczyk w stacyjce (w 126p) na biegu - i bum sciana.gif w ławkę przed samochodem, rzecz w tym, że na ławce siedział syn kolegi.... busted.gif

szpital busted.gif na szczęście tylko siniak

Napisano

Tak to wyglada. Sorki za brudne i zakurzone auto:

kamera1.JPG

kamera2.JPG

kamera jest umieszczona z boku i dlatego hak nie jest na srdku

kamera3.jpg

a tyle widac ze srodka (czubek kapelusza)

kamera4.JPG

rower lezy tak ze go nie widac bylo w lusterku bocznym

kamera5.JPG

• 5 miesięcy później...
Napisano

Tez sie zastanawiam nad kamerą cofania, temat monitorka i jego umiejscowienia jest już obmyślony, ale problem jest gdzie umieścić kamerę.

Możecie podpowiedzieć gdzie byłoby najlepiej? Taka wkręcana w zderzak nie będzie miała punktu odniesienia a z tego co czytam to nie jest najlepsze rozwiazanie.

91742744.jpg

Napisano

Wymieniłem fabryczne radio na takie które wygląda jak fabryczne a ma dużo więcej możliwości.

Połaczenie kamery z czujnikami wydaje się być najlepszym możliwym połączeniem u mnie się sprawdza rewelacyjnie, dosyć szybko sie przyzwyczaiłem.

Kamera zamontowana w miejsce oświetlenia tablicy rejestracyjnej, dokładnie taka:

Allegro

285373607-1234.jpg

post-156-14352514235572_thumb.jpg

Napisano

> Wiesz co, cofam, cofam, cofam i widze przerazenie u kogos w oczach. Jego klakson a moj smiech.

> Wtedy wystarczy otworzyc okno i wykrzyczec ze zostalo nam jeszcze 10 cali

Ja się nie dziwię tym, co trąbią. Raz wydawało mi się, że gość cofający przede mną panuje nad sytuacją. Skończyło się otartym zderzakiem u mnie i wgniecionymi drzwiami u niego. A gdybym zatrąbił...... crazy.gif

Napisano

A tu nie odpowiedziałeś.... wink.gif

Napisano

Warto. Bardzo.

Zwłaszcza, jak masz tylne szyby przyciemnione i widoczność do tyłu ograniczona przez konstruktorów samochodu.

Mam doświadczenie z aut GM - Chevy Tahoe a teraz Chevy Equinox. W nocy widać bardzo dobrze. Jedynie w deszczu, jak jakaś kropla "osiądzie" na obiektywie kamerki - niewiele widać. I pod ostre słońce (np. zachodzące) - też obraz jest nieciekawy. Może inne samochody mają ten problem jakoś rozwiązany, ale jak kamera jest umieszczona przy rejestracji - nie bardzo widzę, jak ten problem można by obejść...

Napisano

> Tez sie zastanawiam nad kamerą cofania, temat monitorka i jego umiejscowienia jest już obmyślony,

> ale problem jest gdzie umieścić kamerę.

> Możecie podpowiedzieć gdzie byłoby najlepiej? Taka wkręcana w zderzak nie będzie miała punktu

> odniesienia a z tego co czytam to nie jest najlepsze rozwiazanie.

Nie bardzo widzę, gdzie by w Maximie to umieścić... Musi być dostatecznie wysoko, aby widać było krawędź zderzaka i by obiektyw zobaczył wszystko możliwie szeroko.

Napisano

Moim zdaniem potrzebne są zarówno czujniki jak i kamera. Te pierwsze informują że coś jest nie tak, a ta druga pokazuje co.

Napisano

Ja właśnie tego typu kamerę wywaliłem frown.gif nic to nie dawało, nic nie było w tym widać, a nawet jak było widać to ja wolę lusterka + czujniki.

Moim zdaniem tylko fabryczna kamera ma sens, te akcesoryjne (a w szczególności te kosztujące ok 100 zł) to szajs jakich mało, one "widzą" dobrze tylko w dość szczególnym oświetleniu.

Najlepsze są takie fabryczne które mają na obrazie z kamery nałożony obrys auta i w momencie jak skręcasz kierownicą to od razu na ekranie widać gdzie auto wjedzie (w Nissanie Murano takie coś widziałem), to faktycznie ma sens.

Napisano

Mialem fabryczna w Primerze.

Moim zdaniem rewelacja.

Ponizej dwa filmiki nakrecone na kompletnie ciemnym parkingu (zero oswietlenia na zadupiu w ciemna noc) i to w dodatku na deszczu.

W lusterkach ani przez tylna szybe nie bylo widac nic.

Za pomoca kamerki spokonie szlo zaparkowac.

PS. Aparat ktorym krecilem troche zbytnio rozjasnil obraz, bo normalnie nie bylo takich mocnych bialych plam.

Napisano

ja w zasadzie jak szukałem Tribeci to brałem pod uwagę tylko wersję navi bo z nawigacją dostaje się też kamerę cofania.

Nawigacja jest beznadziejna ale za to kamerka wspaniała.

wygląda to mniej więcej tak

tribeca08backup1.JPG

Bardzo ułatwia parkowanie. Te boczne kolorowe linie w dodatku ułatwiają wjazd w miejsce parkingowe pod odpowiednim kątem. Czujniki akustyczne miło uzupełniają całość.. ostrzegają przed tym czego sie w kamerce jakimś cudem nie zobaczy.

Napisano

> Nie bardzo widzę, gdzie by w Maximie to umieścić... Musi być dostatecznie wysoko, aby widać było

> krawędź zderzaka i by obiektyw zobaczył wszystko możliwie szeroko.

Dokładnie,

widze m.in. z filmików w tym wątku że żeby to miało sens to zderzak musi być widoczny, a u mnie tak sie chyba nie da zrobić.

Patowa sytuacja bo zderzak nie spełnia wymogów tez do czujników parkowania (za nisko a w dodatku w środku metalowa belka) mad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.