Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Olej

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanko , jestem na etapie wymiany oleju obecnie jeżdżę na Castrolu 5W40 , przebieg koło 130 tyś , nie ukrywam że 1.6 16V dostaje czasem kopa smile.gif

Więc czy dalej lać syntetyka czy zmieniać na półsyntetyka ?

I czy stałoby się coś jakbym mu wlał wersje syntetyka Racing 10W60

http://allegro.pl/castrol-edge-sport-10w60-5l-4l-1l-10w-60-kurier-i1597654424.html

niewiem.gif

Napisano

Jeżeli wsio ok to lej dalej syntetyk.

Od 10W60 nic by mu się nie stało, ale jak już chcesz zalewać coś o wyższej lepkości to na twoim miejscu wybrałbym jakieś 5W50.

Napisano

> Jeżeli wsio ok to lej dalej syntetyk.

> Od 10W60 nic by mu się nie stało, ale jak już chcesz zalewać coś o wyższej lepkości to na twoim

> miejscu wybrałbym jakieś 5W50.

Mam Castrola 10W40 ale chcę na 5W40 przejść tylko boję się, czy świstak nie zacznie pić beksa.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wsio ok to lej dalej syntetyk.

> Od 10W60 nic by mu się nie stało, ale jak już chcesz zalewać coś o wyższej lepkości to na twoim

> miejscu wybrałbym jakieś 5W50.

no w sumie 5W50 by się nadał a jak chodzi o firmę to co polecasz myślałem nad Valvolinem

Napisano

> myślałem nad Valvolinem

Dokładnie tego producenta miałem na myśli ok.gif

> Mam Castrola 10W40 ale chcę na 5W40 przejść tylko boję się, czy świstak nie zacznie pić

Jeżeli teraz nie pije, to i nie powinien zacząć po zmianie na 5W40 smile.gif

Patrząc na Twój styl jazdy to tez myślałbym nad 5W50, to już wyższa lepkość także nie zdziwiłbym się jakby go łykał mniej.

Napisano

U mnie bierze 1 litr oleju lub więcej na 8 tys. km rotfl.gif i to na oleju 5W40. A wcześniej na 10W40 jeździł i tez brał tak samo.

Ale dodam ze u mnie wszędzie są wycieki oleju na misce, na pokrywie zaworów, na wtrysku(gaźnik) i na gumowej rurce malej połączonej do filtra powietrza(odbudowy).

Wiec norma no chyba ze nie jest norma dla was.

Napisano

> Dokładnie tego producenta miałem na myśli

> Jeżeli teraz nie pije, to i nie powinien zacząć po zmianie na 5W40

> Patrząc na Twój styl jazdy to tez myślałbym nad 5W50, to już wyższa lepkość także nie zdziwiłbym

> się jakby go łykał mniej.

5W40 mogę mieć na prawdę tanio więc o tym myślę.

Napisano

> 5W40 mogę mieć na prawdę tanio więc o tym myślę.

Jakiej firmy?

Napisano

Jest tez Petronas(Selenia) 5W40 4 litrów w promocji za 99 zł.

Napisano

> Ja bym wlewał.

A ja nie - to zwykly sciek, a nie olej. Mocno obciazony termicznie silnik gubi na nim cisnienie oleju.

Napisano

> A ja nie - to zwykly sciek, a nie olej.

Ja starałem się trzymać tematu stricte o przejściu z oleju o parametrach A na olej o parametrach B.

Celowo się nie odzywałem, nie chciałem tutaj żadnej "wojenki" ale jeżeli o to Ci chodzi, to do mojego silnika również nigdy nie trafi żaden Castrol smile.gif

Napisano

> A ja nie - to zwykly sciek, a nie olej. Mocno obciazony termicznie silnik gubi na nim cisnienie

> oleju.

To co mi polecisz?

Napisano

> gdzie?

W TESCO albo w inter-cars tylko ze tam jest o 5-8 zł wiecej.

Napisano

> To co mi polecisz?

Valvoline, Mobil ale wersja amerykańska, Petro-canada, Shell i Petronas.

Napisano
  • Autor

Właśnie dziś wymieniłem olej na Vavoline VR1 5W50 smile.gif mam nadzieje że będzie mu dobrze służył przy killach drive.gif270751858-jezyk.gif

dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

> To co mi polecisz?

Selenie Racing lub cos innego 10W60. Przechodzilem temat Mobil1 5W50 i wylalem go tak szybko jak wlalem. Zamiana na Selenie dala zauwazalna poprawe zachowania wskaznika cisnienia oleju.

Napisano

> Selenie Racing lub cos innego 10W60. Przechodzilem temat Mobil1 5W50 i wylalem go tak szybko jak

> wlalem. Zamiana na Selenie dala zauwazalna poprawe zachowania wskaznika cisnienia oleju.

Jeste co najmniej 5x droższy od tego castrola 5W40 który mam frown.gif

Kiedyś lałem od nowości przez 250kkm full syntetyka do 899-tki a teraz po prostu mnie na to już nie stać... wywalić ponad 200zł na olej który "zaraz" i tak będzie do wymiany... cóż z bólem ale nie podołam, silnik będzie musiał sobie jakoś poradzić i tak nie wróżę mu długiej i świetlanej przyszłości, może w kolejnym etapie jak będzie t-jet to dostanie porządny olej rotfl.gif

Napisano

> Jeste co najmniej 5x droższy od tego castrola 5W40 który mam

No jest drogi jak skur... - banka 2 litry jakies 120 zl, a potrzeba dwie - obled. Jak pomysle, ze musze sie szarpnac na taki wydatek to mnie skreca... frown.gif

Napisano

> Zamiana na Selenie dala zauwazalna poprawe zachowania wskaznika cisnienia oleju.

Olej o wyższej lepkości, stawia większe opory przepływu to i wskazówka się dźwignęła smile.gif

Napisano

> No jest drogi jak skur... - banka 2 litry jakies 120 zl, a potrzeba dwie - obled. Jak pomysle, ze

> musze sie szarpnac na taki wydatek to mnie skreca...

Nie przesadzajmy z tą ceną, sam chętnie sprzedam ci 4 litry tej oliwy za jakieś 180zł (165zł olej + przesyłka), zawsze to inna cena niż 240 icon_rolleyes.gif

Ewentualnie Valvo VR1, wyjdzie jeszcze taniej i 5L.

Napisano

Zobacz na olej Pentium Syntium Racer X1 kosztuje od 130 zł za 4 litrów I jest tak samo jak Selenia Racing,bo ta firma dostarcza firmie Selenia oleje.

Napisano

> Zobacz na olej Pentium Syntium Racer X1

Pentium? Nie zagalopowales sie troszke? wink.gif

Napisano

> Pentium? Nie zagalopowales sie troszke?

Właśnie - to jest do mobila, czyli Centrino powinno być rotfl.gif

Napisano

> Pentium? Nie zagalopowales sie troszke?

Ops. Zle napisałem 270751858-jezyk.gif Miało być: Pretonas Syntium Racer X1.

Napisano

> Ewentualnie Valvo VR1, wyjdzie jeszcze taniej i 5L.

Kupiłem ostatnio VR1 10W-60 Synthetic Blend.

Poprzednio miałem 10W40 GM.

Niby wolnossak ale dobry olej chyba mu nie zaszkodzi hmm.gif

Napisano

Witajcie.To ja też miałbym pytanie odnośnie smarowidła.Jeżdzę na Castrolu 15W40.Czy można zalać Uniaczka polskim produktem dostępnym tutaj Click czy lepiej niemieckim specyfikiem,który notabene jest droższy niż ten z Polski. wink.gif

Napisano

Co wyście się tak uwzięli wszyscy na tego castrola...

Już wolałbym zalać lotos półsyntetyczny 270751858-jezyk.gif

Napisano

Po prostu niedawno autko kupiłem.A ono już masę km ma zrobione na tym oleju.To mam zmienić na coś innego?!

Napisano

> Co wyście się tak uwzięli wszyscy na tego castrola...

> Już wolałbym zalać lotos półsyntetyczny

popieram grinser006.gif

Ja kupuję Lotosa półsyntetyka 4l za 60 zł i już 7 rok daje radę. A olej wymieniam co pół roku ze względu na przebiegi 270751858-jezyk.gif

Napisano

u mnie leję Orlen Semisyntetyk 10W40 prosto z Rafinerii Trzebinia, 50 zł za 5 litry, ma wszelakie normy jakie potrzeba, jest tani i silniki we wszystkich trzech autach jakie mam nie narzekają na niego (165 kkm, 50 kkm i 10 kkm nalotu na nim)

Napisano

To mam zmienic bo ten co mam jest do dupy czy,ze po prostu ma takie same wlasciwosci i jest tanszy.Olej ja raptem raz na rok może zmienie ze względu na przebiegi. grinser006.gif

Napisano

> Witajcie.To ja też miałbym pytanie odnośnie smarowidła.Jeżdzę na Castrolu 15W40.

jeżeli jeździsz już na mineralnym 15W40 to bez sensu przechodzić na wyższą klasę czyli rzadszy półsyntetyk 10W40

Napisano

> Co wyście się tak uwzięli wszyscy na tego castrola...

> Już wolałbym zalać lotos półsyntetyczny

U mnie w Skodzie na lotosie semisyntetic poszly pierscienie i to kilkaset kilometrow po remoncie grinser006.gif.

Widzisz, zawsze znajdzie sie ktos, kto zjedzie dowolny olej zlosnik.gif.

Napisano

> U mnie w Skodzie na lotosie semisyntetic poszly pierscienie i to kilkaset kilometrow po remoncie .

> Widzisz, zawsze znajdzie sie ktos, kto zjedzie dowolny olej .

Pytanie czy to wina oleju, remont zawsze można spieprzyć i to nie trzeba się nawet bardzo starać.

Napisano

Pewnie ze tak, ale to akurat nie znaczy, że ten ktoś ma rację zlosnik.gif

> Pytanie czy to wina oleju, remont zawsze można spieprzyć i to nie trzeba się nawet bardzo starać.

Powiedziałbym nawet, że obwinianie za taką kolej rzeczy właśnie oleju jest z deka absurdalne smile.gif

Napisano

> Pewnie ze tak, ale to akurat nie znaczy, że ten ktoś ma rację

Tak wlasnie powstaja miejskie legendy zlosnik.gif.

> Powiedziałbym nawet, że obwinianie za taką kolej rzeczy właśnie oleju jest z deka absurdalne

W tym przypadku nie do konca - lanie polsyntetyka 10W40 do silnika, ktory byl zaprojektowany pod mineralke 20W30 bylo glupota w czystej formie.

Napisano

> U mnie w Skodzie na lotosie semisyntetic poszly pierscienie i to kilkaset kilometrow po remoncie .

Jakbym Wam pokazał środek silnika w moim Uno które na lotosie 10W40 zrobiło ponad 100kkm i środek silnika z Punciaka mamuśki które ma 90kkm nalotu na castrolach i mobilach, no byście stwierdzili, że lotos jest cudem. grinser006.gif

Napisano

> jeżeli jeździsz już na mineralnym 15W40 to bez sensu przechodzić na wyższą klasę czyli rzadszy

> półsyntetyk 10W40

Czyli mam rozumieć,że mam pozostać tak jak jest?

I takie pytanie czy kupować tego Castrola "polskiego" czy "niemieckiego"?

Napisano

> Jakbym Wam pokazał środek silnika w moim Uno które na lotosie 10W40 zrobiło ponad 100kkm i środek

> silnika z Punciaka mamuśki które ma 90kkm nalotu na castrolach i mobilach, no byście

> stwierdzili, że lotos jest cudem.

Tu akurat się nie dziwię, widziałem zdjęcia na necie jakiejś foki RS po Castrolu syntetycznym. Do tego stopnie zasyfiał silnik, że zatkał jeden z kanałów olejowych. Dramat.

Napisano

> Jakbym Wam pokazał środek silnika w moim Uno które na lotosie 10W40 zrobiło ponad 100kkm i środek

> silnika z Punciaka mamuśki które ma 90kkm nalotu na castrolach i mobilach, no byście

> stwierdzili, że lotos jest cudem.

Moje 899 pracowało od nowości na mobilu 5W50 aż do swapa przy przebiegu 244 kkm.... zapytaj się kolegi, który ten silnik odkupił czy był tam jakiś nalot... zrobił go na "ostro" i śmiga w kjs'ach aż dudni.

Nie wiem jak z castrolem bo nigdy nie używałem i pewnie bym nie używał gdyby nie kłopoty finansowe i mega okazja cenowa... ale 100kkm to ja nie mam zamiaru na tym silniku zrobić więc się po prostu nie martwię hehe.gif

Napisano

> Tak wlasnie powstaja miejskie legendy .

> W tym przypadku nie do konca - lanie polsyntetyka 10W40 do silnika, ktory byl zaprojektowany pod

> mineralke 20W30 bylo glupota w czystej formie.

Powtórzę się ale lałem mobila 5W50 do 899 przez niemal 250kkm i jakoś z tej "głupoty w czystej formie" nic nie wyszło poza tym, że silnik pracował bezawaryjnie w SKRAJNIE przekichanych warunkach, na wariackich obrotach itp i dopiero pod koniec, czasami po długim przestoju zastukał kilka razy jeden popychacz zaworowy...

No chyba, że 899 było projektowane pod syntetyka to się nie odzywam grinser006.gif

Napisano

Glaca, ale tu nikt nie pisze że syntetyk, czy krakowany mineral jest zły. Cały sęk tkwi w cenie... i jak nie ma potrzeby to lepiej nalać 10W40 za 40zł 5l

Napisano

Dalej nikt mi nie powiedział czy kupować produkt "polski" czy "niemiecki" icon_rolleyes.gif

Napisano

> No chyba, że 899 było projektowane pod syntetyka to się nie odzywam

A czy 1.1 FIRE bylo projektowane pod 5W30, ktore Fiat zaleca do SC? Nie, do wczesnych Uno zalecali 15W40. Wiadomo, ze w ciagu okresu produkcji nastepuja zmiany konstrukcyjne dostosowujace do wspolczesnych materialow eksploatacyjnych. W moim przypadku byla mowa o Skodzie 105 z poczatku lat 80-tych, wiec silnik pamietal czasy Franciszka Jozefa grinser006.gif.

Napisano

> Glaca, ale tu nikt nie pisze że syntetyk, czy krakowany mineral jest zły. Cały sęk tkwi w cenie...

> i jak nie ma potrzeby to lepiej nalać 10W40 za 40zł 5l

Sęk w tym, że u mnie potrzeba zawsze jest na olej choćby i wyczynowy ale kasy to już raczej brak na luxysy...

Tym czasem zalałem syntetyk 5w40 castrola i czuję z wydechu smrodek oleju. Nie dymi, nie cieknie ale mój wprawny węch wyczuwa spalony olej. Pewnie turbina swoje puszcza, w końcu nowa to ona nie jest.

Zobaczę jak będzie z poziomem oleju po kilku kkm. Na półsyntetyku ubywało ale symbolicznie, dolewać nie musiałem.

Napisano

> Dalej nikt mi nie powiedział czy kupować produkt "polski" czy "niemiecki"

Ja z mojej strony mogę Ci polecić Lotos 10W40 czyli semisyntetic. Moje auto jeździ na tym od 17 lat i przez ponad 100kkm i jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.