Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyprzedzanie z prawej strony

Featured Replies

Napisano

igolomska.JPG

sytuacja jak na rys, auta czerwone czekają na skręt w prawo, zielony omija je prawą stroną i też skręca

kto ma rację i a kto nie

zielony twierdzi że on jedzie prawidłowo bo przy prawej krawędzi hmm.gif

czerwony że zielony jest burak, bo wykorzystuje nieudolność zarządcy drogi który zrobił zatokę bez oddzielenia jej od jezdni grinser006.gif

??

Napisano

Jeżeli jest nakaż w prawo lub lewo to IMHO na nasze AK rozumy zielony jedzie prawidłowo, ale jeżeli nie ma ma znaków poziomych i pionowych oznaczając odpowiednio pasy to samowolka, kto pierwszy stoi to może albo w prawo albo w lewo.

PS. ale to chyba jest jednokierunkowa to czerwony jedzie prawidło aczkolwiek nie przy prawej stronie wink.gif

Napisano

> Jeżeli jest nakaż w prawo lub lewo to IMHO na nasze AK rozumy zielony jedzie prawidłowo, ale jeżeli

> nie ma ma znaków poziomych i pionowych oznaczając odpowiednio pasy to samowolka, kto pierwszy

> stoi to może albo w prawo albo w lewo.

Ale z drugiej strony prawo wymaga od nas jazdy przy prawej krawędzi drogi. Więc kierowca zielonego pojazdu może myśleć, iż pozostałe skręcają w lewo. Z drugiej strony zarządca drogi budując w ten sposób skrzyżowanie powinien je dokończyć stawiając i malując odpowiednie oznakowanie.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest nakaż w prawo lub lewo to IMHO na nasze AK rozumy zielony jedzie prawidłowo, ale jeżeli

> nie ma ma znaków poziomych i pionowych oznaczając odpowiednio pasy to samowolka, kto pierwszy

> stoi to może albo w prawo albo w lewo.

> PS. ale to chyba jest jednokierunkowa to czerwony jedzie prawidło aczkolwiek nie przy prawej

> stronie

jednokierunkowa, lewy służy do skrętu w lewo, prawy do prawoskretu

teoretycznie powinnni się ustawiać przy prawej krawędzi, ale jest to jakby zatoka i każdy jedzie swoim torem

tak że zielony spokojnie się mieści ... może wyprzedzić ?

dodam że jak się ustawi przy prawej krawędzi jak zielony, to wyprzedzą z lewej spineyes.gif

Napisano

> tak że zielony spokojnie się mieści ... może wyprzedzić ?

> dodam że jak się ustawi przy prawej krawędzi jak zielony, to wyprzedzą z lewej

Może, ale wg przepisów to wątpię że może zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale z drugiej strony prawo wymaga od nas jazdy przy prawej krawędzi drogi. Więc kierowca zielonego

> pojazdu może myśleć, iż pozostałe skręcają w lewo.

a migacze mają w prawo ?

tak nie myśli, wie że skręcają w prawo, ale objeżdża je świadomie, twierdząc że jedzie prawidłowo przy prawej krawędzi grinser006.gif

Napisano

> jednokierunkowa, lewy służy do skrętu w lewo, prawy do prawoskretu

To częściowo zmienia postać rzeczy, ale po co taki kształt skrzyżowania???

Napisano
  • Autor

> To częściowo zmienia postać rzeczy, ale po co taki kształt skrzyżowania???

normalna T ... tyle że dość szeroka na 2 pasy

IMO brakuje malowania krawędziowego tej zatoki, choć wtedy mogli by to traktować jako pas do prawoskrętu spineyes.gif

pytanie raczej do zarządcy

ja tylko chciałbym wiedzieć kiedy walić i wzywać policję grinser006.gifwink.gif

kiedyś objechali mnie po lewej - jak byłem bliżej krawężnika

ostatnio po prawej jak zostawiłem więcej miejsca z prawej ... pogadaliśmy sobie na CB i takie mam wątpliwości hmm.gif

Napisano

> sytuacja jak na rys, auta czerwone czekają na skręt w prawo, zielony omija je prawą stroną i też

> skręca

> kto ma rację i a kto nie

> zielony twierdzi że on jedzie prawidłowo bo przy prawej krawędzi

Zatoka nie jest wydzielonym pasem ruchu, więc należy ją traktować, jako poszerzenie pasa.

Zielony może/powinien jechać przy krawędzi, ale nie wolno mu wyprzedzić żadnego czerwonego, za wyjątkiem sytuacji, że czerwone sygnalizują lewym kierunkowskazem.

Napisano

zależy czy ta droga, która się kończy na skrzyżowaniu to droga, która przed skrzyżowaniem rozszerza się na dwa pasy ruchu ułatwiające selekcję pojazdów na prawo/lewo,

czy droga z zatoczką (autobusową), gdzie w tym przypadku powinno być oznakowanie poziome i pionowe, że jest zatoczka/pasiaki, bus stop, etc.

IMO wariant 1. czyli pierwszy czerwony skręca jak pi*a smile.gif

Napisano

> sytuacja jak na rys...

Auto czerwone nie dostosowuje się do Art. 16. 1. PorD a konkretnie do ust. 4:

Quote:

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Niestety jest to dość powszechne zjawisko (jazda lewym pasem lub blisko lewej krawędzi pasa). Dodatkowo u niektórych kierowców, przy manewrze skrętu można zaobserwować nawyk "nabyty" w czasie prowadzenia długich zestawów bądź furmanek konnych. Polega on mniej więcej na tym, że przed właściwym skrętem odbija się w przeciwną stronę, po to by ułatwić sobie ten manewr...

Kierujący zielonym nie dostosowuje się do 3 ust. Art. 24. 1.:

Quote:

3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

Chyba, że w zatoce rozpoczyna się nowy pas to wtedy możemy podpiąć się pod zastrzeżenie czyli ust. 10, ale geometria raczej na to nie wskazuje. W dodatku jesteśmy już praktycznie na skrzyżowaniu i wtedy obowiązuje również ust. 7 pkt. 3.

Jak już pisałem, takich zachowań jest niestety wiele... Mnie również raz zdarzyło się pojechać motocyklem tak jak ten "zielony", bo spotkałem takiego "czerwonego", który nie był zdecydowany na wyjazd z podporządkowanej. W dodatku patrząc cały czas w lewo, ruszył w końcu w prawo gdy ja już wykonywałem manewr skrętu. Niestety mocno się wystraszył i dał po hamulcach. Zdaję sobie jednak sprawę, że wina byłą bezsprzecznie moja...

Napisano

> sytuacja jak na rys, auta czerwone czekają na skręt w prawo, zielony omija je prawą stroną i też

Aby być w stanie odpowiedzieć na to pytanie, proponuję przypomnieć sobie definicję pasa ruchu, oraz definicję skrzyżowania na użytek wyprzedzania grinser006.gif

Napisano

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1.na jezdni jednokierunkowej;

2.na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Napisano

> IMO brakuje malowania krawędziowego tej zatoki, choć wtedy mogli by to traktować jako pas do

> prawoskrętu

Nie mogli.

Linii krawędziowej P-19 nie należy mylić z linią P-6 oddzielającą pasy ruchu.

Czerwone auta to leszcze.

Napisano

> Nie mogli.

> Linii krawędziowej P-19 nie należy mylić z linią P-6 oddzielającą pasy ruchu.

> Czerwone auta to leszcze.

Oczywiście, że "leszcze", bo powinni się ustawić w szyku na zamek błyskawiczny. A tak zostawili przestrzeń życiową dla "cwaniaka".

Już było wspomniane, że gdyby "leszcze" się ustawili rządkiem z prawej strony, to "cwaniak" by ich wyprzedził z lewej.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że "leszcze", bo powinni się ustawić w szyku na zamek błyskawiczny. A tak zostawili

> przestrzeń życiową dla "cwaniaka".

> Już było wspomniane, że gdyby "leszcze" się ustawili rządkiem z prawej strony, to "cwaniak" by ich

> wyprzedził z lewej.

niestety dokładnie tak jest oslabiony.gif

jeździłem tam blisko prawej bo na środku była dziura ... zdarzyło się że omijali po lewej

teraz dziurę załatali i 90% jedzie środkiem, tak żeby ni było ich jak objechać grinser006.gif

ostatnio jakoś się zagapiłem, pojechałem za autem przede mną i zostałem objechany z prawej

ja przepis znam, ale w życiu jest też coś takigo jak kultura ... kurde ja bym nie wpadł żeby tam wyprzedzać niewiem.gif

ale jak widać jestem "leszczem" co stoi grzecznie w kolejce grinser006.gif

pomijam już takich co jadą lewym pasem do końca i skręcają w prawo, bo to np w piątki norma frown.gif

Napisano

> ostatnio jakoś się zagapiłem, pojechałem za autem przede mną i zostałem objechany z prawej

Dałeś się złapać. No cóż, bywa. grinser006.gif

> ja przepis znam, ale w życiu jest też coś takiego jak kultura ... kurde ja bym nie wpadł żeby tam

> wyprzedzać

Zycie nie znosi próżni, pusty kawałek na jezdni również.

> ale jak widać jestem "leszczem" co stoi grzecznie w kolejce

Jeśli stoisz w kolejce po prawej, to wszystko w porządku. Jesteś normalnym, kulturalnym kierowcą. Jeśli natomiast stoisz w kolejce przy osi jezdni, to... no wiesz zlosnik.gif

> pomijam już takich co jadą lewym pasem do końca i skręcają w prawo, bo to np w piątki norma

O tych właśnie tu mowa.

Jeśli ktoś omija po lewej stojące grzecznie auta i wyjeżdża na drogę poprzeczną na czołowe, to 3 mu w 4 i krzyż na drogę. Może kiedyś doczekamy czasów, kiedy za takie coś będą bezwzględnie karać, np. zatrzymując prawko na tydzień.

Eeee.. w pierwszej kolejności ukarałbym zarządce, może projektanta tego skrzyżowania.

Napisano

> skręca

nikt nie ma racji, tam nie ma wydzielonych pasów ruchu, czyli: zielony wyprzedza z prawej strony czego w tej sytuacji nie może robić. a goście skręcają w prawo będąc przy lewej krawędzi. Czyli wszyscy są siebie warci ale jakoś większą sympatię mam do zielonego bo postępuje zdroworozsądkowego i na jego miejscu zrobiłbym pewnie to samo.

Napisano

Tu mam typowy przykład cwaniactwa w moich stronach. Linia ciągła, czy azyl nie są żadnymi przeszkodami, dopiero beton i stal studzą zapędy. Nie raz aktywne stawiałem opór cwaniactwu zajeżdżając fest przyczepą za linię ciągłą.

285003800-cwaniak.jpg

post-22757-14352512826499_thumb.jpg

Napisano

zielony nie moze stwarzac wirtualnego podziału pasa.

lewy pas jest do lewoskrętu - prawy do prawoskrętu - czy jadą bardziej przy środku czy bardziej przy krwężniku dla psiarni nie będzie miało to znaczenia - pas jest jeden auta powinny ustawić się jeden za drugim z przepisową odległością do poprzedzającego pojazdu

ot cała filozofia

Pozdr.

Napisano

a nie lepiej pojechac kolo lasku i garazy i wyjechac za tym durnym skrzyzowaniem? smile.gif po co kusic jakies problemy

nie wiem czy teraz sa ale wczesniej tam czesto miski staly to mogles zapytac co oni na to.oczywiscie min 2 niezaleznych patroli smile.gif

Napisano

nie jestem pewny ale wczesniej jezdzilo tamtedy duzo ciezarowek na hute i mysle ze zrobili takiego dziwolaga po to zeby te dluzsze sie zmiescily nie wyjezdzajac na pas "pod prad" po skrecie

Napisano

> skręca

> zielony twierdzi że on jedzie prawidłowo bo przy prawej krawędzi

> czerwony że zielony jest burak, bo wykorzystuje nieudolność zarządcy drogi który zrobił zatokę bez

> oddzielenia jej od jezdni

> ??

Szczerze - nie widzę żadnego problemu dla osób prawidłowo poruszających się po drogach,

przepisy mówią jasno co i skąd się skręca i jaki pas zajmuje niewiem.gif

ps: gdzie to jest bo mam lewy bok do zrobienia oink.gif

Napisano

n huta kolo kopca wandy gdy jedziesz od stadionu hutnika skret w prawo na sandomierz smile.gif

Napisano

> n huta kolo kopca wandy gdy jedziesz od stadionu hutnika skret w prawo na sandomierz

dzięki za daleko, ale to co widać na focie jednoznacznie ma się do przepisów i dociekanie głębszej interpretacji nie ma sensu zlosnik.gif

Napisano

Można wyprzedzać prawym PASEM jezdni, a to nie jest prawy pas.... To jest jeden szeroki pas i każdy powinien jechać możliwie blisko prawej krawędzi.

Co nie zmienia faktu, że jakbym nie widział włączonego prawego kierunkowskazu to też bym ciął "zatoczką"

Napisano

trzeba wziasc jeszcze pod uwage to ze po lewej stronie czerwonych jest ciagla i pas do skretu w lewo za ta linia

dalej mysle ze ta "zatoczka" to ulatwienie dla duzych

Napisano

> trzeba wziasc jeszcze pod uwage to ze po lewej stronie czerwonych jest ciagla i pas do skretu w

> lewo za ta linia

> dalej mysle ze ta "zatoczka" to ulatwienie dla duzych

powiem Ci tak, podobnych sytuacji u mnie w Bydzi można by ze trzy znaleźć, fakt, że jak śnieg posypał to można było zgłupieć ale za dobrej widoczności to czasem i jeden na tydzień mi się trafi co to skręca nie z tego pasa co trzeba w prawo skromny.gif

Napisano
  • Autor

> nie jestem pewny ale wczesniej jezdzilo tamtedy duzo ciezarowek na hute i mysle ze zrobili takiego

> dziwolaga po to zeby te dluzsze sie zmiescily nie wyjezdzajac na pas "pod prad" po skrecie

nie wiem jaka jest przyczyna dziwoląga, ale jest taki i czasem dzieją się tam takie rzeczy jak opisałem

jak widać na AK też nie ma jednomyślności icon_rolleyes.gif

sam jestem ciekaw jak policja by orzekła na miejscu, może być tak że zielony byłby poszkodowany icon_rolleyes.gif

bo to że wyprzedził wcześniej, nie znaczy że czerwony może w niego walnąć grinser006.gif

co najwyżej dostanie mandat za wyprzedzanie z prawej strony niewiem.gif

ps koło lasku jest dziurawo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szczerze - nie widzę żadnego problemu dla osób prawidłowo poruszających się po drogach,

> przepisy mówią jasno co i skąd się skręca i jaki pas zajmuje

już pisałem że jak tam pojedziesz prawidłowo to wyprzedzać będą z lewej, bo wtedy myślą że stajesz w tej zatoczce oslabiony.gif

> ps: gdzie to jest bo mam lewy bok do zrobienia

pamiętaj ze kiedyś możesz trafić na takiego po drugiej stronie, co też będzie miał coś do zrobienia i wykorzysta każdy cm2 jezdni 270751858-jezyk.gif

ja po porostu odpuściłem, co najwyżej titnę czy pogadam na CB, ale w 90% ludzie robią to z pełną premedytacją icon_rolleyes.gif

więc w/w są bezcelowe

sytuacja o tyle jest wkurzająca że zamiast skupić się na ustąpieniu pierwszeństwa tym na głównej

trzeba pilnować boków i tyłu oslabiony.gif

ale u nas jazda to ciągła bokser.gifgrinser006.gif

Napisano

Ja powiem tak - znam to miejsce i nie przyszło by mi do głowy aby wyprzedzać czerwonych z prawej. Nawet jak jeden z drugim nie potrafią ustawić sie przy prawej krawędzi. Sam jadąc tą drogą staram się jechać przy prawej krawędzi jezdni i jak by mnie taki z lewej wyprzedził i wpakował się prosto przed maske to sądze że była by jego wina.

Krawiec

Napisano

Raczej nie można mówić, że występują tu dwa nieznaczone pasy ruchu bo oznakowanie poziome istnieje (jest już rozdzielenie pasa do skrętu w lewo i tego szerokiego), zatem takie omijanie/wyprzedzanie wydaje mi się nieprawidłowe. Po skręcie jest tylko jeden pas więc nie widzę, możliwości żeby dopuszczać wykonywanie skrętu z dwóch "rządków".

Ja bym się trzymał bliżej prawej krawędzi. Co najwyżej ustawiając tak, żeby z lewej nie bardzo się było już jak wcisnąć.

Czasem tam jeżdżę, ale nie pamiętam w tej chwili czy jest też jakieś oznakowanie pionowe. Może ono byłoby rozstrzygające?

Może podesłać to skrzyżowanie do "Jedź bezpiecznie"? smile.gif

Napisano

> Może podesłać to skrzyżowanie do "Jedź bezpiecznie"?

Bez przesady. Geometria skrzyżowania może i dziwna, ale jak ktoś ma chociaż podstawy ruchu drogowego w głowie to będzie wiedział co może a czego nie...

A tych z pustką w głowie to nawet sam komendant drogówki by nie przekonał. Edukacja to na pewno nie jest najlepsza metoda na przytemperowanie cwaniactwa...

Inna sprawa, że czasem na drodze trafia się taki gamoń, że z człowieka czy chce czy nie wymsknie się właśnie taki cwaniak...

Ja sam wczoraj widziałem dwóch gości walących się po łbach na środku ulicy, tuż obok swoich pojazdów...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.