Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Papiery od instalacji a kontrola drogówki

Featured Replies

Napisano

Wozicie papieru od instalacji LPG ze sobą ? Dziś pierwszy raz usłyszałem, że policja je sprawdza podczas kontroli. Mojego kolegę zatrzymali za przekroczenie prędkości i przy okazji pytali się czy ma przy sobie papiery na butlę. Za ich brak dostał pouczenie

Napisano

> Wozicie papieru od instalacji LPG ze sobą ? Dziś pierwszy raz usłyszałem, że policja je sprawdza

> podczas kontroli. Mojego kolegę zatrzymali za przekroczenie prędkości i przy okazji pytali się

> czy ma przy sobie papiery na butlę. Za ich brak dostał pouczenie

i prawidlowo. Homologacje trzeba wozic

Napisano

Pierwsze słyszę.

Na przeglądzie technicznym trzeba mieć papier na butlę i teoretycznie wyciąg z homologacji sposobu montażu instalacji, ale żeby wozić to cały czas ze sobą to jeszcze się nie spotkałem. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> i prawidlowo. Homologacje trzeba wozic

to może na wszystko trzeba wozić homologację ? SKP sprawdza legalność instalacji i musi być ona ważna więcej niż 1 rok.

Napisano

nigdy jeszcze mnie policjant nie pytał o papiery na jakąkolwiek część instalacji lpg podczas kontroli. przecież skoro jest pieczątka w DR- a żeby ją dostać musisz przedstawić papiery na instalację i masz ważny przegląd to o co kaman?

pozdro

Napisano

> to może na wszystko trzeba wozić homologację ? SKP sprawdza legalność instalacji i musi być ona

> ważna więcej niż 1 rok.

nie, homologacja na butle. Odkad mam lpg mialem juz 3 kontrole i zawsze policjant chcial homologacje na butle.

Na jakiej podstawie policjan ma stwierdzic czy butla ma wazna homologacje??

Napisano

> nie, homologacja na butle. Odkad mam lpg mialem juz 3 kontrole i zawsze policjant chcial

> homologacje na butle.

> Na jakiej podstawie policjan ma stwierdzic czy butla ma wazna homologacje??

a na jakiej podstawie ma stwierdzić że opony na kołach mają homologację ? albo felgi ?

a auto ma homologację ?

on nic nie ma stwierdzać, od tego jest przegląd na SKP, wtedy owszem diagnosta sprawdza

masz też wpis w dowodzie, potwioredzający że instalacja ma homologację - sprawdza to WK

nigdy mnie nie pytali i papiery do butli, a jeżdżę autem z lpg o 99r

a tak przy okazji, to chyba na butli jest wybita ważność, niech nurkuje i szuka 270751858-jezyk.gif

wiesz mnie też kiedyś policja busem złapała i chcieli świadectwo kwalifikacji i itp spineyes.gif

a ostatnio słyszałem że komuś chcieli zabrać dowód bo nie miał świateł dziennych wbitych do DR icon_eek.gif

Napisano

> nie, homologacja na butle. Odkad mam lpg mialem juz 3 kontrole i zawsze policjant chcial

> homologacje na butle.

Co policjantowi po homologacji, jeśli nie sprawdzi, czy papier zgadza się z butlą.

Jeśli to miało by mieć ręce i nogi, to przy każdej kontroli policial.gif powinien wywalić zawartość bagażnika i nurkować z latarką pod dyktę. Ciekawe, czy w Twoim przypadku byli tak gorliwi.

W innym przypadku bezsens. screwy.gif

Napisano

Na podstawie ważnego przeglądu. Czyli pieczątki w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano

> Na podstawie ważnego przeglądu. Czyli pieczątki w dowodzie rejestracyjnym.

a co jesli diagnosta podbije przeglad z butla ktora ma 11 miesiecy waznosci ?? bo podbijaja wtedy

Napisano

> a co jesli diagnosta podbije przeglad z butla ktora ma 11 miesiecy waznosci ?? bo podbijaja wtedy

teoretycznie nie powinien przejść tego przeglądu, diagnosta nie sprawdza czy przez ostatni rok coś było w dobrym stanie tylko czy do kolejnego przeglądu będzie sprawne, a policjant nie jest diagnostą i jedyne co "sobie może" to skierować do uprawnionego diagnosty a nie kontrolować stan techniczny, może jeszcze szarpaki wożą w bagażniku?

Napisano

> a co jesli diagnosta podbije przeglad z butla ktora ma 11 miesiecy waznosci ?? bo podbijaja wtedy

Podbije przegląd, ale właśnie na 11 miesięcy ...

Napisano

> Podbije przegląd, ale właśnie na 11 miesięcy ...

no to chyba nie przerabiałeś tego w praktyce...

GP

Napisano

> teoretycznie nie powinien przejść tego przeglądu, diagnosta nie sprawdza czy przez ostatni rok coś

A dlaczego to? W chwili wykonywania badań technicznych auto było sprawne i butla posiadała homologację.

Pokaż mi przepis, który mówi, że przez najbliższy rok wszystko musi być sprawne aby przybić pieczątkę w dowodzie. Czy diagnosta przewidzi, że za 5 miesięcy padnie sworzeń wahacza i końcówka drążka kierowniczego? Oczywiście, że nie.

Napisano

> no to chyba nie przerabiałeś tego w praktyce...

Fakt - nie przerabiałem, chociaż niewiele brakowało, żeby to przerabiał - wymieniłem butle lpg, bo stara miałaby na przeglądzie tylko 6 miesięcy ważność ...

Po prostu uznałem to za logiczne rozwiązanie - tak jak w nowych autach, po założeniu lpg okresu bez przeglądu ulega skróceniu do 1 roku ...

Napisano

> A dlaczego to? W chwili wykonywania badań technicznych auto było sprawne i butla posiadała

> homologację.

> Pokaż mi przepis, który mówi, że przez najbliższy rok wszystko musi być sprawne aby przybić

> pieczątkę w dowodzie. Czy diagnosta przewidzi, że za 5 miesięcy padnie sworzeń wahacza i

> końcówka drążka kierowniczego? Oczywiście, że nie.

A pokaż mi przepis że diagnosta musi podbić badania na rok jeśli butlę masz ważną 11 miesięcy? Nie ma co siębulwersować, masz butlę ważną np 11 miesięcy to zgłosisz się za 11 miesięcy, w końcu to diagnosta pisze termin kolejnych badań a nie badań odbytych i może napisać równie dobrze że następne badania za 6 miesięcy z powodu wygasającego terminu wazności homologacji.

Napisano

> A pokaż mi przepis że diagnosta musi podbić badania na rok

Kodeks drogowy, art. 81 ustępy 5 do 10.

Napisano

> Kodeks drogowy, art. 81 ustępy 5 do 10.

pod warunkiem sprawnego... a skoro butla ma sprawnosć ograniczoną czasowo to kto się pod tym podpisze? Ja na miejscu diagnosty bym tego nie zrobił

Napisano

> pod warunkiem sprawnego... a skoro butla ma sprawnosć ograniczoną czasowo to kto się pod tym

> podpisze? Ja na miejscu diagnosty bym tego nie zrobił

Ma być sprawne w chwili badania. Co Wy macie za samochody że się Policja czepia takich rzeczy? Wielokrotnie miałem kontrolę i nigdy żaden się nie przyczepił do stanu technicznego. Tylko moje zwykle wyglądają na sprawne i są takie. A jak ktoś jeździ samochodem wyglądającym jakby wyjechał ze składnicy złomu (wiem, wiem - to tylko taki gust właściciela smile.gif ) to niech się nie dziwi że policial.gif czepiają się wszystkiego.

Napisano
  • Autor

kolega ma zadbane auto a czepili się braku dokumentu homologacji butli

Napisano

> Ma być sprawne w chwili badania. Co Wy macie za samochody że się Policja czepia takich rzeczy?

> Wielokrotnie miałem kontrolę i nigdy żaden się nie przyczepił do stanu technicznego. Tylko

> moje zwykle wyglądają na sprawne i są takie. A jak ktoś jeździ samochodem wyglądającym jakby

> wyjechał ze składnicy złomu (wiem, wiem - to tylko taki gust właściciela ) to niech się nie

> dziwi że czepiają się wszystkiego.

Aj tam, wielkie aj waj, to prawda że jak już czepiają się homologacji to albo mocno uświniony, albo poprostu takie czepialstwo, prawo swoje, życie swoje, a zaraz zrobię myk i zapytam diagnosty czy mi podbije jak się butel kończy... tak teortycznie - zapytajcie w swoich stacjach i szybko wypracujemy średnią arytmetyczną prawdę rzeczywistą :D

Napisano

zwracam humor - choć sam nie wiem jak miałbym to interpretować..."proszę przyjechać to zobaczymy....[cyk][cyk] ... no chyba raczej pan przejdzie badania" jak u innych?

Takie coś dowodzi że nie ma zapisów jednoznacznych i to daje powód innym organom do dowolnej interpretacji

Napisano

> a czepili się braku dokumentu homologacji butli

A za co go złapali ? I jak bardzo cwaniakował ?

Napisano

> pod warunkiem sprawnego... a skoro butla ma sprawnosć ograniczoną czasowo to kto się pod tym

> podpisze? Ja na miejscu diagnosty bym tego nie zrobił

To miałbyś problem.

O sprawności butli nie diagnosta decyduje - decyzja właściciela, czy wykona badanie butli, wymieni czy zdemontuje gaz.

Diagnosta sprawdza stan techniczny auta w momencie, gdy do niego trafia. Nie ma prawa ani możliwości przewidywać, co będzie za jakiś czas. Jak opony w normie (ale widzi, że za 1000 km już nie będą) to w chwili badania pojazd sprawny. A przepisy nie przewidują ważności badania samochodu osobowego krótszego, niż rok.

Ale diagności to wiedzą i nie robią scen - auto sprawne w czasie badania = badanie z wynikiem pozytywnym.

Napisano

Ależ ja się zgadzam z tym, to co mi się wydawało skonfrontowałem ze stacją.

Pytanie było o to na jakiej podstawie policman ma stwierdzić że butelka ma homologację ważną - na podstawie ważności badania technicznego, i w kwestii sprawności może sobie ządać jedynie ponownych badań.

Przepisy przepisami a życie życiem, za te 1000km będzie kontrola i zatrzymają DR kierując na ponowne badania, a jeszcze pech będzie chciał że akurat i butla zakończyła swoją ważność czy wtedy diagnosta przepuści takie auto?

To oczywiście teoria ale bardzo możliwa, a w przypadku opon praktykowana :D sam z kumplem kiedyś dostałem tylko glejt na powrót do miejsca zamieszkania a dowodzi ostał się u mundurowych

Napisano
  • Autor

> A za co go złapali ? I jak bardzo cwaniakował ?

złapali za prędkość i za to dostał mandat. Za brak dokumentu dostał pouczenie. Sam się zdziwił, że go trzeba. Ponoć od 2009 roku trzeba go mieć ze sobą

Napisano

> złapali za prędkość i za to dostał mandat. Za brak dokumentu dostał pouczenie. Sam się zdziwił, że

> go trzeba. Ponoć od 2009 roku trzeba go mieć ze sobą

Trzeba mieć.

''Zaświadczenie o dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przystosowanego do zasilania gazem''

Taki dokument wystawia SKP - przynajmniej u mnie z podanym numerem zbiornika i datą ważności TDT(KDT)

To jest wymagane przez policję.

Napisano

> To jest wymagane przez policję.

To byłoby najmądrzejsze, ale mi na przeglądzie wystawili ostatnio paragon z kasy fiskalnej i tyle.

Napisano

> To byłoby najmądrzejsze, ale mi na przeglądzie wystawili ostatnio paragon z kasy fiskalnej i tyle.

Powinieneś jeszcze dostać taki świstek z CEPIKA za 1zł sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Powinieneś jeszcze dostać taki świstek z CEPIKA za 1zł

> Pozdrawiam BAS

chłopaki, nie galopujcie tak bo się jeszcze okaże że na sw.Krzyśka trzeba mieć zaświadczenie z parafii :D

Napisano
  • Autor

Co nie zmienia faktu, że to głupota. Lampy homologowane ale papierów na nie nie mam. No ale to w końcu Polska, bez papierków się nie obejdzie;) Im więcej tym lepiej

Napisano

> U mnie stosuja się do rozporzadzenia

Które stanowi:

§ 14. 1. Jeżeli wynik badania technicznego podlegającego potwierdzeniu w dowodzie rejestracyjnym jest pozytywny, uprawniony diagnosta dokonujący badania technicznego potwierdza ten fakt w dowodzie rejestracyjnym, wpisując termin następnego badania.

2. W przypadkach innych niż wymienione w ust. 1 stacja kontroli pojazdów wydaje zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym

Więc prosta sprawa - jak jest pieczątka w DR, to nie ma zaświadczenia.

Napisano

> To jest wymagane przez policję.

Na podstawie zarządzenia komendanta wiejskiego ??

Bo ustawa mówi wyraźnie: Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe.

I nie trzeba wozić homologacji na butlę, zaświadczenia z parafii, faktury na radio, dowodu opłaty abonamentu RTV, ani opinii powiatowej komórki partyjnej.

Napisano

> Więc prosta sprawa - jak jest pieczątka w DR, to nie ma zaświadczenia.

Jest pieczątka w DR i jest zaświadczenie.Mnie to nie przeszkadza - jak wypisują to biorę i wożę.

Dwa razy pytali o to policial.gif to im dałem i spokój. grinser006.gif

Napisano

> Na podstawie zarządzenia komendanta wiejskiego ??

Nie pytam o to diagnostów czyje to rozporzadzenie - komendanta wiejskiego czy prawnika miejskiego.

Powołują sie na to rozporzadzenie twierdząc , że policja może tego wymagać to niech sobie wypisują co chcą ja i tak płacę za przeglad podwójnie grinser006.gif

Napisano

> Powołują sie na to rozporzadzenie twierdząc , że policja może tego wymagać

Dobrze by było, żeby przeczytali coś, na co się powołują.

Policja tego nie może wymagać - nie ma na to podstawy prawnej.

Napisano

> Dobrze by było, żeby przeczytali coś, na co się powołują.

> Policja tego nie może wymagać - nie ma na to podstawy prawnej.

Tego na 100% nie wiemy. Art. 38 pkt. 5.

Napisano

> Tego na 100% nie wiemy. Art. 38 pkt. 5.

Wiemy, z bardzo prostego wnioskowania.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 18 września 2009 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

§ 6. 1. W przypadku gdy wynik badania technicznego jest pozytywny, uprawniony diagnosta:

1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

2) dla badania technicznego, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy (badanie przed pierwszą rejestracją w RP - wyjaśnienie moje), wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym.

Zatem, gdy wynik badania jest pozytywny, diagnosta nie ma podstaw prawnych do wydania zaświadczenia. Tak więc policjant nie może domagać się okazania czegoś, do czego wydania nie ma podstawy prawnej.

To tak jakby wymagał od Ciebie zaświadczenia od proboszcza, że nie bijesz żony.

Napisano

> Zatem, gdy wynik badania jest pozytywny, diagnosta nie ma podstaw prawnych do wydania

> zaświadczenia.

Widziałem kiedyś taki świstek z badania auta z LPG. Może jest to rzecz wynikająca z jakiejś wcześniejszej, nieobowiązującej już wersji rozporządzenia?

Napisano

> Widziałem kiedyś taki świstek z badania auta z LPG. Może jest to rzecz wynikająca z jakiejś

> wcześniejszej, nieobowiązującej już wersji rozporządzenia?

Albo z interpretacji zapisu o konieczności wykonania dodatkowych badań jeśli - zostały dokonane zmiany w pojeżdzie w stosunku do założeń konstrukcyjnych - nie ujętych w homolagcji podstawowej pojazdu.

Stąd nazwa zaświadczenia o przeprowadzonych DODATKOWYCH badaniach pojazdu. hmm.gif

Napisano

> Stąd nazwa zaświadczenia o przeprowadzonych DODATKOWYCH badaniach pojazdu.

Sęk w tym, że w obecnej wersji rozporządzenianie nie stoi to "czarno na białym". Mi też nie udało się znaleźć wpisu, z którego mogłoby to w miarę jasno wynikać.

Napisano

> Albo z interpretacji zapisu o konieczności wykonania dodatkowych badań jeśli - zostały dokonane

> zmiany w pojeżdzie w stosunku do założeń konstrukcyjnych - nie ujętych w homolagcji

> podstawowej pojazdu.

> Stąd nazwa zaświadczenia o przeprowadzonych DODATKOWYCH badaniach pojazdu.

czy taki papier na hak też trzeba mieć ? bo właśnie dodatkowe badanie robi się przy montażu haka, potem wbija w DR i zapomina

potwierdzeniem zmian w homologacji jest właśnie wpis w DR

nie jest przeprowadzane żadne dodatkowe badanie, std przegląd hmm.gif

IMO identyczna sytuacja jest przy LPG hmm.gif

Napisano

> Sęk w tym, że w obecnej wersji rozporządzenianie nie stoi to "czarno na białym". Mi też nie udało

> się znaleźć wpisu, z którego mogłoby to w miarę jasno wynikać.

Dlatego

''Co nie jest prawnie zabronione jest dozwolone''

I dla diagnostów i policjantów zlosnik.gif

Prawnicy zawsze będa po stronie klienta który zapłaci.

Napisano

> IMO identyczna sytuacja jest przy LPG

Dla mnie nie jest identyczna. Ale to temat na HP . zlosnik.gif

Napisano

> ''Co nie jest prawnie zabronione jest dozwolone''

> I dla diagnostów i policjantów

Bdzura totalna.

Policja jest organem państwowym - zatem stosuje się do niej art. 7 Konstytucji:

"Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa."

Zatem każdy organ państwowy ma dokładnie takie uprawnienia, jakie wynikają z przepisów prawa i uprawnień nie wolno domniemywać (dostał za to po uszach Wałęsa od TK, że domniemał sobie że jak ma uprawnienie do powołania Przewodniczącego KRRiTV, to może go także odwołać).

Uprawnienia Policji są ściśle określone w rozdziale 3 ustawy o Policji. Zwróć uwagę na konstrukcję art. 15, gdzie wyliczenie jest enumeratywne, nie ma żadnego określenia typu "w szczególności".

No, ale mimo, że od 22 lat nie żyjemy w PRL-u przekonanie o wszechwładzy MO nadal jest silne.

Napisano

> Dla mnie nie jest identyczna. Ale to temat na HP .

Identyczna nie, bo hak nie ma dozoru TDT, a zbiornik gazu tak.

Napisano

> Bdzura totalna.

Ty tak zawsze wszystko na poważnie i złośliwie? yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.