Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus II FL vs. Focus III

Featured Replies

Napisano

Nie powinienem bo już o tym był wątek (dawno), ale muszę bo jestem w szoku. Byłem przy okazji w salonie Forda, żeby pooglądać nowego, światowego Focusa nr 3. Ponieważ obok stała wyprzedażowa dwójka po lifcie to sobie porównałem.

Krótko mówiąc trójka to przerost fikuśnych, festyniarskich zakrętasów nad ergonomią i jakością. Uchwyt do zamykania drzwi cienki jak rzemyk. Włącznik światel można (trzeba) obsługiwać kolanem. Wiele modeli ma łatwiejsze otwieranie maski. Mikro włączniki świateł przeciwmgłowych, mikro guziczki do obsługi klimatyzacji. Największe guziki ma...radio, które można sterować z kierownicy. Cała konsola środkowa w ogóle nie jest nastawiona na kierowcę. Wisienką na torcie jest ścierkowata tapicerka siedzeń przednich, która pelęta się pod nogami pasażera tylnego. shocked.gif

Muszę się tym autem przejechać, żeby złagodniał mi stosunek do niego.

Dla porównania wsiadłem do dwójki, którą znałem już. Prosto, elegancko, ergonomicznie. Jedyny plus trójki to lepiej umiejscowiona dźwignia ręcznego. Acha, jeszcze jedno. Z tyłu pasażerowie nie mają się czego trzymać. Są wieszaczki na ubrania, ale nie ma uchwytów. crazy.gif

Mamy globalne ocieplenie, globalny kryzys, globalnie ziemia jest zaśmiecana przez butelki PET i rozkładające się milion lat worki plastikowe i mamy globalnego Forda, który symbolizuje sobą ten cały syf.

Pozdrawiam. Naprawdę emocjonalnie. angryfire.gif

Napisano

a widziałeś klapkę wlewu paliwa, która w razie otworzenia się w czasie jazdy zadziała jak hamulec aerodynamiczny i na pewno ściągnie auto do rowu? zlosnik.gif

Napisano

ja też siedziałem w nowym focusie i mam podobne odczucia do Twoich. Z tą różnicą, że umiejscowienie dźwigni ręcznego uznaję za wadę, bo "napycha mi się" na prawą nogę. Ogólnie środek sprawia wrażenie jakby projektowano go na zasadzie: czym więcej kantów, załamań i im bardziej to wszytko wysunięte w stronę kierowcy i pasażera, tym lepiej. A dla mnie jedynie potęguje to wrażenie chaosu i ciasnoty. Co ciekawe bardziej podobało mi się w jakiejś uboższej wersji, gdzie kierownica nie była napakowana przyciskami, radio nie miało 100 przycisków i ogólnie było prościej i schludniej. Ale tak czy inaczej design deski to dla mnie masakra, za to auto bardzo mi się podoba z zewnątrz

Napisano

> za to auto

> bardzo mi się podoba z zewnątrz

Biorac pod uwage, ze go nie kupisz, to akurat poprawnie - bedziesz sobie podziwial z zewnatrz. Problem, ze jesli wiekszosc podzieli Twe odczucia, to nie bedzie czego ogladac, bo nikt tego pasztetu wewnatrz nie kupi zlosnik.gif

Napisano

też czekałem na F3. F2 podoba mi się, szczególnie po liftingu i na zewnątrz. Nie kupiłem F2 bo przeraziło mnie wnętrze - za tę kasę oczekiwałem (szczególnie żona:)) czegoś lepszego (mniej plastikowego). Widzę że trójka poszła w jeszcze bardziej w złą stronę. Na zewnątrz też mi się nie podoba frown.gif

Napisano

Byłem w salonie, obejrzałem i na żywo wyglada lepiej niz na zdjęciach. Fajnie się nisko siedzi, tak jak lubię, dosyc przytulnie, materiały wnętrza poprawne, może nie wszędzie, ale nie odbiega od konkurencji. Ogólnie mam dobre wrażenie jak na zwykły dupowóz dla ludu, a nie dzieło sztuki, czego niektórzy oczekują po takiej masówce.

Do takich samochodów nie horse.gif, ma jeździć i tyle. W wersji na wypasie całkiem fajny dupowóz

Napisano

> umiejscowienie

> dźwigni ręcznego uznaję za wadę, bo "napycha mi się" na prawą nogę. Ogólnie

Zobaczcie, że w katalogu na www dźwignia ręcznego występuje w 2 różnych miejscach w zależności od wersji.

Napisano

zwykły plastikowagen jak FII przed i po lifcie.

Bardziej ważne żeby był bezawaryjny.

Porównania nie robiłem bo jakoś mnie do niego nie ciągnie zlosnik.gif

Napisano

Przynajmniej poprawili wyciszenie względem dwójki i silniki benzynowe już tak przeraźliwie nie warczą.

Napisano

Nie wiem co za bieda-wersję oglądałeś, ale ja siedziałem w takiej trochę lepiej wypasionej

i nie można uważać inaczej, niż że zarówno użyte materiały jak i wyposażenie

nowego Focusa w stosunku do starego to niebo a ziemia.

I to porównując do RS-a który ma "wszystko"!

Dla mnie szokiem była zwłaszcza poprawa jakości plastików. 2 generacja to biedny krewny ze wsi.

Napisano

W MK II Ghia jest już całkiem całkiem znośnie. Zgadzam się natomiast, że w podstawowej wersji plastiki są masakryczne

Napisano

> Zgadzam się natomiast, że w podstawowej wersji

> plastiki są masakryczne

a czym sie roznia plastiki miedzy wersjami?

ja mam wersje titanium i z tego co widze biedne wersje mialy takie same plastiki.

Jedyna roznica, to kawalek materialu na drzwiach, ktorego nie ma w tanszych wersjach.

Poza tym boczki drzwi (ktore to wygladaja najgorzej w tym samochodzie) niczym sie nie roznia.

Reszta deski rozdzielczej tez moim zdaniem jest taka sama.

Napisano

Zgadzam się, że jest znacznie lepiej niż w FF2.

Do tego jeszcze fajniej jeździ niż poprzednik. Po przejażdżce FF Mk3 zacząłem się zastanawiać nad sensem kupowania Mondeo - Focus wcale nie jest od niego gorszy wink.gif.

Napisano

@ The_Komandos

Może doprecyzuję - chodziło mi nie tyle o jakość plastików co o ogólną estetykę kabiny - te srebrne wstawki + skóra na kierownicy czy "drewniany" plastik na desce znacznie IMHO znacznie ożywiają wygląd. W podstawowych wersjach Focusa miałem wrażenie otaczającego morza plastiku hehe.gif

Napisano

> @ The_Komandos

> Może doprecyzuję - chodziło mi nie tyle o jakość plastików co o ogólną estetykę kabiny - te srebrne

> wstawki + skóra na kierownicy czy "drewniany" plastik na desce znacznie IMHO znacznie ożywiają

> wygląd. W podstawowych wersjach Focusa miałem wrażenie otaczającego morza plastiku

IMHO w FII FL i Mondeo IV drewno jest o wiele bardziej plastikowe niż srebrne wstawki zlosnik.gif

Napisano

Również oglądałem to nowe cudo. Z zewnątrz F3 to porażka - przerośnięta Fiesta. Najgorsze są te pseudowloty powietrza z przodu. Wnętrze - IMO troszeczkę lepsze od FII. Ale konsola jest za duża, choć teraz trend taki, żeby z Insigni zrzynać.

Napisano

> Również oglądałem to nowe cudo. Z zewnątrz F3 to porażka - przerośnięta Fiesta. Najgorsze są te

> pseudowloty powietrza z przodu. Wnętrze - IMO troszeczkę lepsze od FII. Ale konsola jest za

> duża, choć teraz trend taki, żeby z Insigni zrzynać.

Ze niby Opel ma wyznacznikiem jakosci? :-D

Ale to dobre porownanie, bo Focus 3 jakoscia wnetrza odpowiada moim zdaniem klase wiekszej Insigni.

Natomiast jakosc plastikow najnowszej Astry jest o klase nizej i jest bardziej porownywalna do Focusa 2.

Napisano

> Ze niby Opel ma wyznacznikiem jakosci? :-D

> Ale to dobre porownanie, bo Focus 3 jakoscia wnetrza odpowiada moim zdaniem klase wiekszej Insigni.

> Natomiast jakosc plastikow najnowszej Astry jest o klase nizej i jest bardziej porownywalna do

> Focusa 2.

Duża, "kosmiczna" konsola to patent z Insigni, widoczny teraz w wielu autach. Ford zastosował ją po raz pierwszy w Fieście. Oczywiście kwestia materiałów itp., ale chodzi mi o sam wygląd.

Napisano

> Ze niby Opel ma wyznacznikiem jakosci? :-D

> Ale to dobre porownanie, bo Focus 3 jakoscia wnetrza odpowiada moim zdaniem klase wiekszej Insigni.

> Natomiast jakosc plastikow najnowszej Astry jest o klase nizej i jest bardziej porownywalna do

> Focusa 2.

No wybacz, aleś bardziej zaślepiony Fordem niż ja Oplem. FFIII widziałem i jakość materiałów jest zupełnie porównywalna z AIV. A że "dizajn" Forda mi średnio teraz odpowiada, no cóż tak to bywa. zlosnik.gif

Napisano

> No wybacz, aleś bardziej zaślepiony Fordem niż ja Oplem. FFIII widziałem i jakość materiałów jest

> zupełnie porównywalna z AIV. A że "dizajn" Forda mi średnio teraz odpowiada, no cóż tak to

> bywa.

To Ty wybracz, ale jestem daleki od zaślepienia Fordem.

Porównywałem wnętrze nowego Focusa i nową Astrę stojących obok siebie (i to nie tylko przez szybkę)

Na pierwszy rzut oka wnętrza się podobnie wypasione, ale w Astrze czuć oszczędność pod względem materiałów.

A wizualnie z zewnątz to nowa Astra podoba mi się dużo bardziej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.