Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatki do paliwa ?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to fiat marea 1,9 JTD a przypadłość to czarny dym z rury na wyższych obrotach

Pytanie brzmi co można dolać? Jakieś STP a jeżeli to jakie?

Jak to zrobić - koniecznie na pełny bak?

I pytanie czy to może pomóc?

panic.gif

Napisano

> Pacjent to fiat marea 1,9 JTD a przypadłość to czarny dym z rury na wyższych obrotach

> Pytanie brzmi co można dolać? Jakieś STP a jeżeli to jakie?

> Jak to zrobić - koniecznie na pełny bak?

> I pytanie czy to może pomóc?

Czarny dym z ruły diesla panic.gif

Jakie to są te wyższe obroty, może auto po wirusie ?

Napisano

mam to samo w Bravo 1.9JTD - czarny, gęsty dym powyżej 3500RPM przy deptaniu ostro oslabiony.gif miałem robioną pompę paliwa i to może jakieś pozostałości po tym?

Napisano

Czarny dym to nie problem z paliwem a raczej z powietrzem, tzn. jego brakiem.

Napisano
  • Autor

Podobnież carny dym w dizlu oznacza - lejące wtryski

i spalanie jakby większe i przy większych obrotach zamienia się w rakiete z kłębami dymu z rury

To co tam można nalać?

Napisano

> Podobnież carny dym w dizlu oznacza - lejące wtryski

> i spalanie jakby większe i przy większych obrotach zamienia się w rakiete z kłębami dymu z rury

> To co tam można nalać?

Zdiagnozować czemu dymi nadmiernie. Nadmiernie, bo czarny dym przy bucie i dużym obciążeniu silnika pojawia się, i nie oznacza zaraz niesprawności.

A może być nieszczelność w dolocie, może być zapchany filtr powietrza, może coś EGR niedomaga...

IMO nie lać nic, bo i tak nie pomoże.

Napisano

> Podobnież carny dym w dizlu oznacza - lejące wtryski

> i spalanie jakby większe i przy większych obrotach zamienia się w rakiete z kłębami dymu z rury

> To co tam można nalać?

Najlepiej coś np Liqui Moly albo Sonax na tych produktach jest napisane wyraźnie, że nadają się do układu CR.

Sonax do kupienia w marketach i stacjach benzynowych.

Tudzież Kleen Flo ale ciężko kupić poza dytrybycją oficjalną. Za to napisałem do producenta w Kanadzie o bezpieczeństwo stosowania w/w dodatków i otrzymałem satysfakcjonującą odpowiedź.

Uprzedzając pytanie - nie, nie mam nic wspólnego z w/w firmą.

Napisano

Jaki przebieg, wlej litr MIxolu S na bak przeczyści ci układ i przesmaruje wtryski.Ja leje 200 ml na bak cały czas.

Napisano

> Ponad 300tys

To nie możliwe, Fiaty rozpadają się zaraz po wyjeździe z salonu, to nie pantzerwagen wink.gif

A tak poważnie, trochę sadzy jest normalnym objawem.

Jeśli jest bardzo dużo tej sadzy to spróbuj użyć jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtryskiwaczy albo jak już koledzy radzili mixolu.

Może pomoże, ale jak już leją wtryskiwacze to pewnie skończy się na wymianie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

znajomy miał podobnie, jeździł do wielu mechaników, wymieniali pół auta, ale nie pomagało....dopiero jeden jak zobaczył filtr powietrza filtrona to powiedział mu aby kupił inny... Koleś nie chciał uwierzyć, ale mechanior wyciągnął filtr i pokazał mu że połowa w ogóle nie filtruje (wystarczy zgiąć filtr i widać ile wkładu filtruje). Po wymianie filtra wszystko wróciło do normy.

Napisano

> Jaki przebieg, wlej litr MIxolu S na bak przeczyści ci układ i

> przesmaruje wtryski.Ja leje 200 ml na bak cały czas.

wlewasz do swojego 1,5?? jakieś pozytywne objawy??

Napisano

> Pacjent to fiat marea 1,9 JTD a przypadłość to czarny dym z rury na wyższych obrotach

> Pytanie brzmi co można dolać? Jakieś STP a jeżeli to jakie?

> Jak to zrobić - koniecznie na pełny bak?

> I pytanie czy to może pomóc?

dzisiaj przegoniłem furę na autostradzie na 2 i 3 biegu ok 4000-5000 obrotów, na początku sadzy było pełno a później już lajtowo ok.gif mechanik mi tak doradził bo jak auto używane na krótkich dystansach to w katalizatorze podobno się sadza osadza niewiem.gif

Napisano

> wlewasz do swojego 1,5?? jakieś pozytywne objawy??

Silnik zaczął ciszej i miękko pracować i przy mocniejszym wciśnięciu gazu nie dymi tak jak wcześniej. Ja to leje profilaktycznie żeby wtryski i pompa miały smarowanie dobre i dobrze czyści też je. Aha najlepiej lać mineralny zwykły mixol S, najlepiej się spala i miesza z ON niż te czerwone i niebieskie pół i syntetyki 2T.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Silnik zaczął ciszej i miękko pracować i przy mocniejszym wciśnięciu gazu nie dymi tak jak

ha! czyli efekty lania masz podobne do moich.

z tym, że ja właśnie leję czerwonego ORLENA 2T, a ostatnio jakiegoś CASTROLA 2T.

mixola też mam, ale leję go tylko do mojego motorka z podpisu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.