Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens podkręcania silnika przy ASB

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu samochodu i na 90% będzie to diesel, który zaraz dostanie nowy program coby jakoś lepiej jeździł od seryjnej wersji. Ale te diesle bywały też w połączeniu z automatami. Czy jest sens zwiększać moc silnika wiedząc, że podobno skrzynia automatyczna (tak się naczytałem) jest przeznaczona do współpracy z konkretną jednostką o ściśle określonej mocy? Krótko mówiąc, czy skrzynia automatyczna odczuje negatywnie taki zabieg?

Napisano

> Przymierzam się do zakupu samochodu i na 90% będzie to diesel, który zaraz dostanie nowy program

> coby jakoś lepiej jeździł od seryjnej wersji. Ale te diesle bywały też w połączeniu z

> automatami. Czy jest sens zwiększać moc silnika wiedząc, że podobno skrzynia automatyczna (tak

> się naczytałem) jest przeznaczona do współpracy z konkretną jednostką o ściśle określonej

> mocy? Krótko mówiąc, czy skrzynia automatyczna odczuje negatywnie taki zabieg?

to zależy jak bardzo zwiększymy moc i w jaki sposób.

Napisano

> to zależy jak bardzo zwiększymy moc i w jaki sposób.

A takze jaka to skrzynia jest. W sumie moze być zarówno nic jak i problem.

Napisano

> Przymierzam się do zakupu samochodu i na 90% będzie to diesel, który zaraz dostanie nowy program

> coby jakoś lepiej jeździł od seryjnej wersji. Ale te diesle bywały też w połączeniu z

> automatami. Czy jest sens zwiększać moc silnika wiedząc, że podobno skrzynia automatyczna (tak

> się naczytałem) jest przeznaczona do współpracy z konkretną jednostką o ściśle określonej

> mocy? Krótko mówiąc, czy skrzynia automatyczna odczuje negatywnie taki zabieg?

tak jak koledzy napisali: to zalezy

takze od tego jak bedziesz to auto uzytkowal (chyba glownie od tego)

Czesto gesto po podkreceniu silnika trzeba takze skrzynie przeprogramowac bo np. bedzie Ci przy 150 na nizszy bieg zrzucala przy malym przyspieszeniu

Napisano
  • Autor

decyzja jest taka, że dam sobie spokój z automatem i będę szukał jednak manuala smile.gif

Napisano

> decyzja jest taka, że dam sobie spokój z automatem i będę szukał jednak manuala

Kup automat i zrezygnuj z podkręcania. Uwierz mi, nie będziesz żałować. Po prostu jazda stanie się tak wygodna i bezstresowa (zwłaszcza w mieście), że nie będzie Ci juz potrzebna "rakieta"

Napisano

> decyzja jest taka, że dam sobie spokój z automatem i będę szukał jednak manuala

poszukaj info o ASB - na jakie moce i momenty była robiona - może masz trochę zapasu i nie warto rezygnować z automatu

a po kupnie automatu dojdziesz do wniosku, że podkręcanie silnika nie ma sensu bo wygodnie się jeździ z ASB

Napisano
  • Autor

> Kup automat i zrezygnuj z podkręcania. Uwierz mi, nie będziesz żałować. Po prostu jazda stanie się

> tak wygodna i bezstresowa (zwłaszcza w mieście), że nie będzie Ci juz potrzebna "rakieta"

Jeżdżę obecnie samochodem, który ma 11s do 100km/h. W mieście daje radę, choć sporo pali przy moim stylu jazdy. W trasie bardzo rzadko ale zdarza się zebrać opieprz od pasażera za wyprzedzanie pomimo braku miejsca na manewr. Mój nowy nabytek ma oferować 13,4s w wersji słabszej bądź 12,6s w mocniejszej do rozpędzenia się do 100km/h. Jeździłem tą mocniejszą wersją i jest nieciekawie. Dane dotyczą wersji z manualem i nie posiadam czasów przyśpieszeń dla automata. Wiem tylko, że w wersji benzynowej przy takim samym silniku automat powoduje pogorszenie przyśpieszenia z 11,2s do 13,1s. Nie wiem i nawet nie chcę myśleć ile będzie przyspieszał taki samochód z automatem ale zwiększenie mocy będzie pierwszym zabiegiem jaki wykonam na tym silniku

Napisano
  • Autor

> poszukaj info o ASB - na jakie moce i momenty była robiona - może masz trochę zapasu i nie warto

> rezygnować z automatu

> a po kupnie automatu dojdziesz do wniosku, że podkręcanie silnika nie ma sensu bo wygodnie się

> jeździ z ASB

Tutaj masz zapytanie o samochód. Chyba jest dość egzotyczny, bo do tej pory nie ma żadnej odpowiedzi. Próbowałem też zyskać trochę info w innych miejscach w sieci i dla bliźniaczych modeli ale jest naprawdę ciężko. W takim przypadku nawet się nie podejmuję szukania tak dokładnych informacji o skrzyni biegów tongue.gif

Napisano

13s do 100 to straszna przepaść niż 11s sick.gif

a jak będzeisz chciał wyprzedzić na trasie i będziesz załadowany to już wogóle zapomnij sick.gif

Napisano

> Tutaj masz zapytanie o samochód.

A tam siedzi ts skrzynia Fiatowska salCOSTAMSpeed? Bo jak tak to chyba szału nie ma i faktycznie lepiej manuala, nawet bez chipa grinser006.gif

Napisano

A czy to nie jest jakoś tak że do skrzyni też się wgrywa inny program ?

Napisano

> A czy to nie jest jakoś tak że do skrzyni też się wgrywa inny program ?

można, ale przy niedużych zmianach softu silnika nie ma takiej potrzeby.

Napisano
  • Autor

> 13s do 100 to straszna przepaść niż 11s

> a jak będzeisz chciał wyprzedzić na trasie i będziesz załadowany to już wogóle zapomnij

Jeździłem też benzyną 3.0 w tym modelu (10,2s do setki) i daje radę grinser006.gif Szału nie ma ale można się sprawnie przemieszczać. Mam też jako drugi samochód Vectrę X20XEV, która ma 10s do 100km/h i tak samo- szału nie ma ale jest to już sprawna jazda i bez uczucia bezsilności podczas wyprzedzania. Diesel w moim nowym nabytku będzie musiał być sporo podkręcony. Późniejsze wersje tych silników mają 170KM dając przy tym właśnie 10s do setki i w podobne wartości trzeba będzie celować ażeby nie czuć rozczarowania. Jakby nie patrzeć planowany przyrost kilkudziesięciu KM raczej dobrze nie wpłynie na automat hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A tam siedzi ts skrzynia Fiatowska salCOSTAMSpeed? Bo jak tak to chyba szału nie ma i faktycznie

> lepiej manuala, nawet bez chipa

Selespeed to nie jest. To 4-biegowy automat z możliwością ręcznej zmiany biegów

Napisano

... czyli przemyślenia do jakich doszedłem zastanawiając się nad kupnem auta z ASB i silnikiem 180 KM i upgradem go do jakichś 230 KM (spoko do zrobienia).

No właśnie.

Jak ktoś ztcz zauważył, ASB, jak i każda SB jest projektowana do konkretnych obciążeń. Konkretnie - pod pewien maksymalny MOMENT OBROTOWY.

I teraz tak - zastanówmy się co jest najsłabszym pktem takiej SB i co się stanie, jeżeli przekroczymy pewien pkt krytyczny.

W manualu najszybciej wysypią się łożyska skrzyni i obudowa - żeby siadły zęby trzeba wyjątkowo słabej konstrukcji SB, w praktyce pomijalne.

ALE - po drodze jest pewien "bezpiecznik", który zazwyczaj ograniczy możliwość zniszczenia SB - jest to SPRZĘGŁO.

Jeżeli mamy samochód mający np 250 Nm i zrobimy mu upgrade do 500 Nm, to zazwyczaj w pierwszej kolejności podda się sprzęgło.

Nawet stosując mocniejsze sprzęgło, zazwyczaj nie ma miejsca na pójście mocno w górę ze zwiększoną wielkością zespołu tarcza-docisk, aby móc przenieść sporo większe wartości momentu obr. Sprzęgła spiekowe też mają swoje limity i też zazwyczaj nie da się przekroczyć pktu wytrzymałości skrzyni, ale tu mówimy już o na tyle wysoko zaawansowanych kosztach przeróbek, że koszt uszkodzenia SB jest niejako wliczony w ryzyko (a przynajmniej powinien być).

W przypadku ASB takiego bezpiecznika nie ma, bo nie ma sprzęgła w rozumieniu manualnej SB. ERGO - przeciążenie skrzyni może (i będzie) skutkować jej uszkodzeniem - czy to uszkodzeniem konwertera (najszybciej), czy to zniszczeniem samej przekładni (rzadziej, bo konwertor powinien poddać się pierwszy). Dodatkowo często w tak ciężkich warunkach dochodzi do przegrzania skrzyni - rzadko która konstrukcja ma odpowiednie wskaźniki, chociaż współczesne skrzynie współpracują z systemami pokładowymi i wyświetlają odpowiednie ostrzeżenia - zwykle jednak dość późno (albo wręcz za późno).

Konkludując - nie kupiłem tamtego auta, gdyż skrzynia była nie dostosowana do ŻADNEGO dłubania - ten model w wersji z ASB miał programowo obniżony moment obrotowy w stosunku do manuala (~350 Nm vs 400 Nm - sporo), ergo pójście w wartości ~500+ Nm zmieliłoby ASB błyskiem, nawet patrząc przez pryzmat mojej dziadkowej jazdy.

Napisano

Zwiększ moc maksymalną nie zwiększając maksymalnego momentu obr. Problem masz rozwiązany. Skrzynie są projektowane pod określone obciążenia. Możesz sprawdzić pod jakie obciążenia jest przewidziana ta twoja może się okazać, że jest zapas - w takiej sytuacji trzymaj się tego i nie powinno być problemów.

Trzeba mieć jednak świadomość, że każde zwiększenie maksymalnego momentu obr wpływa niekorzystnie na trwałość przeniesienia napędu.

Napisano

> Zwiększ moc maksymalną nie zwiększając maksymalnego momentu obr.

Możesz podać jakiś konkretny przykład?

Bo IMNSHO to jest niewykonalne praktycznie...

Napisano

> Możesz podać jakiś konkretny przykład?

> Bo IMNSHO to jest niewykonalne praktycznie...

Jak to niewykonalne? yikes.gif

A jakiego rodzaj widzisz przeszkody?

Napisano

> Jak to niewykonalne?

> A jakiego rodzaj widzisz przeszkody?

Twojemu przedpiszcy chodziło o DIESLA.

Jak zamiarujesz podnieść moc w DIESLU nie podnosząc max momentu?

Bo że jest to do zrobienia w benzynie pędzonej z płuca to ja wiem.

Napisano

> Twojemu przedpiszcy chodziło o DIESLA.

> Jak zamiarujesz podnieść moc w DIESLU nie podnosząc max momentu?

> Bo że jest to do zrobienia w benzynie pędzonej z płuca to ja wiem.

Nie podniesiesz maksymalnej wartości momentu osiąganej gdzieś na dole jezeli zmienisz tylko parametry przy obrotach powiedzmy powyżej 2800 - 3000.

Oczywiście moment w tym zakresie obrotów podniesiesz ale jak przy odpowiednio wyższych obrotach to moc pójdzie do góry a moment nie dobije do magicznej granicy

zakładam że o cos takiego chodziło

Napisano

> Nie podniesiesz maksymalnej wartości momentu osiąganej gdzieś na dole jezeli zmienisz tylko

> parametry przy obrotach powiedzmy powyżej 2800 - 3000.

> Oczywiście moment w tym zakresie obrotów podniesiesz ale jak przy odpowiednio wyższych obrotach to

> moc pójdzie do góry a moment nie dobije do magicznej granicy

> zakładam że o cos takiego chodziło

O to chodziło jak widać niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie płaskiego przebiegu momentu do końca zakresu obrotów (prawie). BTW jak mi chipowali poprzednie auto to straszne mieli z nim problemy (pierwszy raz robili taki silnik) i jeden z roboczych wykresów był właśnie taki. Aż żałuję, że fotki nie pstryknąłem. ZTCP moment został na poziomie 300Nm, moc wzrosła ze 143 do 163KM.

Napisano

> Twojemu przedpiszcy chodziło o DIESLA.

> Jak zamiarujesz podnieść moc w DIESLU nie podnosząc max momentu?

> Bo że jest to do zrobienia w benzynie pędzonej z płuca to ja wiem.

A że się aż zapytam jakiego znasz diesla w aucie osobowym w którym jest osiągana maksymalna moc przy takich samych obrotach co maksymalny moment obrotowy?

Możesz podać choć jeden przykład?

Napisano

> Nie podniesiesz maksymalnej wartości momentu osiąganej gdzieś na dole jezeli zmienisz tylko

> parametry przy obrotach powiedzmy powyżej 2800 - 3000.

> Oczywiście moment w tym zakresie obrotów podniesiesz ale jak przy odpowiednio wyższych obrotach to

> moc pójdzie do góry a moment nie dobije do magicznej granicy

> zakładam że o cos takiego chodziło

Misiu - moc MAKSYMALNA to obroty x moment - jeżeli w doładowanym dieslu max moc = max obroty silnika a ogranicznik masz praktycznie pół centymetra wyżej, to co zrobisz?

To nie n/a benzyna, gdzie możesz pokręcić silnik wyżej i moc się pojawi.

Napisano

> A że się aż zapytam jakiego znasz diesla w aucie osobowym w którym jest osiągana maksymalna moc

> przy takich samych obrotach co maksymalny moment obrotowy?

> Możesz podać choć jeden przykład?

oho, znowu się zaczyna.

Pysiu - jeżeli moc max masz na poziomie praktycznie obrotów max to co zrobisz, skoro moc = moment x obroty?

Cudów nie ma.

A dłubanie silnika, żeby uzyskać przyrost rzędu 2-3% to... (rozumiemy się?)

Napisano

> Misiu - moc MAKSYMALNA to obroty x moment - jeżeli w doładowanym dieslu max moc = max obroty

> silnika a ogranicznik masz praktycznie pół centymetra wyżej, to co zrobisz?

> To nie n/a benzyna, gdzie możesz pokręcić silnik wyżej i moc się pojawi.

zastanów się na spokojnie i powoli, skup się:

Przykład:

max moment 400Nm przy 2250 RPM i dalej moment przez jakis czas się utrzymuje i powiedzmy przy 3000 RPM zaczyna spadać, ale obroty rosną więc mimo wszystko moc rośnie i jest osiągana przy powiedzmy 4000RPM. I teraz zabierasz się za edycję programu i nie dotykasz się parametrów poniżej 3000 RPM ale podnosisz np. doładowanie i czas wtrysku zapobiegając spadkowi momentu powyżej tych obrotów albo zmniejszając ten spadek. Czyli przy np. 3500 RPM zamiast fabrycznych 300Nm robisz 350Nm. Czyli granicznej wartości max momentu 400Nm nie osiągasz, ale moc przy tych obrotach wzrośnie. Żeby zwiększyć moc przy 3500 czy 4000 RPM nie muszę zwiększac obrotów.

Napisano

> oho, znowu się zaczyna.

> Pysiu - jeżeli moc max masz na poziomie praktycznie obrotów max to co zrobisz, skoro moc = moment x

> obroty?

> Cudów nie ma.

> A dłubanie silnika, żeby uzyskać przyrost rzędu 2-3% to... (rozumiemy się?)

MY się rozumiemy. Znaczy ja Ciebie rozumiem, ale Ty nie rozumiesz o czym mowa. Tłumaczył Ci to cierpliwie Misiek, ale widzę, że nie dociera. Nie rozmawiamy o żadnych 2-3 procentach.

Napisano

> zastanów się na spokojnie i powoli, skup się:

> Przykład:

> max moment 400Nm przy 2250 RPM i dalej moment przez jakis czas się utrzymuje i powiedzmy przy 3000

> RPM zaczyna spadać, ale obroty rosną więc mimo wszystko moc rośnie i jest osiągana przy

> powiedzmy 4000RPM. I teraz zabierasz się za edycję programu i nie dotykasz się parametrów

Zwykle moment leci w dół już od 2,5 tys w diesli, które trzymają moment do 3 tys to ze świecą szukać, a wtedy zwykle kręcą się wyżej niż do 4 tys.

Napisano

> Zwykle moment leci w dół już od 2,5 tys w diesli, które trzymają moment do 3 tys to ze świecą

> szukać, a wtedy zwykle kręcą się wyżej niż do 4 tys.

przykład qrfa to był wpysk.gif dla ułatwienia wziąłem okrągłe wartości zlosnik.gif

Napisano

> przykład qrfa to był dla ułatwienia wziąłem okrągłe wartości

No czepiam się tylko dla formalności grinser006.gif, bo Ci zaraz napisze, że masz moc maksymalną przy 3 tys i zyskasz 2-3 procent sciana.gif

Napisano

> zastanów się na spokojnie i powoli, skup się:

> Przykład:

I uważasz, że zrobisz to bez przekroczenia max wartości?

Mówię o PRAKTYCE, a nie o teorii.

Pomijam też kwestię, że we współczesnym dieslu moment jest mocno płaski prawie przez cały użyteczny zakres obrotów.

Napisano

> I uważasz, że zrobisz to bez przekroczenia max wartości?

oczywiscie że tak, masz nad tym pełna kontorlę, no dobra, ogarnięty tuner ma, nie Ty

> Mówię o PRAKTYCE, a nie o teorii.

różnica polega na tym, że ja mówię na podstawie praktyki a Ty wciąż teoretyzujesz

przykładowa mapa momentu:

desired_torque.jpg

jak nie dotkniesz wartości poniżej 2500RPM

to nic się nie zmieni, a wartości przy wyższych obrotach możesz podnosić nie przekraczając wartości max a moc wzrośnie

> Pomijam też kwestię, że we współczesnym dieslu moment jest mocno płaski prawie przez cały użyteczny

> zakres obrotów.

i tam gdzie zaczyna spadać możesz go wypłaszczyć kosztem zapewne pewnego dymienia i niezgodności z normą emisji i wtedy nie przekroczysz max wartości a moc wzrośnie, bo przecież moc to moment * RPM. Czyli zmienisz moment o 50Nm* zachowując do wartości max zapas kolejnych np. 30Nm ale moc zdaje się wzrośnie zlosnik.gif

*wartości liczbowe przykładowe

Napisano

> i tam gdzie zaczyna spadać możesz go wypłaszczyć kosztem zapewne pewnego dymienia i niezgodności z

> normą emisji i wtedy nie przekroczysz max wartości a moc wzrośnie, bo przecież moc to moment *

> RPM. Czyli zmienisz moment o 50Nm* zachowując do wartości max zapas kolejnych np. 30Nm ale moc

> zdaje się wzrośnie

> *wartości liczbowe przykładowe

Dopsz - zgadzam się z Tobą, chociaż wciąż stoję na stanowisku, że przyrosty nie będą aż tak duże, jak również miodność eksploatacji takiego silnika nie wzrośnie tak, jak w sytuacji, gdy nie ograniczają go sztywno fabryczne wartości momentu obrotowego.

Napisano

> Dopsz - zgadzam się z Tobą, chociaż wciąż stoję na stanowisku, że przyrosty nie będą aż tak duże,

> jak również miodność eksploatacji takiego silnika nie wzrośnie tak, jak w sytuacji, gdy nie

> ograniczają go sztywno fabryczne wartości momentu obrotowego.

z praktyki zlosnik.gif zniwelowanie tego spadku daje odczuwalne zyski wink.gif będzie Ci się kiedyś nudziło to zapraszam na "pokazuję i objasniam" zlosnik.gif

Napisano

> z praktyki zniwelowanie tego spadku daje odczuwalne zyski będzie Ci się kiedyś nudziło to

> zapraszam na "pokazuję i objasniam"

Paaanie, z południa Europy do Azji?

Toż tam chyba wizy trzeba nawet...

Napisano

> Dopsz - zgadzam się z Tobą, chociaż wciąż stoję na stanowisku, że przyrosty nie będą aż tak duże,

> jak również miodność eksploatacji takiego silnika nie wzrośnie tak, jak w sytuacji, gdy nie

> ograniczają go sztywno fabryczne wartości momentu obrotowego.

A ze mną się nie zgadzasz choć pisałem, o tym samym, no nie?

Oczywiste jest, że nie jest to dokładnie tak samo, ale dla kierownika który ogarnia skrzynię biegów właściwości dynamiczne auta poprawią się prawie tak samo jak przy normalnym chipowaniu. Wystarczy mieć świadomość, że za przyspieszenie odpowiada moc, a nie moment i wykorzystywać obroty gdzie jest maksymalna moc.

W tym przypadku mowa jest o automacie więc tym bardziej nie będzie problemu. Jak kierownik wciśnie guziczek pod pedałem gazu, to skrzynia wbije taki bieg, gdzie silnik wejdzie na obroty w zakresie w którym została podniesiona moc. Przyspieszać będzie znacznie lepiej po chipie.

Napisano

> A ze mną się nie zgadzasz choć pisałem, o tym samym, no nie?

Przytulić? :-)

> W tym przypadku mowa jest o automacie więc tym bardziej nie będzie problemu. Jak kierownik wciśnie

> guziczek pod pedałem gazu, to skrzynia wbije taki bieg, gdzie silnik wejdzie na obroty w

> zakresie w którym została podniesiona moc. Przyspieszać będzie znacznie lepiej po chipie.

O ILE skrzynia będzie w stanie tak zrobić.

To akurat nie jest tak oczywiste.

Napisano

> Dopsz - zgadzam się z Tobą, chociaż wciąż stoję na stanowisku

Sibuj, Ty sobie możesz stać na stanowisku w piaskownicy.

Jak zwykle pieprzysz głupoty, radośnie sobie teoryzujesz i dyskutujesz z praktykami, którzy w przeciwieństwie do CIEBIE wiedzą o czym piszą, bo SPRAWDZILI.

Zwiększanie MOCY silnika tak, żeby nie ruszyć max momentu to żaden problem i wielu tunerów w Polsce bez problemu Ci to zrobi, tak, żeby nie skrzywdzić ASB.

Zamilcz wreszcie, jak nie masz pojęcia o czym piszesz. A najlepiej przestań rzucać te swoje gówniarskie teksty o azjach, podjedź do Miśka, on pokaże Ci jak to wygląda w praktyce. Podziękujesz ładnie, przeprosisz i będziesz mądrzejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.