Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja, pytan kilka

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.

Czytam rozne artykuly, wypowiedzi na forach i im wiecej informacji tym wiekszy metlik mam w glowie. spineyes.gifspineyes.gif

W zwiazku z tym, mam kilka pytan (moze tu uda sie rozwiac wszelkie watpliwosci)

Zaczynamy:

Pytanie no.1:

- Czy sprawnosc klimatyzacji spada wraz z uplywem czasu?

Jesli tak, to dlaczego?

Pytanie no.2:

- Czy czynnik roboczy jest w stanie uchodzic z ukladu klimatyzacji?

Nieraz spotkalem sie z w/w opinia.

Z drugiej strony czytalem, ze jesli uklad klimatyzacji jest szczelny (nie zostal fizycznie uszkodzony) to czynnik nie ma prawa uchodzic.

Co w koncu jest prawda? zlosnik.gifzlosnik.gif

Pytanie no 3.

- Czy czynnik roboczy wraz z wiekiem traci swoje wlasciwosci?

Pytanie no 4.

- W jakich warunkach dokonac pomiaru temperatury powietrza w nawiewie?

Samochod stoi / jedzie, chlodzenie na 50 % / 100 %, nadmuch na 50 % / 100 %?

Jaka wartosc bedzie swiadczyla o tym ze klima wymaga uzupelnienia/wymiany czynnika?

Napisano

> Pytanie no.1:

> - Czy sprawnosc klimatyzacji spada wraz z uplywem czasu?

> Jesli tak, to dlaczego?

Tak - czynnik z czasem powoli ulatnia się nawet ze szczelnego (teoretycznie) układu. Podobno znacząco to zjawisko przyspieszają długie okresy nie używania klimy - olej rozprowadzany z czynnikiem w czasie pracy klimy między innymi uszczelnia instalkę. Jak długo klima nie pracuje - to spływa i czynnik uchodzi mikronieszczelnościami.

Po kilku latach różnica jest znaczna - trzeba zrobić porządny przegląd klimy z odessaniem czynnika, przefiltrowaniem i nabiciem właściwą ilością.

> Pytanie no.2:

> - Czy czynnik roboczy jest w stanie uchodzic z ukladu klimatyzacji?

Tak.

> - Czy czynnik roboczy wraz z wiekiem traci swoje wlasciwosci?

> Pytanie no 4.

Nie. Czynnik nabija się ten sam i dokłada brakującą część nowego. Ale zużywa się olej (jest wymieniany). Potrafią się też w instalce pojawić zanieczyszczenia, wilgoć - i to trzeba odessać i odfiltrować w czasie przeglądu.

Napisano

> Pytanie no 4.

> - W jakich warunkach dokonac pomiaru temperatury powietrza w nawiewie?

> Samochod stoi / jedzie, chlodzenie na 50 % / 100 %, nadmuch na 50 % / 100 %?

> Jaka wartosc bedzie swiadczyla o tym ze klima wymaga uzupelnienia/wymiany czynnika?

pewnie dla różnych samochodów/modeli wartości te są inne...

w v40 np. warunki są taki:

1. temp. zew. ok. 25 stopni

2. wilgotność x % (nie pamiętam w tej chwili ile ale to też jest ważne)

3. dmuchawa na max.

4. nawiew na twarz

5. temp. na minimum

6. obroty silnika na 1500rpm

w środkowej kratce temp. powinna być w granicach 5-7 stopni...

Napisano

Dziś byłem w serwisie klimatyzacji i rozmawiałem z gościem na tematy różne. No i spytałem o temperaturę nawiewu z kratek. Gość się uśmiechnął i powiedział, że nie ma przyjętej normy ile powinno być, bo to zależy do wielu czynników. Mówił, że jak jest 9-10 stopni to jest dobrze. Rekordzistą była Toyota Verso, 2 stopnie.

Napisano

> Dziś byłem w serwisie klimatyzacji i rozmawiałem z gościem na tematy różne. No i spytałem o

> temperaturę nawiewu z kratek. Gość się uśmiechnął i powiedział, że nie ma przyjętej normy ile

> powinno być, bo to zależy do wielu czynników. Mówił, że jak jest 9-10 stopni to jest dobrze.

> Rekordzistą była Toyota Verso, 2 stopnie.

U mnie przeważnie jak już sie trochę schłodzi, to leci około 5-6st (kratki środkowe, nawiew na II).

Rekord jaki miałem do klima na 1 i dłuższe schłodzenie i spadło do 1.5 st.(ale był zamkniety obieg).

Przeważnie ok 4-6 st leci.

No chyba ze na dworze jest +30, to wtedy spada do okolo 8-10st. (wszystko przy otwartym obiegu).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

wiec rodzi sie nastepne pytanie. zlosnik.gifzlosnik.gif

Czy jesli temperatura powietrza na wylocie nie bedzie odbiegala od "przyjetego" poziomu, oznacza to ze z klima jest wszystko w porzadku i nie wymaga ona czynnosci serwisowych?

Zakladajac ze nie bylo w niej nic robione od nowosci czyli od roku 2005.

Napisano

> Pytanie no.1:

> - Czy sprawnosc klimatyzacji spada wraz z uplywem czasu?

> Jesli tak, to dlaczego?

Tak. Głównie z powodu brudnych wymienników, ale ma też na to wpływ mniejsza ilość czynnika i zużyta sprężarka (ale to już ekstremalna sytuacja).

> Pytanie no.2:

> - Czy czynnik roboczy jest w stanie uchodzic z ukladu klimatyzacji?

> Nieraz spotkalem sie z w/w opinia.

> Z drugiej strony czytalem, ze jesli uklad klimatyzacji jest szczelny (nie zostal fizycznie

> uszkodzony) to czynnik nie ma prawa uchodzic.

W samochodowej - ma prawo (do 15% rocznie przy sprawnej instalacji), taka specyfika połączeń. Ale nie zawsze uchodzi - czasami w 15-letnim aucie jest tyle czynnika, ile nabiła fabryka wink.gif W układach stacjonarnych (niesamochodowych) przy szczelnej instalacji nie powinno ubywać.

> Pytanie no 3.

> - Czy czynnik roboczy wraz z wiekiem traci swoje wlasciwosci?

I tak i nie. Przy sprawnym układzie freon jest "wieczny", ale np. zacierająca się sprężarka potrafi "ugotować" czynnik, po prostu pod wpływem zbyt dużej temperatury (albo wilgoci w układzie) potrafi stracić swoje właściwości.

> Pytanie no 4.

> - W jakich warunkach dokonac pomiaru temperatury powietrza w nawiewie?

> Samochod stoi / jedzie, chlodzenie na 50 % / 100 %, nadmuch na 50 % / 100 %?

> Jaka wartosc bedzie swiadczyla o tym ze klima wymaga uzupelnienia/wymiany czynnika?

Zakłada się, że na I biegu nawiewu przy "rozgrzanej" klimie (czyli po przejechaniu co najmniej kilku kilometrów, nie staniu na jałowym), temperaturze na zewnąrz 25 C oraz obrotach silnika 2500 powinno być 4-6 stopni na wylocie. Ale z tym bywa różnie, ale mimo wszystko powinno być mniej niż 10 (i więcej niż 0, bo i takie rzeczy się zdarzają! wink.gif).

Napisano

> wiec rodzi sie nastepne pytanie.

> Czy jesli temperatura powietrza na wylocie nie bedzie odbiegala od "przyjetego" poziomu, oznacza to

> ze z klima jest wszystko w porzadku i nie wymaga ona czynnosci serwisowych?

> Zakladajac ze nie bylo w niej nic robione od nowosci czyli od roku 2005.

Generalnie tak ok.gif Nie ma sensu ingerować w zdrowy układ. Przydałoby się odgrzybić porządnie i tyle.

Napisano

Zrobilbym, olej jest higroskopijny, warto jednak ogarnac dobry serwis zeby to dzialalo b.dobrze wink.gif

Napisano

> ...Zakladajac ze nie bylo w niej nic robione od nowosci czyli od roku 2005.

Po ponad pięciu latach należy dokonać wymiany czynnika, bo tak jak moi przedmówcy napisali, zużywa się olej zawarty w czynniku a pałni on rolę smarującą sprężarkę.

Napisano

> Po ponad pięciu latach należy dokonać wymiany czynnika, bo tak jak moi przedmówcy napisali, zużywa

> się olej zawarty w czynniku a pałni on rolę smarującą sprężarkę.

Przesadzasz. Nie ma takiej potrzeby.

Napisano

> Po ponad pięciu latach należy dokonać wymiany czynnika, bo tak jak moi przedmówcy napisali, zużywa

Nie zużywa się.

Moi mechanicy stosują taki " chłit materkingody " jak przyjedzie auto na przegląd :

- panie a olej w klimie to pan zmieniał

- nie..... no ale jak jest olej to trzeba zmienić

Jak klima działa większość ludzi nie pomyśli żeby zrobić serwis, ale jak usłyszy że tam jest olej... no jak jak OLEJ to trzeba co jakiś czas zmieniać zlosnik.gif

Napisano

> Przesadzasz. Nie ma takiej potrzeby.

hmm.gif tak sądzisz?

Ona tez tak myślała zlosnik.gif

Oczywiście każdy sam o tym decyduje 20.GIF

Fakt starsze auta duzo więcej wytrzymuja ale w nowszych już to nie przejdzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zakłada się, że na I biegu nawiewu przy "rozgrzanej" klimie (czyli po przejechaniu co najmniej

> kilku kilometrów, nie staniu na jałowym), temperaturze na zewnąrz 25 C oraz obrotach silnika

> 2500 powinno być 4-6 stopni na wylocie. Ale z tym bywa różnie, ale mimo wszystko powinno być

> mniej niż 10 (i więcej niż 0, bo i takie rzeczy się zdarzają! ).

postapilem w/g powyzszego

w porywach udalo sie zejsc do temperatury +12 C

przy temp. zewnetrznej + 28 C

Jutro jade uzupelnic czynnik.

Napisano

> tak sądzisz?

> Ona tez tak myślała

Przecież w tamtym poście pisałeś, że oleju nie było w ogóle, albo z mało.

Napisano

> Przecież w tamtym poście pisałeś, że oleju nie było w ogóle, albo z mało.

Zgadza sie grinser006.gif to pomyśl teraz gdzie sie to podziało skoro auto nie bite ,salonowe cfaniaczek.gif

Napisano

> Zgadza sie to pomyśl teraz gdzie sie to podziało skoro auto nie bite ,salonowe

Może w fabryce popełnili błąd, albo podczas jakiejś wymiany serwisowej.

Przecież z oleju woda się nie zrobiła, a sprawny układ jest na tyle szczelny, że nie pobiera wody z otoczenia, a do osuszania służy sprawny osuszacz.

Napisano

> Może w fabryce popełnili błąd, albo podczas jakiejś wymiany serwisowej.

Nie było żadnej ingerencji serwisowej w ukł klimy waytogo.gif

Bład w fabryce hmm.gif zatarta spręzarka w grupie VAG to nie jest odosobniony przypadek waytogo.gif

> Przecież z oleju woda się nie zrobiła, a sprawny układ jest na tyle szczelny, że nie pobiera wody z

> otoczenia, a do osuszania służy sprawny osuszacz.

Nigdzie nie pisałem o wodzie ale tu masz racje z tym ze nie jest na tyle szczelny by utrzymac na zawsze czynnik w odpowiedniej ilości i to coraz wiekszy problem nowszych aut waytogo.gif kiedys układy były na ok1 kg teraz w wiekszości juz połowa z tego zlosnik.gif

Więc kwestia czy robić serwis klimy czy nie pozostaje w rękach właściciela ja głosze ze trzeba grinser006.gif20.GIF

Napisano

Odnosiłem się do tego:

Quote:

Moim zdaniem post nieporozumienie.

Napisano

Dołączam pytanie:

z jakiego materiału robione są elastyczne przewody w obwodzie klimatyzacji?

Napisano

> Dołączam pytanie:

> z jakiego materiału robione są elastyczne przewody w obwodzie klimatyzacji?

Z takiego samego jak ciśnieniowe do hydrauliki.

Guma w jakiejś osnowie.

Napisano

> Z takiego samego jak ciśnieniowe do hydrauliki.

> Guma w jakiejś osnowie.

Jasne. Jeśli woda dostaje się do układu hamulcowego poprzez gumę, to nie widzę powodu, dlaczego ma nie przenikać do układu klimatyzacji. Guma nie ma doskonale gładkiej struktury.

Tak mnie przy okazji klimy naszło. Gdyby miało być inaczej, to montowanie tak wielkiego odwadniacza do ukladu doskonale szczelnego nie miało by sensu.

Napisano

A propos "testowania" i "norm producenta".

Kiedyś słuchałem w ASO jak to moja klimatyzacja jest w pełni sprawna bo "spełnia normy producenta" i "przechodzi test".

A to że w środku jest jak w łaźni to nikogo nie obchodziło.

Potem wszedłem na etap "po gwarancji" i wtedy zawsze było źle, ale to już osobna opowieść.

Koniec końców zacząłem podchodzić do tematu racjonalnie. Nastawiam 20stopni i MA BYĆ 20 stopni.

Renówka po naprawie młotkiem tak zaczęła mieć a obecny samochód tak ma od nowości. I tak właśnie ma być a nie "jak w nawiewie na głebokości 2.89cm., obrotach 2310rpm. i temperaturze zewnętrznej 23,9 stopnia jest mniej niż 10 stopni po 2,73 minuty to jest OK"zlosnik.gif.

Napisano

> Odnosiłem się do tego:

> Quote:

> Moim zdaniem post nieporozumienie.

No nie tak do końca nieporozumienie , sama sprężarka w upalne dni nie ma letkiej pracy a tłoczki i łozyska w niej musza mieć odpowiednie smarowanie a za to odpowiada i czynnik i olej więc dla tego też preferuje sie wymiane czynnika i części oleju co jakiś czas .

Napisano

> A propos "testowania" i "norm producenta".

Może to taka sama norma jak możliwość spalania 1 litra oleju na 1000 km.

Napisano

> Jasne. Jeśli woda dostaje się do układu hamulcowego poprzez gumę, to nie widzę powodu, dlaczego ma

> nie przenikać do układu klimatyzacji. Guma nie ma doskonale gładkiej struktury.

> Tak mnie przy okazji klimy naszło. Gdyby miało być inaczej, to montowanie tak wielkiego odwadniacza

> do ukladu doskonale szczelnego nie miało by sensu.

Nie dzielmy włosa na czworo zlosnik.gif

Napisano

czy jak czynnik jest odsysany aby zwazyc ile go tam jest to od razu jest oczyszczany i odwilgacany ? robi sie to automatycznie czy cos dodatkowo trzeba robic ? (zeby wartszat nie powiedzial ze zrobil wszystko a okaze sie ze tylko zwazyl i dobil brakujaca czesc)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.