Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia CVT w Hondzie Jazz

Featured Replies

Napisano

> z roku 2004

> jakie opinie?

> kibel jak Multitronic by VAG czy dobry sprzecik?

Kibel jak kazde CVT, niewazne czyje. Wszystkie sa tak samo denne.

Napisano

> Kibel jak kazde CVT, niewazne czyje. Wszystkie sa tak samo denne.

Bo?

Na skuterze przejechałem blisko 40.000 km - tam są praktycznie tylko takie skrzynie. Tam nikt nie narzeka.

Ale w autach, tak: są malkontenci, że "silnik im wyje", nie pomaga nawet sztuczne stworzenie biegów, gdy auto zachowuje się (obroty) tak, jakby te biegi miało.

Denne, bo... - bo co? Bo wyje jak się da do dechy? Przecież MA wyć, bo jak delikwent chce mieć "powera", to z racji tego iż zwykle ów "power" jest w górnym zakresie obrotów, to i silnik ich wtedy używa: przyśpieszenie wszak jest wtedy najefektywniejsze.

Z kolei jak delikwent, zdaje się - niezależnie od aktualnie osiąganej prędkości raczy uprzejmie puścić deczko pedał gazu - obroty spadają.

To może mnie ktoś uprzejmie oświeci, czemu "denna"? Bo w naprawach droga? Żaden automat nie jest tani w naprawach...

Napisano

> To może mnie ktoś uprzejmie oświeci, czemu "denna"? Bo w naprawach droga? Żaden automat nie jest

> tani w naprawach...

Bo irytujaca w dzialaniu wlasnie przez to wycie (przyjemny jest dzwiek narastajacych obrotow a nie ustalenie ich na 6k i trzymanie tam, przynajmniej w silnikach innych niz v8) i gumowate odczucia przy wcisnieciu gazu, w zwiazku z czym pojecie "reakcja na gaz" jest nieznane. Bo wcale nie jest skuteczniejsza ani szybsza (mimo, ze teoretycznie powinna byc). Bo jak sie sypnie to bedzie duuuuzy problem. Generalnie bezsensowna komplikacja bo ani to szybciej nie jedzie ani mniej nie pali.

Napisano

W sumie jeśli Ci to przeszkadza - masz rację.

Zalety są takie, że nie ma szarpnięć przy przełączaniu "biegów", no i w sumie automat - w sumie nie tak bardzo awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Kibel jak kazde CVT, niewazne czyje. Wszystkie sa tak samo denne.

Bardziej interesuje mnie awaryjnosc.

O specyfice dzialania wiem.

Napisano

> Bo irytujaca w dzialaniu wlasnie przez to wycie (przyjemny jest dzwiek narastajacych obrotow a nie

> ustalenie ich na 6k i trzymanie tam, przynajmniej w silnikach innych niz v8) i gumowate

> odczucia przy wcisnieciu gazu, w zwiazku z czym pojecie "reakcja na gaz" jest nieznane. Bo

> wcale nie jest skuteczniejsza ani szybsza (mimo, ze teoretycznie powinna byc). Bo jak sie

> sypnie to bedzie duuuuzy problem. Generalnie bezsensowna komplikacja bo ani to szybciej nie

> jedzie ani mniej nie pali.

tak z ciekawosci-ile km jazdy miejskiej zrobiles autem z taka skrzynia?

Napisano

> z roku 2004

> jakie opinie?

> kibel jak Multitronic by VAG czy dobry sprzecik?

Przekaż koleżance to, co ja - nie ma kompaktu z prawdziwym automatem za sensowne pieniądze :-)

Zwłaszcza z kraju Kwitnącej Wiśni.

Napisano

> Przekaż koleżance to, co ja - nie ma kompaktu z prawdziwym automatem za sensowne pieniądze :-)

> Zwłaszcza z kraju Kwitnącej Wiśni.

A Civic z normalnym automatem?

Napisano

> A Civic z normalnym automatem?

Na temat aut na literę H mam jednoznaczną opinię, ale - jednocześnie - nie mam na tyle wielkich cohones, żeby wygłosić ją ponownie :-)

Napisano

> Na temat aut na literę H mam jednoznaczną opinię, ale - jednocześnie - nie mam na tyle wielkich

> cohones, żeby wygłosić ją ponownie :-)

Oczywiście masz na myśli Holdeny grinser006.gif

Napisano

> tak z ciekawosci-ile km jazdy miejskiej zrobiles autem z taka skrzynia?

Swego czasu dosyc sporo najezdzilem sie Priusem. Do tego dobre 1500km HRV z taka skrzynia w lecie zeszlego roku. Naprawde wiem o czym mowie.

Napisano

No ale Prius nie ma zwykłej CVT tylko przekładnię planetarną.

Ja zrobiłem 40.000 km (a może więcej) skuterami i skrzynia git - choć to częsciowo tylko namiastka prawdziwej CVT.

A jak ktoś MUSI mieć szarpanie przy zmianie biegów, to już trudno.

Napisano

> Swego czasu dosyc sporo najezdzilem sie Priusem. Do tego dobre 1500km HRV z taka skrzynia w lecie

> zeszlego roku. Naprawde wiem o czym mowie.

akurat w to nie watpilem,chodzilo mi o co innego-ze w miare km w miescie zaczyna sie doceniac taka skrzynie ok.gif

Napisano

> Na temat aut na literę H mam jednoznaczną opinię, ale - jednocześnie - nie mam na tyle wielkich

> cohones, żeby wygłosić ją ponownie :-)

Ciekawy jestem... na priv wyslij wink.gif

Napisano

> Ciekawy jestem... na priv wyslij

Pewnie jest to opinia podobna do mojej... biglaugh.gif

Napisano

> akurat w to nie watpilem,chodzilo mi o co innego-ze w miare km w miescie zaczyna sie doceniac taka

> skrzynie

Byc moze tak. Jednak jakos wole klasyczny automat. Nie mowiac juz o DSG.

Napisano

> Byc moze tak. Jednak jakos wole klasyczny automat. Nie mowiac juz o DSG.

DSG to pewnie polowa wartosci takiego autka zlosnik.gif

ale majac wybor-jezdzic po miescie manualem czy CVT-bez wahania wybralbym ten automat. ok.gif

Napisano

> DSG to pewnie polowa wartosci takiego autka

> ale majac wybor-jezdzic po miescie manualem czy CVT-bez wahania wybralbym ten automat.

Po mieście, a takze na trasie (ale to mozna sie przekonac dopiero MAJĄC jakis czas automat), to kazdy automat jest lepszy od manuala: nawet bardzo badziewny z elektronicznym sprzeglem (inna sprawa to osiagi).

A poza tym po miescie w DSG moze szarpac szczeg. na predkosci granicznej pom. 1 a 2/gim biegiem. A w CVT nic nigdy nie szarpie smile.gif

Napisano

> Pewnie jest to opinia podobna do mojej...

A jaka jest Twoja? Pytam z ciekawości, fanatyk marki ze mnie żaden wink.gif

Napisano

> A jaka jest Twoja? Pytam z ciekawości, fanatyk marki ze mnie żaden

Raczej po tych przygodach co go spotkaly z ufo to bym sie nie dziwil negatywnej grinser006.gif

Sam musze szczerze przyznac, ze ten 8gen to absolutnie i bezdyskusyjnie najgorsza Honda jaka kiedykolwiek mialem...a bylo ich naprawde sporo. Co ciekawsze jest to rowniez najmlodsza jaka mialem i to chyba swiadczy podwojnie. Ale i tak lepiej nizby miec jakiegos Golfa albo (co znacznie gorsze) Toyote grinser006.gif

Napisano

> Raczej po tych przygodach co go spotkaly z ufo to bym sie nie dziwil negatywnej

> Sam musze szczerze przyznac, ze ten 8gen to absolutnie i bezdyskusyjnie najgorsza Honda jaka

> kiedykolwiek mialem...a bylo ich naprawde sporo. Co ciekawsze jest to rowniez najmlodsza jaka

> mialem i to chyba swiadczy podwojnie. Ale i tak lepiej nizby miec jakiegos Golfa albo (co

> znacznie gorsze) Toyote

Powiadasz, ze tajpeS slaby? cos konkretnie czy caloksztalt?

Napisano

> Powiadasz, ze tajpeS slaby? cos konkretnie czy caloksztalt?

Nie slaby jako samochod. Bo jest calkiem fajny. Natomiast jakosc angielskiego montazu jest naprawde slaba.

Napisano

> A jaka jest Twoja? Pytam z ciekawości, fanatyk marki ze mnie żaden

Jakoś wielkiego entuzjazmu u mnie nie wzbudza zlosnik.gif - mam Civica 5D, samochód sam w sobie jest OK, natomiast jakość wykonania jest fatalna. Raczej traktuję to doświadczenie jako nauczkę, by na przyszłość trzymać się z daleka. biglaugh.gif

Napisano

> ...natomiast jakość wykonania jest fatalna.

Aż tak źle?

VW żony ma duży przebieg i problemy i nastepne to miał być Civic UFO. Ja jestem z Akorda zadowolony devil.gif

Napisano

> Aż tak źle?

> VW żony ma duży przebieg i problemy i nastepne to miał być Civic UFO. Ja jestem z Akorda zadowolony

Jakosc Accorda to zupelnie inna planeta.

Napisano

> Jakosc Accorda to zupelnie inna planeta.

Masz rację.

Wrócilismy z oglądania Civika i żona krótko oceniła środek: plastik - fantastik zlosnik.gif słabe to jakoś bardzo.

Byliśmy w salonie DD i nawet dali pojeździć. Cena za Sport 1.8 to 75 tysiący z metalikiem i ubezpieczeniem na rok.

Okazja bo w NL za taki sam 25 tysiący euro tongue.gif

Napisano

> Wrócilismy z oglądania Civika i żona krótko oceniła środek: plastik - fantastik słabe to jakoś

> bardzo.

Akurat sam wygląd tych plastików to IMO najmniejszy problem - są, jakie są, takie zalożył producent i OK, ale czasem "składacze" potrafią nawet zostawić nadlewki i nie usunąć ich przy montażu. biglaugh.gif U mnie nad prędkościomierzem wisiały takie półcentymetrowe frędzelki, które trzeba było sobie samemu poodcinać.

Napisano

> Akurat sam wygląd tych plastików to IMO najmniejszy problem...

Niejasno napisałem ale nie chodzi o wygląd ale że twarde są i nie wygladają jak 'exclusiv' wink.gif

Cena jest jednak dobra i żona myśli dalej o Civiku bo jedna Honda już z nami jest.

No i chce zmian jak to kobieta zlosnik.gif

Napisano

> Niejasno napisałem ale nie chodzi o wygląd ale że twarde są i nie wygladają jak 'exclusiv'

Na podszybiu są miękkie - wygląda to trochę jak styropian pokryty jakims tworzywem, bo jest wiotkie i dosyć delikatne. biglaugh.gif Coś tam trzeszczy czasami w okolicach słupków A, ale takie rzeczy mi nie przeszkadzają specjalnie, ale mogłoby to być jakos staranniej poskładane. ok.gif Auto samo w sobie ma parę mankamentów "ergonomicznych" (typu widoczność do tyłu, trudna do oczyszczenia od wewnątrz przednia szyba - w myjni zawsze na to obsługa wyklina zlosnik.gif), ale w sumie teraz mało które nie ma - można się przyzwyczaić, IMO nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu, zwłaszcza że jest też parę zalet. biglaugh.gif

Najgorzej IMO jest z jakością wykonania nadwozia i instalacją elektryczną .

Napisano

> Najgorzej IMO jest z jakością wykonania nadwozia i instalacją elektryczną .

W Sporcie 1.8 litra benzynowy będzie to problem ?

Napisano

> W Sporcie 1.8 litra benzynowy będzie to problem ?

Ja mam właśnie 1.8 - w zimie parę razy laweta moje auto już woziła (migające wszystkie kontrolki, silnik nie startował), jakaś drutologia była wymieniana, poprawiano też styki do masy. W sumie pomogło chyba, ale trochę się boję się gdzieś dalej nim jeździć. panic.gif Na razie mam raptem jakieś 5 kkm przebiegu hehe.gif

Napisano

> Ja mam właśnie 1.8 - w zimie parę razy laweta moje auto już woziła (migające wszystkie kontrolki,

> silnik nie startował), jakaś drutologia była wymieniana, poprawiano też styki do masy. W sumie

> pomogło chyba, ale trochę się boję się gdzieś dalej nim jeździć. Na razie mam raptem jakieś

> 5 kkm przebiegu

U mnie już prawie 40 tys i zero problemów. Owszem, lakier miękki, plastik tani ale z jazdą żadnego problemu. Nawet żarówki ciągle fabryczne wink.gif

Jakiegoś masz i tyle wink.gif

Napisano

> U mnie już prawie 40 tys i zero problemów.

Dla żony to 4 lata jazdy zlosnik.gif albo i 5.

Czyli warto przemyślac temat. Dzieki za infos.

Napisano

> Dla żony to 4 lata jazdy albo i 5.

> Czyli warto przemyślac temat. Dzieki za infos.

Dużo zależy od ceny. Ja kupiłem bo konkurencja kosztowała więcej, również w serwisie. Tyle że ceny w Polsce są inne.

Napisano

> Tyle że ceny w Polsce są inne.

My kupimy w Polsce jeśli już bo tu teraz mieszkamy i ja pracuje.

Ja napisałem już że w NL ten sam Sport kosztuje 25 tysiący euro czyli we Wrclawiu nam się taniej opłaca bo 75 tysiący złoty i z ubezpieczeniem casco na rok.

No trzeba pomyśleć poprostu ale kobiecie się już podoba te UFO zlosnik.gif

Napisano

> Masz rację.

> Wrócilismy z oglądania Civika i żona krótko oceniła środek: plastik - fantastik słabe to jakoś

> bardzo.

A z jakich materiałow oczekiwaliście ze bedzie wykonane wnetrze - z mahonia i kosci sloniowej? biglaugh.gif

Napisano

> - z mahonia i kosci sloniowej?

Dodatkowo pozlacanej wink.gif

A tak na serio to plastik nie moze po klepnieciu dudnic jak z beczki. Kazdy kawalek jak z innego jakosci i bardzo slabo poklejony. Plaska plytka przed obrotkiem nieszczelna i juz jest brudek we srodku. Podlokietnik sie opierasz i chrupie.

Moj Akord ma wnetrze jak z innego swiata ale to juz ktos napisal devil.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Bo irytujaca w dzialaniu wlasnie przez to wycie (przyjemny jest dzwiek narastajacych obrotow a nie

> ustalenie ich na 6k i trzymanie tam, przynajmniej w silnikach innych niz v8) i gumowate

> odczucia przy wcisnieciu gazu, w zwiazku z czym pojecie "reakcja na gaz" jest nieznane. Bo

> wcale nie jest skuteczniejsza ani szybsza (mimo, ze teoretycznie powinna byc). Bo jak sie

> sypnie to bedzie duuuuzy problem. Generalnie bezsensowna komplikacja bo ani to szybciej nie

> jedzie ani mniej nie pali.

Andrzej,

Jak ktoś chce jeździć spokojnie, po mieście i oszczędzić paliwo... to tylko CVT.

Jeżdżę takim cudakiem (Insight'em) już od 10 tys. km.

Do miasta? IDEALNY....

Na trasę? Trzeba się niestety przyzwyczaić.... (ale tragedii nie ma. No chyba, że podróżujesz z prędkościami 160-180 km/h) Przy jeździe zgodnej z przepisami - jest bardzo przyzwoicie.

Jak jeździsz sobie spokojnie po mieście to silnik nie przekracza 2.000 obrotów... a wcale nie jesteś ostatni ze świateł (!!!). W samochodzie panuje natomiast błoga cisza...

Wszystko zależy od tego - do czego będzie wykorzystywał samochód...

A co do awaryjności... To chyba najmniej usterkowy element.

Napisano

Ja widze, ze opinie tutaj podzielone.

Wg mnie CVT jest genialnym rozwiazaniem.

Dawniej mielismy 4 biegowe skrzynie. W latach 90 5 biegowe staly sie standardem, a teraz juz kazdy chce 6stke. (mowie a manualnych).

A CVT to tak, jakby to ilosc biegow nagle z tych marnych 4, 5 czy 6 powiekszysc do nieskonczonosci.

Mialem ostantio okazje zrobic blisko 2kkm Priusem, i ze skrzyni bylem niezmiernie zadowolony.

Moim zdaniem jest to najbardziej optymalne rozwiazanie jakie widzialem.

Przy przyspieszaniu jest w stanie wykorzystac cala dostepna moc. Do tego nic nie szarpie. Rewelacja.

A co do awaryjnosci to sie nie wypowiem, bo nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Wg mnie CVT jest genialnym rozwiazaniem.

kolezanka wreszcie kupila Civica z CVT i w tym aucie skrzynia jest naprawde ok.gif

Napisano

> kolezanka wreszcie kupila Civica z CVT i w tym aucie skrzynia jest naprawde

Civic'a z CVT...??? hmm.gif

Rozumiem, że mówimy o Civic IMA (hybryda)...?

Napisano
  • Autor

> Civic'a z CVT...???

> Rozumiem, że mówimy o Civic IMA (hybryda)...?

Civic z 2004 r (bodajze VII)

Napisano

Ja też jestem zdania, że CVT to rewelacja. Mam w Toyce 7 wirtualnych biegów, manetki plus przycisk SPORT i jest miodzio.

Jest tylko jeden problem dla tych co czytają testy: żadna redaktorzyna NIE UMIE jeździć autem z taką skrzynią: a więc depie do dechy, żeby jego zdaniem się rozpędzić. I silnik wyje - bo MUSI wyć! A potem taki narzeka, że "auto fajne, ale skrzynia do d.py". A jeździć taki nie umie.

Dziwne, że w skuterach nikt nie narzeka - tam też jest w sumie CVT.

Albo narzeka, że "gumowata" skrzynia "osłabia silnik".

Bo jak taki nie czuje szarpnięć przy zmianach biegów (a tutaj szarpnięć wszak nie ma w trybie Auto), to nie czuje, że się rozpędza...

Jeździłem różnymi skrzyniami, także DSG - do DSG się trudno przyczepić poza jednym istotnym szczegółem: w korku, przy dojeżdżaniu (I i II bieg) głupieje. I szarpie.

A CVT jest jak tramwaj... claps.gifbiglaugh.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

CVT to mistrzostwo świata, na razie nikt nie wymyślił nic lepszego zlosnik2.gif

Napisano

> CVT to mistrzostwo świata, na razie nikt nie wymyślił nic lepszego

ok.gif Potwierdzam zlosnik.gif

Napisano

Ja w moim civicu mimo, że mam go 3 lata nigdy nie miałem takich problemow jak Ty opisujesz. Rzadnych frendzelków na desce itp, a tym bardziej z trzeszczących plastików czy awariami elektryki . Mój egzemplarz ma 40 000 km nalotu i ma się świetnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.