Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Ceed - parę pytań

Featured Replies

Napisano

> 14 tam nie wejda. Jezeli jzu to 15 ale IMO roznica 200zl to tyle co nic w morzy kosztow utrzymania

> samochodu i serwisowania go w ASO przez 7 lat. Wiec brac 16tki.

W takim przypadku rzeczywiście nie ma co kombinować wink.gif

Napisano

> Choć konkretnie pytam sie o Kia Ceed SW (kombi) to chyba nie ma to wielkiego znaczenia.

> 1. Silnik 1.6 (benzyna) - głośny jest czy cichy? Jak z wyciszeniem wnętrza? Powyżej jakiej

> prędkości rob sie głośno?

jak dla mnie glosny- ale moze dlatego,z e go trzeba wysoko krecic, zauwazalnie glosno robi sie przy ok 130km/h.

Przy spokojnej jezdzie jest ok, nie jest glosno, ale jak dla mnie zawieszenie moglo by byc cichsze.

> 2. Reakcja na przyśpieszenie. Do jakiej prędkosci obr silnik nie reaguje znacząco na pedał gazu?

z tym jest dosc kiepsko, kilka razy zlapalem sie na redukcji, idzie AFAIR tak od ok 3,5 - 4 krpm

> 3. Wg katalogu spalanie w mieście to ok 8l/100km. Ile faktycznie pali?

nie ma szans, u mnie po Wawie mial ok 9,5-10 u mojego ojca przy jezdzie po malymi miesie ma 8,5 i to w trybie mieszanym

Napisano

> I będę sie witał za 2 tygodnie na tym kąciku

> Kia Ceed SW wersja L z silnikiem 1.6 126KM (benzyna) kolor beż metalik

> Miałem dzis jzdę próbną dieslem i przyspiesza pięknie.

> Naprawdę od wrażeniem byłem. Jeden minus. ZA GŁOŚNY jest. I to przeważyło za benzyną.

Widziałem, że na rok 2011 nie ma w ofercie CRDi 2.0; ciekawe dlaczego z nich zrezygnowano? Czy to kwestia słynnych wiązek przy silniku? Ale takie mamy w robocie, przyjemne są...

Najczęściej padają łączniki stabilizatorów - gdybyś wymieniał to nie kupuj najtańszych typu CTR oraz w miarę często gumy stabilizatorów - od i30 bierzemy (taką mamy umowę, że część rzeczy przychodzi ze znaczkami Hyunai'a zlosnik.gif ).

Napisano

> 205/55 R16 - Lanos ma 185/60 R14. Nieba a ziemia też w koszcie opon zimowych. Sprawdziłem ceny

> i się załamałem Obecnie mam Goodyear Ultragrip 6 i kosztowały mnie ok 900zł. Teraz za model nr 7

> (6 już nie ma) bedę musiał płacić 2000zł.

> btw co z ta klimą jest nie tak?

Na zimę kup 195/65 R15 tylko kwestia dokupienia felg. Aż taka byłaby różnica w cenie zimowych i letnich? Bratu identyczny rozmiar (205/55/16) kupiłem letnie (nazwy nie pamiętam, ale markowe i dobre) i wyszły mniej niż 1600, może kwestia miejsca i ew. posiadanych zniżek smile.gif

Napisano

> Ale ja sie pytam po co specjalnie pogarszac prowadzenie i montowac 15? Sniegu u nas tyle co kot

> naplakal wiec i tak najzcesciej jezdzisz po suchym.

Bez przesady z tym pogarszaniem smile.gif Poza tym tańsze felgi i tańsze opony od pierwotnego rozmiaru.

Napisano

> Dzięki opony zimowe 205 = 2000zł, zaś opony 195+felgi = ok 1900zł. 100zł różnicy

> i kłopotu.... eee nie wiem czy warto się w to bawić.

A będziesz co sezon przekładał na tych samych felgach? Poza tym felg nie musisz mieć oryginałów wink.gif

Napisano

> Siedziałem dziś i w Chevrolecie Cruze jak i Kia Ceed i ta druga bardziej mi się podoba jeśli chodzi

> o ilość miejsca z przodu i z tyłu, a także ogólny wygląd i jakość wykonania obu aut.

> Co do Kia niby wyszło że 1.6 126KM będzie optymalny, ale z drugiej strony jest 1.6 128KM Diesel.

> Ten drugi jest o 6 tysięcy droższy, ale wg specyfikacji pali o niebo mniej i ma lepsze

> przyspieszenie.

> Rocznie jeżdżę max 20 tysiecy km. Sam nie wiem który brać

A jest chyba jeszcze 1,6 90 KM i 115 KM - ten drugi na pewno na łańcuchu, warto się było zastanowić, choć teraz już po ptokach smile.gif

Napisano
  • Autor

> A będziesz co sezon przekładał na tych samych felgach? Poza tym felg nie musisz mieć oryginałów

W Lanosie tak robiłem, a opony do piwnicy.

Napisano

> W Lanosie tak robiłem, a opony do piwnicy.

A nie szybciej mieć je na drugich felgach? Popatrz w IC czy innym takim - w Wawie macie więcej możliwości - w kwestii felg stalowych, nawet używanych. Mniej roboty i straconej kasiorki na przekładkach.

Napisano

> Widziałem, że na rok 2011 nie ma w ofercie CRDi 2.0; ciekawe dlaczego z nich zrezygnowano? Czy to

> kwestia słynnych wiązek przy silniku? Ale takie mamy w robocie, przyjemne są...

Być może to kwestia wejścia normy spalin euro 5 od początku roku.

Napisano
  • Autor

> Być może to kwestia wejścia normy spalin euro 5 od początku roku.

Albo, że silniki zostawili tylko dla Policji?

Napisano

> Albo, że silniki zostawili tylko dla Policji?

Daj spokój, nasza policja to trochę nie taka skala żeby robić im auto na wyłączność wink.gif

Napisano

> Widziałem, że na rok 2011 nie ma w ofercie CRDi 2.0; ciekawe dlaczego z nich zrezygnowano?

Najprawdopodobniej dlatego, że cena Ceeda z takim silnikiem podchodziła już po Sportidza.

A w takiej sytuacji klient woli wybrać większego Sportidza.

Napisano

IMO koszty poza tym byl ciezki i mniej udany od 1.6. Ten 2.0byl wloski VM motori. Teraz ten mocniejszy 1.6 ma podobne osiagi.

Napisano

Za mały klient.

Napisano

> IMO koszty poza tym byl ciezki i mniej udany od 1.6. Ten 2.0byl wloski VM motori. Teraz ten

> mocniejszy 1.6 ma podobne osiagi.

1.6 nie miałem okazji jeździć, ale 2.0 wielokrotnie i IMHO bardzo by mi taka kijanka pasowała na dojazdy do pracy zlosnik.gif

Napisano

> Daj spokój, nasza policja to trochę nie taka skala żeby robić im auto na wyłączność

Na wyłączność na pewno nie, ale poczekajmy te kilka lat jak auta zaczną się "sypać" smile.gif Wtedy się dopiero zacznie handel częściami.

Napisano

Podepnę się pod temat - jak zdjąć boczki przednich drzwi w Ceed'ie po FL Jakaś uszczelka blokuje mi szybę i nie można jej zamknąć. Z tego co zobaczyłem są dwie śrubki tylko co dalej po ich wykręceniu.

Napisano

> Na wyłączność na pewno nie, ale poczekajmy te kilka lat jak auta zaczną się "sypać" Wtedy się

> dopiero zacznie handel częściami.

Tyle, ze Policja chyba ma te auta w leasingu, prawda?

Napisano

> Podepnę się pod temat - jak zdjąć boczki przednich drzwi w Ceed'ie po FL Jakaś uszczelka blokuje mi

> szybę i nie można jej zamknąć. Z tego co zobaczyłem są dwie śrubki tylko co dalej po ich

> wykręceniu.

Nie prościej zgłosić sie do ASO?

Napisano

Podjechałem tyle, że w piątek. A w Boże Ciało auto stało bo nie mogłem zamknąć szyby.

Napisano

> Widziałem, że na rok 2011 nie ma w ofercie CRDi 2.0; ciekawe dlaczego z nich zrezygnowano?

Chyba euro 5 i brak popytu.

Napisano

> Tyle, ze Policja chyba ma te auta w leasingu, prawda?

Nie skromny.gif

Napisano

> Tyle, ze Policja chyba ma te auta w leasingu, prawda?

nie. Kupione z przetargu. Chłopaki narzekają na tylni zawias w SW.

Napisano

> nie. Kupione z przetargu. Chłopaki narzekają na tylni zawias w SW.

A co z nim nie tak? Przeciez to wielowahacz.

Napisano

> A co z nim nie tak? Przeciez to wielowahacz.

Lecą łączniki stabilizatora i czasami gumy stabilizatora... smile.gif

Napisano

> Lecą łączniki stabilizatora i czasami gumy stabilizatora...

Na tych dziurach to nie ma sie co dziwic.

• 3 tygodnie później...
Napisano

. Meble w domu też

> zmieniasz co 3 lata?

Odnosnie wymiany auta..

Mam lanosa 2000r, u mnie juz 9 lat minelo i..za cholere nie mam powodow zeby go wymienic.

Nic sie nie psuje, nalatane dopiero 250kkm, klimka,LPG...

jedynym argumentem za ceed-em bo taki chce uzywke to to,ze zonka jakos robi prawko i tak trzeba bedzie auto zakupic.

najlepiej wydalbnym ze 25 tysi max, ale to nierealne...

TYlko jest problem.... wudanie kazdych 5000zl odchorowuje z kwartal:):):)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.