Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aktualizacja DR a dziura po srubie w tablicy

Featured Replies

Napisano

Mam autko, zmieniłem adres i będę wyrabiał przez to nowy DR . Tablicę przednią mam przewierconą zlosnik.gif i przykręconą śrubą , co by nie odpadła i teraz pytanko :będą się czepiać że tablica(rejestracja) do wymiany czy bez problemu przykleją naklejkę na wierconej tablicy ?

Opcje są takie :

-brak problemów- nowe naklejki i tablica wraca

-foch urzędnika i wymiana (duplikat tablicy) ...niby na 2 tygodnie auto uziemione , lub nowa rejestracja .

Napisano

Do przewierconych tablic mogą, ale się nie doczepią. Dostaniesz nowe naklejki na stare i luzik. Tylko na litość boską facepalm%5B1%5D.gif przetrzyj chociaż te tablice jak będziesz je zanosił pani na biurko w wydziale komunikacji grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Tylko na litość boską przetrzyj chociaż te tablice jak będziesz je zanosił pani na biurko w

> wydziale komunikacji .

Tego nie musisz mi mówić , kultura tego wymaga żeby nie robić syfu urzędnikowi ok.gif , będą czyste.

Napisano

> Tego nie musisz mi mówić , kultura tego wymaga żeby nie robić syfu urzędnikowi , będą czyste.

Kultura to by wymagala od urzedow i przepisow, aby nie bylo koniecznosci odkrecania tablic z samochodu.

Zwlaszcza przy tak blachej rzeczy jak zmiana adresu.

Napisano
  • Autor

> Kultura to by wymagala od urzedow i przepisow, aby nie bylo koniecznosci odkrecania tablic z

> samochodu.

Skoro na tablicach muszą kleić te naklejki sami, to dlaczego naklejkę na przedniej szybie muszę sam kleić a nie urzędnik zlosnik.gifhaha

Napisano

Pierwsze słysze o tym. W tym roku rejestrowałm 2 auta, 4 tablice przykrecone bezposrednio do auta. Bez badziewnych ramek sick.gif.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze słysze o tym. W tym roku rejestrowałm 2 auta, 4 tablice przykrecone bezposrednio do auta.

> Bez badziewnych ramek .

Rozumiem że chcesz powiedzieć że nie było problemów ?

Napisano

> Rozumiem że chcesz powiedzieć że nie było problemów ?

oczywiście że nie ma problemów.

nigdzie nie ma zapisane, że tablica musi być zamontowana w plastikowej ramce bez wiercenia dziur.

Problem robi się wtedy kiedy pozacierane są litery bądź cyfry lub tablica jest pogięta lub niekompletna

Napisano

> oczywiście że nie ma problemów.

> nigdzie nie ma zapisane, że tablica musi być zamontowana w plastikowej ramce bez wiercenia dziur.

Tablica jest dokumentem państwowym, jest własnością urzędu i jest zapis o zakazie niszczenia go przez posiadacza któremu została wydana. Dziura po wkręcie w tablicy rejestracyjnej może zostać zgodnie z prawem potraktowana tak samo jak dziura w paszporcie, prawie jazdy czy w dowodzie osobistym. Trzeba mieć to na uwadze grinser006.gif.

Napisano

> Tablica jest dokumentem państwowym, jest własnością urzędu

to dlaczego muszę płacić za 'własność urzędu"?

EDIT:

Doczytałem że płacę za wydanie tablic...

Napisano

> Tablica jest dokumentem państwowym, jest własnością urzędu i jest zapis o zakazie niszczenia go

> przez posiadacza któremu została wydana. Dziura po wkręcie w tablicy rejestracyjnej może

> zostać zgodnie z prawem potraktowana tak samo jak dziura w paszporcie, prawie jazdy czy w

> dowodzie osobistym. Trzeba mieć to na uwadze .

Tablica ma mieć jedynie nieuszkodzoną naklejkę i wszystkie litery i cyfry czytelne. To wszystko.

Możesz mieć na niej nawet i dziesięć dziur ale pod warunkiem, że nie mają one wpływu na czytelność rejestracji oraz naklejki.

Pogięta może być, co się zdarza przy np. stłuczkach.

Napisano

> to dlaczego muszę płacić za 'własność urzędu"?

> EDIT:

> Doczytałem że płacę za wydanie tablic...

Dokładnie.

Tablice nie są własnością właściciela auta.

Właściciel płaci jedynie za ich wydanie.

Napisano

> Tablica ma mieć jedynie nieuszkodzoną naklejkę i wszystkie litery i cyfry czytelne. To wszystko.

A takie coś mogę mieć? Legalnie? zlosnik.gif

zlosnik.jpg

Mogą się doczepić, czy nie? biglaugh.gif

Napisano

> Rozumiem że chcesz powiedzieć że nie było problemów ?

Tablice sa nawiercone w "białych miejscach", naklejki czy tez litery i cyfry nie sa uszkodzone w zaden sposob. W marcu skonczyly sie miejsca na pieczatki w dowodzie rej, odkreciłem tablice i poszedlem wyrobic nowy dowód rej. Zadnych problemów, tablice montowane tak jak w dwóch autach, ktore kupilem w tym roku i rejestrowałem.

W kolejce stal pan z tablicami, tez po dowód. Jedna tablica jak powypadkowa, druga chyba przednia wygladała jakby 3-krotnie wjechał w hak auta. Trzy wgniecenia na tablicy o glebokosci okolo 1cm. Uszkodzony nadruk. Jednak pomimo tego, tez nikt nie robil z tego problemu.

Napisano

> A takie coś mogę mieć? Legalnie?

> Mogą się doczepić, czy nie?

Widzę lekką prowokację, ale jestem zdania, że tak. Wg mnie jest to legalne.

Napisano

teraz pytanko :będą się czepiać że

> tablica(rejestracja) do wymiany

Powiem tylko, ze bardzo duzo radiowozów ma przewiercone i przkrecone tablice

Napisano

> Mam autko, zmieniłem adres i będę wyrabiał przez to nowy DR . Tablicę przednią mam przewierconą i

> przykręconą śrubą , co by nie odpadła i teraz pytanko :będą się czepiać że

> tablica(rejestracja) do wymiany czy bez problemu przykleją naklejkę na wierconej tablicy ?

> Opcje są takie :

> -brak problemów- nowe naklejki i tablica wraca

> -foch urzędnika i wymiana (duplikat tablicy) ...niby na 2 tygodnie auto uziemione , lub nowa

> rejestracja .

Nie powinni. Ja mam tablice przewiercone, każda w czterech miejscach bo nie mam ramek i babka w WK nawet na to nie spojrzała. Nową naklejkę legalizacyjną naklejają mniej więcej na środku tablicy, pomiędzy kodem regionu a numerem i ważne żeby tam nie było dziury.

Napisano

baba może kręcić nosem ale tylko tyle. Po prostu ze swojej urzędniczej złośliwości. Mi dogadywała, przykejając naklejkę powiedzialem że to zrobił poprzedni właściciel a nie ja więc o co chodzi... Moze czasem chcą namówić przez to na nowe tablice? Bo nie była zadowolona jak nie chciałem zmieniać.

Napisano

> Tablica jest dokumentem państwowym, jest własnością urzędu i jest zapis o zakazie niszczenia go

> przez posiadacza któremu została wydana. Dziura po wkręcie w tablicy rejestracyjnej może

> zostać zgodnie z prawem potraktowana tak samo jak dziura w paszporcie, prawie jazdy czy w

Przepraszam, mam paszport z dziurą i nawet z nim jeździłem po świecie zlosnik.gif

Napisano

> Kultura to by wymagala od urzedow i przepisow, aby nie bylo koniecznosci odkrecania tablic z

> samochodu.

> Zwlaszcza przy tak blachej rzeczy jak zmiana adresu.

W którymś urzędzie (w Polsce) widziałem jak urzędnicy sami naklejali naklejki na tablice na samochodach. Problem może tylko być przy opadach i niskich temperaturach - techniczny z przyklejeniem.

Napisano

Daj namiar na dilera, bo towar masz całkiem niezły. ganja.gif

Napisano

Nielegalne tak samo jak nielegalne bylo naklejanie niebieskiego paska z faga unii jak ktos mial jeszcze flage PL.

Napisano

> Nielegalne tak samo jak nielegalne bylo naklejanie niebieskiego paska z faga unii jak ktos mial

> jeszcze flage PL.

Wiem grinser006.gif. Gorzej, bo z przodu mam tak:

285093688-Przechwytywanie.JPG

Kiedyś policjant zapytał mnie, czy się wstydzę że jestem Polakiem facepalm%5B1%5D.gif. Powiedziałem mu że nie, tylko po prostu ten czerwony prostokącik zaburza mi ogólny charakter samochodu icon_eek.gif. Kazał dmuchnąć w alkomat, poślinić jakiś patyczek i puścił w dalszą drogę. zlosnik.gif

post-103354-14352513212784_thumb.jpg

Napisano

A jeśli można to podepnę się pod temat bo w szukajce mało znalazłem. Chodzi mi o założenie tablicy motocyklowej do auta, 190x150 bodajże. Jest możliwość zrobienia tego w miarę legalnie?

Napisano

> A jeśli można to podepnę się pod temat bo w szukajce mało znalazłem. Chodzi mi o założenie tablicy

> motocyklowej do auta, 190x150 bodajże. Jest możliwość zrobienia tego w miarę legalnie?

Nie.

Napisano

> -brak problemów- nowe naklejki i tablica wraca

Tak miałem przy wymianie DR.

Obie tablice mam przewiercone.

Napisano

> Skoro na tablicach muszą kleić te naklejki sami, to dlaczego naklejkę na przedniej szybie muszę sam

> kleić a nie urzędnik haha

"Proszę Pana ja nie naklejam naklejek, ja legalizuję tablice ..." Odpowiedz urzędniczki na pytanie czy nie mogę sam przykleić tych naklejek.

Normalnie "ręce które legalizują".

Napisano

Moze maly OT, ale spytam tutaj.

Jakis wogole jest sens w tych naklejkach na tablice?

Po co to komu i w czym to ma pomoc?

Bo mysle, mysle i mysle i nie moge znalesc ani jednego argumentu ktory by mnie mogl przekonac, ze naklejki maja chociaz jedno zastosowanie.

Napisano

> Moze maly OT, ale spytam tutaj.

> Jakis wogole jest sens w tych naklejkach na tablice?

> Po co to komu i w czym to ma pomoc?

> Bo mysle, mysle i mysle i nie moge znalesc ani jednego argumentu ktory by mnie mogl przekonac, ze

> naklejki maja chociaz jedno zastosowanie.

Być może chodzi o to, żeby sobie samemu w domu nie zrobić tablic, a przez to nie dać zarobić stówkę naszemu kochanemu państwu. grinser006.gif

Napisano

> Skoro na tablicach muszą kleić te naklejki sami, to dlaczego naklejkę na przedniej szybie muszę sam

> kleić a nie urzędnik haha

A mnie Pani w tarnowskim urzędzie sama przykleiła naklejki bezpośrednio na aucie cfaniaczek.gif nie bardzo jej się widziało aby podejść do auta,ale uległa.

Napisano

Art. 60.

1. Zabrania się:

1. używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;

2. zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;

3. ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;

4. umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.

Napisano

> 3. ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków,

> napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;

No to jak z tym złośnikiem i czarną flagą - ograniczają czytelność tablicy, czy nie? Załóżmy że sprawa leci do sądu i dotyczy obszaru RP.

Napisano

> No to jak z tym złośnikiem i czarną flagą - ograniczają czytelność tablicy, czy nie? Załóżmy że

> sprawa leci do sądu i dotyczy obszaru RP.

Punkt trzeci mówi jasno - zabrania się ozdabiania tablic. Dalej jest mowa, że zabrania się także umieszczania rzeczy ograniczających czytelność tablic.

Tu nie chodzi o to że nie można ozdabiać w taki sposób by ograniczało to czytelność tylko w ogóle nie można ozdabiać:)

Napisano

dzisiejszy test:

obie tablice przynitowane takimi wiekszymi nitami z duzymi glowkami smile.gif

sruu i nitow nie ma tablice w lapke i do urzedu w Krakowie

pani nawet nie popatrzyla szczegolnie...

"zalegalizowala" dwoma naklejkami i po problemie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.