Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zachowanie na rondzie

Featured Replies

Napisano

> Miganie podczas jazdy na rondzie to cecha kobiet i totalnych drogowych ignorantów pozbawionych

> wyobraźni. Sam zdecyduj do której grupy lepiej być zaliczanym.

Zapomniales dodac, ze jeszcze jezdza tak ludzie przyzwyczajeni do przepisow obowiazujacych w wiekszosci krajow EU ktore to wlasnie takie zachowanie wymuszaja.

Napisano

To kolejny wątek pokazujący inność nauczania i różnice w interpretacji zasad kodeksu. Ja traktuję rondo jak zwykłe skrzyżowanie i na ten przykład sygnalizuję zamiar skrętu np. w lewo i zjazd ze skrzyżowania. Większość kierowców nie używa wcale kierunkowskazów co moim zdaniem graniczy z buractwem i ignoranctwem, bo nie wiem co taki zamierza. Szczerze mówiąc ta dyskusja prowadzi do nikąd, ponieważ nawet ja i mój ojciec różnimy się zasadniczo w rozpatrywaniu przepisów i zasad kodeksu drogowego. On zdawał prawko w np. 1970 roku ja w np. 2005 i różnice w zdaniach będą zawsze. Ja sygnalizuję, bo motocykle są wszędzie i tyle.

Napisano

> Ja bym sygnalizował każdy z zamiarów.

Dokładnie tak samo robie..... lepiej 1000 razy włączyć kierunkowskaz niż raz o nim zapomnieć.... old.gif

To rondo jest na tyle wielgaśne, ze lepiej traktować jako zwykłą droge z pierwszeństwem przejazdu....

Chcesz skręcić w lewo włącz kierunkowskaz..... old.gif

Napisano

> ja na rondzie w ogóle nie używam kierunkowskazów - w myśl zasady "ja wiem dokąd jadę"

Ty wiesz ale inni nie koniecznie .... i dlatego to tylko kwestia czasu i trafisz na takiego co był większy lub szybszy lub myślał że skęcisz a ty nie skeciłeś lub....myślałże pojedziesz prosto a ty skręciłeś...

To twoje życie więc UWAŻAJ

Napisano

> Uwierz mi - nie warto. Módlmy się żeby nie trafić na niego na drodze.

zlosnik.gifok.gif

ale z drugiej strony

w tym konkretnym przypadku skrecam w lewo to i migam ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> To rondo jest na tyle wielgaśne, ze lepiej traktować jako zwykłą droge z pierwszeństwem

> przejazdu....

> Chcesz skręcić w lewo włącz kierunkowskaz.....

nic do dodania ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> nawet jak droga skreca ? (jak w opisanym przypadku) przeciez mozesz pojechac prosto to co

> wtedy awaryjnymi zamigasz ?

ja widzę że pas oznaczony numerem 1 ma wymalowane strzałki nakazujące jazde w lewo i tylko w lewo, wiec prosto nie wolno Ci jechac

Napisano

> ja widzę że pas oznaczony numerem 1 ma wymalowane strzałki nakazujące jazde w lewo i tylko w lewo,

> wiec prosto nie wolno Ci jechac

facepalm%5B1%5D.gifsob.gif

a jak jedziesz pasem numer dwa ( taki czarny znaczek --> 2 na obrazku )

icon_eek.gif

Napisano

> a jak jedziesz pasem numer dwa ( taki czarny znaczek --

czytaj co ja pisze, gdzieś wspomnialem o pasie numer 2 ? wspomnialem? nie, pisze tylko o numerze 1

Napisano
  • Autor

Osobiście uczone mnie (i tak stosuję), że jak nie zmieniam pasa ruchu lub zjeżdżam z ronda to nic nie sygnalizuję i dla mnie to jest logiczne.

Tu jedynie chodziło mi o rozwianie kwestii zjazdu z ronda (czyli muszę mrugać) jadąc na "wprost".

Napisano

> czytaj co ja pisze, gdzieś wspomnialem o pasie numer 2 ? wspomnialem? nie, pisze tylko o numerze 1

z posta na ktorego odpowiedziales

Quote:

(jak w opisanym przypadku) przeciez mozesz pojechac prosto to co

> wtedy awaryjnymi zamigasz ?

jak w opisanym przypadku-- mozna pojechac prosto? gdzies cos pisalem o pasach ?

dzisqwjapie.. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

jeżdzę tym rondem codziennie 7 dni w tygodniu. gdy jade pasem nr 2 i skręcam w lewo to nie daję kierunku bo... jestem na rondzie, mam pierwszeństwo. gdy chcę jechać na wprost daję kierunek w prawo bo zjeżdzam z ronda, ale dopiero na wysokości tej namalowanej wysepki, które oddziela jazde na wprost i w prawo

gdy chcę jechać na prawo też daję kierunek w prawo bo zjeżdzam, ale przed tą wysepką, co wydaje się logiczne

Napisano

> Uwierz mi - nie warto. Módlmy się żeby nie trafić na niego na drodze.

Masz rację. Problem powiększają jeszcze instruktorzy, którzy uczą włączać kierunek przy większym obrocie kierą. Ostatnio widziałem gościa, który migał zawracając na podwórku

Napisano

> Będąc w trasie albo na serpentynie w górach przy ostrym zakręcie w lewo (np. takie 180 stopni)

> równiez włączasz lewy kierunkowskaz?

musi, przecież skręca w lewo ze swojego pasa facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Absolutnie nie. Sygnalizujesz zamiar skretu w lewo. Z pasa na ktorym sie znajdujesz. I musisz

> sygnalizowac skret, bo przepisy Ci to nakazuja. Nie ma tlumaczenia, ze "ktos pomysli ze

> zmienialem pas"...

Nic nie muszę bo nie zmieniam kierunku jazdy, jadę dalej prosto tyle, że po łuku. Zmiana kierunku jazdy jazdy następuje przy przecinaniu się pasów ruchu, a nie przy zmianie orientacji geograficznej. Inaczej musiał bym włączać kierunek na każdym zakręcie

Napisano

> Masz rację. Problem powiększają jeszcze instruktorzy, którzy uczą włączać kierunek przy większym

> obrocie kierą. Ostatnio widziałem gościa, który migał zawracając na podwórku

śmiej sie....

Ale po prostu ten człowiek ma używanie kierunków we krwi i będzie żył długo i szczęśliwie - to już odruch....

Jadąc za nim lub widząc go zawsze będę wiedział co chce zrobić na drodze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.