Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzisiaj byłem świadkiem, jak rozrywa opone w ciężarówce.

Featured Replies

Napisano

Załatowana wanna, ale bez naczepy wyjeżdżała z placu budowy SCC. Wjechała na asfalt i po ok 50m wystrzeliła. Huk był przeogromny, jakby się Silesia City Center zawaliła. Wiatr który powstał z tej opony podniósł cały kurz, ziemię i śmieci w powietrze.

Wrażenia niesamowite. Współczuje Wam takich "kapci". Ja bym w środku tego samochodu szybciej na zawał zszedł.

3348-6x6-95218217xxxx.jpg

Takie coś, tylko dużo dużo dłuższe ok.gif

Napisano

> Wrażenia niesamowite. Współczuje Wam takich "kapci". Ja bym w środku tego samochodu szybciej na

> zawał zszedł.

Kiedyś przy dość ostrym skręcie w lewo zapakowanym mocno ikarusem strzeliła mi prawa przednia opona. Skończyło się to 'eRką' (starsza pani na siedzeniu nad kołem straciła przytomność - chyba z wrażenia) i urwanym kawałkiem blachy poszycia nad kołem facepalm%5B1%5D.gif ...

Napisano
  • Autor

> Kiedyś przy dość ostrym skręcie w lewo zapakowanym mocno ikarusem strzeliła mi prawa przednia

> opona. Skończyło się to 'eRką' (starsza pani na siedzeniu nad kołem straciła przytomność -

> chyba z wrażenia) i urwanym kawałkiem blachy poszycia nad kołem ...

Kierowca tego samochodu zatrzymał się i stał przez chwilę, tak jakby w szoku, nie wiedząc co się dzieje. Dopiero ochroniarz podszedł i mu powiedział, że mu opona wybuchła.

Napisano

> Podobno wystrzał poduchy jest jeszcze ciekawszy

normalka.takie rzeczy się zdarzają. ja 2 tyg temu miałem wystrzał w jelczu m120. wszyscy pasażerowie stali na baczność bladzi ze strachu co się stało zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif z wystrzałem poduszki jest podobnie zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

Miałem dwa razy, raz jak byłem załadowany i za wysoko podniosłem pod rampą a drugi raz na pusto 10 km po rozładunku. A wystrzał jak każdy inny smile.gif tylko troche buja

raz wystrzelił mi prawy przód rozwalając całe nadkole i urywało stopień i kilka razy wystrzał z tyłu .

Napisano
  • Autor

Mówisz o poduszce zawieszenia ?

Napisano
  • Autor

> Miałem dwa razy, raz jak byłem załadowany i za wysoko podniosłem pod rampą a drugi raz na pusto 10

> km po rozładunku. A wystrzał jak każdy inny tylko troche buja

> raz wystrzelił mi prawy przód rozwalając całe nadkole i urywało stopień i kilka razy wystrzał z

> tyłu .

To jest już chyba niebezpieczne crazy.gif

Napisano

Widziałem niedawno wybuch opony przedniej prawej w Scani. Wydaje mi się że jakby na krawężniku stał człowiek to źle by z nim było. Wybuch spowodował rozerwanie nadkola i zderzaka i cała droga z chodnikami w chmurze białego dymu i kurzu. Scania jechała ok 20km/h wolę nie myśleĆ co by było z nią na autostradzie przy 90 hmm.gif

Napisano

> Widziałem niedawno wybuch opony przedniej prawej w Scani. Wydaje mi się że jakby na krawężniku stał

> człowiek to źle by z nim było. Wybuch spowodował rozerwanie nadkola i zderzaka i cała droga z

> chodnikami w chmurze białego dymu i kurzu. Scania jechała ok 20km/h wolę nie myśleĆ co by było

> z nią na autostradzie przy 90

Miałem przy 90km/h tylko lewa ale na szczęście tylko dziura się w oponie zrobiła. Ciężko było fajerę utrzymać no.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Współczuje Wam takich "kapci". Ja bym w środku tego samochodu szybciej na

> zawał zszedł.

Współczuć możes sobie wink.gif.

Pomyśl co by sie stało gdyby to 'cos' jechało już 80km/h drogą krajową i strzeliła lewa opona. Znowu przeczytalibyśmy o 8 trupach w osobówkach lub busach.

Napisano

Ja mam z kolei pytanie. Czy w serwisach stosuje się takie klatki przy pompowaniu opon ciężarówek?

Jak na załączonym obrazku. Czy raczej jest wolna amerykanka na zasadzie zabije albo ogłuszy?

Napisano

Czy w serwisach stosuje się takie klatki przy pompowaniu opon ciężarówek?

to raczej było tylko w celu pokazania jaka siłą drzemie w ciśnieniu i opony były celowo przeciążone.

Napisano

> Czy w serwisach stosuje się takie klatki przy pompowaniu opon ciężarówek?

tak

Napisano

> tak

W serwisach tak, a jak powinno(zgodnie z BHP) wygladac pompowanie kola na drodze?

Czy wogole jest taka mozliwosc czy trzeba kolo zdemontowac z pojazdu i dopiero je pompowac? Bo ja pompuje kolo na samochodzie ciezarowym jesli zachodzi taka potrzeba tak jak kolo w osobowce, ale pewnie to nie jest zgodne z BHP. Tak samo moj wulkanizator nie posiada klatki jedynie jak ma jakas problematyczna opone to wystawia ja poza warsztat i pompuje zza sciany smile.gif

Napisano

> Ja mam z kolei pytanie. Czy w serwisach stosuje się takie klatki przy pompowaniu opon ciężarówek?

> Jak na załączonym obrazku. Czy raczej jest wolna amerykanka na zasadzie zabije albo ogłuszy?

klatki musowo sie stosowalo gdy felga byla z pierscieniem ale w 21 wieku juz raczej nowych aut z tymi felgami nie ma.

Maszyny budowlane tez takie felgi posiadaly.

Zabijal lecacy pierscien a nie strzepy opony frown.gif

Napisano

> klatki musowo sie stosowalo gdy felga byla z pierscieniem ale w 21 wieku juz raczej nowych aut z

> tymi felgami nie ma.

> Maszyny budowlane tez takie felgi posiadaly.

> Zabijal lecacy pierscien a nie strzepy opony

Jak pracowałem w Rabenie w Gądkach to była taka klatka i była dość mocno nadwyrężona a sami wulkanizatorzy mówili, że się przydaje. A i ruska z felgą z pierścieniem przyjmowałem smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jak pracowałem w Rabenie w Gądkach to była taka klatka i była dość mocno nadwyrężona a sami

> wulkanizatorzy mówili, że się przydaje. A i ruska z felgą z pierścieniem przyjmowałem

No ale jeden, drugi trzeci wybuch i klatka do wyrzucenia chyba... Bo nie wierzę, że ktoś tej klatki uzywa dopoki ona kogoś nie zabije...

Napisano

jadąc na wakacje

w nocy przed cieszynem wyprzedzał mnie tirem koleś i strzeliła mu gumka na bliźniaku po mojej stronie

lekko się zestrachałem , zdjąłem nogę z gazu i mrygnąłem żeby mógł zjechać przedemnie na pobocze i po krzyku

huk był niezły , ale dzieciaki się nawet nie pobudziły

na radyjku sobie zagadaliśmy , kolega podziękował za sprawne wpuszczenie - powiedział, że to ostatnia z kompletu bliźniaków - pozostałe załatwił w ciągu miesiąca

Napisano

Jakieś 2 lata temu na trasie siekierkowskiej w Warszawie widziałem efekty wystrzału przedniej opony w ciągniku. Najpierw na odcinku ok.200m walały się resztki opony, potem na prawym poboczu stał zestaw bez lewej przedniej opony shocked.gif a przed ciągnikiem dosłownie klęczał i modlił się kierowca crazy.gif

Napisano

> Jakieś 2 lata temu na trasie siekierkowskiej w Warszawie widziałem efekty wystrzału przedniej opony

> w ciągniku. Najpierw na odcinku ok.200m walały się resztki opony, potem na prawym poboczu stał

> zestaw bez lewej przedniej opony a przed ciągnikiem dosłownie klęczał i modlił się kierowca

Myślał jak podstawić lewar. Niestety ale jak mi opona walneła na przodzie to standardowy lewar sa wysoki i rób co chcesz. Bez dwóch lewarków ani boże daj. no.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Ja mam z kolei pytanie. Czy w serwisach stosuje się takie klatki przy pompowaniu opon ciężarówek?

> Jak na załączonym obrazku. Czy raczej jest wolna amerykanka na zasadzie zabije albo ogłuszy?

Felgę rozerwało czy to jest starodawna felga z pierścieniem?

Napisano

> Felgę rozerwało czy to jest starodawna felga z pierścieniem?

Jakaś felga dwuczęściowa z Kamaza czy czegoś takiego. Standardowa felga z pierścieniem wygląda trochę inaczej.

Napisano

a ja spotkalem sie czolowo z Iveco w ktorym wybuchla opona i wpadl w poslizg...

Napisano

Kilkanaście lat temu jak chłopaki pompowali koło w Kamazie i pierścień strzelił to veluksa w dachu zrobił....

Ciśnienie w takich oponach to ok 8 barów.

A Mi jak kiedyś strzelił bliżniak to musiałem kobite Corsą z rowu wyciągać tak się icon_eek.gif

Napisano

Wczoraj w magnumce może nie miał wystrzału ale odpadły bliźniaki jedno koło go wyprzedziło a drugie poleciało i uderzyło w samochód stojący na parkinu sklepu. Szczerze współczuje kierowcy ale nie mogę zrozumieć jak mogły odpaść te 2 koła i się rozłączyć hmm.gif

Napisano

> Wczoraj w magnumce może nie miał wystrzału ale odpadły bliźniaki jedno koło go wyprzedziło a drugie

> poleciało i uderzyło w samochód stojący na parkinu sklepu. Szczerze współczuje kierowcy ale

> nie mogę zrozumieć jak mogły odpaść te 2 koła i się rozłączyć

Śruby się obcięły i kółka poszły no.gif One razem tylko szpilkami się trzymają

Napisano

> Śruby się obcięły i kółka poszły One razem tylko szpilkami się trzymają

Ja wiem jak sie to trzyma bo kilka razy miałem tą przyjemność odkręcania tych kół, tylko jakim cudem obcięło sie 10 śrub grubości kciuka hmm.gif z tego co widziałem piasta była w całości. Magnum też nie było stare bo gdzieś rocznik 2005(miał już inne osłony boczne ze schowkiem w schodkach)

Napisano

> tylko jakim

> cudem obcięło sie 10 śrub grubości kciuka z tego co widziałem piasta była w całości.

Wystarczy ze sie poluzowaly, albo byly niedociagniete i obetnie wszystkie.

Napisano

> Wystarczy ze sie poluzowaly, albo byly niedociagniete i obetnie wszystkie.

Oczywiście

Napisano

> Oczywiście

No to jeśli faktycznie nakrętki były niedokręcone to kierowca może jedynie pluć sobie w brodę. Ja zawsze znajdowałem chwile żeby sprawdzic czy wszystko w porządku (światła, nakrętki felg, siodło i czy nie ma rozszczelnien w układzie powietrznym i czy nie sika płynami) ok.gif Dobra koniec tego mojego OT zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.