Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak otworzyć Corollę...

Featured Replies

Napisano

> Ze względu na bezpieczeństwo pożarowe jak najmniej obwodów, kabli powinno pozostawać pod napięciem

> po wyjęciu kluczyka.

rotfl.gif Może kolega w takim razie wyjaśni, dlaczego mnóstwo samochodów można zostawić z zapalonymi światłami i po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można iść sobie w świat, a akumulator po cichutku się rozładowuje? hehe.gif

Napisano

> Może kolega w takim razie wyjaśni, dlaczego mnóstwo samochodów można zostawić z zapalonymi

> światłami i po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można iść sobie w świat, a akumulator po cichutku

> się rozładowuje?

Dlatego że akurat przepisy wymagają, aby światła pozycyjne można było zostawić włączone przy wyłączonej stacyjce. A przy okazji część projektantów elektryki zostawia także możliwość zostawienia włączonych reflektorów, ale nie wszyscy.

Napisano

> U mnie sięgnięcie klamki nic nie da. Drzwi są zablokowane i można nią machać do urwania.

> Domyślam się, że w Corolli również.

bo nie o klamkę chodzi ale o ten "cyngielek" przy niej zlosnik.gif otwierałem tak clio i almerę n15 skromny.gif

Napisano

> Może kolega w takim razie wyjaśni, dlaczego mnóstwo samochodów można zostawić z zapalonymi

> światłami i po wyjęciu kluczyka ze stacyjki można iść sobie w świat, a akumulator po cichutku

> się rozładowuje?

Nie potrafię wyjaśnić...

Może zmowa producentów akumulatorów z projektantami samochodowej elektryki ? tongue.gif

Zwykle w autach, gdzie nie było tego fabrycznie, sam dorabiałem układy zabezpieczające przed pozostawieniem świateł.

W Leganzie i Lanosie wystarczyły dwa tranzystorki, rezystor i kondensator by istniejącym tam przekaźnikom dodać funkcję automatycznego zapalania świateł pozycyjnych + mijania, w kilka sekund po uruchomieniu silnika a gaszenie po wyłączeniu silnika.

Łączny koszt ze dwa złote.

Kia Ceed ma to fabrycznie - robi to tzw. Body Control Module - przemądrzały komputerek i tak zrobił mnie w konia - po wyłączeniu stacyjki i wyjściu z auta drzwiami pasażera zostawił światła pozycyjne.

Napisano

> Dlatego że akurat przepisy wymagają, aby światła pozycyjne można było zostawić włączone przy

> wyłączonej stacyjce.

Nie wymyslaj bo nie ma takich przepisow grinser006.gif

Napisano

> Dlatego że akurat przepisy wymagają, aby światła pozycyjne można było zostawić włączone przy

> wyłączonej stacyjce. A przy okazji część projektantów elektryki zostawia także możliwość

> zostawienia włączonych reflektorów, ale nie wszyscy.

Co najmniej wielu tak robi, więc teoria o "bezpieczeństwie pożarowym" bierze w łeb...

Napisano

> Nie wymyslaj bo nie ma takich przepisow

Chcesz powiedzieć, że są samochody w których musisz zostawić włączoną stacyjkę z kluczykiem w środku, bo inaczej nie zapalisz świateł pozycyjnych?

Nie ma.

Napisano

> Co najmniej wielu tak robi, więc teoria o "bezpieczeństwie pożarowym" bierze w łeb...

A rozumiesz różnicę między "jak najmniej", a "wcale"?

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że są samochody w których musisz zostawić włączoną stacyjkę z kluczykiem w

> środku, bo inaczej nie zapalisz świateł pozycyjnych?

> Nie ma.

citroen, peugeot, fiat

wystarczy?

Napisano

> citroen, peugeot, fiat

> wystarczy?

Który Fiat?

Napisano

> ducato

wciskasz przycisk obracasz jeszcze trochu w lewo kluczyk i wyjmujesz go.

i pozycje świecą się bez kluczyka.

pozdr

Napisano

> wciskasz przycisk obracasz jeszcze trochu w lewo kluczyk i wyjmujesz go.

> i pozycje świecą się bez kluczyka.

> pozdr

2005r, kluczyk scyzoryk ten manewr nie dziala

Napisano

> citroen, peugeot, fiat

> wystarczy?

peugeot partner zabierasz kluczyki przekręcasz w pozycyjne i swiecą non stop - 2007r.

Napisano

> citroen, peugeot, fiat

> wystarczy?

Może miały coś popsute? Albo jest na to jakiś sposób opisany w instrukcji? A jakie modele citroen/peugeot, bliźniaki Ducato?

Bo użytkowałem różne modele (ale akurat osobowe) wszystkich powyższych marek (i wielu innych) i zawsze dało się zostawić auto na światłach postojowych zabierając kluczyk. Nierzadko również na światłach mijania. A takiego przypadku jeszcze nie spotkałem (nie mówię, że nie ma).

Napisano

> wyłączonej stacyjce. A przy okazji część projektantów elektryki zostawia także możliwość

> zostawienia włączonych reflektorów, ale nie wszyscy.

faktycznie gdzieś w KD jest zapisane że w przypadku postoju samochodu w niedostatecznie oświetlonym miejscu powinny być zapalone światła pozycyjne.

jak sama nazwa wskazuje- światła pozycyjne- czyli określające położenie pojazdu. 20.GIF

Napisano

> 2005r, kluczyk scyzoryk ten manewr nie dziala

to jakim cudem to ma homologację?

Zajrzyj do wiersza 17 tablicy § 2. Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli: rozporządzenia o warunkach technicznych, jakie powinny spełniać pojazdy.

Masz tam obowiązek możliwości włączenia świateł postojowych "również gdy urządzenie włączające silnik znajduje się w położeniu uniemożliwiającym jego pracę". A w uwagach dopuszcza się spełnienie tej roli przez jednocześnie włączone światła pozycyjne przednie i tylne.

Napisano

> Nie wymyslaj bo nie ma takich przepisow

są w formie rozporządzenia ministra infrastruktury na temat warunków technicznych pojazdów i ich wyposażenia. Jest tam napisane że postojowe muszą dać sie włączyć nawet jeżeli stacyjka znajduje się w pozycji uniemożliwiającej pracę silnika.

Tak to po co w ogole były pozycyjne? Zostawiasz auto w ciemnościach w niebezpiecznym miejscu i sobie idziesz?

widzę że mnie kolega ubiegł smile.gif

Nie wiem tylko po co w oplach mijania można zostawić i sobie pójść. Może producent założył że to się może do czegoś przydać.

A fiaty są o tyle dobre żę nie da się "zostawić postojowych" przez roztargnienie. Nawet w we wczesnych maluchach trzeba przekręcić stacyjkę do siebie i wtedy ma się opcję postojowe.

Napisano

> 2005r, kluczyk scyzoryk ten manewr nie działa

Musi się dać smile.gif

Generalnie w starszych Fiatach był taki dyngs przy stacyjce, który trza było wcisnąć, przekręcić kluczyk jakby wstecz, i wtedy można było kluczyk wyjąć a światła zostały zapalone. W nowszych Fiatach jest to tak rozwiązane, że przy wyciąganiu kluczyka wszelkie światła gasną, ale od tego momentu masz bodajże 20 sekund na włączenie pozycyjnych ok.gif

W Ducato MY 2002 była ta pierwsza opcja, może w 2005 jest ta druga.

Napisano

> W Ducato MY 2002 była ta pierwsza opcja, może w 2005 jest ta druga.

czyli ten sam model auta a kluczyk "scyzoryk"?

Napisano

> są w formie rozporządzenia ministra infrastruktury na temat warunków technicznych pojazdów i ich

> wyposażenia. Jest tam napisane że postojowe muszą dać sie włączyć nawet jeżeli stacyjka

> znajduje się w pozycji uniemożliwiającej pracę silnika.

> Tak to po co w ogole były pozycyjne? Zostawiasz auto w ciemnościach w niebezpiecznym miejscu i

> sobie idziesz?

Dla mnie to tez nielogiczne ze nie mozna zostawic auta na swiatlach pozycyjnych

Napisano

> W n15 cyngielek był AFAIR zdecydowanie łatwiejszy do złapania niż u nas.

"łatwością" są zbliżone do siebie, ten z n15 jest jedynie wyższy

sztywny drut z zadziorem na końcu daje radę ok.gif

Napisano

Ja się już zastanawiam, jak będę się dobierał do auta gdy aku padnie.

Skubany w ogóle nie ma klasycznych zamków. zlosnik.gif

Napisano

> Ja się już zastanawiam, jak będę się dobierał do auta gdy aku padnie.

> Skubany w ogóle nie ma klasycznych zamków.

Ale tak fabrycznie nie ma?

Nawet pod zaślepką?

Napisano

> Ja się już zastanawiam, jak będę się dobierał do auta gdy aku padnie.

> Skubany w ogóle nie ma klasycznych zamków.

Wyprowadź sobie awaryjne zasilanie rygli z pominięciem centralki i gdzieś schowaj - pod nadkolami, za atrapą, czy jakąś listwą.

Napisano

> Ale tak fabrycznie nie ma?

> Nawet pod zaślepką?

Też zastanawiałem się czy gdzieś nie jest ukryty klasyczny zamek bo kluczyk z pilotem zawiera ukryty w sobie klasyczny, stalowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.