Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypalanie serwisowe DPF a zmiana oleju

Featured Replies

Napisano

Chciałem się zapytać, czy jest prawdą, że po serwisowym wypalaniu DPF, należy bezwzględnie wymienić olej, ponieważ jest bardzo rozrzedzony przez ON? Pytanie dotyczy wypalania zainicjowanego przez program serwisowy, w trakcie postoju auta, wygląda to tak, że podpinamy interfejs diagnostyczny i inicjujemy wymuszone wypalanie, auto wkręca się na 3500 obrotów, komputer dodatkowo wtryskuje znaczne dawki paliwa (około 5x większe niż norma, po suwie sprężania, już przy otwartych zaworach wydechowych), w celu znaczącego podwyższenia temperatury DPF. Trwa to około 15 minut i asfalt pod autem potrafi się stopić?

Napisano

Przy takim wypalaniu (widzialem klikakrotnie), zastanawiam sie nad sensem tego calego DPF-a sick.gif

Napisano
  • Autor

> Przy takim wypalaniu (widzialem klikakrotnie), zastanawiam sie nad sensem tego calego DPF-a

Kolego, pytałem o konieczność wymiany oleju a nie posiadania!

Napisano

> Chciałem się zapytać, czy jest prawdą, że po serwisowym wypalaniu DPF, należy bezwzględnie wymienić

> olej, ponieważ jest bardzo rozrzedzony przez ON? Pytanie dotyczy wypalania zainicjowanego

> przez program serwisowy, w trakcie postoju auta, wygląda to tak, że podpinamy interfejs

> diagnostyczny i inicjujemy wymuszone wypalanie, auto wkręca się na 3500 obrotów, komputer

> dodatkowo wtryskuje znaczne dawki paliwa (około 5x większe niż norma, po suwie sprężania, już

> przy otwartych zaworach wydechowych), w celu znaczącego podwyższenia temperatury DPF. Trwa to

> około 15 minut i asfalt pod autem potrafi się stopić?

nie wiem jak z olejem ale procedura wygląda tak jak opisałeś - choć nie każda marka pozwala na takie zabawy statycznie

PSA ma jeszcze filtry mokre i tam nie ma takiego wypalania

Napisano

> Chciałem się zapytać, czy jest prawdą, że po serwisowym wypalaniu DPF, należy bezwzględnie wymienić

> olej, ponieważ jest bardzo rozrzedzony przez ON?

Nie, chyba że przeprowadzisz takie wypalanie 20 razy pod rząd.

> Pytanie dotyczy wypalania zainicjowanego

> przez program serwisowy, w trakcie postoju auta, wygląda to tak, że podpinamy interfejs

> diagnostyczny i inicjujemy wymuszone wypalanie, auto wkręca się na 3500 obrotów, komputer

> dodatkowo wtryskuje znaczne dawki paliwa (około 5x większe niż norma, po suwie sprężania, już

> przy otwartych zaworach wydechowych), w celu znaczącego podwyższenia temperatury DPF. Trwa to

Owszem trochę paliwa potrafi się dostać do oleju, ale nie popadajmy w skrajności.

Jak musisz zrobić wypalanie serwisowe to dla świętego spokoju zrób to przed jakąś trasą, nawet jak coś się dostanie do oleju to odparuje w trasie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kolego, pytałem o konieczność wymiany oleju a nie posiadania!

Z doswiadczenia moge napisac, ze nie ma takiej potrzeby. Bylem w serwisie i sie pytałem. Dotyczyło to Opla Insigni.

..i nie napinaj sie tak bo zylka wyskoczy lizak.gif

Napisano
  • Autor

> Z doswiadczenia moge napisac, ze nie ma takiej potrzeby. Bylem w serwisie i sie pytałem. Dotyczyło

> to Opla Insigni.

> ..i nie napinaj sie tak bo zylka wyskoczy

Się nie napinam, tylko nie lubię rozmów nie na temat, do niczego konstruktywnego nie prowadzą. offtopic.gif

Napisano

Patrzac od strony logicznej paliwo dostaje sie tam jesli proces wypalania nie zakonczy sie poprawnie ilestam razy. Skoro serwisowe wypalanie sie konczy poprawnie to to co napisales nie ma sensu.

Napisano

Nie ma potrzeby wymiany oleju przy juednokrotnym wypalaniu stacjonarnym ( nawet jak od wymiany do wymiany zrobisz 2-3 takie wypalania)

Napisano

Z instrukcji serwisowej BMW:

Quote:

Regeneration of particulate filter DDE5.0/ 6.0/ 6.2

To enable regeneration of the particulate filter, regeneration must be requested in the DDE control unit.

The regeneration is requested in that the consumed fuel since the last regeneration is set to a maximum value in the DDE control unit.

The regeneration is started at the next trip as soon as the coolant temperature has reached a value of at least 75 °C and the exhaust-gas temperature before cat. has reached a value of at least 240 °C. Moreover, the fuel level must be at least 10 litres.

The best possible effect of the regeneration is achieved if the vehicle is operated for around 20 minutes at a speed of at least 60 kph that is as constant as possible as of the start of the regeneration. Experience has shown that non-urban driving achieves the best regeneration results.

The current state of any regeneration block, of a regeneration request in the control unit and the regeneration itself can be displayed both in the service function ”Regeneration of particulate filter” and in the DDE diagnosis request at the point ”Regeneration particulate filter”. Moreover, the distance driven since the last regeneration can be read out.

The following possible states on regeneration are displayed:

Regeneration blocked

Regeneration released

Regeneration in DDE requested

Regeneration not requested

The following possible statuses of the regeneration are displayed:

Regeneration active

Regeneration not active

Distance driven since (last successful) regeneration in metres

Calculated total residual distance of the particulate filter in kilometres

(only available as of DVD47 - only in vehicles with 6.cylinder diesel engines).

Average fuel consumption per 100 km since filter replacement

(only as of DVD47 - only available in vehicles with 6-cylinder diesel engines).

Distances driven since the last but one and last but two regenerations in kilometres

(only available as of DVD47 - only in vehicles with 6.cylinder diesel engines).

Notes:

In the event of a prematurely cancelled regeneration, the regeneration is started in the next drive cycle as soon as the coolant temperature has returned to a value of 75 °C and the exhaust-gas temperature before cat. has returned to a value of 240 °C.

In the case of a particulate filter heavily loaded with soot, it can occur that the regeneration request is blocked again after a short time or is not released.

In this case, it is required to regenerate the particulate filter in a motorway / or cross-country trip taking approx. 30 minutes at a speed that is a constant as possible.

Subsequently, the service function ”Regeneration particulate filter” must be run again.

Moreover, it also occurs that with a filter heavily soiled with soot the exhaust-gas back-pressure becomes so high that problems can occur on reaching breakaway speed. In many cases, this impairs the feasibility of the exhaust backpressure test. A clean regeneration reduces the effect of this problem in many cases and lowers the exhaust-gas back-pressure.

During the regeneration phase and with the engine running, it can also occur that the display for 'Regeneration active' jumps to 'Regeneration not active'. This behaviour can be seen exclusively with the vehicle stationary with the engine running. This behaviour does not impair the scheduled course of the regeneration in general.

dla potrzebujących google translate

W powyższyej instrukcji nie ma wzmianki aby wymienić olej po tej procedurze, ale u mnie zbbiegło sie akurat z wymiana oleju wynikajacą z przebiegu. Generalnie takie wypalanie wymuszone powinno sie robić jesli jest problem z samoczynnym wypalaniem. u mnie z samoczynnym problemem mógl być problem z racji popsutych termostatów, silnik średnio osiągał ok 74-75 st, w trasie jeszcze mniej a minimum jak wynika z powyższej instrukcji to 75st.

Napisano

Wszystko zależy od stanu oleju po wypalaniu. Jeśli stan oleju wzrósł ponad max, a przed wypalaniem był w normie, należy go wymienić, gdyż rozrzedzony olej ma znacznie osłabione właściwości smarne.

Po drugie wypalanie stacjonarne to ostateczność, po takim wypalaniu stopień oczyszczenia jest zawsze mniejszy niż po wypalaniu drogowym.

Napisano

> olej,

fajna sprawa ten DPF yikes.gif czy ja to mam w 2-letniej Octavii 2fl w silniku BXE ? zlosnik.gif

Bo szczerze mówiąc jakoś mnie to nie interesowało dotychczas zlosnik.gif ale chyba nieeee bo przydymia pod górę z butem w podłodze rotfl.gif

Napisano

> PSA ma jeszcze filtry mokre i tam nie ma takiego wypalania

Jest.

Aczkolwiek to co powyżej to procedura garażowa jakaś...

Napisano

Olej rozrzedzony przez ON to jest zazwyczaj PRZED takim procesem.

Do konieczności serwisowego oczyszczania filtra cząstek stałych dochodzi w momencie, gdy wielokrotne (!) próby oczyszczenia w sposób normalny zawiodły - wówczas (zwykle) ECU włącza tryb gówniany i "nakazuje" udać się do serwisu.

Zazwyczaj olej w sprzęcie w takim stanie jest powyżej poziomu max i wtedy zwykle należy go wymienić.

Czasami serwisy wymieniają olej z defaultu, ale nie ma zasadniczo żadnych racjonalnych przesłanek nakazujących tak właśnie czynić.

> Pytanie dotyczy wypalania zainicjowanego

Procedurę opisano Ci poniżej - nie robi się tego na postoju, bo to g... da - obroty na biegu luzem to za mało - musi być przepływ spalin a do tego to musi być OBCIĄŻENIE SILNIKA.

Napisano

Moze wiesz od , jakiej normy euro, dpf jest w silnikach PSA ? hmm.gif

Napisano

> Moze wiesz od , jakiej normy euro, dpf jest w silnikach PSA ?

Nie ma zasady.

DPF na np DW10 (2,0 HDi operując nazwą handlową) był i w EUR3, bo była to OPCJA (std na pewnych rynkach).

EUR 4 też - był albo i nie.

W EUR5 ztcw to jest w std.

Aha, tam ZTCW to jest "mokry" DPF - używany jest dodatek (Eolys) powodujący obniżenie temp zapłonu sadzy w filtrze.

Uzupełnia się to chyba co 60 kkm, koszt rzędu 300 PLN

Napisano

> Nie ma zasady.

> DPF na np DW10 (2,0 HDi operując nazwą handlową) był i w EUR3, bo była to OPCJA (std na pewnych

> rynkach).

> EUR 4 też - był albo i nie.

> W EUR5 ztcw to jest w std.

Ok dzieki ,ja mam volvo v50 z euro3 na rynek belgijski i nie mam pojecia jest czy nie ma ? niewiem.gifwink.gif

Napisano

> Moze wiesz od , jakiej normy euro, dpf jest w silnikach PSA ?

W koncernie PSA filtr nazywa się FAP i wymaga tego norma EURO 4 (0,025 g/km).

Napisano

> W koncernie PSA filtr nazywa się FAP i wymaga tego norma EURO 4 (0,025 g/km).

Czyli jest szansa że przy euro3 w mojej wołowinie dpf -a nie ma ok.gifwink.gif

Napisano

> Czyli jest szansa że przy euro3 w mojej wołowinie dpf -a nie ma

Nie wiem, czy Volvo oferowało jako opcję FAP przy EURO3. Rzut okiem pod podwozie i wszystko jasne.

Napisano

> Uzupełnia się to chyba co 60 kkm, koszt rzędu 300 PLN

W 1.6 HDi pierwsza kontrola po 120kkm, przewidywane "dolanie" przy 180kkm.

Napisano

> W 1.6 HDi pierwsza kontrola po 120kkm, przewidywane "dolanie" przy 180kkm.

Zależy od modelu - przecież tam jest po prostu zbiornik z tym dodatkiem, który jest dozowany do zbiornika paliwa.

Aaaaaa - znacznie przyspiesza zużycie EOLYS'a tankowanie "po polsku" - po parę litrów.

Dawkowanie środka jest sterowane otwarciem klapki wlewu - każde otwarcie = dozowanie środka jak na dolanie pełnego zbiornika.

Napisano

> Zależy od modelu - przecież tam jest po prostu zbiornik z tym dodatkiem, który jest dozowany do

> zbiornika paliwa.

Acha, mozliwe, tak pisza w instrukcji do C4 Picasso.

> Aaaaaa - znacznie przyspiesza zużycie EOLYS'a tankowanie "po polsku" - po parę litrów.

> Dawkowanie środka jest sterowane otwarciem klapki wlewu - każde otwarcie = dozowanie środka jak na

> dolanie pełnego zbiornika.

Z tego co czytalem (ale nie moge sobie przypomniec gdzie) to wlasnie jest troszke inaczej (choc to co piszesz rowniez czytalem), po zamknieciu klapki jest pobierany odczyt stanu paliwa i dolewa proporcjonalnie. Wersja z dolewaniem proporcjonalnym do mnie bardziej przemawia bo w skrajnym przypadku (ktos sie bawi klapka) mozna sobie niezle tego mocznika do baku nalac wink.gif

Osobiscie leje wlasnie zawsze do pelna gdy juz zaczyna sie zblizac do rezerwy, ale tak robie w kazdym aucie.

Napisano

> Ok dzieki ,ja mam volvo v50 z euro3 na rynek belgijski i nie mam pojecia jest czy nie ma ?

Może być - może nie być.

Trzeba sprawdzić organoleptycznie lub w specyfikacji.

Napisano

> Acha, mozliwe, tak pisza w instrukcji do C4 Picasso.

> Z tego co czytalem (ale nie moge sobie przypomniec gdzie) to wlasnie jest troszke inaczej (choc to

> co piszesz rowniez czytalem), po zamknieciu klapki jest pobierany odczyt stanu paliwa i dolewa

> proporcjonalnie. Wersja z dolewaniem proporcjonalnym do mnie bardziej przemawia bo w skrajnym

> przypadku (ktos sie bawi klapka) mozna sobie niezle tego mocznika do baku nalac

Szkoły są dwie, bardziej logiczna wydaje się być ta druga, ale... Hunołz...

Co do składu - to właśnie nie jest mocznik, tylko jakiś inny wynalazek.

Napisano

> Szkoły są dwie, bardziej logiczna wydaje się być ta druga, ale... Hunołz...

> Co do składu - to właśnie nie jest mocznik, tylko jakiś inny wynalazek.

Eolys to dwutlenek ceru. Mocznik stosowany jest pod nazwą AdBlue.

Volvo stosowało FAP od 2004 roku.

Napisano

> Volvo stosowało FAP od 2004 roku.

Dodaj -> JAKO OPCJA, aczkolwiek na niektórych rynkach w std.

I ZTCP to nawet nie na wszystkich silnikach od razu.

Napisano

> Olej rozrzedzony przez ON to jest zazwyczaj PRZED takim procesem.

> Do konieczności serwisowego oczyszczania filtra cząstek stałych dochodzi w momencie, gdy

> wielokrotne (!) próby oczyszczenia w sposób normalny zawiodły - wówczas (zwykle) ECU włącza

> tryb gówniany i "nakazuje" udać się do serwisu.

> Zazwyczaj olej w sprzęcie w takim stanie jest powyżej poziomu max i wtedy zwykle należy go

> wymienić.

> Czasami serwisy wymieniają olej z defaultu, ale nie ma zasadniczo żadnych racjonalnych przesłanek

> nakazujących tak właśnie czynić.

> Procedurę opisano Ci poniżej - nie robi się tego na postoju, bo to g... da - obroty na biegu luzem

> to za mało - musi być przepływ spalin a do tego to musi być OBCIĄŻENIE SILNIKA.

Od kiedy to do przepływu spalin potrzebne jest obciązenie silnika ? ok do szybszego to bym sie jeszcze zgodził

Temperature spalin osiagniesz taka sama przy wypalaniu stacjonarnym jak i w czasie jazdy waytogo.gif

Rozumiem tez ze według ciebie serwisowe sprzęty które robia wypalanie "stacjonarne " sa do du...? a powracające do normy parametry po takim wypaleniu są fałszywe?

Napisano

> Od kiedy to do przepływu spalin potrzebne jest obciązenie silnika ? ok do szybszego to bym sie

> jeszcze zgodził

Chodzi o ILOŚĆ.

Na postoju, nawet piłując na ograniczniku będziesz miał zaledwie ułamek ilości spalin gdy przy normalnej jeździe - inne obciążenie silnika.

> Temperature spalin osiagniesz taka sama przy wypalaniu stacjonarnym jak i w czasie jazdy

Znowu - nie.

Zwłaszcza nie w dieslu.

> Rozumiem tez ze według ciebie serwisowe sprzęty które robia wypalanie "stacjonarne " sa do du...? a

> powracające do normy parametry po takim wypaleniu są fałszywe?

Napisano Ci niżej - stacjonarna regeneracja filtra nie przywraca mu pełni sprawności.

Powiem więcej - wielokrotnie przeprowadzana spowoduje koniec końców zakoksowanie filtra i konieczność jego fizycznej wymiany.

BTW, nie spinaj się tak :-)

Napisano

> Chodzi o ILOŚĆ.

> Na postoju, nawet piłując na ograniczniku będziesz miał zaledwie ułamek ilości spalin gdy przy

> normalnej jeździe - inne obciążenie silnika.

Ale wypalanie nigdy nie następuje przy ograniczniku czy tez przy max ilości spalin

> Znowu - nie.

> Zwłaszcza nie w dieslu.

Tu sie ciagle nie zgodze i obstaje przy swoim waytogo.gif

> Napisano Ci niżej - stacjonarna regeneracja filtra nie przywraca mu pełni sprawności.

> Powiem więcej - wielokrotnie przeprowadzana spowoduje koniec końców zakoksowanie filtra i

> konieczność jego fizycznej wymiany.

> BTW, nie spinaj się tak :-)

Z tego co widze jestes jedyną osobą na tym forum która sie az nad to spina zlosnik.gif

Ja nie twierdze ze nie masz wiedzy ,bo masz i to nie mała ale strasznie brakuje tobie praktyki waytogo.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Chodzi o ILOŚĆ.

> Na postoju, nawet piłując na ograniczniku będziesz miał zaledwie ułamek ilości spalin gdy przy

> normalnej jeździe - inne obciążenie silnika.

> Znowu - nie.

> Zwłaszcza nie w dieslu.

> Napisano Ci niżej - stacjonarna regeneracja filtra nie przywraca mu pełni sprawności.

> Powiem więcej - wielokrotnie przeprowadzana spowoduje koniec końców zakoksowanie filtra i

> konieczność jego fizycznej wymiany.

> BTW, nie spinaj się tak :-)

Kolego, odpowiednia temperatura filtra DPF powstaje dzięki dotryskowi paliwa, kiedy zawory wydechowe są otwarte. To przykr, że kolega nie rozumie jak w doładowanym silniku możemy zwiększyć temperaturę w układzie wydechowym, bez ruszania z miejsca - słowa klucze: turbosprężarka, zawory wydechowe, nadmiar powietrza. Niedopalone paliwo trafia do katalizatora, co powoduje reakcje chemiczne i wydzielanie ogromnych ilości ciepła, potem trafia do DPF i tutaj następują kolejne reakcje, które podnoszą temperaturę i wypalają sadzę, wszystko to dzieje się w atmosferze bardzo bogatej w tlen. Ilość spalin, obroty i obciążenie silnika maja znaczenie podczas normalnych wypalań w trakcie jazdy. Mają radykalne znaczenie dla samoczynnej regeneracji filtra, która następuje podczas dużego wysiłku silnika - wtedy nie jest potrzebne żadne wspomaganie regeneracji filtra. Procedura wypalania serwisowego w trakcie postoju, jest procedurą dokładnie opisaną przez producenta silników - Fiata, więc nie jest to żaden badziew.

Ale kolega zapewne wie lepiej!

Napisano

Obciążenie silnika ma w jakimś tam stopniu znaczenie przy wypalaniu filtra, gdyż np. taki Opel przy wypalaniu, czy to stacjonarnym czy drogowych, załącza sobie ogrzewanie tylnej szyby.

Po drugie, również tenże Opel, wypalając filtr stacjonarnie, nie zejdzie poniżej 70% z zapełnieniem po takiej operacji, gdzie wypalając "na drodze" można śmiało zejść do 10%.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.