Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

montaż w najbezpieczniejszym miejscu fotelika dziec. w aucie

Featured Replies

Napisano

no właśnie. Jakie jest najbezpieczniejsze miejsce w aucie dla montażu fotelika? W crash testach widzimy praktycznie zawsze fotelik z tyłu po prawej albo po lewej stronie hmm.gif

Nie jest bezpieczniej zamontować fotelik z tyłu na środku, przyjmując, że ma się tam do dyspozycji 3 punktowe pasy? niewiem.gif

Napisano

> no właśnie. Jakie jest najbezpieczniejsze miejsce w aucie dla montażu fotelika? W crash testach

> widzimy praktycznie zawsze fotelik z tyłu po prawej albo po lewej stronie

> Nie jest bezpieczniej zamontować fotelik z tyłu na środku, przyjmując, że ma się tam do dyspozycji

> 3 punktowe pasy?

środek z tyłu wydaje się najbezpieczniejszy

Napisano

> no właśnie. Jakie jest najbezpieczniejsze miejsce w aucie dla montażu fotelika? W crash testach

> Nie jest bezpieczniej zamontować fotelik z tyłu na środku, przyjmując, że ma się tam do dyspozycji

> 3 punktowe pasy?

Statystycznie najbezpieczniejszym miejscem jest miejsce za kierowcą. Dotyczy to dorosłych pasażerów więc nie wiem czy to się przekłada na foteliki dzieciece.

Napisano

> 3 punktowe pasy?

Czytałem o badaniach, których wyniki wskazywały na miejsce za kierowcą. Ponoć podświadomie w czasie zderzenia chroni sam siebie, więc jednocześnie miejsce za sobą. Dylemat znika przy posiadaniu więcej niż jednego dziecka :D

Napisano

Stawiam na środkowe miejsce na tylnej kanapie.

Napisano

> Czytałem o badaniach, których wyniki wskazywały na miejsce za kierowcą. Ponoć podświadomie w czasie

> zderzenia chroni sam siebie, więc jednocześnie miejsce za sobą. Dylemat znika przy posiadaniu

> więcej niż jednego dziecka :D

info z fotelik.info zgoła odmienne od waszych przekonań o miejscu za kierowcą:

Quote:

9. Na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej?

Bezpieczniej z przodu czy z tyłu? Z boku czy pośrodku?

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków.

UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować. Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.

Napisano

> Stawiam na środkowe miejsce na tylnej kanapie.

ok.gif

najdalej od zewnętrznej krawędzi auta z każdej strony hmm.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń

> nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować.

> Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż

> stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.

no właśnie o to mi chodziło, dodatkowo trzeba pamiętać, że przez fotelik z dzieckiem lusterko w środku przestaje zdawać swoje zadanie hmm.gif, dlatego zapytałem, ja teraz mam za pasażerem z tyłu, ale cały czas się zastanawiam, czy jednak nie usadowić małej po środku niewiem.gif, tym bardziej, że psychicznie mnie uspokaja, że przed nią jest jeszcze fotel i osoba, a siedząc na środku nie ma nic oprócz szyby icon_rolleyes.gif

Napisano

> 3 punktowe pasy?

Podobno z tyłu za pasażerem jest najlepiej.

Z ostatnich jazd z synem, widzę że to zależy też i od samego dziecka wink.gif

Gdybym miał sam z nim jechać w dłuższą podróż, to posadziłbym go w foteliku przypiętym do fotela pasażera z przodu. Chłopak siedzi cicho, ogląda otoczenie i patrzy co robię ja. Jak siedzi z tyłu i nie chce mu się spać, to cały czas zawraca głowę, że mu coś spadło, że chce mu się pić itp no.gif Jak się zajmujesz dzieciarem, a nie prowadzeniem, to może być różnie wink.gif

Napisano

> Czytałem o badaniach, których wyniki wskazywały na miejsce za kierowcą. Ponoć podświadomie w czasie

> zderzenia chroni sam siebie, więc jednocześnie miejsce za sobą. Dylemat znika przy posiadaniu

> więcej niż jednego dziecka :D

Ciekawe to, biorąc pod uwagę, że tak zwany offset-crash jest dokonywany właśnie połową auta po stronie kierowcy. A robi się akurat taki test bo ten rodzaj wypadku bardzo często ma miejsce.

Napisano

> Quote:

> UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń

> no właśnie o to mi chodziło, dodatkowo trzeba pamiętać, że przez fotelik z dzieckiem lusterko w

> środku przestaje zdawać swoje zadanie , dlatego zapytałem, ja teraz mam za pasażerem z tyłu,

> ale cały czas się zastanawiam, czy jednak nie usadowić małej po środku , tym bardziej, że

> psychicznie mnie uspokaja, że przed nią jest jeszcze fotel i osoba, a siedząc na środku nie ma

> nic oprócz szyby

Ale na środku nie masz mocowań isofix.

Napisano

Musisz sam sobie odpowiedzieć na to pytanie. To twoja decyzja gdzie posadzisz dziecko i tylko potem możesz mieć do siebie pretensje czy nie wybrałeś miejsca z lewej, prawej, środka, z przodu w przypadku, nie daj Boże, jakiegoś wypadku. Oglądając zdjęcia z wypadków możesz zauważyć jakie części samochodu obrywają najczęściej. Wsród nich przeważają uderzenia czołowe i czołowo-boczne, czyli samochód obrywa w przód i jeszcze obraca go i uderza bokiem w drzewo, słup inny samochód itp.. Możesz też się obawiać, że wpadnie ci jakiś zwierz po potrąceniu lub pieszy (rzadziej samobójca) i to ci wpadnie na tylną kanapę. Stary, powiem , krótko .. to loteria i pewnie dobrze sobie z tego zdajesz sprawę. A lusterko nie jest tu argumentem..

Napisano

> Możesz też się obawiać, że wpadnie ci jakiś zwierz po potrąceniu lub

> pieszy (rzadziej samobójca) i to ci wpadnie na tylną kanapę.

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Przepraszam, ale nie mogłem...

A ufoludków się nie obawiasz? grinser006.gif

Znasz choć jeden przypadek, żeby człowiek/zwierz wpadł na tylna kanapę przez przednią szybę? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Znasz choć jeden przypadek, żeby człowiek/zwierz wpadł na tylna kanapę przez przednią szybę?

nie mów hop:

285145025-los.jpgicon_rolleyes.gif

oczywiście to extrem, no i poważniejsze dla przednich pasażerów, ale jak pytałeś, to masz icon_rolleyes.gif

post-114523-14352513396547_thumb.jpg

Napisano

> nie mów hop:

> oczywiście to extrem, no i poważniejsze dla przednich pasażerów, ale jak pytałeś, to masz

No i gdzie ten zwierz na tylnej kanapie? niewiem.gif

Napisano

> psychicznie mnie uspokaja, że przed nią jest jeszcze fotel i osoba, a siedząc na środku nie ma

> nic oprócz szyby

Jak nic nie ma? Pasy zapięte są.

Cytat powyżej wg mnie jest ok, bo częściej jednak chodzi o bezpieczeństwo przy wy/wsiadaniu (od pobocza/chodnika) i w czasie jazdy (stabilniejsze zamocowanie fotelika w 'dziurze' siedziska), niż w czasie zderzenia.

Napisano

> Gdybym miał sam z nim jechać w dłuższą podróż, to posadziłbym go w foteliku przypiętym do fotela

> pasażera z przodu. Chłopak siedzi cicho, ogląda otoczenie i patrzy co robię ja. Jak siedzi z

> tyłu i nie chce mu się spać, to cały czas zawraca głowę, że mu coś spadło, że chce mu się pić

> itp Jak się zajmujesz dzieciarem, a nie prowadzeniem, to może być różnie

Mam z moim dokładnie takie same spostrzeżenia zlosnik.gif. Jak siedzi koło mnie z przodu jest spokój, poza tym ma więcej luzu, można regulować oparcie do spania, jest więcej miejsca na nogi. Nie ma porównania do ciasnego, stałego fotelika z tyłu. Dodatkowo mama siedząca sama z tyłu ma mniej powodów do nadopiekuńczości nad małym i też jest spokój zlosnik.gifhehe.gif.

Napisano

Albo środek na tylnej kanapie albo z tyłu za pasażerem(tzw. miejsce vipowskie smile.gif ).

Napisano
  • Autor

> A jak masz dwojke dzieci, albo trojke, to co zrobisz ?

mówie, że "wychodzę na CHWILĘ po papierosy" i wracam za pare lat? niewiem.gifhehe.gif wystarczy mi moja córa narazie, dziękuję ok.gif

Pytałem w kontekście jednego dziecka ok.gif

Napisano
  • Autor

> Albo środek na tylnej kanapie albo z tyłu za pasażerem(tzw. miejsce vipowskie ).

podziękował 20.GIF

Napisano

> no a teraz na serio:

> SARNA wypadła przez szybę z tyłu

> ŚMIERĆ OD SARNY

> MASAKRA NA TYLNEJ KANAPIE

> i to co mówiłem o samobójcach:

> SAMOBÓJCA

> na szczęście wycentrował w słupek nie w środek

lepiej nie wychodzić z domu ...

Napisano

> A jak masz dwojke dzieci, albo trojke, to co zrobisz ?

Będzie je umieszczał wg tego jak bardzo je lubi zlosnik.gif

Napisano

> mówie, że "wychodzę na CHWILĘ po papierosy" i wracam za pare lat? wystarczy mi moja córa narazie,

> dziękuję

> Pytałem w kontekście jednego dziecka

Ja rozumiem, tylko, ze problem, dokladnie taki sam jak Twoj, jaki mialem jakis czas temu, skonczyl sie z drugim dzieckiem. Wsadzam fotelik jak leci zlosnik.gif

Napisano

> info z fotelik.info zgoła odmienne od waszych przekonań o miejscu za kierowcą:

> "Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków

no ja się pytam, co autor takiego bełkotu wciągał nosem...

jak WIEDZA może być NIEUZASADNIONA? niewiem.gif jeśli sobie gdybamy, to jest to teoria lub hipoteza. jeśli coś wiem, to pewnie mogę to jakoś uzasadnić, ale jak wiedza może być nieuzasadniona? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.