Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JAk to jest z tymi "anglikami"?

Featured Replies

Napisano

Patrzę sobie na angielską wersję Skody Felicia.

Pompa hamulcowa jest po tej samej stronie co w mojej "feli".

Jak to działa?

Napisano

> Jak to działa?

Kiedyś był wymóg homologacyjny, żeby pedał działał bezpośrednio mechanicznie na pompę. Nie przypuszczam, żeby ktoś wpadł na pomysł napędzania tego zespołem cięgien czy linek, więc może jest dodatkowy siłownik hydrauliczny, chociaż to nie łapie się pod sterowanie "bezpośrednie". W angielskiej Pandzie na przykład sprzęgło jest sterowane hydraulicznie, w naszej linką.

Napisano

wszystko chyba zależy od auta. U mnie o ile dobrze pamiętam to przekładałi.

Napisano

> Patrzę sobie na angielską wersję Skody Felicia.

> Pompa hamulcowa jest po tej samej stronie co w mojej "feli".

> Jak to działa?

Najprawdopodobniej jest tam popychacz - czyli pręt biegnący w poprzek auta. AFAIR tak samo jest np. w Matizach.

Napisano

miałem kilka anglików i ztcp każdy miał pompę hamulcową po lewej stronie. Obecne mondeo mk 3 toże. Za to angielskie clio miało klamkę do otwierania maski po stronie pasażera, musi przekładka z europejczyka alien.gif

Napisano

> Za to angielskie clio miało klamkę do otwierania maski po stronie pasażera, musi przekładka z

> europejczyka

W tymże Clio bywały też wycieraczki takie same, jak u nas - a kierownicę miały z prawej - ot, nie zawsze w Anglii wszystko musi być "po angielsku"

Napisano

> Jak to działa?

Idzie taka "rura" na prawą stronę i już

Napisano

> jest dodatkowy siłownik hydrauliczny, chociaż to nie łapie się pod sterowanie "bezpośrednie".

> W angielskiej Pandzie na przykład sprzęgło jest sterowane hydraulicznie, w naszej linką.

nie wiem jak to było "kiedys" ale ja tak mam w wołdze. Pierwsza pompa jest przy pedale i ona napędza drugą pompę która wraz z serwem jest z przodu samochodu przed silnikiem... więc nie wiem jak to jest z tymi wymogami homologacyjnymi zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem jak to było "kiedys" ale ja tak mam w wołdze. Pierwsza pompa jest przy pedale i ona

> napędza drugą pompę która wraz z serwem jest z przodu samochodu przed silnikiem... więc nie

> wiem jak to jest z tymi wymogami homologacyjnymi

W UAZ-ach też tak jest - generalnie motoryzacja sowiecka lubowała się w takich rozwiązaniach wink.gif W nowszych konstrukcjach jest jak pisałem wyżej - popychacz mechaniczny - czyli pręt biegnący w poprzek auta.

Napisano

> W UAZ-ach też tak jest - generalnie motoryzacja sowiecka lubowała się w takich rozwiązaniach W

> nowszych konstrukcjach jest jak pisałem wyżej - popychacz mechaniczny - czyli pręt biegnący w

> poprzek auta.

To może oznaczać tylko tyle, że rżnęli od angoli i japońców na potęgę, a na swoje dostosowywali po najmniejszej lini oporu facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

> To może oznaczać tylko tyle, że rżnęli od angoli i japońców na potęgę, a na swoje dostosowywali po

> najmniejszej lini oporu .

Piszę o autach współczesnych - nie sowieckich. Wiele jest aut, które pompę hamulcową i serwo mają po jednej stronie komory silnikowej - bez względu na to, z której strony jest kierownica.

Napisano

> nie wiem jak to było "kiedys" ale ja tak mam w wołdze. Pierwsza pompa jest przy pedale i ona

> napędza drugą pompę która wraz z serwem jest z przodu samochodu przed silnikiem... więc nie

> wiem jak to jest z tymi wymogami homologacyjnymi

takie samo rozwiązanie jest w "starym" Mini

Napisano

> Jak to działa?

Chcesz to po poludniu zrobie foto to padniesz ze smiechu!

Napisano
  • Autor

> Chcesz to po poludniu zrobie foto to padniesz ze smiechu!

Zrób. Proszę. smile.gif

Napisano

> miałem kilka anglików i ztcp każdy miał pompę hamulcową po lewej stronie. Obecne mondeo mk 3 toże.

> Za to angielskie clio miało klamkę do otwierania maski po stronie pasażera, musi przekładka z

> europejczyka

mam tak samo w saxo zlosnik.gif

Napisano

> miałem kilka anglików i ztcp każdy miał pompę hamulcową po lewej stronie. Obecne mondeo mk 3 toże.

> europejczyka

Ponoć Francuzi tak mają - kolega ma 308 z 2009 i podobnie jak w Clio - klamka od maski u pasażera.Oprócz tego zestaw bezpieczników skutecznie zmniejsza schowek, bo też jest zamontowany u pasażera.

Jak przyjechałem do Irlandii to w oczy rzucały mi się od razu wycieraczki w anglikach umieszczone odwrotnie niż na kontynencie. Jak już się do takiego widoku przyzwyczaiłem, to od razu zauważałem wycieraczki montowane po kontynentalnemu we francuzach zlosnik.gif Nie we wszystkich, ale w większości. Może dlatego teraz większość francuzów ma wycieraczki zgarniające na boki zamiast na jedną stronę? Dla producenta to taniej, bo ma tylko jeden zestaw wycieraczek.

Napisano

> Jak to działa?

206-1.jpg

206-2.jpg

206-3.jpg

206-4.jpg

206-5.jpg

206-6.jpg

Nagrzewnice wymienialem bo ciekla. Kozystalem z polskiego manuala z 206klubu.

Wszystko bylo tam gdzie pisali, wiazki przewodow po prawej, bezpieczniki po prawej. Tyle ze kierownica po drogiej stronie hehe.gif Mialem ulatwiona sprawe bo mialem mniej rozkrecania niz w "odwrotnej wersji" bo kolumna mi nie przeszkadzala food.gif

Zostawilem tak ze trzy tygodnie temu zeby zobaczyc czy nie cieknie i do dzisiaj cos nie zabralem sie zeby poskrecac spowrotem mlot.gif

Napisano
  • Autor

> Nagrzewnice wymienialem bo ciekla. Kozystalem z polskiego manuala z 206klubu.

> Wszystko bylo tam gdzie pisali, wiazki przewodow po prawej, bezpieczniki po prawej. Tyle ze

> kierownica po drogiej stronie Mialem ulatwiona sprawe bo mialem mniej rozkrecania niz w

> "odwrotnej wersji" bo kolumna mi nie przeszkadzala

> Zostawilem tak ze trzy tygodnie temu zeby zobaczyc czy nie cieknie i do dzisiaj cos nie zabralem

> sie zeby poskrecac spowrotem

Wygląda trochę jak jakaś druciarnia. Że też wychodzi takie coś z fabryki.

Czemu Brytyjczycy nie zmienią ruchu na prawostronny tylko się z tym męczą? zlosnik.gif

Napisano

> Wygląda trochę jak jakaś druciarnia. Że też wychodzi takie coś z fabryki.

> Czemu Brytyjczycy nie zmienią ruchu na prawostronny tylko się z tym męczą?

jak to czemu? przeca oni są najfajniejsi to i ruch też mają najfajniejszy zlosnik.gif

Jest wiele krajów, gdzie ruch jest lewostronny, nie patrz przez pryzmat samej Europy ok.gif

Napisano

Z tego co pamietam, to 1/4 samochodow na swiecie jezdzi po lewej stronie.

Moim zdaniem to calkiem sporo.

Napisano

To jest druciarnia, bo z takimi wycieraczkami samochód nie powinien być dopuszczony do ruchu, chyba że angole to są aż tacy bałaganiarze że i ich jednostki certyfikacyjne pozwalają na takie rzeczy hehe.gif.

To raczej my powinniśmy zmienić, bo lewostronny jest bardziej klasyczny i naturalny. Prawostronny jest dla mańkutów grinser006.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Z tego co pamietam, to 1/4 samochodow na swiecie jezdzi po lewej stronie.

> Moim zdaniem to calkiem sporo.

... a ile w Europie ? smile.gif

Napisano

> Z tego co pamietam, to 1/4 samochodow na swiecie jezdzi po lewej stronie.

1/4 to, jak by nie patrzeć, mniej niż 3/4 hehe.gif

Napisano

Ostatnio jeden taki przyjechal do PL , zabil jedna osoba i ranil bodajze 5...

Napisano

> Wygląda trochę jak jakaś druciarnia. Że też wychodzi takie coś z >fabryki.

BMW w taka druciarnie sie nie bawi waytogo.gif sasiad przeklada takie i jest symetryczna scianka grodziowa.

Napisano

> Ostatnio jeden taki przyjechal do PL , zabil jedna osoba i ranil bodajze 5...

a ile od tamtej pory przyjechało i pojechało takich bez wypadku ?

a ile od tamtej pory wogóle zginęło osób na drogach ?

to coś jak rekiny które zabijają mniej ludzi niż orzechy kokosowe ? smirk.gif

medialne ?

po prostu małpie brzytwy się nie daje ... skromny.gif

Napisano

> po prostu małpie brzytwy się nie daje ...

Nie obrazajac nikogo jakies 60% przyjezdnych z UK to wlasnie malpy...

Napisano

Powiem ci tak.

Podobno ruch lewostronny jest bezpieczniejszy. Po prostu aktualne przepisy bardziej ukladaja sie w calosc. Chcesz poparty przyklad? Rondo. Przypomnie ze PIERSZENSTWO ma wjezdzajacy na rondo chyba ze postawiony zostal znak ustap pierszenstwa, lub znaki poziome (linie) swiadcza inaczej. Na skrzyzowaniu rownozednym natomiast pierszenstwo ma pojazd znajdujacy sie po naszej prawej stronie.

W ruchu lewostronnym natomiast to wszystko sie sklada razem. Jezeli ktos jest juz na rondzie to jest po twojej prawej. Nie trzeba cudowac ze znakami bo po prostu ma pierszenstwo. To tylko kolejny dowod dlaczego brytole uwielbiaja ronda i spora ilosc skzyzowan to ronda (ruch idzie duzo plynniej niz przy swiatlach).

Ja jestem leworeczny i powiem szczerze ze lepiej mi sie jezdzilo w samochodzie z kierownica po lewej stronie. Znaczna wiekszosc rasy ludzkiej jest praworeczna i samochod z kierownica po prawej stronie mysle ze jest dla nich wygodniejszy. Nie powiem bo po 7latach juz sie przyzwyczailem ale jakbym mial startowac w jakichs rajdach to wolalbym cos z kiera po lewej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.