Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swap Audi a6 C5 1.9tdi automat na coś mocniejszego?

Featured Replies

Napisano

Witam, pacjent to audi a6 c5 z 1998 z silnikiem 1.9tdi w automacie.

Pojawił się pomysł zmiany na jakiś inny mocniejszy.

Teraz pytanie na jaki silnik, żeby nie było tak dużo "rzeźby"?

Ewentualnie jakie modyfikacje można przeprowadzić na tym silniku aby auto lepiej jechało? Sam chip to raczej będą skromne moce, może wymiana IC, wtrysków turbiny?

Zna ktoś, może polecić osobe, która zrobi to i da gwarancje, że będzie to jeździć? Chodzi mi zarówno o SWAP, oraz jakby nie było nic rozsądnego wtedy mody takiego silnika?

Odnośnie oznaczeń silnika to podam je w ciągu 20 minut, żeby była jasność.

Pozdrawiam.

Proszę o nie dyskutowanie nad opłacalnością takiego przedsięwzięcia ok.gif

Silnik ma oznaczenie AFN

Napisano

> Proszę o nie dyskutowanie nad opłacalnością takiego przedsięwzięcia

Opłacalność to jedno, a sens to drugie.

Przecież w tym aucie można mieć V8 - imo pchanie się w koncept, który i tak nie uczyni z tego sprzętu potwora to bezsens.

Napisano

Zapytaj Marcina z ST co byłby w stanie wycisnąć z takiego silnika.

IMO SWAP w tym przypadku byłby zupełnie bezsensowny frown.gif

Napisano

sprzedać i kupić coś mocniejszego.

szybciej, pewniej, mniej zachodu, kombinatoryki i obaw, że jeszcze czegoś zabrakło do SWAP'a.

No i taniej bo mowa jest o 13 letnim aucie

Napisano
  • Autor

> sprzedać i kupić coś mocniejszego.

> szybciej, pewniej, mniej zachodu, kombinatoryki i obaw, że jeszcze czegoś zabrakło do SWAP'a.

> No i taniej bo mowa jest o 13 letnim aucie

Przekonać znajomego o nieopłacalności i braku sensu robienia SWAPA poskutkowało i w tym momencie dyskuja toczy się wyłącznie o ewentualnych modyfikacjach tego silnika ok.gif

Napisano

> Przekonać znajomego o nieopłacalności i braku sensu robienia SWAPA poskutkowało i w tym momencie

> dyskuja toczy się wyłącznie o ewentualnych modyfikacjach tego silnika

to chyba 110 KM tak?

troche sie na pewno da podciagnac

niech sie uda do jakiegos warsztatu specjalizujacego sie w VAGach

trzeba tylko uwazac bo to ma chyba (99%) skrzynie Multitronic

sama w sobie jest ona dosyc awaryjna a do tego jest przeznaczana do slabszych wersji a w szczegolnosci o mniejszym momencie obr wiec....

Napisano

> to chyba 110 KM tak?

> troche sie na pewno da podciagnac

> niech sie uda do jakiegos warsztatu specjalizujacego sie w VAGach

> trzeba tylko uwazac bo to ma chyba (99%) skrzynie Multitronic

> sama w sobie jest ona dosyc awaryjna a do tego jest przeznaczana do slabszych wersji a w

> szczegolnosci o mniejszym momencie obr wiec....

Nie wiem czy w przypadku "tuningu" stwierdzenie to jest tylko zwykły automat ma sens zlosnik.gifzlosnik.gif

Jest to zwykły 4 biegowy automat. Mam dziwne wrażenie, że to właśnie może sprawić problemy przy podnoszeniu mocy.

Napisano

> Nie wiem czy w przypadku "tuningu" stwierdzenie to jest tylko zwykły automat ma sens

> Jest to zwykły 4 biegowy automat. Mam dziwne wrażenie, że to właśnie może sprawić problemy przy

> podnoszeniu mocy.

zalezy na jakie moce automat jest przewidziany

bo jesli jest to ten sam automat co do duzo mocniejszej wersji to nie widze problemow i ryzyka

oczywiscie wszystko zalezy od jazdy bo jesli ktos non stop upala to i zpsuje skrzynie przy obecnej mocy

aha, prawdopodobnie skrzynie trzeba bedzie tez przeprogramowywac wiec trzeba sie zglosic do kogos dobrze ogarniajacego temat

Napisano

dłubanie tdików w sieci masz opisane bardzo rozlegle taki AFN powinno się w miarę rozsądku "rozbudować" na ok 200km/400NM no i u ten automat też nie pomaga raczej...

ale czy to ma sens w takim sporym aucie i tak szału nie będzie no.gif

Napisano

> zalezy na jakie moce automat jest przewidziany

> bo jesli jest to ten sam automat co do duzo mocniejszej wersji to nie widze problemow i ryzyka

> oczywiscie wszystko zalezy od jazdy bo jesli ktos non stop upala to i zpsuje skrzynie przy obecnej

> mocy

> aha, prawdopodobnie skrzynie trzeba bedzie tez przeprogramowywac wiec trzeba sie zglosic do kogos

> dobrze ogarniajacego temat

Tylko pewnie aby osiągnąć moce rzędu 160-170hp będzie trzeba wymieniać turbo, wtryski, ic-ek, pompę paliwa. Samym programem to może 130-140 hp się ugra.

Napisano

> dłubanie tdików w sieci masz opisane bardzo rozlegle taki AFN powinno się w miarę rozsądku

> "rozbudować" na ok 200km/400NM

> ale czy to ma sens w takim sporym aucie i tak szału nie będzie

Tylko wiesz, to nie chodzi o to aby szał robić. Chodzi tutaj o jako takie odpychanie się.

Napisano

u siebie mam silnik 1,9TDI (AGR) wg serii 90@210, i zamierzam robić u Cinka_ remap (poprawa fabryki) na jakies 110@300, tylko ze mnie ratuje manual i brak dwumasy

Napisano

> u siebie mam silnik 1,9TDI (AGR) wg serii 90@210, i zamierzam robić u Cinka_ remap (poprawa

> fabryki) na jakies 110@300, tylko ze mnie ratuje manual i brak dwumasy

No właśnie tutaj masz przewagę. Automat całkiem przyjemny, płynnie zmienia biegi, ale do szybszej jazdy kiepsko się nadaje. Prawdopodobnie przechodzenie tutaj na manuala jest nieopłacalne...

Napisano

> Tylko pewnie aby osiągnąć moce rzędu 160-170hp będzie trzeba wymieniać turbo, wtryski, ic-ek, pompę paliwa.

no to jasne ok.gif

> Samym programem to może 130-140 hp się ugra.

moze wiecej nie potrzeba?

te 1,9TDI 130KM podobno w A6 calkiem niezle sobie radza

niektorzy mowia, ze podobnie do 2,5TDI 150-163KM ze wzgledu na wage

Napisano

> no to jasne

> moze wiecej nie potrzeba?

> te 1,9TDI 130KM podobno w A6 calkiem niezle sobie radza

> niektorzy mowia, ze podobnie do 2,5TDI 150-163KM ze wzgledu na wage

Prawdopodobnie zaczniemy od tego. Porządny program i wtedy się oceni czy może te 130 wystarczy.

Jeśli będzie mało będziemy bawić się większe dłubanie.

Napisano

> Prawdopodobnie zaczniemy od tego. Porządny program i wtedy się oceni czy może te 130 wystarczy.

> Jeśli będzie mało będziemy bawić się większe dłubanie.

ja ze wzgledu na skrzynie bym nie ryzykowal

Napisano

> ja ze wzgledu na skrzynie bym nie ryzykowal

Nie wiadomo ile taka skrzynia jest w stanie znieść. Może te 160hp nie będzie dla niej problemem. Trzeba się speca dopytać jeśli o to chodzi.

Widzę, że zawsze najlepiej jest sprzedać i kupić coś mocniejszego.

Tutaj jest ta zaleta, że mamy oryginalny przebieg 200 tys. Sądzę, że dla tego silnika to nic szczególnego.

Napisano

Samym programem to mam z ATD 101 KM w serii zrobione 133 KM i 309 Nm, i to w wersji bez szaleństw gdzie priorytetem było by nie dymiło smile.gif

Ze 110 myślę okolice 150 KM i jakieś 330 -340 NM się opanuje, ale oczywiście wszystko zależy od stanu silnika i osprzętu.

> Tylko pewnie aby osiągnąć moce rzędu 160-170hp będzie trzeba wymieniać turbo, wtryski, ic-ek, pompę

> paliwa. Samym programem to może 130-140 hp się ugra.

Napisano

Wszystko zależy od jakości eksploatacji przez te nalatane 200 tys, jak dla mnie każdy diesel przy tym przebiegu to już loteria, ale wiadomo wszelkie softy robić się powinno ze świadomością ewentualnych kosztów takich jak pad turbiny, sprzęgła itp. Jeśli ktoś sądzi, że przy przebiegu 200 tys km można sobie robić bóg wie jakie mody i wszystko musi być cacy..... to może powinien odpuścić temat.

Dodam jeszcze od siebie, iż w tej całej walce o konie i niutki, nie koniecznie ważne są maksymalne wartości, a przebieg mocy i momentu który po dobrym sofcie wygląda zdecydowanie lepiej niż fabrycznie. Dlatego też moja zdłubana Bora przy niespełna 133 KM i 309 Nm bez bólu daję radę fabrycznym 140 km w silnikach 2.0 TDi i nie tylko. Kilka razy miałem okazje pościgać się na trasie z 1,9 CDTi 150 KM i do prędkości 180-190 bez problemu byłem z przodu o jakąś długość samochodu.

Pamiętajmy też, że softy nie wpływają rewelacyjnie na prędkości maksymalne, bo te raczej ograniczone są przełożeniami skrzyń biegów, liczy się czas w jakim osiągane są maksymalne przelotowe i elastyczność na poszczególnych biegach. Dokręcanie diesla do czerwonego pola na dłuższą metę uśmierci go definitywnie.

> Nie wiadomo ile taka skrzynia jest w stanie znieść. Może te 160hp nie będzie dla niej problemem.

> Trzeba się speca dopytać jeśli o to chodzi.

> Widzę, że zawsze najlepiej jest sprzedać i kupić coś mocniejszego.

> Tutaj jest ta zaleta, że mamy oryginalny przebieg 200 tys. Sądzę, że dla tego silnika to nic

> szczególnego.

Napisano

> Wszystko zależy od jakości eksploatacji przez te nalatane 200 tys, jak dla mnie każdy diesel przy

> tym przebiegu to już loteria, ale wiadomo wszelkie softy robić się powinno ze świadomością

> ewentualnych kosztów takich jak pad turbiny, sprzęgła itp. Jeśli ktoś sądzi, że przy przebiegu

> 200 tys km można sobie robić bóg wie jakie mody i wszystko musi być cacy..... to może powinien

> odpuścić temat.

> Dodam jeszcze od siebie, iż w tej całej walce o konie i niutki, nie koniecznie ważne są maksymalne

> wartości, a przebieg mocy i momentu który po dobrym sofcie wygląda zdecydowanie lepiej niż

> fabrycznie. Dlatego też moja zdłubana Bora przy niespełna 133 KM i 309 Nm bez bólu daję radę

> fabrycznym 140 km w silnikach 2.0 TDi i nie tylko. Kilka razy miałem okazje pościgać się na

> trasie z 1,9 CDTi 150 KM i do prędkości 180-190 bez problemu byłem z przodu o jakąś długość

> samochodu.

> Pamiętajmy też, że softy nie wpływają rewelacyjnie na prędkości maksymalne, bo te raczej

> ograniczone są przełożeniami skrzyń biegów, liczy się czas w jakim osiągane są maksymalne

> przelotowe i elastyczność na poszczególnych biegach. Dokręcanie diesla do czerwonego pola na

> dłuższą metę uśmierci go definitywnie.

> > szczególnego.

Zgadzam się z Tobą w zupełności. Ten samochód w końcu ma jakoś jechać. Nie zapitalać, odpychać się przyzwoicie aby wyprzedzanie w trasie było bez stresowe. Decydując się na taki chip znajomy jest doinformowany o ewentualnościach jakie mogą wystąpić.

Sam posiadam saaba zrobionego z 185-okolice 260 hp i robione to wszystko było z głową przez profesjonalną osobę.

Napisano

> u siebie mam silnik 1,9TDI (AGR) wg serii 90@210, i zamierzam robić u Cinka_ remap (poprawa

> fabryki) na jakies 110@300, tylko ze mnie ratuje manual i brak dwumasy

to lepiej włóż odrazu 216tki i bedzie 130/310 smile.gif

Napisano

> to lepiej włóż odrazu 216tki i bedzie 130/310

i przy seryjnej turbinie dym

Napisano

> Witam, pacjent to audi a6 c5 z 1998 z silnikiem 1.9tdi w automacie.

> Pojawił się pomysł zmiany na jakiś inny mocniejszy.

> Teraz pytanie na jaki silnik, żeby nie było tak dużo "rzeźby"?

> Ewentualnie jakie modyfikacje można przeprowadzić na tym silniku aby auto lepiej jechało? Sam chip

> to raczej będą skromne moce, może wymiana IC, wtrysków turbiny?

> Zna ktoś, może polecić osobe, która zrobi to i da gwarancje, że będzie to jeździć? Chodzi mi

> zarówno o SWAP, oraz jakby nie było nic rozsądnego wtedy mody takiego silnika?

> Odnośnie oznaczeń silnika to podam je w ciągu 20 minut, żeby była jasność.

> Pozdrawiam.

> Silnik ma oznaczenie AFN

Oprócz zmiany silnika nie widze sensownego rozwiazania (przy załozeniu że koszta nie grają roli) smile.gif

Rewelacyjnym zaś pomysłem jest sprzedanie parcha, dołożenie kasy przeznaczonej na modyfikacje i poszukanie czegoś podobnego w mocniejszej wersji silnikowej.

Napisano

> Ewentualnie jakie modyfikacje można przeprowadzić na tym silniku aby auto lepiej jechało? Sam chip

> Zna ktoś, może polecić osobe, która zrobi to i da gwarancje, że będzie to jeździć? Chodzi mi

> zarówno o SWAP, oraz jakby nie było nic rozsądnego wtedy mody takiego silnika?

> Pozdrawiam.

kupić walniętego angola S6 i przełożyć graty zlosnik.gif

Napisano

> Opłacalność to jedno, a sens to drugie.

> Przecież w tym aucie można mieć V8 - imo pchanie się w koncept, który i tak nie uczyni z tego

> sprzętu potwora to bezsens.

Że bez sensu to wiadomo ale przecież kolega napisał żeby mu tego nie wytykać.

Napisano

> Że bez sensu to wiadomo ale przecież kolega napisał żeby mu tego nie wytykać.

Napisał, żeby nie wytykać kwestii kosztowej.

IMO bezsensem jest przede wszystkim to, że będzie to zawsze jakaś-tam rzeźba a i tak osiągi nie zbliżą się nawet do mocniejszej wersji.

Od zawsze powtarzałem - IMVHO sens dłubania jest tylko przy najmocniejszej wersji...

Napisano

> Od zawsze powtarzałem - IMVHO sens dłubania jest tylko przy najmocniejszej wersji...

Swoją drogą - kojarzy ktoś może jak to było z tym silnikiem 6l?

Napisano

> Pozdrawiam.

Niema takiej opcji żeby zeswapować i nie było przy tym rzeźby. Pozostaje dłubanie lub wymiana auta na mocniejsze.

Napisano

> Napisał, żeby nie wytykać kwestii kosztowej.

> IMO bezsensem jest przede wszystkim to, że będzie to zawsze jakaś-tam rzeźba a i tak osiągi nie

> zbliżą się nawet do mocniejszej wersji.

> Od zawsze powtarzałem - IMVHO sens dłubania jest tylko przy najmocniejszej wersji...

No i niech kolega podnosząc moc silnika nie zapomni o podniesieniu sprawności chociażby hamulców i opon, bo w przeciwnym wypadku mocno może się zdziwić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.