Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Tigra - samochod na cieple weekendy?

Featured Replies

Napisano

Myslalem nad mazda mx5 ale wiekszosc egzemplarzy jest zajechana. a tigra z 2006roku mozna kupic za 20k. Kabrio jest food.gif ale silnik raczej slaby. Czy ja sie tym nie zawiode? To w koncu jest na podwoziu corsy. Silnik raczej wyje a nie jedzie chyba, ze sa mocniejsze?

Czy za 10 lat to on jeszcze ruszy? Przy zalozeniu, ze jezdzimy tylko latem?

Napisano

> Myslalem nad mazda mx5 ale wiekszosc egzemplarzy jest zajechana. a tigra z 2006roku mozna kupic za

> 20k. Kabrio jest ale silnik raczej slaby. Czy ja sie tym nie zawiode? To w koncu jest na

> podwoziu corsy. Silnik raczej wyje a nie jedzie chyba, ze sa mocniejsze?

> Czy za 10 lat to on jeszcze ruszy? Przy zalozeniu, ze jezdzimy tylko latem?

Del Sol'a z VTI skromny.gifzlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Del Sol'a z VTI .

Nie rozumiem.

Napisano

Koledze chodzi o Honde wink.gif

Napisano

> Myslalem nad mazda mx5 ale wiekszosc egzemplarzy jest zajechana. a tigra z 2006roku mozna kupic za

> 20k.

Cięzko porównac te dwa auta, ich jedyną cecha wspólna jest to że są małymi kabrioletami - reszta jest zupełnie inna, podobnie jak inny jest "taget" produktu ;-)

Napisano
  • Autor

> Cięzko porównac te dwa auta, ich jedyną cecha wspólna jest to że są małymi kabrioletami - reszta

> jest zupełnie inna, podobnie jak inny jest "taget" produktu ;-)

ano inny ale dla mnei kryterium jest kabriolet, cena, wyglad danego egzemplarza a mazdy sa zjechane na maxa oczywiscie te w moim budzecie. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kolega miał chyba na myśli Hondę CRX Del Sol, taką

Stary brzydal sick.gif Nie podoba mi sie. To auto ma byc tez dla kobiety zamiast aveo grinser006.gif

Napisano

> Del Sol'a z VTI .

apropos zajechanych... smile.gif

Napisano

> 20k. Kabrio jest ale silnik raczej slaby. Czy ja sie tym nie zawiode?

Mocny silnik w tym segmencie (znaczy Tigry, nie MX-5 bo to faktycznie zupelnie inny target) to chyba tylko Colt 1.5T ale znalezc takiego niebitego moze nie byc latwo. No i z zamknietym dachem jest wybitnie brzydki (z otwartym niewiele lepiej) smile.gif Albo moze 206CC z 2.0 ale moze byc kiepsko z awaryjnoscia. Ewentualnie Mini, tyle ze nijak nie w tym budzecie.

Napisano

> apropos zajechanych...

a kto to kupi taki, czy też podobny samochód i nie włoży jego wartości w niego przed wyjazdem tym na ulice ? zlosnik.gif

1522574_600.jpg

Napisano

> apropos zajechanych...

Zajechanych jak zajechanych bo mechanicznie da sie znalezc dobry egzemplarz. Zdecydowanie wiekszy problem to korozja...

Napisano

> Stary brzydal Nie podoba mi sie. To auto ma byc tez dla kobiety zamiast aveo

A MB SLK/CLK, Audi TT, Pugi CC, C3 pluriel, Astra Bertone Cabrio?

Napisano

> 1.9? neeeee... jakies 3.0 albo M, to jaknajbardziej

> poza tym drewniane to to... to juz wzialbym tigre... bo mlodziutka bedzie...

rozumiem że Tigra ma lepszy silnik od 1.9 iS ? ;-)

a co do starości to IMO jest szansa znaleźć takie BMW w dobrym stanie bo to raczej nie jest auto na co dzień.... poza tym przynajmniej jakoś wygląda i ma RWD, a Tigra... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mocny silnik w tym segmencie (znaczy Tigry, nie MX-5 bo to faktycznie zupelnie inny target) to

> chyba tylko Colt 1.5T ale znalezc takiego niebitego moze nie byc latwo. No i z zamknietym

> dachem jest wybitnie brzydki (z otwartym niewiele lepiej) Albo moze 206CC z 2.0 ale moze byc

> kiepsko z awaryjnoscia. Ewentualnie Mini, tyle ze nijak nie w tym budzecie.

Czyli albo starsza mx5 z mocnieszym silnikiem albo mlodsza ale slabsza Tigre. Chyba pojde w kierunku mlodszej Tigry. Pytanie czy za 15 lat beda do tego czesci? W sensie np filtr paliwa, oleju, mechanizm dachu? Ten samochod mialby u mnie dozywocie i przebiegi 5k rocznie.

Napisano
  • Autor

> A MB SLK/CLK, Audi TT, Pugi CC, C3 pluriel, Astra Bertone Cabrio?

Za ta kwote to raczej nie. A peugot jest brzydki, c3 odpada.

Napisano

jak chcesz trzymac to auto 15 lat to tym bardziej kup Z3... BMW w przeciwieństwie do wielu innych marek sprzedaje części do starych aut w ASO bezproblemowo zlosnik.gif

Napisano

> a kto to kupi taki, czy też podobny samochód i nie włoży jego wartości w niego przed wyjazdem tym

> na ulice ?

kwestia ile tego jest... na oko 2-3 razy wiecej jest mx5tek, a i tak trudno kupic... to o ile trudniej del sola? zwłaszcza z porzadnym silnikiem? do tego to takie pseudo cabrio jest:)

a chyba sęk szukania polega na tym zeby kupic tak, zeby nie ładowac za duzo

Napisano

> Za ta kwote to raczej nie. A peugot jest brzydki, c3 odpada.

No to rzeczywiście nie pozostaje wiele marek do wyboru hehe.gif

EDIT: dopisałem Astrę G cabrio cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> jak chcesz trzymac to auto 15 lat to tym bardziej kup Z3... BMW w przeciwieństwie do wielu innych

> marek sprzedaje części do starych aut w ASO bezproblemowo

No wlasnie o czesci sie boje.

Napisano

> jak chcesz trzymac to auto 15 lat to tym bardziej kup Z3... BMW w przeciwieństwie do wielu innych

> marek sprzedaje części do starych aut w ASO bezproblemowo

Wiesz, Miate trzepali ponad 15 lat tak naprawde. Niby byly w tym czasie 3 iteracje ale pod spodem i silnikowo wiele sie nie zmienialo. Poza tym jest ich tak duzo i sa na tyle trwale, ze do takiego rocznika 2000 to i za 10 lat da sie znalezc czesci...jestem pewien.

Napisano

> a chyba sęk szukania polega na tym zeby kupic tak, zeby nie ładowac za duzo

Wiadomo, kto kupi, jak kupi itp. ale nie oszukujmy się, nie można kupić samochodu i niczego nie włożyć. (czas i cena) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to rzeczywiście nie pozostaje wiele marek do wyboru

> EDIT: dopisałem Astrę G cabrio

22k to jest max po przegladzie i ubezpieczeniu. Nie spieszy mi sie ma byc kabrio i mojej drugiej polowce ma sie podobac. Samochod bedzie jezdzil w weekendy do lasu nad jezioro czy morze. Lepiej kupic mniejsze, slabsze ale nowsze auto.

Napisano

> No wlasnie o czesci sie boje.

mam 21 letnie E32. I mam maila do jakiegoś typa w ASO - piszę part number - części są do 3 dni, dostaje INFO na telefon. Ceny często niższe niż na allegro (oczywiście nie wszystko, ale często) ok.gif

Napisano

> Za ta kwote to raczej nie. A peugot jest brzydki, c3 odpada.

W PL auto z miękkim dachem jest 'ciut' niepraktyczne (pomijając pogodę, zawsze znajdzie się jakiś debil, który będzie chciał sprawdzić trwałość dachu np. nożem)

Ja bym celował w coś typu CC lub otwierany szklany daszek - np. Fiata 500 serduszka.gif (tylko w tym budżecie będzie kłopot chyba...)

Napisano

> Wiadomo, kto kupi, jak kupi itp. ale nie oszukujmy się, nie można kupić samochodu i niczego nie

> włożyć. (czas i cena)

dlatego trzeba kalkulować ryzyko smile.gif a Honda jest potencjalnie większą miną niż mazda czy tigra smile.gif

Napisano

> mojej drugiej polowce ma sie podobac.

Rozumiem, że Tigra to dla niej w prezencie.

Bo faceta jeżdżącego Tigrą można spokojnie pytać, czy męskich nie było.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że Tigra to dla niej w prezencie.

> Bo faceta jeżdżącego Tigrą można spokojnie pytać, czy męskich nie było.

Bedziemy jezdzic razem, ja tez grinser006.gif Czemu malo meski?

Napisano

> Rozumiem, że Tigra to dla niej w prezencie.

> Bo faceta jeżdżącego Tigrą można spokojnie pytać, czy męskich nie było.

pytają przewaznie Ci co jadą w sloneczny dzien w "konserwie" bez otwieranego dachu smile.gif

zazdrość straszna rzecz smile.gif

Napisano

> Bedziemy jezdzic razem, ja tez Czemu malo meski?

a moze coś klasycznego w tej kasie? np Fiat 124 spider? wink.gif

auto klasyczne ma ten plus że wrzucasz na żółte blachy i robisz wieczysty przegląd, możesz też nie płacić za OC jak nie jeździsz.

my124.JPG

Napisano

> Czyli albo starsza mx5 z mocnieszym silnikiem albo mlodsza ale slabsza Tigre. Chyba pojde w

> kierunku mlodszej Tigry. Pytanie czy za 15 lat beda do tego czesci? W sensie np filtr paliwa,

> oleju, mechanizm dachu? Ten samochod mialby u mnie dozywocie i przebiegi 5k rocznie.

za 15 lat to go ruda zje a przy takich przebiegach bedzie się sypał szybciej niż normalnie eksploatowany

Napisano
  • Autor

> a moze coś klasycznego w tej kasie? np Fiat 124 spider?

> auto klasyczne ma ten plus że wrzucasz na żółte blachy i robisz wieczysty przegląd, możesz też nie

> płacić za OC jak nie jeździsz.

Nie klasyka juz mam upatrzonego. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> za 15 lat to go ruda zje a przy takich przebiegach bedzie się sypał szybciej niż normalnie

> eksploatowany

Uzasadnij. Co mu sie stanie w garazu? Nie ma ocynku?

Napisano

> a moze coś klasycznego w tej kasie? np Fiat 124 spider?

> auto klasyczne ma ten plus że wrzucasz na żółte blachy i robisz wieczysty przegląd, możesz też nie

> płacić za OC jak nie jeździsz.

Faktem jest, ze jesli auto jest planowane na 15 lat przy znikomych prawie rocznych przebiegach to porzadny klasyk jest fajnym pomyslem. Moze wczesna Alfa Spyder??

Napisano

> Faktem jest, ze jesli auto jest planowane na 15 lat przy znikomych prawie rocznych przebiegach to

> porzadny klasyk jest fajnym pomyslem. Moze wczesna Alfa Spyder??

an alfe to nie ten budżet... pogooglałem troche i za 20kzł szukałbym MGB, no ale jesli nie ma być klasyk wink.gif

Napisano

> Faktem jest, ze jesli auto jest planowane na 15 lat przy znikomych prawie rocznych przebiegach to

> porzadny klasyk jest fajnym pomyslem. Moze wczesna Alfa Spyder??

albo BMW e30 2.5 benzynka cabrio food.gif w wersji Baur to jeszcze lepiej np...

oczywiscie pełny oryginał, żadnych wieśtuningów ala german style sick.gif

Napisano

> an alfe to nie ten budżet... pogooglałem troche i za 20kzł szukałbym MGB, no ale jesli nie ma być

> klasyk

No na Alfe z tego co patrze to minimu 30k trzeba miec. Ale to juz czysto akademicka dyskusja skoro nie ma byc klasyk.

MGB V8 jest mistrz smile.gif

Napisano

> rozumiem że Tigra ma lepszy silnik od 1.9 iS ? ;-)

> a co do starości to IMO jest szansa znaleźć takie BMW w dobrym stanie bo to raczej nie jest auto na

> co dzień.... poza tym przynajmniej jakoś wygląda i ma RWD, a Tigra...

Te Z3 które u nas wyjachały z salonów można chyba policzyć na palcach jednej ręki zlosnik.gif reszta to ulepy ściągnięte z reichu. zlosnik.gif

Napisano

> Te Z3 które u nas wyjachały z salonów można chyba policzyć na palcach jednej ręki reszta to ulepy

> ściągnięte z reichu.

mniejsza szansa na Z3 ulepa niż np Vectre ulepa 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> mniejsza szansa na Z3 ulepa niż np Vectre ulepa

Akurat dwie takie zettrójki roliliśmy na warsztacie, klienci sknerzyli na częściacj i wszystko trzeba było klepać....boshhhh....

Rada dla cebulowego - kup sobie grubościomierz lakieru, zwróci się już przy pierwszym parchu.

Napisano

> albo BMW e30 2.5 benzynka cabrio w wersji Baur to jeszcze lepiej np...

> oczywiscie pełny oryginał, żadnych wieśtuningów ala german style

dobry pomysł, i na żółte bez problemu zarejestruje ok.gif

Napisano

> Uzasadnij. Co mu sie stanie w garazu? Nie ma ocynku?

Wiele aut ma, i ruda je zdjada, miałem Tigre poprzedniej generacji, qpa Panie, jezdziłem też cabrio, fajne jako nowość ale ludkowie z forum co sobie kupili nie byli radzi.

Napisano

> dlatego trzeba kalkulować ryzyko a Honda jest potencjalnie większą miną niż mazda czy tigra

Kupując pod siebie "dziwny" samochód nie wyobrażam sobie go nie rozebrać zlosnik.gif (a już na pewno jeżeli ma powyżej 8-10 lat).

Napisano

> Kupując pod siebie "dziwny" samochód nie wyobrażam sobie go nie rozebrać (a już na pewno jeżeli ma

> powyżej 8-10 lat).

cabrio 10 letnie = dziwny? kwalifikujesz go pod rozbieranie? ja rozumiem 25-50 letnie auto do remontu rozbierac, ale auto do jazdy na codzien? smile.gif

ale rozne hobby ludzie maja smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.