Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra [F] poblem z ładowanie.

Featured Replies

Napisano

Witam

W ostatnim czasie pojawił się problem z rozruchem.Sprawdziłem napięcie akumulatora i wynosi 10.8 przy obciążeniu 10.7...

Na wolnych obrotach analogicznie 12.8/7(obciażenie).

Proszę o poradę co może być przyczyną niewiem.gif .pozdrawiam

Napisano

> Proszę o poradę co może być przyczyną .pozdrawiam

Najpierw naładuj akumulator. Sprawdź połączenia alternator akumulator.

Sprawdź ładowanie na alternatorze.

PZDR VEN

Napisano

alernator.

być może wystarczy wymienic sam regulator, w gorszm wypadku może to być wina diód.

Napisano

Jaki silnik? Kolego uzupełnij profil,

U mnie w Asi: 14.04 bez obciążenia i 13.94 ze światłami i radiem, ale regulator wymieniłem na nowy, pasek prawidłowo naciągnięty, styki sprawdzone i ew przesmarowane,

sprawdzić możesz tez aku - naładuj porządnie podjedz do dobrego sklepu moto i powinni mieć sprzęt do sprawdzania - u mnie tak sprawdzałem (Centra Futura Plus 55Ah),

jeśli to nie pomoże znajdziesz manual Naszego kolegi jak we własnym zakresie zregenerować alternator 20.GIF

Napisano

> U mnie w Asi: 14.04 bez obciążenia i 13.94 ze światłami i radiem, ale regulator wymieniłem na nowy

A może pomyśl o regulatorze 14,5V, bo zdaje się zamontowałeś 14,0V.

P.S.

I nie cytuj proszę całych postów skoro i tak wiadomo o co chodzi.

Pozdroofka

Napisano

1. naładuj akumulator (sprawdź ile "wody" jest w celach i czy po naładowaniu będzie miał ponad 12V (jakieś 12.3 12.5 powinien mieć, coś w ten deseń), jeśli nie ma to padnięta cela, aku do wymiany

2. sprawdź jak już koledzy pisali regulator napięcia, nowy ok 20zl wiec wydatek nie wielki.

3. weź miernik i podłącz się bezpośrednio na wyjście z alternatora i sprawdź co daje. Jeśli napięcie będzie dobre a na akumulatorze kiepskie, to kup kawałek grubego kabla (nie takiego jak do aku wink.gif ale trochę grubszy niż w instalacji są i podłącz bezpośrednio z altka do aku. Dokładnie tak jak idzie kabel oryginalny, one lubią zaśniedzieć na stykach i później jest taki efekt. (szukałem kiedyś 2 miesiące co jest nie tak, aż ktoś z forum zasugerował coby to sprawdzić i bingo)

3. jeśli powyższe nie pomoże, to pozostaje najgorsze czyli altek i na początek diody diody

Napisano
  • Autor

Panowie.Przyczyną był miernik który źle pokazywał,podłączyłem inny i wszystko ok,nie ma to jak chinskie mierniki:) dziekuje wszystkim za podpowiedzi.pozdrawiam

Napisano

> Przyczyną był miernik który źle pokazywał

Ale swój wątek rozpocząłeś tak:

> W ostatnim czasie pojawił się problem z rozruchem.

Miernik tego nie tłumaczy... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ale swój wątek rozpocząłeś tak:

Lelkowe oko niczego nie pominie.

> Miernik tego nie tłumaczy...

Efekt placebo.

Zły miernik i raptem to tak naprawdę nie ma problemu.

Poczekajmy do zimy i zaczną się standardowe tematy:

majonez, słabe ładowanie, słaby rozruch i na innym kąciku będzie "robię połowę drogi do roboty gdy mi przełącza na gaz, wcześniej przełączał po 1 km"

PZDR VEN

Napisano

Witajcie!

Podepnę się do tematu.

Także mam problem z ładowaniem. Od czasu do czasu zapala się lampka ładowania ewentualnie lekko się jarzy, przy czym słychać pewien odgłos, który nazwałbym mruczeniem. Sprawdzałem ładowanie (w momencie gdy lampka nie paliła się)i na jałowym jest 14,1, z obciążeniem 13,9. Altek to Bosch 70 amperowy. Pomyślałem iż to szczotki, zakupiłem nowe 10 zeta. Rozebrałem alternator, okazało się iż szczotki są dopiero w połowie zjechane, przeczyściłem wszystko. Jedynym mankamentem który zwrócił moją uwagę to komutator, od pracy szczotek zewnętrzny pierścień lekko zjechany natomiast wewnętrzny ma rowek zjechany na około 1mm góra 1,5mm. Teraz pytania:

1. czy brak ładowania to może być wina zjechanego komutatora?

2. jak głęboko może być zjechany?

3. jeśli winny komutator to czy samemu go można wymienić i w jaki sposób?

4. jeśli nie komutator to co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Serdecznie pozdrawiam

Napisano

> 1. czy brak ładowania to może być wina zjechanego komutatora?

W alternatorze nie ma komutatora, tylko pierścienie ślizgowe wink.gif

To może być ich wina, ale raczej nie w tym przypadku.

> 2. jak głęboko może być zjechany?

Aż szczotki przestaną go dotykać, rozpadnie się, albo odpadnie od niego przewód uzwojenia wirnika.

> 3. jeśli winny komutator to czy samemu go można wymienić i w jaki sposób?

Można samemu, ale jest z tym trochę pracy i trzeba mieć maszyny.

Odłącza się uzwojenie wirnika, ściąga pierścienie, montuje nowe, lutuje uzwojenie, przetacza żeby był idealnie równy, ew. wyważa wirnik.

> 4. jeśli nie komutator to co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Ślizgający się pasek, uszkodzenie uzwojenia, regulatora napięcia, mostka prostowniczego, luźny któryś z przewodów, słaba masa itp.

Napisano

Dodaje zdjęcie pierścieni.

A co powoduje iż wydobywa się dżwięk te mruczenie lub jęczenie.

Jak mogę wyodrębnić uszkodzony element spośród tych które podałeś, dokładniej to uzwojenie, mostek, regulator?

285204862-altek.jpg

post-59679-14352513664745_thumb.jpg

Napisano

Np: może się ślizgać pasek. Zmierz napięcie jak będzie mruczał.

Reszta to pomiar uzwojeń i diod mostka.

Napisano

No więc zmierzyłem napięcie w momencie gdy alternator "mruczał" i lamka ładowania lekko się jarzyła - wynik 14,4V i momentami spadało do 14,1 i po przygazówce napięcie wzrastało. Czyli chyba jednak regulator padł? tak? czy się mylę?

Pozdro

Napisano

> Czyli chyba

> jednak regulator padł? tak? czy się mylę?

Regulator masz raczej dobry sprawdź jeszcze pod obciążeniem (światła, dmuchawa, klima, ogrzewanie tylnej szyby) tzw drugi stopień regulacji czy napięcie nie spada poniżej 13,7V przy obrotach silnika powyżej 2000.

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą. Mruczenie wygląda na uszkodzenie uzwojenia (przebicie). Ale mostek prostowniczy też warto sprawdzić.

Innymi słowy alternator do rozbiórki.

Napisano

> Regulator masz raczej dobry sprawdź jeszcze pod obciążeniem (światła, dmuchawa, klima, ogrzewanie

> tylnej szyby) tzw drugi stopień regulacji czy napięcie nie spada poniżej 13,7V przy obrotach

> silnika powyżej 2000.

No więc zrobiłem jeszcze raz pomiary w momencie gdy alternator "mruczy" i tak:

jałowe obroty, bez obciążenia - 14,09 - 14,2

obroty około 2000 - 2300, bez obciążenia 14,4 -14,6

jałowe z obciążeniem 12,8-13

obroty około 2000-2300 z obciążeniem 13,4-13,7

Napięcie lekko "latało" za każdym razem.

Dodając obroty lampka ładowania przygasa.

Podczas jazdy zauważyłem jakby regularność pewnego zjawiska(słowo jakby oznacza iż na 10 przypadków 8 dało taki sam rezultat), iż momencie gdy lampka ładowania jarzy się przyspieszając na trasie i przekraczając 3000 obrotów ładowanie wraca do normalnego i lampka ładowania już się nie świeci bez względu na obroty. Za jakiś czas znowu lampka jarzy się, daje po obrotach i znowu jest ładowanie na jakiś czas. Wygląda to tak jakby po przekroczeniu 3000 obrotów coś zaskakuje i jest ładowanie :/?! dziwne.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.