Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz do 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zastanawiam się czy nie założyć gazowni, do swojego Stilaka. Stan samochodu IMO bdb. mały przebieg. I teraz pytanie kto już ma i jak ten sinik toleruje gaz?

Dwa, jaka instalację wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę?

I może znacie jakiegoś dobrego gazownika, z Warszawy?

Dziękuję 20.GIF

Napisano

> Witam,

> Zastanawiam się czy nie założyć gazowni, do swojego Stilaka. Stan samochodu IMO bdb. mały

> przebieg.

Dużo jeździsz? Założyłem gaz do stilo 1.6, wożę koło w bagażniku, oszczędności owszem są, ale nie powalają na tyle, żeby nie było mnie stać na jeżdżenie na noPB. Tzn. procentowo robi to wrażenie, kwotowo nie powala.

> I teraz pytanie kto już ma i jak ten sinik toleruje gaz?

Nie wiem, ale pewnie dobrze.

> Dwa, jaka instalację wybrać

BRC SQ24.

> i na co zwrócić szczególną uwagę?

Nie wiem jak w 1.4 ale w 1.6 lepiej brać sygnał obrotów z czujnika położenia wału a NIE z cewki bo potrafi gubić sygnał przy schodzeniu z obrotów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja w stilo 1,8 mam założoną instalację opartą o STAG-4 i nie narzekam... smile.gif

Napisano

> Ja w stilo 1,8 mam założoną instalację opartą o STAG-4 i nie narzekam...

Jak masz gazownika, który dobierze dobrze komponenty to czemu nie.

Kit brc przychodzi optymalnie dobrany.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tak jak bas napisał, również mogę polecić BRC... od 7 lat w Albeii i zero problemów, nawet nigdy nie był na regulacji :D

Co do instalacji gazu... to imo. najważniejszy jest gazownik który będzie to zakładał, mi w Albeii zakładało ASO... samochód jeszcze nie dojechał do CPNu a już było trzeba wracać bo kable od czujnika ilości paliwa w baku się urwały... nie wspomnę o założonych za małych trójnikach i szukaniu dysz po całym śląsku...

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

ok widzę, ale jednak ja zapytuje o konkretne auto i konkretnych użytkowników, a chyba na kąciku Stilo będzie najwięcej użytkowników Stilo zlosnik.gif

zgadza się?

Napisano
  • Autor

Ogólnie Panowie, proszę dane dotyczące silnika 1.4 i instalacji w nim zastosowanych.

Napisano

> Dużo jeździsz? Założyłem gaz do stilo 1.6, wożę koło w bagażniku, oszczędności owszem są, ale nie

> powalają na tyle, żeby nie było mnie stać na jeżdżenie na noPB. Tzn. procentowo robi to

> wrażenie, kwotowo nie powala.

lepiej się pochwal jak to wygląda kwotowo smile.gif

ile gazu spali w miasto/trasa

sam zastanawiam się nad gazem lub zmiana auta na coś mniejszego np GP

edit:

@luka

ile Twoje 1,4 spali benzyny w miasto / trasa ?

Napisano

> Tu masz linki do kalkulatora lpg

kalkulatory to bzdury, one pokazuja tylko zyski, a nie koszty ktore sie też przy tym ponosi - mi wszystkie kalkulatory podawały, że powinien mi się gaz zwrócic w Puncie przy ok 20-25 tys km, a zwrócił się dopiero przy 38 tys km.

Nie uwzględniają one:

1. zmian cen paliwa (LPG i noPb)

2. zużycia benzyny na uruchomienie silnika do czasu nagrzania do temp przełączenia

3. opłaty na dodatkowe przeglądy

4. opłat za gwarancyjne przeglądy instalacji i niegwarancyjne ewentualne regulacje.

5. wymian np listw wtryskowych gdzie np Raile i Valteki rzadko wytrzymują 40 tys km, najczęściej padają między 20 a 30 tys km a koszt wymiany u gazownika to od 300-400 zł

6. spartaczenia instalacji przez gazownika, bo niestety ale 70% sprawnie działającej i bezproblemowej instalacji zalezy od tego jak ja ktos zamontował

Napisano

> lepiej się pochwal jak to wygląda kwotowo

> ile gazu spali w miasto/trasa

W mieście 16.5LPG/13.5noPB(mam ciężką nogę).

A2 ~14.5LPG przy 140-150km/h licznikowych, jazda na tempomacie.

Rekord to 14.5l/100km noPB na trasie, ale mocno się śpieszyłem i jechałem ile fabryka dała(oczywiście na niemieckiej autostradzie).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Miasto obecnie 9,3l pad.gif

trasa kiedyś było 7,2l

Napisano

Przy silniku 1.8 w mieście mam około 11 - 12 l gazu. Benzyny trochę teraz bierze, bo szybko się przełącza. W trasie jadąc bardzo często w okolicach 4 tys obrotów a czasami podkręcając wyżej by wyprzedzić, wyszło mi około 10,2l gazu na 100 ( z klimą)

Napisano

> Miasto obecnie 9,3l

> trasa kiedyś było 7,2l

A jak to się ma do innych stilaków z tym silnikiem ? Wszystkie tak palą ? Wiem że pewnie denerwują Cię te porównania do Albei, ale samochód większy i cięższy a między 1.2 a 1.4 przepaści nie ma... i w mieście pali jakieś 6.5l/100 LPG smile.gif

Napisano
  • Autor

> A jak to się ma do innych stilaków z tym silnikiem ? Wszystkie tak palą ? Wiem że pewnie denerwują

> Cię te porównania do Albei, ale samochód większy i cięższy a między 1.2 a 1.4 przepaści nie

> ma... i w mieście pali jakieś 6.5l/100 LPG

Znam takie Stila, z tym samym silnikiem, których minimalne "trasy" od zapalania, do zgaszenia silnika, to 20km. I takie pala w okolicach 8-8,2l/100km.

Ja nie wiem czy Albea jest cięższa do Stilo, ale fajnie by było jakby mój tyle palił zlosnik.gif

Napisano

Czy sie opłaca i kiedy się wróci to przyjmij sobie średnio 1,7l LPG więcej niż Pb.

A to dla tego, ze w trasie zje gazu więcej od 1-1,5l w trasie i około 2-2,5 w mieście (w korkach)

Zmiennych do ceny LPG bym nie uwzględniał bo od roku różnice ciągle są w okolicach 50% Pb.

więc 1.4 spala 8l średnio na 100km - 800l na 10000km x średnio 5,10 (niższa średnia spineyes.gif) 800x5,10= 4080zł

teraz LPG:

9,7 na 100km więc 970l LPG x 2,55 = 2475zł

4080-2475=1600zł

od tego odejmij jakieś 150zł na Pb które spalisz na rozgrzanie silnika.

Zostaje 1450zł

Ta różnica wzrośnie na PLUS z każdym większym przebiegiem i każdym większym spalaniem.

Moja instalacja wróciła się po niecałym roku ... tyle, że dużo jeździłem i był to okres gdy lpg był po 1,50 max 2,2 po za granicami PL a Pb około 4zł więc przy dużych przebiegach, dużym spalaniu i znacznej różnicy cenowej szybko można było odczuć różnicę. Ja za swoja instalację dałem coś ponad 2,700 tyle, ze to pod 6 garów

Napisano
  • Autor

> 1. zmian cen paliwa (LPG i noPb)

Czy akcyza na gaz pójdzie w górę, ciągle o tym słyszę, ale nie widzę odbicia w cenie, a już napewno nie jest ono takie samo jak w cenie benzyny.

> 2. zużycia benzyny na uruchomienie silnika do czasu nagrzania do temp przełączenia

Tu zakładam, że nie będą to duże wartości może z 10l na miesiąc, to chyba też zawyżona wartość hmm.gif

> 3. opłaty na dodatkowe przeglądy

No fakt, ale jakie to są kwoty max. 100zł na rok?

> 4. opłat za gwarancyjne przeglądy instalacji i niegwarancyjne ewentualne regulacje.

Tu może być zonk, ale wszystko zależy IMO od gazownika, który to zakładał.

> 5. wymian np listw wtryskowych gdzie np Raile i Valteki rzadko wytrzymują 40 tys km, najczęściej

> padają między 20 a 30 tys km a koszt wymiany u gazownika to od 300-400 zł

To u mnie będzie po jakiś 3-4 latach, więc chyba nie będzie tragedii.

> 6. spartaczenia instalacji przez gazownika, bo niestety ale 70% sprawnie działającej i

> bezproblemowej instalacji zależy od tego jak ja ktoś zamontował

Tu trzeba mieć szczęście, czy wystarczy wybrać polecony i sprawdzony zakład?

Ogólnie nigdy nie byłem zwolennikiem gazowania auta, ale miałem 2. Matiz to był zły komplet z gazem, ale jakość instalacji, to było dno, nawet tego w dowodzie nie było pad.gif

Natomiast w Palio, był fabryczny gaz, by Fiat i było super nic się nie działo, nawet nie wiedziałem kiedy się przełączył na gaz, a spalanie było fajne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A gdzie masz/macie korek "wlewu" gazu?

Jak można to proszę z foto zlosnik.gif

I kolejny minus, który ktoś słusznie zauważył to zakaz wjazdu na garaże podziemne, czemu niewiem.gif

Napisano

> A jak to się ma do innych stilaków z tym silnikiem ? Wszystkie tak palą ? Wiem że pewnie denerwują

> Cię te porównania do Albei, ale samochód większy i cięższy a między 1.2 a 1.4 przepaści nie

> ma... i w mieście pali jakieś 6.5l/100 LPG

miasto miastu nie równe to po pierwsze

a tak btw to te 6.5/100 lpg mnie nie dziwi jeśli 1/4 - 1/3 przebiegu auto robi na noPb (zanim się przełączy na lpg) na krótkich trasach... takie wyliczenia niestety są dalekie od prawdy, bo nikt nie liczy spalania lpg z faktycznego dystansu przejechanego na lpg

cytat kolego z innego wątku "Nie wiem jak w przypadku 1.4, ale np. Albea w lato przełącza mi się po około 3-4km, w zime w zależności od temperatury około 5-7km"

Napisano

> A gdzie masz/macie korek "wlewu" gazu?

Pod klapką wlewu mam normalny wlew(nie potrzebuję wkręcać przedłużki).

> Jak można to proszę z foto

Autko poza Łodzią na wakacjach a ja pomykam MJTD smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Silnik 1,4 16V jest bardziej wymagajacą jednostką jeżeli chodzi o gazowanie zlosnik.gif(np. w porównaniu do @basowego 1,6 - ten silnik wprost uwielbia gaz).

Podstawą pozostajer rozgarnięty gazownik, który bezproblemowo i szybko zestroi instalację - pytaj na kącikach regionalnych.

Swojego czasu też interesowałem się gazem... Pomysł wraca jak bumerang. Powstrzymuje mnie na tę chwilę mała różnica w wydatkach miesięcznych między noPb a LPG - u mnie kształtuje się na poziomie 70 zł / m-c (uwzgledniajac ponoć wszystkie koszta dodatkowe instalacji).

W stacji montażu instalacji w Katowicach twierdzą, że:

- nie jest problemem dla nich założenie gazu do stilo. Chwalą się, że swojego czasu, zagazowali wszystkie "L - ki" w okolicy (silnik 1,4 8v grande punto).

- silnik auta łapie temperaturę 90 * po ok. 3 - 4 km, a temperaturę do pracy na gazie (chyba ok. 45 *) po ok 2 km lub nawet mniej (mówimy o porze letniej of kors)

- sterownik jaki polecaja to stag 300, wtryskiwacze valteki czerwone za taki zestaw wołali w maju 2 400 PLN

- niestety - czas życia w/w wtryskiwaczy to do 50 kkm =. dlatego proponują wtryskiwacze hana - oczywiście koszt instalacji rośnie...

- najczestsze mankamenty po założeniu gazu to falowanie wolnych obrotów, gaśniecie na wolnych obrotach (np. dojazd do skrzyżowania po wysprzęgleniu)

- czas montażu to do 8 h

- czas oczekiwania w kolejce to ok. 3 tygodnie...(+ / - 1 tydzień klienci ponoć nadciągają falami)

Jak założysz to się pochwal, może i mnie popchniesz do tego czynu...

Ps. strasznie dużo wam palą te 1,4 ....

Ja zaczynałem od 8,2 l /100 km w zimie

Teraz średnie spalanie z ostatnich tankowań to 7,1 l / 100 km

W trybie full emetyt stajla - 6,8 l /100 km (ale tylko 2 zbiorniki tak wytrzymałem) tongue.gif

cykl mieszany 50/50

Napisano

> I kolejny minus, który ktoś słusznie zauważył to zakaz wjazdu na garaże podziemne, czemu

Polityka, ochrona przeciwpożarowa.

Z uwagi na cechy LPG, który jest cięższy od powietrza i zalega w najniższych miejscach w obiekcie.

Benzyna się nie pali - łatwopalne są opary benzyny. Aby benzyna wybuchła

należy ją wprowadzić w postać aerozolu, lub musi odparować z dużej powierzchni - dużą kałużę dość łatwo zauważyć. Zalegających oparów LPG niestety nie widać....a LPG tworzy mieszaninę wybuchową z powietrzem bez dodatkowych czynności.

Nieszczelny zbiornik, instalacja, gaz się sączy na posadzkę, ktoś rzuci kiepa.... łubudu... bbq.gif

Napisano

> - niestety - czas życia w/w wtryskiwaczy to do 50 kkm =. dlatego proponują wtryskiwacze hana -

> oczywiście koszt instalacji rośnie...

Dlatego BRC SQ24 full.

> - najczestsze mankamenty po założeniu gazu to falowanie wolnych obrotów,

Zwykle problem z rozjechaną mapą po źle zrobionej mapie gazowej lub...

> gaśniecie na wolnych

> obrotach (np. dojazd do skrzyżowania po wysprzęgleniu)

Skutek brania sygnału obrotów ze złego miejsca, należy brać z czujnika położenia wału a nie z cewki. Taki efekt daje też zła mapa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czy akcyza na gaz pójdzie w górę, ciągle o tym słyszę, ale nie widzę odbicia w cenie, a już na pewno

> nie jest ono takie samo jak w cenie benzyny.

jak akcyza pójdzie w górę, to cena gazu będzie w okolicy 3,5-4 zł wiec i tak taniej niż noPb, ale jeśli ktoś jest w "okresie zwrotu instalacji" to drastycznie wydłuży to ten czas, co w zasadzie doprowadzi do nieopłacalności montażu LPG

> Tu zakładam, że nie będą to duże wartości może z 10l na miesiąc, to chyba też zawyżona wartość

moje 1.2 8V właśnie potrzebowało równo 10 l/m-c, co jak sobie policzysz w ciągu roku daje ok 110-120 l benzyny po 5 zł = 600 zł

> No fakt, ale jakie to są kwoty max. 100zł na rok?

60 zł

> Tu może być zonk, ale wszystko zależy IMO od gazownika, który to zakładał.

i tak i nie, u mnie z tego co słyszałem kasują za gwarancyjne przeglądy z filtrami 120 zł (regulacja co 10 tys km).

> To u mnie będzie po jakiś 3-4 latach, więc chyba nie będzie tragedii.

tak, ale pamiętaj to też jest koszt,

> Tu trzeba mieć szczęście, czy wystarczy wybrać polecony i sprawdzony zakład?

trzeba mieć polecony zakład i do tego szczęście żeby jednak nie spieprzyli. Bo polecane zakłady też potrafią spieprzyć.

> Ogólnie nigdy nie byłem zwolennikiem gazowania auta

tez nie byłem, długo się wahałem, czy zagazowac punto i w końcu zagazowałem. Choć zbyt wielu problemów nie miałem z instalacją (choć montaz był częściowo spartaczony, ale mam kolegę, który przejął rolę serwisanta mojej instalcji) to poważnie, naprawdę poważnie bym się teraz zastanawiał nad zagazowaniem auta.

A na pewno nie robiłbym tego przy przebiegach max 10 tys na rok.

Napisano

> 4080-2475=1600zł

> od tego odejmij jakieś 150zł na Pb które spalisz na rozgrzanie silnika.

IMHO mało, on nie ma grzejnika pod maską, tylko mały silnik, spokojnie może przyjac koszt min 400-500 zł przy obecnych cenach paliwa, a uwzględniając że auto porusza się głównie po mieście, dochodzą do tego znacznie częstsze uruchomienia silnika i zużywanie benzyny

> Zostaje 1450zł

po mojej poprawce zostaje 1200 - 120 przegląd gazu - 60 zł droższe badanie techniczne - zostaje 1000 zł co przy cenie instalcji ok 3.000 zł daje nam min. 3 lata

Napisano

Dołączę się do dywagacji nt. oszczędności.

Opis z LPG z Bravy (jeszcz mniejszy i słabszy silnik niż 1,4 w Stilo).

Żadnych złych objawów pracy silnika na LPG.

Robię ok. 2400-3000 km miesięcznie ( z czego ok. 2000 w trasie)

Bez LPG wydawałem na paliwo ok 800zł miesięcznie (wówczas NoPb 95 kosztowała 4,20 - 4,50)

Po założeniu gazu (półtorej roku temu) wydawałem ok. 500zł (LPG i benzyna) (LPG było w okolicy 2,20).

300zł zostaje mi w kieszeni miesięcznie = rocznie 3600zł

Beznyny tankowałem miesięcznie za ok. 100zł (i tak mam do dziś)

Roczny (u mnie) koszt przęglądów gwarancyjnych (BRC Sequent 24) to 250zł (jeden mały po 15.000km za 100 i duży po kolejnych 15.000km za 150zł).

Badanie technicznie (chyba 70zł wiecej niz zwykle - nie pamiętam).

Po 25.000km padły przewody i zmieniłem świece (koszt 200zł).

Fakt, że na benzynie, przejechałem na oryginalnych przewodach 150 tys. km.

Zrobiłem na instalacji już 50 000km. Żeby nie przeglądy gwarancyjne, inna metoda tankowania paliwa oraz 300zł więcej miesięcznie w kieszeni wink.gif , to nie wiedziałbym, że mam LPG w samochodzie.

Podstawa:

• dobra, markowa instalacja

• dobry, sprawdzony warsztat

Warto dopłacić kilkaset złotych, bo nie ma się potem żadnych problemów z LPG.

Takie jest moje zdanie i nie widzę powodów, zeby nie gazować pojazdu.

Mojego Stilona w piątek zagazuję (oczywiście BRC Sequent 24) zlosnik.gif

Napisano

Mój stilonek pali na trasie 7l lpg, cykl mieszany 8 do 9 l lpg

Instalacje mam STAG 300 i wtryskiwacze Magic Jet.

Poza wymianą listwy wtryskowej zaraz po montażu do prawie dwóch lat mam spokój. Jeżdże tylko na wymiane filtrów gazu.

A wlew gazu mam w zderzaku na dole.Chciałem koło wlewu paliwa ale gazownik powiedział, że zacznie korodować i odradził mi to miejsce. Dziś troche żałuje bo koło wlewu paliwa jest czysto, a w zderzaku zawsze zapaprane piaskiem, błotem, śniegiem i czasami są kłopoty z otwarciem (zima).

Pozdro.

Napisano

Wszystko spoko, ale czytanie ze zrozumieniem sciana.giffacepalm%5B1%5D.gif

auto wątku zrobi rocznie 7-10kkm a nie 30-40kkm w dodatku po mieście a nie na trasie a to bardzo ale to już bardzo istotne różnice

Napisano

> auto wątku zrobi rocznie 7-10kkm a nie 30-40kkm w dodatku po mieście a nie na trasie a to bardzo

> ale to już bardzo istotne różnice

Oczywiście - dlatego musi sam sobie przekalkulować.

Przy takim przebiegu sam bym się zastanawiał.

Dużo zależy od:

• Czy jest wolna kasa na taką inwestycję czy trzeba się jakos spiąć, żeby wysupłać te ok. 2500zł?
  • Jak długo pojeździ się jeszcze tym autem?
  • Czy obecnie wydatkowane kwoty na paliwo są jakimś problemem?

Instalowanie LPG dla samej instalacji (np. żeby zaoszczędzić 50zł miesięcznie) nie ma sensu.

Z drugiej strony za auto z dobrą instalacją LPG można więcej wziąć kasy niz bez.

Napisano

> A gdzie masz/macie korek "wlewu" gazu?

> Jak można to proszę z foto

> I kolejny minus, który ktoś słusznie zauważył to zakaz wjazdu na garaże podziemne, czemu

Jak będziesz miał gaz to nie wchodź do niewentylowanego kanału pod samochód. Gaz jest ciężki i gromadzi się przy ziemi.

Ja mam wlew ukryty pod klapką (ucierpiał tylko wieszak na korek od Pb)

285232231-wlewpaliwa.jpg

post-120396-1435251376494_thumb.jpg

Napisano

> Ja mam wlew ukryty pod klapką (ucierpiał tylko wieszak na korek od Pb)

lepszym rozwiązaniem może być mała koncówka, na pewno lepiej sie zmieści pod wlewem, minus, że trzeba pamiętać o niej, ale raczej to nie powinien być większy problem

Napisano

> lepszym rozwiązaniem może być mała koncówka, na pewno lepiej sie zmieści pod wlewem, minus, że

> trzeba pamiętać o niej, ale raczej to nie powinien być większy problem

Wkręcenie i wykręcenie końcówki to chwila. A samochód estetyczniej wygląda. Mam tak i nie chciałbym żadnej innej opcji.

Napisano

> Wkręcenie i wykręcenie końcówki to chwila. A samochód estetyczniej wygląda. Mam tak i nie chciałbym

> żadnej innej opcji.

Mam tak samo. Trwa to chwilę a ładnie wygląda smile.gif Dodatkowo mam 2 rodzaj końcówki.

Napisano

Zakładaj opłaca się ja założyłem przy 137 tyś.km i śmiga aż miło. Tylko IV generacja smile.gif

Napisano

ciekawe czy od wewnątrz też zabezpieczyli przed rudą, jestem na 99,9% pewien, że nie grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Widzę, że kolega już zagazował swoje Stilo. Możesz powiedzieć co dokładnie zainstalowałeś i ile to kosztowało. I najważniejsze, jak toleruje to nasz silnik i oczywiście ile pali zlosnik.gif

Dziękuję 20.GIF

Napisano

> Widzę, że kolega już zagazował swoje Stilo.

No pewnie yay.gif

Już ze 2000km na LPG zrobiłem

> Możesz powiedzieć co dokładnie zainstalowałeś i ile to

> kosztowało.

BRC Sequent 24, wlew pod klapką (z dołączanym reduktorem) - razem 2600.

> I najważniejsze, jak toleruje to nasz silnik i oczywiście ile pali

Na gazie spoko. Zmieniłem świece po instalacji gazu (przewodów nie zmieniałem). Żadnej utraty mocy oczywiście.

Pali na trasie (prędkość rzeczywista ok 100-110 km/h):

• z klimą ok. 8 L/100km
  • bez klimy 7,5 L/100km.

Na razie jedynie mam problemy z uruchomieniem rano (w ciągu dnia jest ok) ale dopiero wróciłem z wczasów i w środę jadę do gazownika na diagnostykę.

Napisano
  • Autor

Dzięki i poproszę o więcej relacji, po wizycie u gazownika zlosnik.gif

Napisano

Ja też mam pod klapką wink.gif

285284795-SNC00040.jpg

post-114395-14352513950419_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.