Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo w benzynie...

Featured Replies

Napisano

mysle o 1.4 t-jet 16 120 km...nie znam sie za bardzo wiec prosze o pomoc...jak jest z turbina w benzyniaku ? tez trzeba studzic jak w ON ? jak dlugo studzic ? tez oszczedzac zanim sie silnik zagrzeje ? szybciej sie grzeje silnik i turbo w benzynie ? jak wygladaja przeglady i usterki w pb95-chyba tansze niz w ON ? dzieki za odpowiedz...

Napisano

Każdy silnik z turbodoładowaniem należy traktować tak samo, niezależnie, czy to diesel, czy benzyna. Koszty ewentualnych napraw zapewne niższe w benzynie, koszty serwisowania - jak dla mnie, takie same (może ciut droższy filtr paliwa w dieslu, reszta materiałów kosztuje tak samo).

Napisano

> Każdy silnik z turbodoładowaniem należy traktować tak samo, niezależnie, czy to diesel, czy

> benzyna. Koszty ewentualnych napraw zapewne niższe w benzynie, koszty serwisowania - jak dla

> mnie, takie same (może ciut droższy filtr paliwa w dieslu, reszta materiałów kosztuje tak

> samo).

Tylko, że w dieslu oleju jest prawie dwa razy tyle.

Napisano

Widać fiat ze swoim 1.3MJ o tym nie wie... rotfl.gif Więc nie jest to regułą i do końca prawdą.

Napisano

> Tylko, że w dieslu oleju jest prawie dwa razy tyle.

Wydaje Ci sie, no chyba, ze go przybedzie z powodu DPF'u zlosnik.gif.

A tak na serio to nie ma wielkiej roznicy ilosci oleju w bardzo wielu samochodach. U mnie wchodzi 4l, to nawet mniej niz do niejednego benzyniaka o podobnej pojemnosci.

Napisano

> Widać fiat ze swoim 1.3MJ o tym nie wie... Więc nie jest to regułą i do końca prawdą.

No zlituj się. 1,3MJ nie jest odpowiedniekiem 1,4 t-jet. Identyczne osiągi daje daje dopiero 2.0 165 (w zestawieniu z 1,4 150KM).

Napisano

> szybciej sie grzeje silnik i turbo w benzynie ?

tak

> jak wygladaja przeglady i usterki w

> pb95-chyba tansze niz w ON ? dzieki za odpowiedz...

t-jet ma dosyć częstą wymianę drogich świec, co 30 tys km, poza tym silnik dla mnie taki jaki chciałem, czyli łatwo idzie z wolnych obrotów, ma buta już od 2tys, jak trzeba to się pokręci wysoko, no i daje możliwość oszczędności na paliwie przy wprawnej jeździe gdzie nam się nie śpieszy

Napisano

> No zlituj się. 1,3MJ nie jest odpowiedniekiem 1,4 t-jet. Identyczne osiągi daje daje dopiero 2.0

> 165 (w zestawieniu z 1,4 150KM).

Czyli jedna teoria runęła to dorabiamy ideologię "odpowiednika"? Jeśli odpowiednik, to "pojemnościowy" a nie "mocowy" Więcej oleju jest w 1.1 serii TU Peugeota/Citroena niż we fiatowskim 1.3MJ - a nawet moc podobna hehe.gif Wcale jednak tak mała ilość oleju nie jest dobra, bo "w razie draki" błyskawicznie to znika....

Napisano

> Tylko, że w dieslu oleju jest prawie dwa razy tyle.

Jakieś konkrety???

Pierwsze słyszę o takim porównaniu turbo benzyny do turbodiesla.

Wracając do tematu. Turbo w każdym silniku trzeba traktować tak samo. Turbobenzyny to fabryki ciepła, mówię ze swojego doświadczenia. Przez 3 lata miałem 1,8 20vt zrobione na 200km i z pod maski czasem leciał żar. W fabrycznych silnikach jest tak samo. Tutaj to akurat nikt nic nowego nie odkrył. toż to sama fizyka i chemia.

Ogólnie nie bać się turbobenzyny. No może poza kosztami paliwa.

Napisano

> No zlituj się. 1,3MJ nie jest odpowiedniekiem 1,4 t-jet. Identyczne osiągi daje daje dopiero 2.0

> 165 (w zestawieniu z 1,4 150KM).

1.4 t-jet nie ma szans z 2.0mj jesli chodzi o osiagi. 1.9 mj tez jest w stanie spusci lanie 1.4 t-jet.

Napisano

> 1.4 t-jet nie ma szans z 2.0mj jesli chodzi o osiagi. 1.9 mj tez jest w stanie spusci lanie 1.4

> t-jet.

No tak, a producent robi sobie jaja z klientów i podaje odwrotne dane w katalogu hehe.gif

Tak się składa, że miałem 1,4 150KM i miałem okazję się zmierzyć z 1,9 150KM (w kontrolowanych warunkach)

Napisano

> Czyli jedna teoria runęła to dorabiamy ideologię "odpowiednika"? Jeśli odpowiednik, to

> "pojemnościowy" a nie "mocowy"

Ani mocowy, ani pojemnościowy. Auta/silniki porównuje się pod względem osiągów. I nie 1,1 do 1,3 lecz wspominany jako rozważany przez autora wątku 1,4.

Napisano

> No tak, a producent robi sobie jaja z klientów i podaje odwrotne dane w katalogu

> Tak się składa, że miałem 1,4 150KM i miałem okazję się zmierzyć z 1,9 150KM (w kontrolowanych

> warunkach)

Dane katalogowe to jedno, rzeczywistosc do drugie.

A ja mialem okazje porownac GP Abarth 155KM z GP 1.9MJ 160KM i ten pierwszy dostaje lanie smirk.gif. Dopiero gdy ten pierwszy ma okolo 170KM po zmianie softu to szanse sa rowne.

Z 1.4 t-jet szalu nie ma, glownie z powodu malutkiej turbiny, z ktorej wiele nie da sie wycisnac.

Napisano

> Dane katalogowe to jedno, rzeczywistosc do drugie.

> A ja mialem okazje porownac GP Abarth 155KM z GP 1.9MJ 160KM i ten pierwszy dostaje lanie . Dopiero

> gdy ten pierwszy ma okolo 170KM po zmianie softu to szanse sa rowne.

> Z 1.4 t-jet szalu nie ma, glownie z powodu malutkiej turbiny, z ktorej wiele nie da sie wycisnac.

OCzywiście tradycyjnie i tendencyjnie porównujesz silnik po tuningu z fabrycznym facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> OCzywiście tradycyjnie i tendencyjnie porównujesz silnik po tuningu z fabrycznym

Dla przykladu podalem samochody o podobnej mocy, tak jak i Ty smirk.gif.

Skoro chcesz seryjnie, to prosze bardzo. GP 1.4 t- jet 120KM vs GP 1.9 mj 130KM i rozniez diesel wygrywa mimo, ze jest ciezszy. Wiekszy moment obrotowy duzo daje. Zadowolony smirk.gif.

Napisano

> Dla przykladu podalem samochody o podobnej mocy, tak jak i Ty .

> Skoro chcesz seryjnie, to prosze bardzo. GP 1.4 t- jet 120KM vs GP 1.9 mj 130KM i rozniez diesel

> wygrywa mimo, ze jest ciezszy. Wiekszy moment obrotowy duzo daje. Zadowolony .

Dobra pozostańmy przy tym, że producent ma jakiś tajny plan mylenia swoich klientów co do osiągów swoich samochodów. Z pewnością zmierzone przez niego osiągi są potem manipulowane w ramach globalnego spisku. facepalm%5B1%5D.gif Albo ktoś tam we fiacie ma jakiś niecny plan. Dla t-jeta 150KM zmierzyli 9s do setki, a napisali w katalogu 8,2. A dla 1,9 m-jet 150KM zmierzyli 8,2 i wpisali w katalogu 9s. No tak dla jaj. Nie, nie dla jaj. Zeby klienci nie kupowali droższego diesla. facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Skoro chcesz seryjnie, to prosze bardzo. GP 1.4 t- jet 120KM vs GP 1.9 mj 130KM i rozniez diesel

> wygrywa mimo, ze jest ciezszy. Wiekszy moment obrotowy duzo daje. Zadowolony .

moment daje kopa ale nie przyspiesza za dużo zlosnik.gif

Napisano

> Z pewnością zmierzone przez niego osiągi są potem manipulowane w ramach

> globalnego spisku. Albo ktoś tam we fiacie ma jakiś niecny plan.

To jest zabieg znany, nie tylko u Fiata. Większa i cięższa Nubira miała w katalogu lepsze przyspieszenie od Lanosa z tym samym silnikiem, bo była "lepszym i droższym" samochodem. Na ten parametr nie ma co patrzeć, T-jet i tak złoi tyłek jtd, i nie będzie to różnica 1 sekundy hehe.gif.

Napisano

> Ani mocowy, ani pojemnościowy. Auta/silniki porównuje się pod względem osiągów. I nie 1,1 do 1,3

> lecz wspominany jako rozważany przez autora wątku 1,4.

Ależ kolego, ustosunkuj się do Twojego twierdzenia, że w dieslu jest dwa razy więcej oleju silnikowego, niż w benzynie...Bo odbiegasz mocno od tematu.

Napisano

> To jest zabieg znany, nie tylko u Fiata. Większa i cięższa Nubira miała w katalogu lepsze

> przyspieszenie od Lanosa z tym samym silnikiem, bo była "lepszym i droższym" samochodem. Na

> ten parametr nie ma co patrzeć, T-jet i tak złoi tyłek jtd, i nie będzie to różnica 1 sekundy

> .

Ale tu jest dokładnie odwrotnie. Auto jest to samo (bravo), a diesel jest znacznie droższy

Napisano

> Ależ kolego, ustosunkuj się do Twojego twierdzenia, że w dieslu jest dwa razy więcej oleju

> silnikowego, niż w benzynie...Bo odbiegasz mocno od tematu.

Kolego sprawdż sobie ile jest w t-jecie 1,4, a ile jest w m-jecie 1,9 - silniki o porównywalnej mocy/osiągach.

Napisano

A myslisz, ze kazdy producent testuje swoje samochody pod katem przyspieszenia, predkosci, rozwiazan konstrukcyjnych cfaniaczek.gif. Niestety czesc z nich to wyliczenia komputerowe, ktore potrafia sie roznic od rzeczywistowsci. Inna sprawa, ze kazdy samochod seryjnie moze jezdzic inaczej, bo jeden dostanie mniej, a drugi wiecej w gratisie od producenta.

Napisano

> A myslisz, ze kazdy producent testuje swoje samochody pod katem przyspieszenia, predkosci,

> rozwiazan konstrukcyjnych . Niestety czesc z nich to wyliczenia komputerowe, ktore potrafia

> sie roznic od rzeczywistowsci. Inna sprawa, ze kazdy samochod seryjnie moze jezdzic inaczej,

> bo jeden dostanie mniej, a drugi wiecej w gratisie od producenta.

No to mój jakoś "nieszczęśliwie" dostał więcej, bo zmierzone przyspieszenie było sporo niższe niż katalogowe. Ba nawet na hamowni okazało się, że jest gifcik.

Napisano

> Kolego sprawdż sobie ile jest w t-jecie 1,4, a ile jest w m-jecie 1,9 - silniki o porównywalnej

> mocy/osiągach.

Jezu, chłopie, silnik większy to i oleju jest w nim więcej...

Napisano

> Jezu, chłopie, silnik większy to i oleju jest w nim więcej...

No to nie jest jedyna wada większego silnika. Niestety osiągi ma porównywalne/gorsze.

Napisano

> Kolego sprawdż sobie ile jest w t-jecie 1,4, a ile jest w m-jecie 1,9 - silniki o porównywalnej

> mocy/osiągach.

Przepraszam, że wtrącam się w waszą pyskówkę, ale nudzę się.

1.4 16V oraz 1.4 T-JET wozi 2.9L oliwy w silniku czyli 2.07L oleju na 1L pojemności.

1.6/1.9 MJTD wozi 4.6L oliwy w silniku czyli 2.9L/2.4L oleju na 1L pojemności.

Nie da się ukryć, że diesel wozi więcej oliwy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No to mój jakoś "nieszczęśliwie" dostał więcej, bo zmierzone przyspieszenie było sporo niższe niż

> katalogowe. Ba nawet na hamowni okazało się, że jest gifcik.

No widzisz, to trzeba sie cieszyc, bo rownie dobrze mogl go nie dostac.

Napisano

> No widzisz, to trzeba sie cieszyc, bo rownie dobrze mogl go nie dostac.

To miałby tyle co w katalogu...

Napisano

> 1.6/1.9 MJTD wozi 4.6L oliwy w silniku czyli 2.9L/2.4L oleju na 1L pojemności.

W 8V jest troche mniej, ale to pewnie z powodu glowicy. Wg ksiazki 4,18l, ale przy wymianie wchodzi rowno 4l.

Napisano

> Przepraszam, że wtrącam się w waszą pyskówkę, ale nudzę się.

> 1.4 16V oraz 1.4 T-JET wozi 2.9L oliwy w silniku czyli 2.07L oleju na 1L pojemności.

> 1.6/1.9 MJTD wozi 4.6L oliwy w silniku czyli 2.9L/2.4L oleju na 1L pojemności.

> Nie da się ukryć, że diesel wozi więcej oliwy.

> Pozdrawiam BAS

1.0 Citroena wozi 3litry

Mój "ulubiony" 1.3MJ wozi 3 litry(albo 3.2, zależy u kogo zamontowany) Który wozi więcej?

Powtarzam raz jeszcze, ilość oleum w dieslu wcale nie musi być większa, jak wielu twierdzi...

Napisano

> A myslisz, ze kazdy producent testuje swoje samochody pod katem przyspieszenia, predkosci,

> rozwiazan konstrukcyjnych . Niestety czesc z nich to wyliczenia komputerowe, ktore potrafia

> sie roznic od rzeczywistowsci.

Tyle, ze przewaznie roznia sie malo...

>Inna sprawa, ze kazdy samochod seryjnie moze jezdzic inaczej,

> bo jeden dostanie mniej, a drugi wiecej w gratisie od producenta.

Generalnie na potrzeby tej dyskusji radzilbym zalozyc, ze gratisow nie ma. No chyba, ze chcemy liczyc statystyke ktory producent i jakie daje a pozniej niczym w roznych systemach do gier losowych kupowac samochod wink.gif

Napisano

> W 8V jest troche mniej, ale to pewnie z powodu glowicy. Wg ksiazki 4,18l, ale przy wymianie wchodzi

> rowno 4l.

Nie wnikałem w szczegóły, dane wziąłem z instrukcji obsługi NB.

285242470-ak-nb-oliwa.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-1435251382664_thumb.jpg

Napisano

> Przepraszam, że wtrącam się w waszą pyskówkę, ale nudzę się.

> 1.4 16V oraz 1.4 T-JET wozi 2.9L oliwy w silniku czyli 2.07L oleju na 1L pojemności.

> Nie da się ukryć, że diesel wozi więcej oliwy.

> Pozdrawiam BAS

Postaw gołe słupki 1,4 i 1,9 koło siebie i zobacz skąd ta rożnica.

Napisano

> Nie wnikałem w szczegóły, dane wziąłem z instrukcji obsługi NB.

> Pozdrawiam BAS

Czyli jak widac, to nawet pomiedzy modelami samochodow danego producenta moze byc roznica mimo uzycia teoretycznie takiego samego silnika wink.gif

Napisano

> 1.0 Citroena wozi 3litry

> Mój "ulubiony" 1.3MJ wozi 3 litry(albo 3.2, zależy u kogo zamontowany) Który wozi więcej?

> Powtarzam raz jeszcze, ilość oleum w dieslu wcale nie musi być większa, jak wielu twierdzi...

Sam właśnie wykazałeś, że są diesle, które wożą 3L oleju na 1L pojemności.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1.0 Citroena wozi 3litry

> Mój "ulubiony" 1.3MJ wozi 3 litry(albo 3.2, zależy u kogo zamontowany) Który wozi więcej?

> Powtarzam raz jeszcze, ilość oleum w dieslu wcale nie musi być większa, jak wielu twierdzi...

Dokładnie tak.

A poza tym. Traktować to jako zaletę diesla a wadę benzyny??? Czy jak bo nie ogarniam niewiem.gif

Napisano

> Postaw gołe słupki 1,4 i 1,9 koło siebie i zobacz skąd ta rożnica.

Dlatego podałem ilość olej na litr pojemności skokowej silnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dokładnie tak.

> A poza tym. Traktować to jako zaletę diesla a wadę benzyny??? Czy jak bo nie ogarniam

To zalezy jak sie na to patrzy. Dla silnika lepiej jak jest wiecej oleju, z dugiej strony uzytkownik woli jak wchodzi mniej, bo tansza jego wymiana wink.gif

Napisano

> To zalezy jak sie na to patrzy. Dla silnika lepiej jak jest wiecej oleju, z dugiej strony

> uzytkownik woli jak wchodzi mniej, bo tansza jego wymiana

użytkownik podobnie jak i silnik woli jak ten olej się szybciej nagrzewa. A jak go mniej to zarazem szybciej daje się ogrzać.

Napisano

> To zalezy jak sie na to patrzy. Dla silnika lepiej jak jest wiecej oleju, z dugiej strony

> uzytkownik woli jak wchodzi mniej, bo tansza jego wymiana

To też pytam. Czy jak do diesla wchodzi dużo oleju to jest cacy czy be???

Bo pierwszy raz słyszę o porównywaniu beznyny i diesla w kwestii jego pojemności układu smarowania. Pomijając fakt że pod uwagę bierze się silniki o pojemności skokowej 1,4 i 1,9 czy 2,0l.

Napisano

> użytkownik podobnie jak i silnik woli jak ten olej się szybciej nagrzewa. A jak go mniej to zarazem

> szybciej daje się ogrzać.

A czy silnik lubi jak ten olej się szybciej gotuje??? Bo mniejsza ilość to większa temperatura którą musi odebrać olej z silnika.

Napisano

> 1.4 t-jet nie ma szans z 2.0mj jesli chodzi o osiagi. 1.9 mj tez jest w stanie spusci lanie 1.4

> t-jet.

Hmmmm ciekawe:

T-jet

80 to 120 in 4 : 6.9 s.

M-Jet 1.9

80 to 120 in 4 : 7.4 s.

Wyniki z http://www.zeperfs.com

Który szybszy w sprincie do setki oczywisty... 2.0 nie chce mi się szukać.

Napisano

> To też pytam. Czy jak do diesla wchodzi dużo oleju to jest cacy czy be???

> Bo pierwszy raz słyszę o porównywaniu beznyny i diesla w kwestii jego pojemności układu smarowania.

> Pomijając fakt że pod uwagę bierze się silniki o pojemności skokowej 1,4 i 1,9 czy 2,0l.

Akurat jesli prownuje sie koszta serwisowania dwoch aut to takie porownanie ma sens. Czesto okazuje sie, ze po kilku latach/kilkset tysiacych km wychodza z trego calkiem ladne sumki.

Napisano

> A czy silnik lubi jak ten olej się szybciej gotuje??? Bo mniejsza ilość to większa temperatura

> którą musi odebrać olej z silnika.

A o chlodnicy oleju slyszal? wink.gif

Napisano

> użytkownik podobnie jak i silnik woli jak ten olej się szybciej nagrzewa. A jak go mniej to zarazem

> szybciej daje się ogrzać.

Tez prawda, glownie to i tak dotyczy diesli, bo benzyniak szybciej lapie temperature. Z drugiej strony sadzomiatacze maja juz montowane roznego rodzaju podgrzewania aby szybciej lapaly temperature wink.gif.

Wieksza ilosc oliwy ma jeden plus, dluzej trwa jego zanieczyszczenie i zuzycie, przynajmniej teoretycznie.

Napisano

> A czy silnik lubi jak ten olej się szybciej gotuje??? Bo mniejsza ilość to większa temperatura

> którą musi odebrać olej z silnika.

Przy takim nadmiarze mocy może się zdarzyć, że przez całe życie silnika nie dojdzie on do granic termicznych. Wystarczy, że użytkownik nie będzie miał ambicji przez długi czas jechać dużo więcej niż prędkość dopuszczalna na autostradzie.

A nawet jeśli - po to projektanci siedzą za biurkami by takie sytuacje uwzględniać. W najgorszym wypadku komputer obniży moc silnika. Zdarzyło mi się czegoś takiego doświadczyć. W dieslu.

Napisano

> To też pytam. Czy jak do diesla wchodzi dużo oleju to jest cacy czy be???

> Bo pierwszy raz słyszę o porównywaniu beznyny i diesla w kwestii jego pojemności układu smarowania.

> Pomijając fakt że pod uwagę bierze się silniki o pojemności skokowej 1,4 i 1,9 czy 2,0l.

Ja uwazam, ze lepiej jak jest wiecej oleju. Dluzej trwa jego degradacja.

Napisano

> A o chlodnicy oleju slyszal?

Ale jak masz chłodnice oleju to ilość tego oleju juz nie jest taka mała. Nie mówię tutaj o byle wymienniku na filtrze tylko o chłodnicy z termostatem itp.

Jakieś dziwne te wasze porównania icon_rolleyes.gif

Napisano

Nie wygrywa... Porównanie

Napisano

> Sam właśnie wykazałeś, że są diesle, które wożą 3L oleju na 1L pojemności.

> Pozdrawiam BAS

Czyli tyle samo - albo i mniej - jak w silnikach benzynowych. Czy to dobrze - i tak, i nie. Dla kosztów serwisowania na pewno dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.