Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda w krajach mniej cywilizowanych niż Polska

Featured Replies

Napisano

Natknąłem się na ciekawy filmik na wp.pl z przykladami skrajnie nieodpowiedzialnych zachowań na drodze. Mam wrażenie, że niektórzy jego bohaterowie za nic sobie mają zdrowie i życie własne i innych. To jakiś kompletny brak wyobraźni i przewidywania.

link

Nie byłoby w tym nic dziwnego bo to jak dla nas jakaś egzotyka ale w poprzedniej robocie przez 3 lata jeżdziłem regularnie co kilka miesięcy do Chin i niestety podobne sytuacje miały miejsce.

Przykład, u nas popularny był w internecie filmik z babką, która beztrosko podróżowała pod prąd na autostradzie. Zobaczcie ile takich sytuacji jest na w/w filmiku

Napisano

Czyli w Polsce mamy super bezpiecznie zlosnik.gif

Napisano

Niektórzy sprawiają wrażenie jazdy z zamkniętymi oczami - jak kilkaset metrów wcześniej widać przeszkodę na drodze i nie wykonać żadnego manewru (skręt, hamowanie), to trzeba być...

Napisano

dobrze, że nie mamy tyle skuterów na drogach zlosnik.gif

Napisano

> Przykład, u nas popularny był w internecie filmik z babką, która beztrosko podróżowała pod prąd na

> autostradzie. Zobaczcie ile takich sytuacji jest na w/w filmiku

Gdyby u nas kamery w autach były tak popularne jak tam to widziałbyś tego dużo więcej. zlosnik.gif

Ciekawym przeżyciem jest podróżowanie autem po Egipcie albo Tunezji. Co ciekawe - pomimo potwornego, z pozoru, bałaganu na drodze i braku jakiegokolwiek poszanowanie przepisów wypadków czy nawet stłuczek nie widziałem.

Napisano

> Niektórzy sprawiają wrażenie jazdy z zamkniętymi oczami - jak kilkaset metrów wcześniej widać

> przeszkodę na drodze i nie wykonać żadnego manewru (skręt, hamowanie), to trzeba być...

Ot zagapienie. Stu zauważy, jeden nie. Zgadnij który trafi na YT? zlosnik.gif

Napisano

> ... bo to jak dla nas jakaś egzotyka...

Żadna egzotyka, pozmieniać tylko krajobrazy i auta i tak samo jak w Polsce.

Niestety zaliczamy się do tych krajów, jak to nazwałeś "mniej cywilizowanych".

Napisano

> dobrze, że nie mamy tyle skuterów na drogach

Dzisiaj chyba sobie poszaleje, ja grzecznie staram się stać za autkami i przeciskam się tylko jak jest szeroko, oni to mają masakre jakąś, Tajlandia i metropolie to dopiero zlosnik.gif

Napisano

Cóż, ja dziś widziałem panią na rozklekotanym rowerze z koszykiem na kierownicy w którym siedziało ~półtoraroczne dziecko. Pani jechała pod prąd po dość ruchliwej drodze z poboczem w bardzo złym stanie...

Napisano

> Żadna egzotyka, pozmieniać tylko krajobrazy i auta i tak samo jak w Polsce.

> Niestety zaliczamy się do tych krajów, jak to nazwałeś "mniej cywilizowanych".

no bez przesady...takich obrazków u nas nie ma zlosnik.gif

DSC01771.JPG

Napisano

> potwornego, z pozoru, bałaganu na drodze i braku jakiegokolwiek poszanowanie przepisów

> wypadków czy nawet stłuczek nie widziałem.

albowiem jest jakiś ład w tym chaosie :D

w indiach podobnie ok.gif

Napisano

> no bez przesady...takich obrazków u nas nie ma

Ale są inne też dosyć smutne frown.gif

Napisano

> Nie byłoby w tym nic dziwnego bo to jak dla nas jakaś egzotyka ale w poprzedniej robocie przez 3

> lata jeżdziłem regularnie co kilka miesięcy do Chin i niestety podobne sytuacje miały miejsce.

> Przykład, u nas popularny był w internecie filmik z babką, która beztrosko podróżowała pod prąd na

Oni też pewnie oglądają jak to się jeździ w krajach mniej cywilizowanych od nich i patrzą na przebitki z Polski http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110816/SZCZECIN/404785539

Napisano

> albowiem jest jakiś ład w tym chaosie :D

> w indiach podobnie

Inna sprawa, że tam ludzie nie obijają sobie pysków za obtarte lusterko tylko rozjeżdżają z uśmiechem w melodii klaksonów. U nas najechanie na tył bez żadnych widocznych konsekwencji kończy się blokowaniem pasa przez 7 godzin do przyjazdu Policji.

Napisano

> no bez przesady...takich obrazków u nas nie ma

Trzeba mieć fantazję zlosnik.gifJechał autokarem bez koła a zatrzymali go za przekroczenie prędkości screwy.gif

Napisano

> No i w Polsce są lepsze drogi

facepalm%5B1%5D.gif

Porównujesz Chile do Polski?

Trochę słabe porównanie

Napisano

> Porównujesz Chile do Polski?

> Trochę słabe porównanie

A byś się zdziwił

Tam przynajmniej nie ma socjalizmu

Napisano

> Porównujesz Chile do Polski?

http://www.google.com/publicdata/explore...mp;iconSize=0.5

Wbrew pozorom Chile jest niezwykle podobe do Polski. Tyle że Polska od kilku lat dostaje pieniążki od UE a Chile musi sobie radzić samo.

Napisano

> Wbrew pozorom Chile jest niezwykle podobe do Polski. Tyle że Polska od kilku lat dostaje pieniążki

> od UE a Chile musi sobie radzić samo.

Biedne USA samo sobie bierze pieniążki z państw które najeżdża w ramach walki z pseudo terroryzmem.

Zamiast całe życie drwić sobie z ojczystego kraju i z innych biednych nacji to daj przykład swojej filantropijność i przelej na konto GDDKiA $$$$. RP Cie wychowała wyedukowała, a teraz sobie szydzisz z wiary i patriotyzmu przodków. Lepiej być Polakiem jeżdżącym po dziurawych asfaltowych drogach niż pseudo liberty men'em w USA zastraszonym tysiącem bzdurnych pseudo praw za nieprzestrzeganie których grozi uzbroj_zlo.gifswieca.gif a w najlepszym przypadku admin.gif

Wracając do sedna wątku Cypr jest ciekawym państwem zlosnik.gif Co chwila dzwony i wypadki , bo ludzie jeździć nie umieją sick.gif

Napisano

> Ciekawym przeżyciem jest podróżowanie autem po Egipcie albo Tunezji. Co ciekawe - pomimo

> potwornego, z pozoru, bałaganu na drodze i braku jakiegokolwiek poszanowanie przepisów

> wypadków czy nawet stłuczek nie widziałem.

Stłuczek nie, ale potracenia pieszego (lekkie) to widziałem w Kairze kilka razy w ciągu zaledwie jednego dnia. Oczywiście nikt się tym nie przejmuje, ani kierowca, ani pieszy, raz tylko taki nieco bardziej potrącony podniósł z ziemi kamień i rzucił w odjeżdżający samochód (dalej bez reakcji ze strony kierowcy).

Napisano

> Stłuczek nie, ale potracenia pieszego (lekkie) to widziałem w Kairze kilka razy w ciągu zaledwie

> jednego dnia. Oczywiście nikt się tym nie przejmuje, ani kierowca, ani pieszy, raz tylko taki

> nieco bardziej potrącony podniósł z ziemi kamień i rzucił w odjeżdżający samochód (dalej bez

> reakcji ze strony kierowcy).

nie no super...zajebista reakcja...:)

Napisano

sa wogole kraje mniej cywilizowane niz Polska ( pod wzgledem kultury na drodze ) ? ? ?

wink.gif

Napisano

> Natknąłem się na ciekawy filmik na wp.pl z przykladami skrajnie nieodpowiedzialnych zachowań na

> drodze. Mam wrażenie, że niektórzy jego bohaterowie za nic sobie mają zdrowie i życie własne i

> innych. To jakiś kompletny brak wyobraźni i przewidywania.

> link

> Nie byłoby w tym nic dziwnego bo to jak dla nas jakaś egzotyka ale w poprzedniej robocie przez 3

> lata jeżdziłem regularnie co kilka miesięcy do Chin i niestety podobne sytuacje miały miejsce.

Takie wideo możnaby akurat zmontować z każdego kraju.

Osobiście mi się 2 razy w ciągu tygodnia zdarzyło że ktoś mi jechał pod prąd, na Krecie. Raz na autostradzie, a raz na wydzielonym pasie na szosie.

W Polsce się pod prąd nie jeździ na autostradzie tylko dlatego że nie ma autostrad biglaugh.gif

Żart- prawdziwym powodem są bramki grinser006.gif

Napisano

> sa wogole kraje mniej cywilizowane niz Polska ( pod wzgledem kultury na drodze ) ? ? ?

Owszem np. w Bułgarii gdy ktoś chce wyjechać z podporządkowanej

na szosę którą jedziesz i podążać w tym samym kierunku co ty,

to wyjedzie mimo że się zbliżasz, wjedzie na pas przeciwny i jak się z nim zrównasz

to tak jakby cię wyprzedzał- po prostu wyścig. Jak nie odpuścisz - sprycha cię.

Zdarzyło mi się to wielokrotnie, więc to tam jakaś chyba reguła facepalm%5B1%5D.gif

A na Ukrainie nawet autobus będzie chamsko przyspieszać, żeby nie dać ci się wyprzedzić.

Natomiast z tak niecywilizowanym traktowaniem pieszych jak w PL nie spotkałem się dosłownie nigdzie,

ani w Azji, ani w Ameryce Płd. No ale nie byłem w czarnej Afryce...

Napisano

> Wracając do sedna wątku Cypr jest ciekawym państwem Co chwila dzwony i wypadki , bo ludzie jeździć

> nie umieją

Zwłaszcza ci z czerwonymi numerami rejestracyjnymi czyli turyści. Pijana hołota grinser006.gif

Napisano

> Natomiast z tak niecywilizowanym traktowaniem pieszych jak w PL nie spotkałem się dosłownie

> nigdzie,

> ani w Azji, ani w Ameryce Płd.

No nie, dorównujemy w tym chińczykom a nawet ich przewyższamy, patrz 6 minuta i 37 sekunda filmu.

Taka sytuacja w Polsce nazywa się "niespodziewanym wtargnięciem pieszego na przejscie, wprost pod nadjeżdżający pojazd".

Napisano

> No nie, dorównujemy w tym chińczykom a nawet ich przewyższamy, patrz 6 minuta i 37 sekunda filmu.

Ten urywek to akurat chyba Japonia bo ruch lewostronny.

I pokazuje akurat polską specjalność- wyprzedzanie na pasach angryfire.gif

> Taka sytuacja w Polsce nazywa się "niespodziewanym wtargnięciem pieszego na przejscie, wprost pod

> nadjeżdżający pojazd".

Mam nadzieję, że źle oceniłeś sytuację z filmu tylko dlatego że nie zauważyłeś, że panuje tam ruch lewostronny.

EDIT: a może raczej nie zrozumiałem Twojej ironii grinser006.gif

Napisano

> A na Ukrainie nawet autobus będzie chamsko przyspieszać, żeby nie dać ci się wyprzedzić.

Jadac autobusem na Ukrainie wyprzedzil nas rowerzysta ! Moze od tamtego czasu lepsiejsze autobusy zakupili rotfl.gif

wink.gif

Napisano

> Ten urywek to akurat chyba Japonia bo ruch lewostronny.

Jest w Chinach takie miejsce ruchem od d...y strony - Hongkong

Tu masz jeden z "mieszalników" ruchu

> I pokazuje akurat polską specjalność- wyprzedzanie na pasach

O tym nawet nie wspominałem, bo jest to "oczywista oczywistość" polskich ulic, wręcz stało się to normą.

A w tym przypadku to jest omijanie pojazdu który zatrzymał się przed przejsciem aby przepuścić pieszego.

> Mam nadzieję, że źle oceniłeś sytuację z filmu tylko dlatego że nie zauważyłeś, że panuje tam ruch

> lewostronny.

> EDIT: a może raczej nie zrozumiałem Twojej ironii

zlosnik.gif

Zapomnialem dać żółtka, choć tak naprawdę to nie ma się z czego śmiać.

Napisano

> Zwłaszcza ci z czerwonymi numerami rejestracyjnymi czyli turyści. Pijana hołota

Miejscowi też co chwile w banalnie prostych sytuacjach strzały zaliczali zlosnik.gif

Napisano

> Miejscowi też co chwile w banalnie prostych sytuacjach strzały zaliczali

Ciekawe. Zjeździłem całą wyspę we wszystkie strony i sam, i z tubylcami za kierownicą,

łącznie z częścią wyspy okupowaną przez Turcję i przez 2 tygodnie nie widziałem ani jednej najmniejszej kolizji. Oprócz ze trzech sytuacji kiedy turysta

pomylił stronę drogi, nie widziałem w ogóle niczego dziwnego lub niebezpiecznego.

Patrz, jak to opinie mogą się różnić zlosnik.gif

Napisano

> Stłuczek nie, ale potracenia pieszego (lekkie) to widziałem w Kairze kilka razy w ciągu zaledwie

> jednego dnia. Oczywiście nikt się tym nie przejmuje, ani kierowca, ani pieszy

U nas potrącenie pieszego zazwyczaj kończy się zapakowaniem go w czarny worek. I znowu plus dla, z pozoru, dzikich ludzi.

A to my uważamy się za cywilizowanych...

Napisano

> Trzeba mieć fantazję Jechał autokarem bez koła a zatrzymali go za przekroczenie prędkości

zlosnik.gif

d4ac9ec20801eaa09bdefb0a1f754829.jpg

Napisano

> Ciekawe. Zjeździłem całą wyspę we wszystkie strony i sam, i z tubylcami za kierownicą,

> łącznie z częścią wyspy okupowaną przez Turcję i przez 2 tygodnie nie widziałem ani jednej

> najmniejszej kolizji. Oprócz ze trzech sytuacji kiedy turysta

> pomylił stronę drogi, nie widziałem w ogóle niczego dziwnego lub niebezpiecznego.

> Patrz, jak to opinie mogą się różnić

Może w Larnace tylko tak jeździli. Rano wychodzisz na plażę ledwo się rozglądasz a tu dzwon zlosnik.gif i tak co 2 dzień spineyes.gif

Z tymi str to tez porąbane anglosaskie zasady mają zlosnik.gif

Napisano

> Może w Larnace tylko tak jeździli.

Przecież pisałem że po całej wyspie jeździłem (no, prawie)

> Rano wychodzisz na plażę ledwo się rozglądasz a tu dzwon i tak

> co 2 dzień

Może koło jakiegoś pechowego skrzyżowania mieszkałeś? Ja żadnej stłuczki nie widziałem.

A wg statystyk na Cyprze jednak jest bezpieczniej na drogach niże w PL.

> Z tymi str to tez porąbane anglosaskie zasady mają

Jakie?

Napisano

> Przecież pisałem że po całej wyspie jeździłem (no, prawie)

prawie czyni różnice, też wypożyczyliśmy wozidło i zwiedziliśmy "dobrą" stronę wyspy zlosnik.gif

> Może koło jakiegoś pechowego skrzyżowania mieszkałeś? Ja żadnej stłuczki nie widziałem.

ja mieszkałem w hotelu położonym przed taką 4 pasmową "dróżką" za którą była plaża spineyes.gif

> A wg statystyk na Cyprze jednak jest bezpieczniej na drogach niże w PL.

> Jakie?

jak można jeździć po lewej stronie drogi spineyes.gif

Napisano

> jak można jeździć po lewej stronie drogi

Zwyczajnie. Mimo że pierwszy raz prowadziłem auto po lewej stronie, to nie sprawiało mi to trudności.

Prócz okazyjnego włączania wycieraczek zamiast kierunkowskazu i raz rozpędzając się na rozbiegówce

i chcąc szybko zmienić bieg, sięgnąłem prawą ręką do klamki, zamiast lewą do dzwigni zmiany biegów biglaugh.gif

A wracajac własnym autem z lotniska do domu już w Szwecji, gdy chciałem zgonić marudera z lewego pasa,

zamiast błysnąć światłami, spryskałem sobie szybę hahaha.gif

Ale parę godzin jazdy i się człowiek przyzwyczaja.

Napisano

> zamiast błynąć światłami, spryskałem sobie szybę

Mało, że maruder to jeszcze napluł Ci w twarz hehe.gif

Napisano

> Zwyczajnie. Mimo że pierwszy raz prowadziłem auto po lewej stronie, to nie sprawiało mi to

> trudności.

> Prócz okazyjnego włączania wycieraczek zamiast kierunkowskazu i raz rozpędzając się na rozbiegówce

> i chcąc szybko zmienić bieg, sięgnąłem prawą ręką do klamki, zamiast lewą do dzwigni zmiany biegów

> A wracajac własnym autem z lotniska do domu już w Szwecji, gdy chciałem zgonić marudera z lewego

> pasa,

> zamiast błysnąć światłami, spryskałem sobie szybę

> Ale parę godzin jazdy i się człowiek przyzwyczaja.

miałem identycznie z przełącznikami kierownicy + chcąc wrzucić 2 bieg coś mi tak R pod rękę podchodziło zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.