Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda 1.1 mpi II gen czy sekwencja- za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Grzebałem trochę na AK ale jednoznacznej odpowiedzi nie udało mi się znaleźć. Chcę założyć gaz do pandy i waham się między sekwencją a II gen. Do sekwencji nie jestem przekonany bo:

- droższy montaż

- niby mniej pali ale więcej się jeździ na benzynie, zwłaszcza zimą

- większe skomplikowanie i wyższe koszty obsługi

II generacja natomiast:

- niższy kosz montażu i obsługi

- większe spalanie ale można wcześniej przełączać na gaz

- plastikowy kolektor i ewentualne strzały- ponoć w tym samochodzie niezbyt groźne.

Chętnie poznam opinie osób mających doświadczenie w tym temacie i z góry dziękuję.

Napisano

Dla jednego i drugiego jak się chce być zadowolonym musi być solidna robocizna i dobre zastrojenie . Jak zdecydujesz się na IIgen nie daj sobie wcisnąć jakiegoś badziewnego pseudosterownika typu STAG L.

Napisano

Ja miałem w Pandzie 1.1 założoną II generację Tartarini w ASO.

Przejechałem na niej 180 tys, instalka praktycznie bezobsługowa,

tylko filtry wymieniane, reduktor był raz regenerowany (czyszczenie + nowe membrany)

pojeździłaby jeszcze trochę kkm ale mi podczas burzy drzewo na dach spadło.

Palił 7-8 litra gazu na 100km.

Z problemów jakie miałem z gazem:

- auto było holowane bo urwała się linka od gazu wink.gif

- przy 160 kkm był mały remont silnika - wymiana pierścieni.

Mechanior mówił, że te pierścienie to raczej nie wina gazu, ale przegrzanie silnika

(faktycznie wcześniej były problemy bo uciekał płyn i zacinał się termostat).

Generalnie polecam tę instalkę.

Napisano

> Grzebałem trochę na AK ale jednoznacznej odpowiedzi nie udało mi się znaleźć. Chcę założyć gaz do

> pandy i waham się między sekwencją a II gen. Do sekwencji nie jestem przekonany bo:

> - droższy montaż

> - niby mniej pali ale więcej się jeździ na benzynie, zwłaszcza zimą

> - większe skomplikowanie i wyższe koszty obsługi

> II generacja natomiast:

> - niższy kosz montażu i obsługi

> - większe spalanie ale można wcześniej przełączać na gaz

> - plastikowy kolektor i ewentualne strzały- ponoć w tym samochodzie niezbyt groźne.

> Chętnie poznam opinie osób mających doświadczenie w tym temacie i z góry dziękuję.

ja mam staga 4 i jest dobrze ok.gif tyle tylko że u mnie teraz jest to uturbione, ale silnik jest taki sam jeździł w serii jeszcze na stagu i było elegancko ok.gif. Jeżeli bedziesz miał zamontowany podgrzewacz wtrysków to temp przełaczania można ustawić nawet na 20 stopni, nic złego się nie dzieje i dość szybko się przełącza ok.gif

Napisano

> Grzebałem trochę na AK ale jednoznacznej odpowiedzi nie udało mi się znaleźć. Chcę założyć gaz do pandy i waham się między sekwencją a II gen. Do sekwencji nie jestem przekonany bo:

> - droższy montaż

bo droższa instalacja ...

To zależy jak jeździsz, puntek w tych samych warunkach potrafił spalić 2l lpg mniej na inst. 4 gen. w porównaniu z 2 gen. ...

Pierwsze niekoniecznie, drugie - tak.

> II generacja natomiast:

> - niższy kosz montażu i obsługi

> - większe spalanie ale można wcześniej przełączać na gaz

Na krótkich odcinkach zyskasz, na dłuższych stracisz.

> - plastikowy kolektor i ewentualne strzały- ponoć w tym samochodzie niezbyt groźne.

Przy założeniu klapki problemów nie ma.

> Chętnie poznam opinie osób mających doświadczenie w tym temacie i z góry dziękuję.

Osobiście to tego silnika założyłbym 4 gen.

Mam punto 1,2 8V i zmieniałem z 2 na 4 gen. - kultura pracy silnika bez porównania ...

Napisano

> ... Mechanior mówił, że te pierścienie to raczej nie wina gazu, ale przegrzanie silnika (faktycznie wcześniej były problemy bo uciekał płyn i zacinał się termostat).

A mi Chojnacki mówił że to wina lpg - wyższa temp. spalania ...

Prawdopodobnie gdyby nie było lpg nie trzeba byłoby robić pierścieni, ale tego się nie dowiemy ...

Jak coś niedomaga w układzie chłodzenia, to przy lpg skutki są bardziej kosztowne ...

Napisano

jeżdzę pandą 1,1 BRC seg 24, w trasie pali 6,5-7 w mieście 8

gazu. co do kosztów obsługi: tankuję na bliskiej, raz dwa trzy i orlenie. filtrów nie zmieniałem od 47 tyś i jest ok

oprócz wymiany filtrów brak kosztów ekspolatac.

kosztował mnie czujnik ciśn i parownik przy ok 70 tyś przebiegu. od tego czasu nic nie zepsuło się na mam 137 tyś przejechane. Chciałbym założyć podgrzewacz wtrysków bo zimą to tragedia zanim przełączy sie na gaz, czasem nie przełącza sie. czase po 5 i nawet po 10 km przłącza sie na gaz.

Napisano

>Chciałbym założyć podgrzewacz wtrysków bo zimą to tragedia zanim

> przełączy sie na gaz, czasem nie przełącza sie. czase po 5 i nawet po 10 km przłącza sie na

> gaz.

Podgrzewacz wtrysków nie ma nic do szybkości przełączania się na gaz.

Napisano

zaletą 2gen jest taka, że jak zrobisz temp przejścia przy 10 stopniach to da radę jechać. Wbrew pozorom zimą to bardzo przydatna cecha przy tak małym silniku.

Napisano

> zaletą 2gen jest taka, że jak zrobisz temp przejścia przy 10 stopniach to da radę jechać. Wbrew

> pozorom zimą to bardzo przydatna cecha przy tak małym silniku.

Mam sekwencję która przełącza przy 10 stopniach i podgrzewacz wtrysków i nawet w największe mrozy płynnie przełącza i jedzie bez problemu. wink.gif

Miałem II generację i byłem zadowolony, ale powiedzmy dla własnego widzimisie wsadziłem sekwencję i kultura pracy jest o niebo lepsza, nie wiem na którym paliwie jadę. Na II generację już bym się nie zdecydował w takim silniku.

Napisano

> Podgrzewacz wtrysków nie ma nic do szybkości przełączania się na gaz.

chodzi o podgrzewacz listwy, zimą ma duze znaczenie

Napisano
  • Autor

> chodzi o podgrzewacz listwy, zimą ma duze znaczenie

Jaki jest tego koszt? Da radę założyć to np. do sekwencji BRC?

Temperatura przełączania o tkórej mowa to przy sekwencji też temperatura cieczy chłodzącej czy czegoś innego? Gdzie jest mierzona?

Napisano

> chodzi o podgrzewacz listwy, zimą ma duze znaczenie

Podgrzewacz wtrysków (listwy) nie ma nic do SZYBKOŚCI przełączania się na gaz.

Napisano

> Jaki jest tego koszt? Da radę założyć to np. do sekwencji BRC?

> Temperatura przełączania o tkórej mowa to przy sekwencji też temperatura cieczy chłodzącej czy

> czegoś innego? Gdzie jest mierzona?

Tak, temperatura przełączania na gaz to temperatura cieczy chłodzącej. Czujnik jest wkręcony w reduktor.

Napisano
  • Autor

> Podgrzewacz wtrysków (listwy) nie ma nic do SZYBKOŚCI przełączania się na gaz.

Tak też mi się wydawało... A czy ma wpływ na to, żeby nie czkał jak się przełączy przy niskiej temperaturze, czy wyłącznie pomaga w tym, żeby wtryski się nie zatykały?

Napisano

> Tak też mi się wydawało... A czy ma wpływ na to, żeby nie czkał jak się przełączy przy niskiej

> temperaturze, czy wyłącznie pomaga w tym, żeby wtryski się nie zatykały?

Pomaga na czkanie jak się przełączy przy niskiej temp. a czy pomaga żeby wtryski się nie zatykały to nie wiem.

Napisano

Z tym obniżaniem temp, przełączenia na gaz w sekwencji to uważajcie. Pozorne zyski mogą się przerodzić w dodatkowe koszty. Ten temat był już szeroko poruszany na różnych forach LPG.

Proszę sprawdźcie temp wrzenia obydwu gazów wchodzących w skład LPG i odrazu wiadomo po niżej jakiej wartości temp gazu (nie cieczy w reduktorze) nie należy schodzić.

Napisano

> ... Proszę sprawdźcie temp wrzenia obydwu gazów wchodzących w skład LPG i odrazu wiadomo po niżej jakiej wartości temp gazu (nie cieczy w reduktorze) nie należy schodzić.

Jeżeli masz to gdzieś pod ręką to napisz - ja mam ustawione na 17°C i jest ok zarówno zimą jak i latem. Od kwietnia do października w garażu przełącza na lpg zaraz po odpaleniu ...

Napisano

> Jeżeli masz to gdzieś pod ręką to napisz - ja mam ustawione na 17°C i jest ok zarówno zimą jak i

> latem. Od kwietnia do października w garażu przełącza na lpg zaraz po odpaleniu ...

Może ja zapodam wink.gifproszzz

Sądzę że skrajne schodzenie z temperaturą przełączania to kwestia skrócenia żywotności reduktora i pewna destabilizacja dawkowania paliwa, choć znajdą się tacy którzy od miliona lat jeżdżą z temperaturą ustawioną na -273 stopnie i reduktor działa i pali im 5l na milion km :D

Napisano

> Może ja zapodam proszzz

Dzięki smile.gif -2°C to faktycznie nie za dużo, ale +17 na przełączanie to i tak duży zapas.

> Sądzę że skrajne schodzenie z temperaturą przełączania to kwestia skrócenia żywotności reduktora i pewna destabilizacja dawkowania paliwa ...

Jedna drobna uwaga - reduktor mam szeregowo, a ma to duże znaczenie dla spadku temperatury przy przełączaniu przy niskich temperaturach.

> choć znajdą się tacy którzy od miliona lat jeżdżą z temperaturą ustawioną na -273 stopnie i reduktor działa i pali im 5l na milion km :D

No tutaj by nie przesadzał ...

Napisano

czujnik temperatury gazu jest w listwie, dlatego podgrzewacz listwy sprawia że zimą gaz w listwei jest cieplejszy bo ogrzewa go podgrzewacz a nie temperatura silnika. właśnie temperatura gazu ma wpływ na szybkość przełączania. Chodzi o BRC seg 24

temp płynu chłodzącego też ma znaczenie. Zdarza sie zimą że pomimo wysokiej temp płynu chłodzącego jeżdzę na benzynie bo nie przełączył na gaz.

Napisano

> czujnik temperatury gazu jest w listwie, dlatego podgrzewacz listwy sprawia że zimą gaz w listwei

> jest cieplejszy bo ogrzewa go podgrzewacz a nie temperatura silnika. właśnie temperatura gazu

> ma wpływ na szybkość przełączania. Chodzi o BRC seg 24

> temp płynu chłodzącego też ma znaczenie. Zdarza sie zimą że pomimo wysokiej temp płynu chłodzącego

> jeżdzę na benzynie bo nie przełączył na gaz.

No to chyba zapomniałaś zatankować gazu smile.gif)))

Proszę zapoznaj się z tą instrukcją - strona 5 o czujniku temp wody, strona 6 o czujniku temp gazu oraz strona 11 ogólnie o przełączaniu:

BRC SEQUENT 24

Napisano

> No to chyba zapomniałaś zatankować gazu )))

> Proszę zapoznaj się z tą instrukcją - strona 5 o czujniku temp wody, strona 6 o czujniku temp gazu

> oraz strona 11 ogólnie o przełączaniu:

> BRC SEQUENT 24

kolega ma wersje bez czujnika temperatury reduktora, tylko z czujnikiem temperatury gazu w listwie a to różnica smirk.gif

Napisano

> Grzebałem trochę na AK ale jednoznacznej odpowiedzi nie udało mi się znaleźć. Chcę założyć gaz do

> pandy i waham się między sekwencją a II gen. Do sekwencji nie jestem przekonany bo:

> - droższy montaż

warto

Nieprawda, dlaczego ?

Nieprawda, dlaczego ?

Miałem w seicento 1.1 MPI sekwencje POLECAM

Napisano

> ... Nieprawda, dlaczego ?

Bo element wykonawczy jest droższy (listwa wtryskowa kontra silnik krokowy), regulacja też jest droższa, no i filtrów jest więcej ...

> Miałem w seicento 1.1 MPI sekwencje POLECAM

Ja też polecam sekwencję smile.gif

Napisano
  • Autor

Trochę już poczytałem, podzwoniłem i raczej będzie sekwencja, choć trochę z bólem serca...

Miał ktoś może styczność z sekwencją Lovato. Jak to się sprawuje?

Napisano

> Trochę już poczytałem, podzwoniłem i raczej będzie sekwencja, choć trochę z bólem serca...

Pewnie z powodu kosztów ...

> Miał ktoś może styczność z sekwencją Lovato. Jak to się sprawuje?

Znajomy miał i z każdą pierdółką jeździł do serwisu i bulił - problemy z dostępnością softu ...

W końcu wymienił na staga i teraz może sam kontrolować co jest nie tak w instalacji.

Chyba już lepiej BRC - łatwiej dorwać soft, instalacja firmowa i serwis w całej Polsce ...

A jak i tak jestem za stagiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> A jak i tak jestem za stagiem

A zakładałeś w Warszawie? Jeśli tak to gdzie i czy możesz polecić? Jakie graty do tego? I jaka kasa?

Napisano

> A zakładałeś w Warszawie? Jeśli tak to gdzie i czy możesz polecić? Jakie graty do tego? I jaka kasa?

Nie polecę żadnego warsztatu frown.gif

Sam zakładałem smile.gif

Napisano

> Miał ktoś może styczność z sekwencją Lovato. Jak to się sprawuje?

Mam Lovato Smarta w Punto 1,2 8v

Instalacja sprawuje się bez zarzutu. Na plus na pewno pełna 24 mies gwarancja (stag ma tylko 24 mieś na sterownik reszta 12 mieś + ograniczenie Km) Co do softu nie ma problemu można pobrać ze strony Lovato wszystko. Kabelek tani około 25 zł.

Napisano

> A zakładałeś w Warszawie? Jeśli tak to gdzie i czy możesz polecić? Jakie graty do tego? I jaka

> kasa?

Jak coś to zapraszam namiary w podpisie 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.